Joshua Patrick schiet G.V.V.V. op rozen met hattrick

  • Wedstrijdverslagen

G.V.V.V. heeft zich in de tweede helft uitstekend hersteld na een achterstand in de rust. Joshua Patrick schoot met drie treffers zijn ploeg naar de overwinning: 1-3.

Met Jordi Bitter en Adham El Idrissi nog niet wedstrijdfit, moest Gery Vink een beroep doen op Lars ten Teije en Joshua Patrick als vervangers van het aanvallende tweetal. Daarbij kwam dat Achraf Nejmi geblesseerd afhaakte in de warming-up, waardoor Mats Grotenbreg hem moest vervangen in de basiself voor de heenwedstrijd in het kader van de halve finale van de p/d nacompetitie tegen zondagderdedivisionist HSC ’21.

Justin Spies (l.) transformeerde gedurende het duel van vleugelverdediger naar middenvelder.

Al na drie minuten kreeg de thuisploeg de eerste kans en direct ook een hele grote. Justin Spies kon niet voorkomen dat de linksbuiten De Vries – net teruggekeerd van een vakantie in Griekenland – zich vrij draaide en in een keer uithaalde. Met hoge snelheid sprong de bal via de onderkant van de lat terug het veld in en kon G.V.V.V. opgelucht ademhalen. De volgende aanval was voor Veenendalers, via de voet van Byron Burgering. De snelle buitenspeler profiteerde van een slordigheid in de verdediging, maar mikte zijn schot een metertje naast het doel. Kort daarop claimden de gastheren een strafschop toen Wessel Witbreuk in ‘the box’ onreglementair zou zijn bejegend. Referee Van Zuilichem stond er kort op en vond dat daar geen enkele sprake van kon zijn en liet dan ook gewoon doorspelen.

Uit het spel

G.V.V.V. kwam daarna eigenlijk niet meer in het spel voor. In ieder geval niet aanvallend, want HSC ’21 was veruit de betere ploeg op het eigen sportpark omdat het iets minder slordig speelde dan de mannen van coach Gery Vink. Het leidde niet tot grote kansen, maar G.V.V.V. was daarentegen ook niet in staat om foutjes af te straffen en zelf aan voetballen toe te komen. Redelijk tegen de verhouding in leek Joshua Patrick na ruim dertig minuten zijn ploeg op voorsprong te schieten. Een mooie een-twee tussen Mart de Jong en Danny de Leeuw gaf laatstgenoemde de kans een afdraaiende voorzet te geven naar Patrick, die van dichtbij de bal tegen de touwen werkte. Maar helaas had de assistent-scheidsrechter buitenspel waargenomen waarmee het doelpunt werd afgekeurd.
Kort daarvoor had goalie Jan van Willige nog een goede reflex in huis op een schot van centrale middenvelder Cenk Uguz die via een snelle uitbraak in die kansrijke positie kwam.

Mats Grotenbreg (r.) moest plotseling invallen voor Achraf Nejmi.

Snel daarna viel aan de andere kant wel een doelpunt te noteren. Een goede voorzet vanaf de rechterkant van Wessel Witbreuk werd in de doelmond gebracht, waar Kars Zwiers met het hoofd de bal onhoudbaar tegen de touwen kopte en zijn ploeg daarmee op voorsprong bracht. Het resterende deel van de eerste helft kwam HSC ’21 dankzij de bevrijdende treffer beter in het spel en kreeg G.V.V.V. het nog moeilijker. Er ontstonden echter geen kansen meer, waardoor beide ploegen met 1-0 naar de kleedkamers gingen. Een tussenstand waarmee recht werd gedaan aan de speelverhoudingen in het veld.

Gelijke hoogte

Na een klein oponthoud voor de aftrap van het tweede bedrijf, er moest een gaatje in het doelnet worden geboet, hervatte HSC ’21 het bovenliggende spel na de thee, maar de eerste kans was voor Byron Burgering die een hoekschop in het zijnet schoot. Kort daarna was het wel raak. Opnieuw was het Burgering met een goede individuele actie, waarmee hij zich door de Haaksbergse defensie wurmde en de bal voor het doel bij Joshua Patrick bracht. Daar was de aanvaller er snel bij en hij schoot overtuigend de gelijkmaker binnen: 1-1.
Direct na de gelijkmaker koos coach Vink voor een tactische wissel. Justin Spies werd naar het middenveld gedirigeerd, zijn backplaats werd ingenomen door Maikel Epskamp en Lars ten Teije mocht gaan uitrusten in de dug-out.

Vreugde in het Veenendaalse kamp na de gelijkmaker.

G.V.V.V. leek bevrijd na de gelijkmaker en kwam steeds beter in de wedstrijd, terwijl bij de groen-witten alle voorgaande getoonde overtuiging verdween als sneeuw voor de letterlijk felle zon op het sportpark Groot Scholtenhagen. Die verdween helemaal toen de volgende grote kans weer een doelpunt opleverde voor de gasten. Justin Spies zag na een goede opkomende actie zijn bal gekeerd worden door de keeper Peterman, waarna Joshua Patrick de afvallende bal voor zijn voeten kreeg en de bal in de rechterhoek schoot: 1-2. Ongekende weelde voor G.V.V.V. en Patrick zelf, want de naar Sportlust ’46 vertrekkende aanvaller had hiervoor slechts één competitietreffer achter zijn naam staan.

Opstootje

HSC’21 probeerde daarna wel om verandering in het speelbeeld te brengen, maar slaagde er niet in om echt gevaarlijk te worden. Jan van Willige moest een keer redden op een inzet van de thuisploeg en zag daarnaast een kopbal van Stokkers naast en een schot van Cenk Uguz over gaan, maar daar bleef het ook bij. Bij G.V.V.V. zorgde Joeri Potjes voor de grootste opwinding. Op een prima onderschepte bal volgde een lange rush door het centrum waarmee hij flinke terreinwinst boekte. Tot zijn spijt was de pass op de wegsprintende Joshua Patrick net onvoldoende op maat om tweevoudig doelpuntenmaker op weg te sturen voor de hattrick. Opwinding bij beide partijen ontstond een kwartier voor tijd, toen een uitbraak van Byron Burgering in de nabijheid van de middencirkel ruw werd beëindigd door een spijkerharde overtreding van Cenk Uguz. Het leverde de spelverdeler een zeer terechte rode kaart op. In het opstootje, tussen alles en iedereen van beide ploegen, wat daarna ontstond hield Grotenbreg de handen niet in de zak. Dit werd geconstateerd door het arbitrale kwartet dat de boel probeerde te sussen en dus kon ook Mats Grotenbreg voortijdig gaan douchen.
Om het eufemistisch uit te drukken, een niet zo’n slimme actie van de centrale verdediger, want dit kost hem zeker enkele wedstrijden schorsing.

De beide boosdoeners, Cenk Uguz (10) en Mats Grotenbreg krijgen van referee Van Zuilichem de rode kaart voorgeschoteld.

Het vervelende moment was echter snel vergeten. Joshua Patrick scoorde meteen daarna zijn derde van de avond en de suggestie van onze twitteraar kon wellicht worden overgenomen door zijn achternaam te wijzigen in Hattrick. Het begon met een vrije trap van Potjes richting Byron Burgering, die solo doorkwam tot aan de achterlijn. Daar zag hij in de instappende Patrick staan, die zich losschudde van zijn opponent waarna de Amsterdammer zijn hattrick voltooide en de uiteindelijke eindstand van 1-3 op het scorebord schoot.
Met nog een klein kwartier op de officiële speelklok was het natuurlijk buigen of barsten voor HSC ’21. Daardoor werd G.V.V.V. teruggedrongen en kwamen er nog enkele mogelijkheden voor de thuisploeg. Maar gelukkig voor de Veenendalers was sluitpost Jan van Willige op zijn post, want hij stopte een schot van de De Vries en ook op een vrije trap vanaf de rand van de ‘zestien’ door invaller Overgoor had hij een uitstekende redding in huis. Er volgden nog een trio hoekschoppen voor de gasten, maar ook daaruit ontstond geen enkele doelrijpe kans. Een tweede claim op een strafschop in de absoluut laatste minuut van de blessuretijd door de thuisploeg leverde uitsluitend een gele kaart op voor de mekkerende Schrijver.
De in grote getalen meegereisde fans konden hun geluk niet op en hadden gezien hoe G.V.V.V. zich uitstekend had herpakt in de tweede speelhelft en daarmee op een riante voorsprong was gekomen.

Goede uitgangspositie

G.V.V.V. heeft een uitstekende uitgangspositie in aanloop naar de return aanstaande zaterdag in Veenendaal, als het om 18.00 uur HSC’21 ontvangt. Toch moet de ploeg van trainer Gery Vink ook dan alles op alles zetten om een plek in de finale veilig te stellen.


HSC ’21 – G.V.V.V 1-3 (1-0)

Scoreverloop: 38. Kars Zwiers 1-0, 53. Joshua Patrick 1-1, 58. Joshua Patrick 1-2, 77. Joshua Patrick 1-3

Opstelling HSC ’21: Bob Peterman (k.), Michael Wensing ©, Mika Schrijver, Caglar Uguz © (59. Mohamed Iallouchen), Luuk Schepers, Cenk Uguz, Ediz Moldur, Yannik de Vries (83. Sjoerd Overgoor), Jules Stokkers, Wessel Witbreuk (70. Tom ter Hogt), Kars Zwiers.

Opstelling G.V.V.V. : Jan van Willige (k.), Taoufik Adnane ©, Tom Oostinjen (59. Steven Theunissen), Lars te Teije (54. Maikel Epskamp), Joshua Patrick, Mats Grotenbreg, Danny de Leeuw, Byron Burgering, Joeri Potjes, Justin Spies, Mart de Jong.

Gele kaarten: 26. Tom Oostinjen (G.V.V.V.), 90+4. Mika Schrijver (HSC ’21)
Rode kaarten: 75. Mats Grotenbreg (G.V.V.V.), 75. Cenk Uguz (HSC ’21)

Scheidsrechter: S.C.A. van Zuilichem
Toeschouwers: 1100

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

G.V.V.V. opent oefencampagne nieuwe seizoen met een gelijkspel

Wedstrijdverslagen | 13 juli 2024
Lees meer

G.V.V.V. sluit seizoen af met gelijkspel en neemt afscheid van Taoufik Adnane

Wedstrijdverslagen | 25 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan de vloek van Nieuw Zuid wederom niet doorbreken

Wedstrijdverslagen | 19 mei 2024
Lees meer