Voorbeschouwing // Halve finales HSC ’21 – G.V.V.V. en vice versa, zijn een primeur

  • Voorbeschouwingen

Komende woensdag- en zaterdagavond wordt uitgemaakt wie de finale gaat bereiken in de p/d nacompetitie. De ruim een eeuw oude Haakbergse Sport Club, of de bijna driekwart eeuw oude Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging, dat is de vraag?

Wat geen vraagteken is, in de langdurige geschiedenis van de beide kemphanen, is het feit dat de  hoofdmachten van de voetbalclubs nog nooit eerder tegenover elkaar stonden. Niet in de competitie, wat overigens niet vreemd is aangezien HSC ’21 een traditionele zondagclub is, en G.V.V.V. de zaterdag als speeldag heeft, maar ook in bekerduels werd nog nooit tegen elkaar geloot. Tevens is het er ook nooit van gekomen om een sparringpotje met en tegen elkaar af te spreken.
Kortom de uit- en de thuiswedstrijd in deze p/d nacompetitie zijn een primeur waarbij tevens grote belangen op het spel staan.
Voor HSC ’21 de mogelijke kans op een nieuwe primeur, namelijk promotie naar de Tweede Divisie want daarin acteerden ze nog nooit, en voor G.V.V.V. om de mogelijkheid op lijfsbehoud in die klasse naar 50% te tillen.

Kennismaking

Qua voetbal wat de ploeg uit Haaksbergen momenteel op de mat legt is het echt de grote onbekende, maar niet voor wat betreft de naamsbekendheid.
Na onder diverse andere namen – DIO, HAC en RKHSC – een bescheiden rol te hebben gespeeld in de marge van het Nederlandse voetbal, en een fusie, splitsing, weer een fusie, en een mislukte poging daartoe, te hebben meegemaakt in de eerste halve eeuw van de voetbalclub, wordt in 1969 besloten om het Rooms Katholieke imago van zich af te werpen. De club gaat verder onder de huidige naam en daarmee gepaard gaat een grote opmars, die na anderhalf decennium resulteerde, middels een viertal kampioenschappen, in deelname aan de hoogste klasse van zondagamateurvoetbal, namelijk de hoofdklasse in 1984.

Daarin groeide de vereniging uit tot een topamateurclub en behaalde afdelingskampioenschappen in 1989, 1997, 1999, 2001, 2003 en 2004. In 1999 en 2004 werd HSC ’21 eveneens algeheel zondagamateurkampioen en in 1999 zelfs algeheel amateurkampioen. In 2000, 2005 en 2010 werd de districtsbeker gewonnen. Helaas miste de club In 2010 promotie naar de nieuwe gevormde Topklasse. Maar die omissie werd direct daarop goedgemaakt, want in 2011 won HSC’21 de zondagstitel in de Hoofdklasse C waardoor er alsnog in de Topklasse mocht worden aangetreden.
Daarin waren groen-witten telkens een gegoede middenmoter, maar de achtste plek in ’15-’16 was net niet genoeg om heringevoerde Tweede Divisie te bereiken.
Sinds 2016 is de Topklasse omgedoopt tot Derde Divisie en daarin kon onze opponent geen potten breken en verder werken aan het prachtig opgebouwde cv en de naamsbekendheid.

Dubbele verrassing

Maar daaraan kwam de laatste paar maanden duidelijk verandering die weer deed denken aan vroegere dagen. De equipe van coach Daniël Nijhof – bezig aan zijn vijfde seizoen als leidsman bij de Haakbergse club – kreeg de flow te pakken en reeg de positieve resultaten aaneen, zodanig dat op de allerlaatste speeldag het veroveren van de derde periode tot de mogelijkheden behoorde, als alles meezat. En het zat mee, want doordat ADO ’20 bij Hercules in de blessuretijd de gelijkmaker (3-3) scoorde, ging de titel voor de Domstedelingen aan hun neus voorbij – OFC pakte die – en sneed ADO ’20 zichzelf, achteraf gezien, ontzettend in de vingers. Want als die gelijkmaker niet was gevallen was de kampioenstitel en het winnen van de derde periode voor Hercules geweest en hadden de Heemskerkers als hoogste geëindigde op de ranglijst die vervangende deeltitel in ontvangst mogen nemen.
Door zelf het competitieslot met 2-1 te winnen van degradant Westlandia was ook HSC ’21 nog niet zeker van het veroveren van die laatste troostprijs, want ook DEM uit Beverwijk was nog in race daarvoor. Die ploeg won ook met dezelfde cijfers van UNA en dat was een doelpuntje te kort om HSC ’21 van die derde periodetitel af te houden.
In punten en doelsaldo eindigden HSC ’21 en DEM exact gelijk: 11 gespeeld 22 punten met respectievelijk 25 – 18 en 16 – 11 als doelsaldo. Maar het aantal treffers voor gaf de doorslag en daarom pakte onze opponent tot waarschijnlijk eigen, en vele anderen, verrassing die niet te versmaden troostprijs.
Daarmee hield de verrassing, verwondering en de verbazing nog niet op. Want in de kwartfinale van deze p/d nacompetitie was de voetbalclub uit de Ster in Twente, zoals het ca. 25.000 zielen tellende dorp Haaksbergen ook bekend staat, in twee onderlinge ontmoetingen Sparta Nijkerk de baas. Die ambitieuze Gelderse voetbalvereniging, die de laatste paar jaar flink aan de weg timmerde om promotie te bewerkstelligen en de pech had dat de coronastop roet in het eten gooide in ’19-’20 toen ze ranglijst comfortabel aanvoerden, legde zowel thuis (1-2) als uit (1-0) het loodje tegen HSC ’21. Volgens de diverse media waren die twee winstpartijen ook nog volkomen verdiend te noemen, zelfs de eigen website van Sparta Nijkerk gaf dat in de wedstrijdverslagen volmondig toe.

Hopelijk krijgen we zulke juichtaferelen ook te zien in Haaksbergen en Veenendaal.

Ploegen in vorm

Daarmee is ongetwijfeld duidelijk geworden dat de pupillen van trainer Gery Vink een dubbele ontmoeting tegemoet gaan tegen een team wat de juiste vorm te pakken heeft gekregen in de laatste paar maanden. Het zal dan ook waarschijnlijk geen toeval zijn dat juist de beide derde periodetitels winnaars zijn doorgedrongen tot de volgende ronde. Want ook DVS ’33 pakte die laatste deeltitel en legde daarna Hercules over de knie.
Tevens heeft HSC ’21 in principe niets te verliezen, alleen maar te winnen. Het is net als bij de vorige tegenstrever VV Gemert, dat ook voor de Haakbergers geldt dat dit een niet te versmaden toetje, en voor G.V.V.V. een ‘moetje’. Want het is in het voetbal toch zo dat niet promoveren minder erg is dan degraderen, al zullen alle fans van de ploeg die het eerste thuis speelt daar hoogstwaarschijnlijk heel anders over denken.
Gelukkig kan ook ons eigen keurskorps met een prima gevoel en vol zelfvertrouwen terugkijken op het slot van de competitie, waarin de p/d plaats werd veilig gesteld, en de eerste ronden in die nacompetitie. Want alles bij elkaar opgeteld werden er van de laatste negen wedstrijden zeven in winst omgezet en slechts twee verloren. En dat alles ook nog eens met een fraai doelsaldo van 24 – 8.
Kortom de conclusie mag dan ook zijn dat er twee teams in een goede vorm elkaar gaan treffen in deze halve finale om er een alleszins spannende dubbele confrontatie van te gaan maken.

Trivia

Voor wat het waard is ook nog even wat trivia. Feit is dat de beide halve finalisten in de reguliere competitie in eigen huis de meeste punten pakten en dat ook nog eens in gelijke mate. Want zowel HSC ’21 als G.V.V.V. pakten ca. tweederde van het puntentotaal op eigen vertrouwde grond.  17 – 33 om 17 -16 voor het Haaksbergse team, tegen 17 – 22 om 17 – 12 voor de Veenendalers.
Begin maart jl. verloor HSC ’21 met 3-1 in en bij Gemert, maar dat werd goedgemaakt eind april toen de return in Haaksbergen met 3-2 werd gewonnen.

Hoewel de beide ploegen dus volstrekt onbekenden voor elkaar zijn. zijn er wel drie spelers binnen de beide selecties, waarvan zeker is dat die elkaar al eerder troffen in de competitie. Bij HSC ’21 is dat de tweevoudig doelpuntenmaker tegen Sparta Nijkerk Cenk Uguz, bij onze hoofdmacht zijn dat captain Taoufik Adnane en (reserve)goalie Johan Jansen, die trouwens al wel zeker is dat hij volgend seizoen in de Derde Divisie zal spelen, want hij zal met lede ogen het verlies Sparta Nijkerk, zijn nieuwe club, hebben aangezien.
Dat gebeurde in het seizoen ’12 – ’13 toen Uguz uitkwam voor Excelsior ’31. Cenk Uguz zal daar de beste herinneringen aan bewaren want in Rijssen won zijn toenmalige werkgever met 3-1 en in Veenendaal werd het 1-0, dus was hij overall winnaar en dat zal hij nu maar wat graag willen herhalen. Aan Taoufik Adnane en zijn kompanen de taak om dat nu te voorkomen.

De meest besproken de laatste maanden, en meest beroemde geboren Haaksberger, zal zeker niet aanwezig zijn bij dit duel, alhoewel hij een op en top voetballiefhebber is. Ten eerste was hij vroeger speler, en is hij nog steeds lid van, zusterclub SV Bon Boys. Trouwens ook periodekampioen geworden in de zondag 2de klasse, maar hij heeft momenteel veel belangrijker dingen te doen in Manchester. We hebben het hier natuurlijk over Erik ten Hag die het levenslicht zag in Haaksbergen.
Dat er goed sportklimaat heerst in de Ster in Twente is wel duidelijk als je ook nog weet dat de voormalig topwielrenner Bram Tankink ook zijn wieg daar had staan.

De wedstrijd op woensdagavond 15 juni op sportpark Groot Scholtenhagen, Scholtenhagenweg 29, 7481 VN te Haaksbergen vangt aan om 20.00 uur. Deze zal onder leiding staan van Dhr. S.C.A. van Zuilichem uit Reusel die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M.C. Janssen en Dhr. D. Reinshagen. Vierde official is Dhr. H.C.A. Michielsen.

De wedstrijd op zaterdagavond 18 juni op sportpark Panhuis te Veenendaal vangt aan om 18.00 uur. Deze zal onder leiding staan van Dhr. T.R. Winkel uit Leermens die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J.M. de Smalen en Dhr. G.W.C. van Hout. Vierde official is Dhr. F.R. de Winter.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: website HSC ’21, Businessclub HSC ’21 en Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer