Voorbeschouwing // Coach Gery Vink c.s. tegen oude liefde

  • Voorbeschouwingen

Zaterdagmiddag vind het slotakkoord plaats van de Tweede Divisie jaargang ’21-’22. Onze gasten uit Tiel kunnen daarna de schoenen in het vet zetten en op vakantie gaan, maar voor onze hoofdmacht gaat die vlieger helaas niet op. Voor hen staan er de komende drie weken, hopelijk, nog zes duels te wachten waarin lijfsbehoud kan worden veilig gesteld.

Geluk

Sport Vereniging Tielse Eendracht Combinatie, in 1924 ontstaan door het samengaan van Tiel en Amical Tiel, deed in 2019 iets wat weinig clubs over het algemeen lukt. Namelijk direct na een degradatie weer terugkeren op het niveau waar je vandaan komt, in dit geval de Tweede Divisie, of zoals deze tegenwoordig heet de Jack’s League. Een prestatie van formaat, al kwam daar ook wel enig fortuin bij kijken.
Niet op sportief vlak, want heel lang hielden de Tielenaren de uiteindelijke kampioen van de zondag Derde Divisie, Jong Volendam, bij. Slechts één punt was het verschil in het voordeel van de wijdbroeken.
Maar doordat Vitesse haar beloftenteam terugtrok en Jong Volendam die plaats in nam was het vice kampioenschap voldoende, om zonder het spelen van nacompetitie wedstrijden, weer als herintreder terug te keren op de derde sport van de vaderlandse voetballadder. Een plaats die de Tielse club ook al twee jaargangen daarvoor had ingenomen.
Bij die terugkeer vonden onze gastheren zichzelf terug op de 16ste stek op de ranglijst – uit 24 duels werden 16 punten behaald – toen begin maart 2020 de allereerste lockdown van kracht werd. Het was voor onze gasten weer geluk bij een ongeluk, want die positie zou normaliter nacompetitie spelen betekenen voor promotie/degradatie, maar zoals bekend bleef alles bij het oude.

Als een raket …

Als een raket de hoogte in, zo kun de je prestaties die de voetballers uit de stad van Flipje boekten in de laatste jaren, zonder overdrijven omschrijven.
Begin mei 2015 werd de kroon op het werk gezet door voor de eerste keer in haar bestaan het walhalla van het zondagvoetbal te bereiken, via een kampioenschap. Eerder, toen de hoofdklasse nog het hoogste niveau was, speelde T.E.C. ook al eens twee seizoenen daarin (van 2002 t/m 2004), maar toen geschiedde dat via de nacompetitie.

Het is dan ook bewonderingswaardig en superknap dat de Tielse voetbalformatie vanaf 2010, toen zij nog uitkwamen in de zondag derde klasse, via drie kampioenschappen, en eenmaal de nacompetitie, de topklasse bereikte.
Maar daarmee was het sprookje in het Betuwe stadje nog niet voltooid, want als echte debutant bleef men in ’15-‘16 in de topklasse heel lang in het spoor van streekgenoot en uiteindelijke kampioen FC Lienden. Met slechts 1 punt verschil moest de titel uiteindelijk aan deze rivaal worden gelaten. Maar daarover werd zeker niet getreurd door allen die T.E.C. lief hebben, want door die eclatante tweede plek volgde opnieuw een promotie, nu naar de spiksplinternieuwe Tweede Divisie. Een supersnelle opmars die vast en zeker goudomrand in de annalen van de club geschreven staan.

Eer van de Betuwe

Op het in de inleiding omschreven misstapje na is de Tielse fusieclub dus altijd tweededivisionist geweest. Dat koste wel de nodige moeite om het hoofd boven water te blijven houden –lees vele tussentijdse transfers – maar achteraf gezien is het een kniesoor die daar op let.
Nu is het streven om de Betuwse eer hoog te houden als topregio ploeg op dit niveau en daarmee het stokje over te nemen van het teloor gegane FC Lienden die met de hoofdmacht ook in vrij korte tijd furore maakte in het amateurvoetbal.
De basis daarvoor moet worden gelegd door coach Hans van de Haar die een flink aandeel had in het succes van FC Lienden. Want juist hij is nu de ‘baas’ over de troepen van de Oranjehemden uit Tiel. Van de Haar startte daarmee vorig seizoen, maar kreeg slechts vier wedstrijden de gelegenheid om zijn team te coachen, want toen was het wederom lockdowntime.

De altijd betrokken en fanatiek coachende Gery Vink laat op sportpark De Lok zien het niet eens te zijn met een scheidsrechterlijke beslissing.

Wensen en dromen

Dat de ambities van de voetballers uit de stad van Flipje groot zijn en ook niet geheim hoefde te blijven kwam onlangs naar voren in de diverse media, want daarin waren o.a. de volgende citaten te lezen.

In 2024 bestaat de Tielse tweededivisionist TEC 100 jaar. Hoofdsponsor Hennie van Dijkhuizen heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het een droom van hem is om ooit met zijn ‘voetbalspeeltje TEC’ de beste van Nederland te zijn. Afgaande op de aankopen die TEC al deed voor het volgend seizoen en de spelers die tijdens de voorbije winterstop al aansloten bij de oranjewitten mag toch wel gesteld worden dat de aanval op de top is ingezet.

Hans van de Haar heeft zijn contract als trainer bij TEC met een jaar verlengd tot 2023. Dit jaar wil de ambitieuze club nog de aansluiting bewerkstelligen met de top 5 van de Tweede Divisie.
De 47-jarige trainer laat in een statement weten het uitstekend naar zijn zin te hebben in Tiel. ,,De onderlinge samenwerking is hier goed, ik heb een mooie selectie en een fijne staf tot mijn beschikking en ik kan hier mijn visie verder uitrollen, dus wat wil je nog meer?”

De club spreekt zich ook uit over de korte termijn ambitie. Met het contracteren van zeven nieuwe spelers, het langer vastleggen van een aantal al aanwezige spelers en het verlengen van het contract van trainer van de Haar zet de club vol in op aansluiting bij de top 5 van de Tweede Divisie.

Voorzitter Johan Verweij duidt de ambitie van de club als volgt: ”Om alle plannen gerealiseerd te hebben in 2024 is onze grootste wens. De club bestaat dan immers 100 jaar. Dat we dan tot een van de beste clubs in het amateurvoetbal behoren, dat zou een kroon zijn op het 100 jarig bestaan.”

Terugval na een goed begin

Maar ambities hebben is een, om ze waar te maken twee. En dat lukte onze gasten dit seizoen alleen aan het begin van de competitie toen ze na vier wedstrijden de eerste plaats innamen. Maar daarna zakten de Van de Haar brigade langzaamaan door de hoeven en kwamen in de onderste regionen terecht met als gevolg dat de gevaarlijke streep dichterbij kwam. Daaroverheen gingen ze nooit want als die 15de stek werd ingenomen pepte de ploeg zichzelf weer op door resultaten te boeken en weer een paar plaatsjes omhoog te schuiven. Met 15 punten behaald uit de laatste negen duels werd het gevaar dus volledig afgewend.
Daarmee kan TEC zich nu gaan richten op een volgend seizoen om voornoemde aspiraties te gaan waar maken.

Steen in het fundament

G.V.V.V.’s hoofdtrainer Gery Vink, die half oktober vorig jaar het stokje overnam van de opgestapte Jochem Twisker, was een decennium lang, soms op de voorgrond, maar veel vaker achter de schermen technisch adviseur en/of assistent trainer bij T.E.C. Vink was dus een ‘steen’ in het fundament bij het bouwen van het Tielse voetbalhuis.
Bij G.V.V.V. kreeg hij ook die taak om het fundament, wat diep in het moeras was gezakt, te gaan verstevigen. Dat de inwoner van Opheusden daarin ruimschoots is geslaagd, ondanks het feit dat er nacompetitie zal moeten worden gespeeld, bewijst onderstaande ranglijst die is opgemaakt over de wedstrijden onder zijn bewind.

Nu moet hij het dus voor de tweede keer in zijn trainersloopbaan bij de amateurs opnemen tegen een voormalig  werkgever. Want voor hij in Veenendaal aantrad als hoofdverantwoordelijke had hij diverse jeugdteams van Ajax en PSV onder zijn hoede en was hij assistent-trainer bij Willem II.
Op 19 februari jl. in de heenwedstrijd op sportpark De Lok in Tiel kwam er geen winnaar uit de bus. Byron Burgering maakte toen zijn eerste van de tot nu 12 treffers voor G.V.V.V. terwijl Bo van Essen niet lang daarna de 1-1 op het scorebord schoot en daar bleef het bij. De winst had er die wedstrijd gezien het spelbeeld echt ingezeten, maar niet verliezen van oude bekenden was toch ook wel een prettig gevoel voor Vink.

Lekker gevoel

Komende zaterdagmiddag is deze regioderby er een in het kader van ‘om des keizers baard’, want de verdeling van de punten doet er niet toe, het gaat dan meer om de eer. Voor onze  gasten is dat helemaal zeker het geval, de gastheren zouden nog kunnen gaan speculeren, als dit, dan dat.
Maar dat is onbegonnen werk omdat alle mogelijke tegenstanders in de p/d duels nog op deze laatste speeldag, waarbij die in de Derde Divisie zondag pas aanstaande maandag plaatsvinden, nog bepaald moeten worden. En of je nu een na laatste, of twee na laatste wordt, of door de kat of de hond wordt gebeten, in alle gevallen zijn eerstkomende duels in die nacompetitie finales. Die in z’n totaliteit gewonnen moeten worden om nog uitzicht te houden op een langer verblijf in de Tweede Divisie.
Het is dan ook zaak voor de Vink brigade om met lekker gevoel deze wedstrijd te beëindigen en daarbij helpt een overwinning natuurlijk het beste.

G.V.V.V. – s.v. T.E.C. begint aankomende zaterdag om 15.30 uur op sportpark Panhuis. Die regioderby zal onder leiding staan van Dhr. R.H. Hensgens uit Landgraaf, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J.L. de Koning en Dhr. M.J.H. Pelgröm. Vierde official is Dhr. S.J.M. Janssen.

PS.
Volgens het programma van de KNVB zijn de kwartfinales van de nacompetitie gepland op donderdag 9 en zaterdag 11 juni, de halve finales op woensdag 15 en zaterdag 18 juni, en de finales op woensdag 22 en zaterdag 25 juni.
Als G.V.V.V. op plek 17 eindigt speelt het eerst uit tegen de een na hoogst geklasseerde periode kampioen van de Derde Divisie zondag.
Als G.V.V.V. op plek 16 eindigt speelt het eerst uit tegen de een na hoogst geklasseerde periode kampioen van de Derde Divisie zaterdag.
Afhankelijk van, en in overleg met, de toekomstige tegenstander in de kwartfinale kan die eerste uitwedstrijd nog mogelijk worden verplaatst naar een eerdere datum.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen.
Fotografie: Stefan Koops

 

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer