Voorbeschouwing // Blijft Nieuw Zuid onneembare veste voor G.V.V.V.?

  • Voorbeschouwingen

In de reguliere competitie staan er nog twee uitwedstrijden op de rol en daarvoor gaat ons keurkorps op bezoek in twee fameuze voetbalbolwerken. Komende zaterdag is Katwijk de bestemming waar Quick Boys gastheer zal zijn, en zeven dagen later is dat IJsselmeervogels in Bunschoten-Spakenburg.

Amateurvoetbalbolwerk Katwijk 

Met de promotie van Quick Boys in 2019, die zich d.m.v. een periodetitel in de Derde Divisie, en daarna via de nacompetitie over de ruggen van O.S.S. ’20 en VVSB een weg omhoog baanden, mag de gemeente Katwijk zich zonder enige twijfel het amateurvoetbalbolwerk van Nederland noemen.
Waar Spakenburg-Bunschoten nu nog  steeds, Groesbeek tot voor kort, en in een wat verder verleden onze eigen woonplaats Veenendaal, zich nog enigszins konden meten, met ook twee voetbalclubs op de hoogste sport van de ladder, maakten onze gastheren met de promotie er zelfs een trio van.
Want naast v.v. Katwijk is ook Rijnsburgse Boys afkomstig uit deze gemeente. Sinds 2006 is het dorp Rijnsburg ingelijfd bij de gemeente Katwijk en staat het inwoneraantal op totaal ca. 65.000. Een beetje hetzelfde als Veenendaal, maar dus wel met drie tweededivisionisten binnen haar grenzen, en daar kan geen enkele andere gemeente in Nederland aan tippen.

Quick Boys kwam weer thuis 

De Katwijkse Voetbal Vereniging Quick Boys, zoals de naam officieel luidt, vierde 1 februari 2020 haar honderdste verjaardag en heeft dus een dik geschiedenisboek vol verhalen. Natuurlijk beslaat een deel daarvan uit vertellingen voor louter de insiders, maar een veel groter part zal bestaan uit de successen die het vlaggenschip van de eeuweling boekte. En dat is geen gering lijstje in de toch al rijke historie van de club.
Want sinds 1941 werden op het hoogste niveau maar liefst negentien afdelingskampioenschappen in de wacht gesleept. Gevolgd door tien landskampioenschappen bij de zaterdagamateurs en twee algehele landstitels.
Het laatste trio grote prijzen, met als absolute bekroning het landskampioenschap, werd in 2004 ten koste van DOVO en SC Genemuiden, en daarna tegen zondagkampioen HSC ’21, bijgeschreven.
Quick Boys speelde daarna zeker nog wel een rol van betekenis, maar hoofdprijzen zaten er niet meer in. En zeker toen het er op aan kwam, met de invoering van de Topklasse in 2010, liep de opgebouwde roem en reputatie toch wel een flinke kras op. Een twaalfde positie was dik onvoldoende voor promotie.
En sindsdien is het zuchten, smachten en afzien geweest, zoals de voorzitter van de vereniging, en de preses van de supportersclub, het in de fraaie presentatiegids ’19-’20 lieten optekenen. Negen lange jaren duurde het hopen en verlangen van de 2700 leden, en het misschien wel het twee-of drievoudige aantal sympathisanten, van de club voordat er weer uitbundig gejuicht kon en mocht worden.
Op 8 juni 2019 gingen alle emoties los op het schitterende sportpark Nieuw Zuid toen Dennis Kaars in minuut 106 de bevrijdende treffer scoorde tegen VVSB, waardoor zijn ploeg promoveerde naar, en de buren uit Noordwijkerhout het loodje legde in, de Tweede Divisie.
Met voornoemde erelijst en alle vergaarde roem voelde dat ongetwijfeld weer als thuiskomen voor de blauw-wit gestreepte formatie uit Katwijk en was dat tevens alvast een schitterend cadeau van en voor de gehele vereniging vanwege het toen aankomende eeuwfeest.

Van Assink naar Grünholz 

Dat succes straalde natuurlijk ook af op trainer Erik Assink, want hij was het die de rust in de tent bewaarde toen er wat dipjes en haperingen ontstonden in dat uiteindelijke succesvolle seizoen. Het was Assink’s eerste en tevens laatste seizoen op Nieuw Zuid. Hij was de juiste man op de juiste tijd en plaats zo concludeerden de beleidsbepalers bij Quick Boys achteraf. Gezondheid en privé beslommeringen stonden een langer verblijf van de voormalig coach van G.V.V.V. in de weg, maar desondanks genoot de inwoner van Almere met volle teugen van zijn instant en eenmalig succes bij een van de grootste en bekendste amateurclubs van Nederland.
Maar al snel nadat eind 2018 het vertrek van Assink bekend werd vond Quick Boys in de persoon van Edwin Grünholz een opvolger. En de samenwerking bevalt nog steeds wederzijds, want in december jl. werd zijn contract weer met een jaar verlengd. En dus zal de voormalig zaalvoetbalinternational en profspeler van ADO, Roda JC en RBC volgend seizoen voor de vierde keer op rij als leidsman dienen op sportpark Nieuw Zuid.

Op 26 februari werden op het Panhuis de punten gedeeld 1-1. Nick Runderkamp (30) en Danny de Leeuw in gevecht om de bal.

Handhaven en doorbouwen 

Bij de aanstelling van de geboren Hagenaar als hoofdcoach kwamen hij en de club overeen dat de doelstelling moest zijn: Eerst handhaven en daarna doorbouwen om de club weer de franje te geven die het van oudsher gewend was.
In zijn debuutjaar kwam dat credo precies op z’n pootjes terecht. Want Quick Boys stond in maart 2020, toen Covid 19 toesloeg, exact boven de gevaarlijke plaatsen op positie veertien. En in het zeer korte vorige seizoen leek die volgende stap al gemaakt te kunnen worden, want na zes duels toen de volgende coronacrisis zich aandiende stond de Grünholz brigade op een keurige vierde plek. Dit bleek geen vertekend beeld. Want in deze jaargang ging Quick Boys door op die ingeslagen weg. Die voerde tot half april jl., o.a. door een serie van negen ongeslagen duels, tot de vijfde plaats op de ranglijst.
Mede door schorsingen, blessures en enkele interne maatregelen binnen de selectie kwam de klad in die uitstekende opmars. Door vijf nederlagen op rij zakten de pupillen van Grünholz vijf plekken in de stand. Niet iets om zich hele grote zorgen over te maken op sportpark Nieuw Zuid, want praktisch gezien is een derde seizoen in de Jack’s League al zeker. Misschien mede daarom heeft de leidsman gekozen voor doorbouwen met eigen zeer jonge talenten die nu minuten mogen maken en ervaring opdoen in wedstrijden om des keizers baard.
Het beste voorbeeld daarvan was te zien afgelopen zaterdag in Hardenberg – 3-1 nederlaag – toen maar liefst vijf tieners meespeelden in dat duel, De 18-jarigen Sem van Duijn en Kees Zwanenberg, en de 19-jarige Borg Knijnenburg, begonnen in de basis, en de beiden 19-jarigen Levi van Duijn en Wouter Vroegindeweij waren invallers. Hier moet nog aan worden toegevoegd dat de beiden jongeheren Van Duijn, overigens een zeer bekende achternaam binnen de Quick Boys gelederen, al sinds het begin van dit seizoen deel uitmaken van de A-selectie en al veel eerder en vaker hun opwachting hebben gemaakt als basisspeler of invaller.
Een gedurfd concept misschien, maar wie de jeugd heeft, heeft de toekomst is nog altijd een waar gezegde. En als je met eigen talenten die toekomst een herkenbaar gezicht kunt geven zal iedere Kattukker die Quick Boys lief heeft dat alleen maar toejuichen.

Vormdip versus winning mood

Of de Veense blauwhemden, die zelf een beetje in de winning mood verkeren door drie mooie winstpartijen op rij, kunnen profiteren van de vormdip die onze gastheren doormaken is zeer de vraag. Want allereerst zullen de aanvoerders Jeffrey Ket, of Paul van der Helm, de slotfase van deze jaargang niet willen laten uitgaan als een nachtkaars. En zeker voor eigen publiek willen laten zien dat er wel degelijk goed voetbal kan worden gespeeld zoals ze dat eerder al ruimschoots bewezen. Bovendien als G.V.V.V. aan de zegekar kan worden gebonden is het ook nog eens rekenkundig helemaal zeker dat de plaats in de Jack’s League voor volgend seizoen veilig is gesteld.
Daarenboven moet ook geconstateerd worden dat Quick Boys in haar eigen huis voor G.V.V.V. een unieke tegenstander is, voor de Veenendalers in negatieve zin wel te verstaan. Want van alle voetbalclubs waarin G.V.V.V. in haar bijna 75-jarig bestaan, vaker of gelijk aan viermaal was bij ingedeeld in een competitie jaargang, is Quick Boys de enige die niet verslagen kon worden. En nog sterker, ook de vier oefenpotjes die op het prachtige Nieuw Zuid door de loop der jaren werden gespeeld, liepen uit op tweemaal een puntendeling en eenzelfde aantal verliespartijen.
De Duin- en Bollenstreek voetbalclubs zijn G.V.V.V. sowieso niet goed gezind qua positieve resultaten. Dat bleek wel toen we onderstaand overzicht plaatsen bij de vooruitblik op het duel tegen die andere Katwijkse Jack’s league tegenstander Rijnsburgse Boys. Die cijfers kloppen v.w.b. ‘De Uien’ niet meer omdat de mannen van coach Vink daar toen een eclatante 1-4 winst boekten, maar die van Quick Boys staan nog steeds. Dus is de kop boven deze vooruitblik is een zeer reële vraag.

Mirakel 

Daar moet statistisch gezien een keer een einde aan komen, maar wanneer is dat?
Het zou onze favorieten nu bijzonder goed uitkomen als dat zaterdag zou gaan gebeuren, want nog nooit was een overwinning op Nieuw Zuid zo welkom als nu. Directe degradatie lijkt door de 6-0 winst op A.S.W.H. met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de praktijk afgewend, maar voor een theoretisch voetbalwonder om de nacompetitie te ontlopen is om te beginnen de allereerste uitwinst op de Katukkers puur noodzakelijk.
Captain Taoufik Adnane c.s. hebben bewezen dat het geloof in eigen kunnen, zoals een strofe uit het clublied luidt, de laatste per weken groot is. Dus onmogelijk is het slechten van de veste Nieuw Zuid niet, maar dan zal wel alles uit de kast moeten worden getrokken en er 200% concentratie moeten zijn om dat te bewerkstelligen.
Iedere blauw geaarde Veenendaler en/of sympathisant van de club hoopt en bid dat zaterdag letterlijk de bordjes kunnen worden verhangen op het nostalgische scorebord en het mirakel van Nieuw Zuid zal geschieden.

Quick Boys – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 15.00 uur op het sportpark Nieuw Zuid, Laan van Nieuw Zuid 25, 2225 SE Katwijk, en zal onder leiding staan van Dhr. R.J.T. Vereijken uit Beek en Donk. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. E. Koopman en Dhr. B.M. Vervoorn. Vierde official is Dhr. J. Verduijn.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops  

 

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer