Handhaving zeer ver weg na nederlaag bij Kozakken Boys

  • Wedstrijdverslagen

Waar in de voortuitblik op deze finalewedstrijden in de nacompetitie nog kon worden gesproken van kansenverhouding van ‘fifty-fifty’ voor Kozakken Boys en G.V.V.V. om zich veilig te spelen in de Tweede Divisie, is deze na de 3-1 winst voor de Werkendammers wel gekanteld naar minimaal 75/25% in hun voordeel.

Initiatief en voorsprong Kozakken Boys 

In de kwart- en halve finale tegen VV Gemert en HSC ’21 vertoonden de Veense blauwen regelmatig een fris en fruitig van de lever spelletje met vier winstpartijen tot gevolg. Daar was gisteravond in Werkendam geen spoor van terug te zien, het leek wel zenuwen door keel gierden en de mannen van coach Gery Vink met een zware loden last op de rug speelden. Want vrijwel niets lukte en daar haalde opponent Kozakken Boys volop profijt van. Het was in de eerste helft van het eerste bedrijf volop eenrichtingsverkeer richting goalie Jan van Willige. Ook de gebaren van Vink, zoals altijd driftig coachend voor zijn dug-out, dat het compacter moest, want de linies speelden veel te ver uit elkaar, leek aan dovenmansoren gericht.
En zodoende nam de ploeg van interim-trainer Michel Langerak het initiatief en veroverde daarmee een veldoverwicht die de nodige kansen en mogelijkheden opleverden. Dat was onder meer het geval door goede dieptepassen van Stout en Veenhoven op spits Lommers, die vooralsnog niet doeltreffend kon worden.
Zo’n zelfde situatie ontstond na een kwartier spelen toen de naar Spakenburg vertrekkende Mark Veenhoven, Johnny Lommers wegstuurde. Van Willige zag het gevaar kwam uit z’n ‘hok’ uit om de bal te onderscheppen. Dat deed de Veense sluitpost te wild en nam de ‘onderdanen’ van Lommers mee. Voor referee Bronsvoort voldoende redenen om terecht op z’n fluit te blazen en naar de elfmeterstip te wijzen. Thomas Marijnissen voltrok het vonnis koelbloedig en liet de wit-rode aanhang flink juichen voor de 1-0 voorsprong.

Korte staking 

Nadat omstreeks de 23ste minuut een stelletje onverlaten van de Veense aanhang, die te laat waren gearriveerd, het nodig vond om nog wat blauwe rookpotten en fakkels aan te steken en daarmee een mistgordijn over het veld legde, besloot leidsman Bronsvoort tot een korte staking totdat de rook om de hoofden was verdwenen. Het was tevens een drinkpauze die coach Vink nog een keer de gelegenheid gaf om nieuwe instructies uit te delen. Het mocht allemaal niet baten, zijn pupillen konden niet voor enig gevaar zorgen. En ondanks dat ook Kozakken Boys wat terugviel bleven zij wel bovenliggend met opnieuw een goede kans voor Lommers die de diepte in werd gestuurd, maar nu kon Joeri Potjes ten koste van een hoekschop redding brengen.

Mart de Jong in duel met Jeffrey van Nuland.

Uit het niets

 Zo kan de gelijkmaker zonder overdrijving wel worden omgeschreven. Want waar doelman Mike van de Meulenhof in een kleine veertig minuten spelen slechts een slap schotje van Mart de Jong had moeten keren en verder niets te doen had gehad, moest hij in de 37ste minuut toch capituleren. Mats Grotenbreg verstuurde vanaf eigen helft rechtsback Justin Spies weg door het centrum. De jongeling kon volkomen ongehinderd opstomen tot aan de rand van de ‘zestien’ en werd ook daar niet aangepakt. Dat was voor hem het sein om dan maar eens uit te halen richting verre hoek. Tot zijn, en natuurlijk alles wat G.V.V.V. was, blijdschap verdween de bal via de binnenkant van de paal tegen de touwen en stond de geheel onverwachte en ook niet verdiende gelijkmaker op het scorebord.
Na nog een gevaarlijk vrije trap van Achenteh, die Van Willige uit de korte hoek bokste was het tijd voor de thee.

Wissels brengen ook geen soelaas

Met Achraf Nejmi en Adham el Idrissi als vervangers van Tom Oostinjen en Joshua Patrick werd er aan de tweede helft begonnen. Hierdoor werd de opstelling wel wat gewijzigd. Nejmi nam de centrale verdedigingspositie over van Grotenbreg, die zelf verhuisde naar de rechtsback plaats. Daardoor ging Justin Spies op de plaats Oostinjen spelen op het middenveld en el Idrissi verving Patrick in de spits.
Tot grote teleurstelling van alles wat G.V.V.V. lief heeft hadden deze wisselingen totaal geen enkel effect en bleef de ploeg grossieren in foute passes en verkeerde keuzes. Dus was er geen enkele druk op de spelers van de opponent. Andersom was ook van het overtuigende spel van de Langerak equipe in het eerste half uur weinig over. Het spel kabbelde een beetje voort met als meest opwindende momenten een vrije trap van Spies, die werd gekeerd door Van de Meulenhof, en een scherpe voorzet van Veenhoven waar Van Willige goed het oog in had.

Justin Spies heeft de 1-1 op het scorebord geschoten.

Thuisclub tot leven

 Met een gelukje via een klutsbal, na een combinatie tussen Marijnissen en Stout, kwam targetman Lommers in balbezit. Half uit draai wist hij van dichtbij het vijandelijke doel te vinden en daarmee zijn team op 2-1 te zetten. Die voorsprong, na dik een uur spelen bracht bij de thuisploeg weer nieuw elan en Kozakken Boys kwam weer tot leven. Opnieuw moest G.V.V.V. passen en de brandstof leek op om er nog een echte wedstrijd van te maken, tegenhouden en de score niet verder op laten lopen, meer zat er totaal niet in.
Ook was het overduidelijk dat captain Kaj Ramstein c.s.de voorsprong koesterden en loerden op een spaarzaam momentje om nog een keer toe te slaan. En precies dat gebeurde vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd. Marijnissen stuurde Gwaeron Stout – uitblinker aan de kant van Kozakken Boys – weg, en die kon bijna, net zoals Spies bij de gelijkmaker, geheel vrij doorlopen en de verre hoek zoeken. Zijn schot was perfect en verdween tegen het zijnet zonder dat Van Willige ook maar enige kans had.
Met nog wat wissels aan beide kanten na de 3-1 en in de toegevoegde zes minuten blessuretijd waren nog de enige te noteren wapenfeiten, en was de eerste slag duidelijk en overtuigend voor Kozakken Boys.

Dat er voor G.V.V.V. dus een ontzettend moeilijk tweede finale duel staat te wachten komende zaterdag op het eigen sportpark Panhuis om die achterstand te goed te maken, is een open deur in trappen. Er zal derhalve een wonder, nee een mirakel moeten gebeuren, om het verdict om volgend seizoen in de Derde Divisie te moeten gaan spelen, te ontlopen. Aanvang van dat alles beslissende duel is 14.30 uur.


Kozakken Boys – G.V.V.V. 3-1 (1-1)

Scoreverloop: 16. Thomas Marijnissen 1-0 (pen.), 37. Justin Spies 1-1, 66. Johnny Lommers 2-1, 86. Gwaeran Stout 3-1.

Opstelling Kozakken Boys: Mike van de Meulenhof (k.), Frenk Keukens, Kaj Ramstein ©, Leon Bot (86. Stephen Warmolts), Gwaeron Stout, Sven van Ingen, Johnny Lommers, Mark Veenhoven (74. Elvio van Overbeek), Jeffrey van Nuland, Thomas Marijnissen, Rochdi Achenteh.

Opstelling G.V.V.V. : Jan van Willige (k.), Mats Grotenbreg, Taoufik Adnane ©, Tom Oostinjen (46. Achraf Nejmi), Jordi Bitter (90+4. Maikel Epskamp), Joshua Patrick (46. Adham el Idrissi), Danny de Leeuw (90. Steven Theunissen), Byron Burgering, Joeri Potjes, Justin Spies, Mart de Jong (71. Lars ten Teije).

Gele kaarten: 88. Taoufik Adnane, 90+2. Adham el Idrissi (G.V.V.V.) 85. Thomas Marijnissen, 88. Kaj Ramstein (Kozakken Boys)

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort (Deventer)
Toeschouwers: 2000

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

G.V.V.V. verspeelt in Almere voor tweede week op rij de zege

Wedstrijdverslagen | 13 april 2024
Lees meer

Pechwedstrijd tegen hekkensluiter Lisse levert veel sterker G.V.V.V. slechts 1 punt op

Wedstrijdverslagen | 06 april 2024
Lees meer

G.V.V.V. trekt zege over de streep na lastig treffen tegen HHC Hardenberg

Wedstrijdverslagen | 30 maart 2024
Lees meer