Voorbeschouwing // Een salonremise ligt voor de hand

  • Voorbeschouwingen

De laatste doordeweekse wedstrijd in de reguliere competitie tegen De Treffers stond voor komende donderdagmiddag – Hemelvaartsdag – gepland. Maar de beide clubs kwamen in eerste instantie overeen dat woensdagavond beter in het schema paste. Die datum ging ook weer op de schop doordat Feyenoord overmorgen de finale van de Conference League speelt tegen AS Roma. Daarom werd G.V.V.V. versus De Treffers naar dinsdagavond 24 mei verplaatst.

100 jaar jong 

Met geboortejaar 1947 is G.V.V.V. na HHC Hardenberg (1954) de jongste deelnemer aan deze Tweede Divisie jaargang. De overige zestien mededingers zijn allen beduidend ouder, waarvan er acht zijn – Sparta, AFC, De Treffers, Excelsior Maassluis, Kon. HFC, Quick Boys, Volendam en Scheveningen – die al een eeuw, of zelfs ruim meer, bestaansrecht hebben. We kunnen daarom stellen dat deze befaamde Groesbeekse voetbalclub, die op 1 augustus 1919 werd opgericht, dus niet ruim 100 jaar oud, maar dik 100 jaar jong is, want ze timmeren in alle voetbalgeledingen nog volop aan de weg.

Likkebaardend cv

Voor wat betreft het spelen op het hoogste amateurniveau, gerekend vanaf de begin jaren zeventig van de vorige eeuw, is de Groesbeekse topclub volstrekt uniek te noemen. Want geen enkele andere zondag- of zaterdag voetbalvereniging slaagde erin om in de periode altijd present te zijn.
Vergelijkbare voetbalbolwerken zoals b.v. Katwijk, Spakenburg, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys, AFC en onze eigen club haakten een of meerdere keren af. Zo niet De Treffers, de van oudsher traditionele zondagclub, vertoefde in de afgelopen bijna halve eeuw altijd op het hoogste platform en niet zelden zelfs ook nog op de hoogste trede.
Met in totaal vijftien titels, van winnaar van de districtsbeker tot algeheel amateur kampioen van Nederland, heeft de rood-zwarte formatie een likkebaardend lekker cv opgebouwd, waar slechts heel weinig amateurclubs aan kunnen tippen.
Niet vreemd dan ook dat toen de geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal enkele jaren geleden nog strikt gescheiden waren, De Treffers het IJsselmeervogels van het zondagvoetbal werd genoemd vanwege het grossieren in prijzen.

Smetjes

Uiteraard is het ook niet alle dagen feest op sportpark Zuid in Groesbeek de thuishaven van De Treffers, de laatste titel dateert uit 2010 toen daarmee ook de nieuw opgerichte topklasse werd bereikt. In zes seizoenen topklasse behoorde De Treffers, zoals aan haar stand verplicht, bijna altijd tot de top vier. Zo’n vierde stek was in 2016 ruim voldoende om de (hernieuwde) Tweede Divisie te bereiken, waarin de voorheen gescheiden geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal werden gemixt. Het debuut in de Tweede Divisie ging zoals mocht worden verwacht van een topclub, namelijk een vierde stek en het behalen van een periodetitel.
Maar daarna kon dat niveau niet kon worden vastgehouden, met als gevolg een de plaatsen 13, 11, 9, en in het zeer korte vorige seizoen zelfs plaats 18, op de ranglijst in de daarop volgende jaargangen. Die laatste genoemde positie had uiteraard verder geen consequenties door de Covid maatregelen.
Dus serieus gevaar dreigde er nauwelijks in de afgelopen jaren, maar het zijn wel enkele smetjes op het verder glanzende blazoen van de Groesbekers.

Op 11 september 2021 won Ricardo Ippel met 1-0 van Tom Oostinjen (r.)

Schokeffect 

Met nieuwe ronden, nieuwe kansen werd afgelopen augustus begonnen om dat blazoen weer de glans te geven die bij de club met zo’n status hoort. Dat ging uitstekend tot half februari, toen de derde plek op de ranglijst werd ingenomen. Tussendoor viel nog wel een tegenvaller te noteren, want de ervaren trainer Jan de Jonge, die in 2019 aantrad, kreeg in november een aanbieding uit Turkije die hij niet kon laten lopen. De oplossing was snel voorhanden want assistent Francois Gesthuizen beschikte over de juiste papieren en kon direct aan de slag. Dat ging prima tot voornoemde periode, toen de klad in de prestaties kwamen. Want vanaf 26 februari t/m 6 april werd in negen duels slechts een puntje gepakt en maakte De Treffers een enorme diepe val op ranglijst. Om het gevaar te bezweren dat de unieke reeks, zoals die hierboven staat beschreven, doorbroken zou worden waren volgens clubleiding harde maatregelen nodig. Coach Gesthuizen werd op non actief gezet en niet veel later werd de zeer ervaren Gert Kruijs bereid gevonden om het seizoen af te maken als oefenmeester.

Het schokeffect van de trainerswissel leverde de gewenste en gehoopte resultaten op voor de beste zondagclub van Nederland. Vooral op het eigen sportpark Zuid werden veel punten in de tas gestoken. En met de 2-1 winst tegen Jong Sparta afgelopen zaterdag, waarmee ook heel v.v. Katwijk erg veel plezier werd gedaan omdat zij daardoor de kampioenschaal in ontvangst mochten nemen, is de Kruijs brigade praktisch gezien van alle gevaar ontbloot.

Salonremise?

Diezelfde praktijk wijst uit dat de 2-0 nederlaag die G.V.V.V. afgelopen zaterdag leed op sportpark Nieuw Zuid in Katwijk tegen Quick Boys is veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie om het vege lijf te redden in deze Jack’s League. De ras optimisten binnen de blauwe gelederen hadden misschien nog lang de hoop dat die p/d plekken konden worden ontlopen. De meeste realisten die de meerderheid vormden, waaronder coach Gery Vink, zagen hun prognose bewaarheid worden dat de nacompetitie het maximaal haalbare was. Want door de winst van TEC en de komende opponent De Treffers zijn die in puntentotaal niet meer te achterhalen, en Jong FC Volendam telt nu eenmaal niet mee zo is in alle wijsheid besloten in de Zeister bossen.
Waar teletekst pagina 833 in een gedeelte van het afgelopen weekend nog aangaf dat A.S.W.H. de degradant was is dat volgens de theorie nog niet het geval. Want de 8 punten voorsprong van onze favorieten t.o.v. de ploeg uit Hendrik Ido Ambacht zou met de 9 punten, die er nog te verdelen zijn in de laatste drie wedstrijden, ongedaan kunnen worden gemaakt.

Mart de Jong (r.) ontving zaterdag zijn vijfde gele kaart en is daardoor geschorst. Dat geldt ook voor goalie Jan van Willige voor zijn rode prent die hij bij Quick Boys in ontvangst moest nemen.

Daarom is het zaak voor aanvoerder Taoufik Adnane en zijn manschappen om tegen de Groesbekers minimaal een remise uit het vuur te slepen. Dan zou A.W.S.H. alsnog op gelijke hoogte kunnen komen in puntenaantal als het zelf alles wint en G.V.V.V. de overige twee duels tegen IJsselmeervogels en T.E.C. verliest. Maar dan gaat het doelsaldo tellen en daarin heeft de ploeg van trainer Vink momenteel 24 treffers voorsprong op de rode lantaarndrager. Deze soort rampscenario’s komen alleen voor in SF-films en niet in de voetbalpraktijk.
Dat doelsaldo is ook nog misschien een heel, heel klein beetje van toepassing op onze gasten. Zij staan negen wedstrijdpunten voor op Kozakken Boys en hebben datzelfde aantal als voordeel in het doelsaldo. Dus als alles mis gaat voor De Treffers en alles meezit voor de Werkendammers zou de ploeg van Gert Kruijs alsnog in p/d gevaar kunnen komen. Maar ook hier zal de praktijk weerbarstiger zijn dan de theorie, zeker als de beide kemphanen besluiten om de kop boven deze alinea uit te voeren want daarvan is de definitie:

“Er is sprake van een salonremise als beide tegenstanders van tevoren genoegen nemen met een gelijkspel zonder daadwerkelijk de strijd aan te gaan. Dit is dan nadrukkelijk in het voordeel van beide partijen”.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 20.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J. Rozendal uit Zwaagwesteinde. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. B. Sahiner en Dhr. L. van der Brugge. Vierde official is Dhr. M.A. Spoon.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops en Dick Gijsbertsen.

Ander nieuws

Voorbeschouwing // G.V.V.V. ontvangt recordkampioen gelijke spelen vv Noordwijk

Voorbeschouwingen | 17 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer