VOORBESCHOUWING // Kelderkraker op sportpark Panhuis

  • Voorbeschouwingen

Je hoeft niet over heel veel vooruitziende gaven te beschikken om te voorspellen dat het een zenuwachtige en zenuwslopende zaterdagmiddag gaat worden aankomend weekend op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Want in  de slotfase van deze competitie jaargang staan de staartploegen G.V.V.V. en A.S.W.H. tegenover elkaar en is het dus een onvervalste kelderkraker.

Mooi palmares

Vooral aan het begin van deze eeuw maakten de Ambachtse voetballers veel indruk. Onder leiding van André Wetzel (1x) en Jack van den Berg (2x) werd driemaal het Hoofdklasse kampioenschap in de wacht gesleept. De laatste keer in 2005 zelfs gevolgd door algehele zaterdag titel en het overall amateur kampioenschap van Nederland.
Daarnaast staan er drie districtsbekers (2006, 2014 en 2016), twee KNVB Bekers voor amateurs (2006 en 2014) en twee Supercups (2005 en 2014) in de prijzenkast.
Kortom A.S.W.H. speelde vanaf 1983 toen het debuteerde in het zaterdagvoetbal walhalla, de toenmalige eerste klasse, en later dus in de hoofdklasse, bijna altijd een rol van betekenis op de hoogste trede van de voetballadder.
Maar bij de invoering van de Topklasse (’09-’10) miste A.S.W.H. die afslag. Daarna was het diverse malen dichtbij om wel de juiste afslag te nemen om zo het verloren gegane terrein goed te maken. Van 2012 t/m 2014 werd driemaal achtereen een periodetitel veroverd, maar telkens lukte het niet om via de nacompetitie terug te keren op het hoogste echelon.
De vierde keer was wel scheepsrecht via een overgenomen derde periodetitel van kampioen Noordwijk in 2019. In de p/d wedstrijden werd eerst zondag derdedivisionist OFC uitgeschakeld waarna onze streekgenoot FC Lienden aan de Ambachters werd gekoppeld in de strijd om lijfsbehoud voor de Betuwenaren, of promotie voor de wit-zwarte formatie van toenmalig trainer Cesco Agterberg.
Het werd een zinderend tweeluik waarvan de eerste wedstrijd op het eigen sportpark Schildman met 0-1 verloren ging. Maar op de Abdijhof in Lienden maakte A.S.W.H. die omissie goed door in de absolute slotfase van de toegevoegde tijd de 0-2 te maken en daarmee op doelsaldo FC Lienden de baas te blijven en te promoveren naar de huidige Jack’s League.

Er komen is één, er blijven twee

Dat de terugkeer geen sinecure zou worden daar was men zich in alle geledingen van A.S.W.H. zeer van bewust. Het was aan het begin van het debuutseizoen ’19-’20 daarom ook een reële doelstelling dat handhaven in de Tweede Divisie een net zo grote prestatie zou zijn als de promotie daar naar toe. De ploeg van coach Rogier Veenstra, die Agterberg was komen vervangen bij het debuut in deze Divisie, kende een alleszins redelijke start. Want uit de zeven eerste wedstrijdronden werden evenzovele punten gepakt.
Maar vanaf half oktober 2019 slaagden captain Jesper van den Bosch c.s. er niet meer in om in 13 duels een driepunter bij te schrijven. Er werden nog drie punten veroverd door evenzovele gelijke spelen, maar dat was het.  Die zeer magere serie werd op 8 februari 2020 nog wel onderbroken en onze blauwe favorieten waren toen het slachtoffer. Jordie van der Laan en Lester Pires beslisten in het laatste kwartier het thuisduel met ieder één treffer. Voormalig A.S.W.H.-er Robin Mulder redde in blessuretijd nog wel de Veenendaalse eer, maar alle punten bleven op sportpark Schildman. Daarna volgden nog drie duels waaruit 1 puntje werd gepeurd voordat de definitieve Covid stop aanbrak met onze gasten als rode lantaarndrager.
Tot opluchting en geluk van alles wat A.S.W.H. een goed hart toedraagt had dat geen consequenties omdat in Zeist werd besloten dat er geen promoties/degradaties zouden volgen voor de maar deels uitgespeelde competitie jaargang.
Of de Ambachters vorig seizoen dan pech hadden bij de zeer kort durende competitie (6 wedstrijden) zal altijd in nevelen gehuld blijven, maar feit is wel dat ze bij de hernieuwde coronastop waren omgeturnd van hekkensluiter naar runner-up achter koploper AFC met 12 punten achter de naam.

Lars ten Teije maakte hands op 12 februari. Het koste hem een rode kaart en een strafschop tegen, die door Daniël Wissel (9) werd verzilverd en de 2-1 op het scorebord zette.

Waakvlammetje gedoofd?

Natuurlijk had men in Hendrik Ido Ambacht gehoopt op zo’n zelfde vliegende start, toen in augustus vorig jaar er weer competitie voetbal mocht worden gespeeld, maar helaas kwam men van een koude kermis thuis. Want bij de derde coronabreak, half november vorig jaar, bevond A.S.W.H. zich in de directe gevarenzone op de één na laatste plaats.
Maar bij de herstart half februari jl. leek het waakvlammetje toch te ontbranden. Onze favorieten kregen daar als eerste mee te maken. In een tumultueuze wedstrijd op 12 februari jl. met 3 rode en 4 gele kaarten, en ook nog eens drie strafschoppen trok A.S.W.H. met 3-1 aan het langste eind en vergrootte daarmee de puntenvoorsprong tot 7 punten op de toenmalige rode lantaarndrager G.V.V.V.
In de winning mood werden daarna ook Jong Sparta en Excelsior Maassluis aan de zegekar gebonden en daarmee was begin maart een veilige 15de stek bereikt.
Maar sindsdien is het A.S.W.H.-waakvlammetje niet meer in staat gebleken om het overwinningsvuur te ontsteken. Uit de 13 navolgende duels behaalde de Veenstra equipe slechts een mager puntje en leed het 11 wedstrijden op rij een nederlaag. Dat is een ‘verbetering’ van het (negatieve)record dat onze ‘eigen jongens’ aan het begin van deze competitie neerzetten toen het uit tien ontmoetingen 1 puntje pakte en acht achtereenvolgende nederlagen moest slikken.
Door die uitermate slechte serie is A.S.W.H. nu ruimschoots hekkensluiter met zes punten achterstand op de aanstaande gastheren.

Afstand

En juist na die nederlaag in Hendrik Ido Ambacht, en in de tijd dat het bergafwaarts ging met onze gasten, begon de ploeg van coach Vink te grijpen naar de laatste strohalmen, middels veertien veroverde punten – waarvan tien op het eigen Panhuis – uit 10 duels. Daarmee werd de achterstand in punten op A.S.W.H. precies goedgemaakt. Maar doorpakken was er helaas niet bij, want er volgde vier nederlagen op rij (2x Scheveningen, Katwijk en HHC Hardenberg) en dus kon niet verder omhoog worden gekeken.
Gelukkig voor alles wat blauw is ging het de afgelopen veertien dagen, beide keren buitenshuis, juist verrassend goed, en werden de subtoppers Rijnsburgse Boys en AFC, ook nog eens met ruime cijfers, verslagen. Daarmee werd de afstand van zes punten gecreëerd tot de opponent van aanstaande zaterdag.

Adham el Idrissi scoorde 1 van zijn 3 drie treffers op sportpark Schildman. Dat deed hij vanaf de elfmeterstip en betekende de 1-1.

Blijft verschil intact?

Dat de pupillen van coach Veenstra alleen gebaat zijn bij een overwinning is met die zes punten verschil ook volstrekt duidelijk. Daarom is te verwachten dat zij alle mogelijke aanvallende intenties uit de kast zullen halen om de Veense defensie onder druk te zetten. Dit levert mogelijk ruimte op voor de voor de aanvalslinie van de Vink brigade, die met Byron Burgering (8 goals), Jordi Bitter (6), Lars ten Teije (5) en Adham el Idrissi (3) zijn clubtopscorers heeft. Alleen zullen de nieuwkomers Burgering en El Idrissi, die na de winterstop de selectie kwamen versterken, het voorbeeld van Bitter en Ten Teije moeten volgen om succesvol te zijn tegen A.S.W.H.
Want opvallend genoeg lijken de beide nieuwkomers te lijden aan een Panhuis doelpunten syndroom. Burgering liet pas eenmaal het net bollen op de thuishaven en El Idrissi nog helemaal niet. Terwijl Bitter dit gelijk verdeelde over de uit- de thuisduels, 3 om 3, en bij Ten Teije staat die verhouding op 2 tegen 3. Maar wie eventueel de treffers gaat maken zal iedere G.V.V.V.-er een biet zijn, als ze maar gemaakt worden. En nog belangrijker het moeten er meer zijn dan die tegenstrever maakt, want alleen daarmee kan G.V.V.V. sportieve revanche op nemen op de nederlaag in Hendrik Ido Ambacht.
Het is daarom evident dat captain Taoufik Adnane c.s. het verschil in wedstrijdpunten minimaal moet zien te behouden, of nog veel beter te vergroten, om zich te kunnen richten op p/d wedstrijden en niet alsnog op rechtstreekse degradatie af te stevenen.

Hiermee is het belang van deze kelderkraker in een notendop geschetst en zullen we moeten gaan afwachten hoe de spelers deze vooraf voorspelde zenuwachtige en zenuwslopende zaterdagmiddag gaan volbrengen. Waarbij hopelijk veel gehoor wordt gegeven aan de persoonlijke oproep van trainer Gery Vink voor de ondersteuning van het vlaggenschip in dit cruciale duel.

De wedstrijd op het sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. W. Linders en Dhr. T. Heuvelmans. Vierde official: Dhr. D. de Vries.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer