Voorbeschouwing // Op bezoek bij de laatste officiële kampioen AFC

  • Voorbeschouwingen

Na twee door corona onderbroken seizoenen, waarin officieel geen kampioen werd gehuldigd, staat AFC dus nog steeds te boek als de laatste kampioen van de Tweede Divisie. Een titel die de hoofdstedelingen op Bevrijdingsdag 2019 op overtuigende wijze veroverden. G.V.V.V. gaat daarom aanstaande zaterdag op bezoek bij deze voormalig kampioen.

Nagelnieuwe Goed Genoeg

Het wordt de vijfde keer dat de Amsterdammers en de Veenendalers op de thuishaven van AFC tegenover elkaar komen te staan als tweededivisionisten, en dat zal nu gebeuren op het (bijna) nagelnieuwe sportpark Goed Genoeg.
Gerekend vanaf 2016, toen deze divisie werd geboren, of beter gezegd herboren, is er bij het vooruitblikken op deze site regelmatig gewag gemaakt van het feit dat het sportcomplex aan de zogenaamde Zuidas in de toekomst een enorme metamorfose zou ondergaan. We lieten dat vergezeld gaan met fraaie artist impressions en ook nog wel eens met een filmpje. Alleen bleef het steeds onduidelijk wanneer, die al meer dan twee decennia oude plannen, nu eindelijk eens gerealiseerd zouden gaan worden. Sloopwerkzaamheden waren al wel uitgevoerd, maar de nieuwbouw liet nog op zich wachten. De ambtelijke molens, die natuurlijk een allesbeslissende stem in het kapittel hebben, maalden helaas voor alles wat AFC lief heeft zeer langzaam.
Maar uiteindelijk, in juli 2019, werd AFC uit haar ‘lijden’ verlost en werden door alle betrokken partijen de handtekeningen onder de contracten gezet en ging een paar weken later de eerste spade – lees heipaal, omwikkeld met een AFC shirt – al de grond in.
Deze nieuwbouw duurde uiteindelijk tot 4 september 2021 toen preses Ad Westerhof het gloednieuwe complex, wat bestaat uit vijf kunstgrasvelden, een clubhuis/kleedkamergebouw annex tribune en een ondergrondse parkeergarage, officieel mocht openen.
Daarmee is de Amsterdamsche Football Club van 1895, tevens de oudste voetbalclub van onze hoofdstad, voor de komende 25 jaar of meer, volkomen duurzaam en toekomstbestendig.
En dat allemaal op de waarschijnlijk duurste grond van Nederland, en in een wijk van onze hoofdstad, waar normale rijtjeshuizen voor dik een miljoen euro van de hand gaan. Je zou het bijna als een wonder moeten beschouwen dat al die jarenlange plannen en het bijbehorende gesteggel alsnog hun uitvoering hebben gekregen.

Naam en faam

Het van oorsprong in de zondagcompetitie uitkomende AFC heeft daarin een geweldige naam opgebouwd. Toen de eeuwige ranglijst van de Hoofdklasse werd opgemaakt, bij de start van de Topklasse in 2010, hoefden de Amsterdammers slechts een club voor zich te dulden. Dat is medecompetitie genoot De Treffers. En ook in die zes seizoenen Topklasse die daarna volgden, en waarin de geesten van de zaterdag- en zondagvoetballers nog steeds gescheiden waren, lieten The Reds zoals de club liefkozend door de aanhang ook wel wordt genoemd, zich opnieuw gelden.
De Topklasse werd bereikt door een kampioenschap in 2010 en dat kunstje herhaalden de hoofdstedelingen in 2014 in de Topklasse.
En ja, een voetbalclub met zoveel naam en faam was het dus ook aan haar stand verplicht om bij de invoering van deze Divisie in 2016 acte de presence te geven. Dat lukte d.m.v een zesde plaats op de ranglijst, wat voldoende was om wederom met alle eliteploegen de strijd aan te gaan binden. Maar toen dus wel met een samensmelting van zaterdag- en zondagclubs club.

