Voorbeschouwing // IJsselmeervogels moet, G.V.V.V. mag

  • Voorbeschouwingen

Na afgelopen dinsdagavond de strijd aangebonden te hebben tegen overall de beste voormalig zondagclub, De Treffers, en deze ook nog winnend (2-0) te hebben afgesloten, volgt zaterdag een bezoek aan IJsselmeervogels. En juist deze opponent steekt De Treffers ruimschoots naar de kroon.

Want gastheer IJsselmeervogels is zonder enige twijfel de landelijk meest bekende amateurclub van Nederland. Want zelfs voetballiefhebbers die zelden of nooit een amateurwedstrijd bezoeken, zullen op de vraag: ‘Noem eens een befaamde amateurvoetbalvereniging’, hoogstwaarschijnlijk negen van de tien keer antwoorden, IJsselmeervogels.
Dat heeft de club uit de gemeente Bunschoten-Spakenburg natuurlijk te danken aan haar overweldigende uitpuilende prijzenkast. Geen enkele andere amateurclub in ons landje kan tippen aan de erelijst die ‘De Vogels’, zoals de club ook vaak wordt genoemd, sinds hun oprichting in 1932 bij elkaar hebben gevoetbald.
In de editie van de Nationale Voetbalgids 2019 – 2020, uitgegeven door ElfVoetbal Magazine, staan totaal opgeteld maar liefst 57 eretitels vermeld. Die lopen uiteen van kampioen in de Tweede Klasse tot en met het winnen van de Supercup.

Heel klein smetje 

De meest verse titel is die van kampioen in de Derde Divisie in seizoen ’16-’17. En hoe tegenstrijdig het ook klinkt, daarmee is gelijk het enige heel kleine smetje op het verder glanzende blazoen van de rooien van sportpark De Westmaat te duiden. Want in de jaargang daarvoor miste IJsselmeervogels de boot om in de hernieuwde Tweede Divisie aan de slag te gaan. De uiteindelijke twaalfde positie op de ranglijst van de Topklasse in ’15-’16 was niet voldoende om die stap te maken. Het overkwam de topploeg daarvoor nog nooit om niet mee te doen op het hoogste zaterdagniveau.
Daarom was het onze gastheren er ook alles aan gelegen om die omissie direct te herstellen en dat lukte dus op zeer overtuigende wijze met voornoemd kampioenschap en daarmee de promotie naar de tweede divisie.

Fundament 

Dat de buitenwacht en de meest fanatieke fans dan gelijk verwachten dat IJsselmeervogels weer een flink woordje mee zou gaan spreken is niet zo gek, gezien de rits aan hoofdprijzen in het verleden. Maar de clubleiding was zo reëel die intenties wel te onderschrijven maar dan toch wel op wat langere termijn en niet direct bij de terugkeer op de hoogste sport van de ladder. Eerst moest maar eens worden bekeken hoe alles reilt en zeilt. Want in die Tweede Divisie is en was het toch een meer dan aardige verzameling van clubs die hun sporen ook al ruimschoots hadden verdiend.
Uitermate verstandig beleid van de verantwoordelijken daar aan de boorden van het IJsselmeervogels. Niet pieken om te pieken maar langzamerhand gaan bouwen aan een team wat de ‘oude’ successen kan gaan benaderen.
De terugkeer naar de top verliep dan ook moeiteloos zonder hoge pieken en diepe dalen. Een keurige laatste plaats in het linkerrijtje was het gevolg en daarmee was tevens het fundament gelegd voor het verder uitbouwen van de prestaties die bij een club als IJsselmeervogels hoort.

Mart de Jong (r.) heeft zijn schorsing er op zitten en zal dus weer deel uit maken van de selectie.

Dichter naar de top

Met coach Ted Verdonkschot, als opvolger van Willem Leushuis, aan het roer van de rooie botter, werd aan het tweede seizoen Tweede Divisie begonnen. De geboren Haarlemmer, die als opdracht meekreeg het gat met de top van de Tweede Divisie te verkleinen, slaagde uitstekend in die missie. Door een dipje in de eindfase van de competitie kon kampioen AFC niet meer worden belaagd, maar in puntenaantal (63) eindigde de Verdonkschot brigade gelijk met runner-up Excelsior Maassluis. Alleen was het doelsaldo wat nadeliger dan dat van de Tricolores en daardoor eindigde IJsselmeervogels in ’18-’19 op de derde stek.

Wisselingen van de wacht 

De volgende stap is en was om door te pakken en ‘De Vogels’ weer zo hoog mogelijk te laten vliegen. Maar interne strubbelingen met de hoofdtrainer Verdonkschot, die halverwege het seizoen werd opgevolgd door Gert Kruijs, – afgelopen dinsdagavond nog als interim leidsman van De Trefers te gast op  het Panhuis – en natuurlijk het stilleggen in maart 2020 van de competitie, stond de voorgenomen vooruitgang in de weg. Toch werd die verkorte jaargang ’19-’20 nog afgesloten met een vijfde positie.
Met nieuw elan en een kersverse leidsman, Berry Smit, die werd losgeweekt bij Jong FC Volendam, zouden verdere stappen moeten worden gezet. Maar grote vijand corona dook opnieuw op en in ’20-’21 konden daardoor slechts vijf duels doorgang vinden.
De hernieuwde start in augustus vorig jaar was niet des ‘Vogels, want men vond zichzelf terug in de onderste regionen. En ja, dan weet je het wel, dan moet er een zondebok gevonden worden en dat is dan (bijna) altijd de coach. Smit’s contract werd dan ook eind september ‘21ontbonden, en met tussenpausen Ruud van de Geest en Ton Cornelissen, werd half oktober Gert Peter de Gunst – was assistent bij PEC Zwolle en pikant genoeg voormalig speler van Spakenburg – aangetrokken om het tij te gaan keren.

Op, neer, op en weer …..?

Onder leiding van de interimmers en De Gunst leek dat direct te gaan gebeuren, want er werden drie wedstrijden op rij gewonnen. Maar dat bleek slechts schone schijn. Uit de tien ontmoetingen daarna werden slechts vier punten aan het totaal toegevoegd en dat bracht de rooien naar een p/d positie op de ranglijst. Een zeer zeldzame gebeurtenis in de geschiedenis van deze topclub.
Toch vertoonde de vleugellamme ‘Vogel’ daarna weer aan over een behoorlijke veerkracht te beschikken en kon er met aanloopje weer langzamerhand omhoog worden gevlogen. Want van de tien volgende duels werden er zeven in winst omgezet en daarmee stond IJsselmeervogels ruimschoots boven de gevaarlijke lijn. Ook de daarna volgende onderlinge Spakenburgse prestigeslag (1-1) aan de overzijde van sportpark De Westmaat leverde psychologische winst op en daarom leek niets erop dat er nog gevaar te duchten was van het p/d spook.
Edoch, de uitslagen die in de afgelopen uit de bus kwamen laten toch dat spook weer voorzichtig door de kieren gluren van de rode zijde van de Westmaat. Want IJsselmeervogels ging afgelopen zaterdag in eigen huis onderuit tegen Noordwijk (1-2) en het bezoek bij kampioen Katwijk leverde dinsdagavond eveneens nul punten op (2-0). Doordat Kozakken Boys vandaag Quick Boys aan zegekar bond is het verschil met de Werkendammers naar vijf punten teruggelopen met nog twee duels te gaan. De praktijk wijst dus uit dat onze gastheren minimaal nog een puntje nodig heeft om zeker te zijn van een volgend seizoen in de Jack’s League, want met het doelsaldo van plus tien t.o.v. Kozakken Boys zit dat wel snor.
Maar om aan alle onzekerheid een einde te maken zullen Rooien ongetwijfeld vol voor de winst gaan voor de eigen aanhang en de puntjes voor het vraagteken boven deze alinea definitief laten veranderen in ‘op’.

Op 22 februari jl. maakte Jordi Bitter (9) de 2-1 tegen IJsselmeervogels, dat bleek de winnende treffer en voor G.V.V.V. de tweede winstpartij.

Underdog 

Op basis van de bovenstaande constatering mag je dan ook veronderstellen dat de gasten in deze 72ste klassieker de rol van underdog krijgen toebedeeld en wellicht zichzelf ook als zodanig beschouwen. Zo’n rol wordt nog onderstreept als gekeken wordt naar alle overkoepelende resultaten uit de voorgaande 35 competitie ontmoetingen op de Westmaat.
Die ooit begon in ’59-’60 in de derde klasse (4-2) en haar laatste editie kende in ’19-’20 in de tweede divisie waarin de thuisploeg ook won (3-0). Totaal gezien waren ‘De Vogels’ 17x de sterkste en werden 11x de punten gedeeld. De snelle rekenmeesters weten dan ondertussen al dat G.V.V.V. zeven keer aan het langste eind trok. Ook qua doelsaldo staan onze gastheren met 68 tegen 42 ruimschoots aan de leiding.
Daarenboven behaalde IJsselmeervogels in deze jaargang 25 van de totaal 39 punten op eigen grond.

Degradatiekraker

Wat valt daar tegenin te brengen?
Nu vooral dat G.V.V.V. al sinds vorige week weet dat het zich moet gaan richten op de strijd in de nacompetitie om lijfsbehoud in de Jack’s League en er dus geen enkele druk is op het behalen van punten. De pupillen van coach Gery Vink kunnen dus eigenlijk ontspannen aan het duel beginnen. Want of het nu de 16de of 17de eindpositie op de ranglijst wordt, die plaats bepaald namelijk tegen welke periodekampioen van de derde divisie het worden opgenomen in het vervolg, is nu nog volstrekt onduidelijk omdat daar nog diverse kandidaten voor zijn.
Nee, G.V.V.V. zal gewoon haar sportieve plicht moeten doen om zoveel mogelijk tegenstand te bieden en zichzelf in een lekkere flow te houden voor hopelijk nog zes cruciale duels in die p/d competitie.
Het beste dat daarbij helpt is om in ieder geval niet te verliezen, en nog liever natuurlijk om die uitbalans op sportpark De Westmaat een heel klein tikje de blauwe kant op de laten slaan door met de winst aan de haal te gaan.
Deze klassieker is dan ook voor de allereerste keer in haar geschiedenis een regelrechte degradatiekraker.

De wedstrijd op sportpark De Westmaat begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. D. Schaper uit Dokkum. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. R. Janssen en Dhr. J.B. van Dijk. Vierde official is Dhr. R. Meilink.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer