Rihab in voetsporen vader: ‘Het maximale eruit halen’

  • Opleiding

Rihab Abarkach maakt komende zomer de overstap naar Excelsior Rotterdam. De speelster uit de MO19-1 zag haar talenten bekroond worden met een plek bij de Rotterdamse beloften.

Vol bewondering liep Rihab Abarkach in 2015 bij G.V.V.V. het veld op. Ze was onder de indruk van de voetballende kwaliteiten van haar teamgenoten. “Ik merkte dat zij veel beter konden voetballen dan ik, omdat zij veel langer voetbalden. Ik kon niet aannemen, schieten of dribbelen”, blikt Rihab terug op haar eerste training bij G.V.V.V. Ze besloot haar vader om hulp te vragen. “Hij heeft heel veel verstand van voetbal vanwege zijn verleden als profvoetballer in Marokko. Ik heb goed opgelet wat hij deed tijdens het voetbal.”

Haar leergierigheid maakte haar een steeds betere voetballer die jaren later is gescout voor de beloften van Excelsior. De Rotterdamse ploeg raakte gecharmeerd van de voetballende kwaliteiten van de 17-jarige speelster en bood haar een plek aan in het team. “Dit seizoen kwamen scouts kijken die mij een plek bij Eendracht Aalst Ladies in België aanboden. Ik mocht daar komen voetballen, maar moest daar dan wel gaan studeren en wonen omdat het veel te lang reizen was vanuit Veenendaal. Ik wilde graag in Nederland blijven en hier mijn studie afmaken. Daarom heb ik daar toen niet voor gekozen.”

Getalenteerd

Het was niet haar eerste contact met een betaald voetbalclub. “Ik deed mee aan een ‘Jonger Oranje Talentendag’ in 2018 en werd toen geselecteerd om ADO Den Haag te vertegenwoordigen op een toernooi in hun stadion. Ik heb daarna nog wat trainingen in dat stadion gehad, maar heb daarna helaas niets meer gehoord. Op een andere ‘Jonger Oranje Talentendag’ werd ik uitgekozen om FC Den Bosch te vertegenwoordigen.” Nu klopte kort na het Belgische aanbod dezelfde scouts aan met een Nederlandse club.  “Ik mocht twee stages lopen bij Excelsior en ben toen aangenomen voor het beloftenteam. Uiteraard wil ik graag in het eerste komen. Ik wil er in ieder geval het maximale uithalen.”

Terug naar het begin. Opgegroeid in een voetbalgezin duurde het wel even voordat Rihab zelf het spelletje ging beoefenen. “Mijn vader en mijn broer hebben ook bij G.V.V.V. gevoetbald. Nadat mijn broer stopte, vroeg ik aan mijn vader of ik ook mocht voetballen. Hij heeft mij toen ingeschreven.” Ze sloot middenin het seizoen aan bij de toenmalige ME1. “Ik moest hard werken om net zo goed als mijn teamgenoten te worden. Door veel te trainen en niet op te geven wilde ik bewijzen dat iedereen beter kan worden. Ik ben de hulp van mijn vader erg dankbaar, daardoor kan ik nu deze stap maken.”

Op haar best

“Ik ben begonnen als spits, op die positie heb ik in mijn eerste jaar gespeeld. Daarna heb ik als aanvallende middenvelder gespeeld.” Dat bleek haar favoriete positie. “Twee seizoenen speelde ik op verschillende posities, van laatste vrouw tot spits. Die jaren had ik veel minder plezier. Nu ik weer aanvallende middenvelder ben, speel ik op mijn best.”

Met een rugzak aan ervaring verlaat Abarkach de talentvolle MO19-1 voor een verdiende stap hogerop. Vergeten doet zij G.V.V.V. niet. “Dankzij de jeugdopleiding die de club mij heeft geboden, heb ik mij kunnen ontwikkelen tot waar ik nu sta. Ik heb hier mooie herinneringen gemaakt, kampioenschappen beleefd. Ik ben alle trainers enorm dankbaar voor het vertrouwen in mij. Het waren erg leuke jaren.”

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

SPETTERENDE SEIZOENSAFSLUITING MET SLOTFEEST VOOR DE JEUGD (+ extra informatie)

Opleiding | 25 mei 2024
Lees meer

Juni toernooienmaand bij G.V.V.V.

Opleiding | 24 mei 2024
Lees meer

MAUD VERHAAF IS DE PUPIL VAN DE WEEK BIJ DE WEDSTRIJD TEGEN JONG SPARTA

Opleiding | 24 mei 2024
Lees meer