Klasse komt altijd boven

Het debuut daarin bleek even wennen te zijn voor AFC. Onder leiding van Ton du Chatinier en zijn latere tussentijdse opvolger André Wetzel, moest de ploeg veel moeite doen om niet in gevaar te komen. Maar die moeite was niet tevergeefs, want met een respectievelijke 11de en 12de positie op de eindranglijst werden de twee eerste jaren van de huidige Jack’s League toch eigenlijk makkelijk overleefd.
Het herstel tekende zich al af onder interim trainer Wetzel, want onder zijn leiding werd derde periodetitel veroverd. Het was toen al bekend dat Ulrich Landvreugd zijn opvolger zou worden, die in zijn vroege jaren zelf als actief voetballer al had bijgedragen aan de successen van AFC en daarna als oefenmeester flink aan de weg timmerde. Hij bewerkstelligde in die loopbaan al vier promoties met Voorland SC, ASV De Dijk (2x) en Eemdijk.
Het bleek een zeer goed ‘huwelijk’ tussen trainer en club want Landvreugd ging bij zijn debuut op het hoogste amateurniveau gelijk aan de haal met de kampioenstitel en werd en passant ook nog benoemd als trainer van het jaar in de Amsterdamse regio.
Het was geen toevalstreffer, want in de twee door corona geteisterde voetbaljaargangen daarna, kwam de klasse van AFC steeds weer bovendrijven. Bij het stilleggen in maart 2020, na 24 gespeelde duels, vond onze gastheer zichzelf terug op de 3de stek met vier punten achterstand op koploper Katwijk en in het ultrakorte vorig seizoen was AFC koploper.

Splinter de Mooij (l.), en Tom Oostinjen in duel op 27 november 2021.

Prolongatie uit zicht

Die draad werd dit seizoen in eerste instantie weer prima opgepikt. Want tot einde maart waren Landvreugd pupillen veelal runner-up achter het ongenaakbare Katwijk. Daar had verandering in kunnen komen toen de gedoodverfde kampioenskandidaat zo links en rechts punten ging verspelen. Maar helaas voor allen die The Reds liefhebben maakte hun favorieten in die zelfde periode ook de nodige misstappen. Daarmee is nu officiële prolongatie van de titel volledig uit zicht en zullen de ogen gericht zijn om zo hoog mogelijk te eindigen op de ranglijst.
Dat zal ongetwijfeld de intentie zijn van de afscheid nemende coach Landvreugd en zijn manschappen om zijn club en z’n eigen cv te voorzien van een mooi nieuw wapenfeit. Ulrich Landvreugd is bezig om diploma coach betaald voetbal te halen en wil zijn vleugels wat verder uitslaan, vandaar het afscheid AFC.

Revanche

Hoewel er dus voor AFC niets meer te winnen valt dan alleen de eer zal het G.V.V.V. niet tegemoet treden als een wedstrijd om des keizers baard. Elk punt in de strijd om zo hoog mogelijk te eindigen is meegenomen en dan zullen er zeker ook nog sportieve revanche gevoelens meespelen. Want bij de laatste wedstrijd voor de winterstop die publiekloos werd gespeeld op 27 november jl. leverde het bezoek op het Veenendaalse sportpark Panhuis een minimale nederlaag op. Justin Spies was twintig voor tijd het goudhaantje en bezorgde G.V.V.V. toen de eerste driepunter van het seizoen. Onverdiend was die 1-0 zege zeker niet, zelfs de meest verstokte aanwezige bestuurders/begeleiders van AFC-ers wilde dit grif toegeven.
In eigen huis zal die omissie nu goed gemaakt moeten worden.

Evenwicht?

Voor onze eigen ploeg staat er, in tegenstelling van die voor de gastheren, dus nog wel veel op het spel. En iedere blauwe weet dat die doelen gericht moeten zijn op het ontlopen van rechtstreekse degradatie. Vorige week werd daar in en bij Rijnsburg een mooie stap in gezet door zeer verrassend de sterker geachte thuisploeg met 1-4 te verslaan. Een klein beetje geluk kwam daar wel bij kijken doordat fouten van de opponent werden afgestraft, maar over de gehele linie gezien was er aan de winst niets gestolen. Het is nu alleen te hopen dat niet al het kruit in die wedstrijd is verschoten en dat er voldoende over is gebleven om AFC partij te geven. Want je moet nu eenmaal scoren om een kans te maken op een winstpartij.
Als het evenwicht ongeschonden blijft zoals dat in de voorgaande vier duels op sportpark Goed Genoeg in totaal nu is, met tweemaal een draw (1-1), eenmaal winst (0-4) en eenmaal verlies (4-0), zal iedere G.V.V.V.-er daar bij voorbaat vrede mee hebben zo is het donkerbruine vermoeden.
Maar als de ploeg van trainer Gery Vink weer boven zichzelf uit kan stijgen dan zou een nieuwe verrassing meer dan welkom zijn in de strijd om lijfsbehoud.

Deze wedstrijd op sportpark Goed Genoeg, Antonio Vivaldistraat 103, te Amsterdam begint 17.30 uur en staat onder leiding van Dhr. M.F.M.G. Eijgelsheim uit Oirschot. Zijn assistenten langs de lijn zijn Dhr. K. Bodde en Dhr. L. de Koning. De vierde official is Dhr. T. van Pelt.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Foto’s: website afc.nl, en Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer