VOORBESCHOUWING // HOEK AAST OP REVANCHE

  • Voorbeschouwingen

Komende zaterdag staat de derde ronde in de Derde divisie op het programma. De thuiswedstrijd tegen HSV Hoek. De laatste keer dat beide ploegen elkaar ontmoetten was in het seizoen 2014-2015 in de toenmalige Topklasse. In de thuiswedstrijd werd het 4-1 voor de Veenendalers. Voor G.V.V.V. scoorden Sherwin Grot (tweemaal), Joey Snijders en Roy Terschegget.

G.V.V.V. eindigde dat seizoen als zesde en Hoek als dertiende en moest in de playoffs spelen voor behoud van het Topklasserschap. Na winst tegen DOVO wachtte de finale tegen RVVH. Deze laatste won de wedstrijd met 3-1 en Hoek degradeerde naar de Hoofdklasse.

Opnieuw komen beide clubs elkaar dus weer tegen. Nu niet meer op het hoogste amateurniveau, maar een verdieping lager.

Sherwin Grot maakte er twee, hier op weg naar het eerste doelpunt.

Hooggespannen verwachtingen

Na een vlekkeloze voorbereiding en de bekerwinst op JOS Watergraafsmeer waren de verwachtingen in Hoek hooggespannen. Maar oefen- en bekerwedstrijden geven misschien wel een indicatie hoe het met een elftal gesteld is, maar dat moet dan nog maar waargemaakt worden als het gaat om het ‘echie’, oftewel de competitie.

Na twee wedstrijden is de euforie, die ontstaan is na de goede reeks van voorbereidings- en bekerwedstrijden, inmiddels tot het minpunt gedaald. In de eerste wedstrijd in Katwijk tegen promovendus Rijnvogels werd nipt met 1-0 verloren. Een wedstrijd waarin Hoek niet echt kon imponeren. In de volgende thuiswedstrijd tegen Barendrecht kreeg Hoek zelfs een oorwassing van jewelste. Maar liefst 5-1 werd het voor Barendrecht.

En dan braken er ook nog eens ongeregeldheden uit in Katwijk. De supportersvereniging van Hoek, de Purperen Hei, organiseert voorlopig geen busreizen meer naar uitwedstrijden.

Ook is er gedoe (civiele rechtszaak) over twee spelers (James en Schalkwijk) die in eerste instantie bij Goes zouden gaan voetballen. Uiteindelijk bleven ze in Zeeuws-Vlaanderen.

Nee, het is op dit moment niet fijn toeven in voetbalbolwerk Hoek.

Wisselend succes

Onze blauwen hebben het ook nog niet helemaal op de rit. In de beide gespeelde wedstrijden kwamen de blauwen in de eerste helft op achterstand. Tegen Ter Leede werd de wedstrijd in de tweede helft gelukkig omgebogen en werd een overtuigende 5-3 winst behaald. Afgelopen zaterdag in Rijssen lukte zo’n inhaalrace dus niet. Alhoewel er genoeg energie in de wedstrijd werd gelegd, werd er onnodig met 2-1 van Excelsior ’31 verloren. Een verkeerde terugspeelbal en slecht verdedigen zorgden voor de 2-0 achterstand bij het rustsignaal. Het veld maakte vlot combineren onmogelijk. Het tegendoelpunt van Byron Burgering in de tweede helft was niet genoeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

De verwachtingen

Wat ons zaterdag waarschijnlijk staat te wachten zijn twee getergde ploegen die iets recht te zetten hebben. Trainer Björn de Neve wacht de zware taak zijn team, na de niet malse kritiek uit eigen gelederen, weer “op de rails te krijgen”. Zijn collega Gery Vink zal als eerste prioriteit hebben om aan het begin van de wedstrijd niet opnieuw op achterstand te komen. Genoeg ingrediënten voor een interessante (en hopelijk goede) wedstrijd, we zullen het beleven. Beide ploegen azen in ieder geval op een revanche voor het afgelopen weekend.

Assistent trainer Jan Diepeveen en trainer Erik Assink op de bank in 2014.

Terug in de tijd

Zoals al eerder gememoreerd is de laatste keer dat tegen Hoek in competitieverband werd gespeeld het seizoen 2014 – 2015. Uit de archieven van Bas van Capelleveen hebben we een compleet overzicht van alle gespeelde competitiewedstrijden gekregen. Ook een overzicht van bekerwedstrijden en oefenwedstrijden ontbreekt uiteraard niet.

Van de laatste thuiswedstrijd, op 27 september 2014, vonden we nog wat verslagen:


Omroep Zeeland – GVVV veel te sterk voor Hoek

VEENENDAAL -Snelle achterstand
Hoek keek al na 22 minuten tegen een 2-0 achterstand aan door twee goals van Sherwin Grot. In de blessuretijd van de eerste helft zorgde Kyle Doesburg voor de aansluitingstreffer. In de tweede helft liep GVVV via goals van Snijders en Terschegget uit naar 4-1. Een inzet van Terschegget werd vlak voor tijd nog afgekeurd wegens buitenspel.

Scoreverloop
1-0 19. Grot 1-0, 22. Grot 2-0, 45+3. Doesburg 2-1, 70. Snijders 3-1, 78. Terschegget 4-1.

Opstelling Hoek
Hoek speelde in de volgende opstelling; De Jonghe, Wilson, Vandepitte, Siereveld, Van den Houten, Kuzmicki (71.Van der Haegen), Van Leiden (79. De Schryver), Martens, De Groote, Doesburg, Clinckemaillie (46. Van Gansbeke).

RTV Utrecht: Sherwin Grot maakte er twee.

VEENENDAAL – GVVV heeft een dikke zege geboekt op Hoek. De Veenendalers waren thuis met 4-1 te sterk voor de bezoekers en komen op twaalf punten uit zes duels.
Al vroeg in de wedstrijd viel Simon Brouwer uit aan de kant van GVVV. Hij werd gewisseld met knieklachten. Sherwin Grot scoorde de 1-0 voor GVVV en slechts enkele minuten later zorgde hij ook voor de 2-0. Vlak voor rust maakte Kyle Doesburg de aansluitingstreffer.
In de tweede helft liepen de Veenendalers simpel uit. Joey Snijders maakte een doelpunt op aangeven van Martin van Eck. Via een individuele actie was Roy Terschegget verantwoordelijk voor de vierde treffer. GVVV heeft 12 punten na zes wedstrijden.

Opstelling GVVV
Jansen, Adnane, Bonke, Brouwer (16. De Leeuw). S. Grot, Hofman, Hulsbos, Snijders (71. Ouaddouh), Terschegget, Den Hartog (80. Oostinjen), Van Eck.

Sportnieuws.nl – GVVV ook maatje te groot voor HSV Hoek

VEENENDAAL – Drie wedstrijden in acht dagen en ze alle drie winnen. Dat presteerde GVVV de voorbije week. De Veenendaalse topklasser won vorige week zaterdag van Sparta Nijkerk (3-5), woensdag het bekerduel van JVC Cuijk (1-2) en plakte daar vervolgens een 4-1 zege op HSV Hoek aan vast.

Door de zege is GVVV opgeklommen naar de derde plaats met één punt achterstand op Capelle en drie punten op Kozakken Boys. Beide concurrenten wonnen ook hun wedstrijd. Kozakken Boys met 1-4 bij Rijnsburgse Boys, Capelle met 0-2 bij ONS Sneek.

Het was aan het duel van GVVV tegen Hoek af te zien dat de thuisploeg de midweekse wedstrijd tegen JVC Cuijk nog in de benen had. Hoewel GVVV veel beter was dan Hoek werd verzuimd om voor de pauze ruim afstand van Hoek te nemen.

Door doelpunten van Sherwin Grot in de 19e en 21ste minuut kwam GVVV gemakkelijk op voorsprong, maar Hoek kwam pal voor rust op 2-1 door een eigen doelpunt van Wouter Bonke, die een schot van richting veranderde.

Na de pauze zakte het spel naar een bedenkelijk niveau, maar Joey Snijders zorgde in de 67ste minuut voor de 3-1. Roy Terschegget beloonde zichzelf na een mooie solo met fraaie goal in de verre hoek: 4-1.

Drukte in het strafschopgebied van G.V.V.V.

Geschiedenis HSV Hoek

Zie ook op de website van HSV Hoek, klik hier.

Op maandag 16 januari 1950 werd tijdens een vergadering in het jeugdhuis “De Hoekse Sportvereniging” opgericht. Het eerste bestuur bestond uit de heren A. Meeusen, K. Meertens en J. van Dixhoorn. De vereniging zou allerlei takken van sport omvatten, zoals atletiek, voetbal, wandelsport en korfbal, maar zo ver is het nooit gekomen. Al snel bleek dat er meer belangstelling voor voetbal was en zo is het ook gebleven. Op een weiland, op een stuk gepacht land van een boer aan de Koudepolder, met een bouwkeet als kleedkamer en teiltjes slootwater om zich te wassen voor beide teams en scheidsrechter, kwam de H.S.V. in het seizoen ’50-’51 uit in de tweede klasse afdeling. De H.S.V. werd direct in het eerste jaar van haar bestaan kampioen, maar promoveren was toen nog niet mogelijk. Vooral Spui, Terneuzense Boys en Zaamslag waren vaak tegenstander van Hoek.

Voor uitwedstrijden werd gebruik gemaakt van de fiets en vaak de veerpont genomen van Terneuzen naar Hoedekenskerke. De eerste trainer was Jaap Bodderij, later Joop Becks en Piet Meeusen, een autochtone ‘Hoekenees’. Onder zijn leiding – van 1965 tot 1973 – promoveerde Hoek twee keer. In 1971 bereikte de club de derde klasse. Bekende spelers uit die tijd waren Jan ‘t Gilde, Peter ‘t Gilde, Kees Pladdet, Adrie de Putter en Piet de Koeijer.

Tussen 1975 en 1978 is Ronnie Bouchate trainer van Hoek. Daarna volgt Han van der Hooft hem op. Onder zijn leiding wordt de club kampioen van de derde klas en promoveert naar de tweede klas. Helaas degradeerde de ploeg na het vertrek van Han van der Hooft een jaar later weer naar de derde klas. Onder leiding van trainer Jan Dooms werd met een nieuwe (talentvolle) lichting een ‘doorstart’ gemaakt. Bekende spelers uit die tijd zijn Jan en Peter Hamelinck, Nico Knol, Danny Elve, Wilco Braafhart, Guido van Boom, Frans van der Pijl en Piet de Koeijer. Deze mooie periode wordt in 1983 bekroond met een kampioenschap (beslissingswedstrijd in Breskens tegen Serooskerke) en het winnen van de KNVB-beker Zuid 1 (thuis tegen Geldrop). Vanaf 1980 wordt het bedrijf van John Bravenboer hoofdsponsor. Bravenboer zelf wordt later tevens voorzitter en verschillende subsponsors worden aangetrokken. Daarnaast wordt een eigen ‘h-side’ opgericht en komt er een ‘club van twintig’. In 1987 verlaat trainer Dooms de club en wordt Gerrit Emans de trainer. Onder zijn leiding verovert Hoek in 1989 verrassend de titel in de tweede klas en promoveert naar de eerste klas.

Na een jaar eerste klas degradeert Hoek in 1990 opnieuw naar de tweede klas. Dat verblijf duurt echter maar een jaar, dan promoveert de club weer naar de eerste klas. Hier wordt in 1996 de titel behaalt en volgt promotie naar de hoofdklas. Met wisselend succes verblijft de club daar tot 2010, waarna via de nacompetitie promotie naar de topklasse wordt afgedwongen. Daar speelt Hoek echter maar een jaartje. Degradatie volgt opnieuw naar de hoofdklasse. Op dat niveau speelt de club drie jaar. Daarna volgt promotie naar de Topklasse. Een jaar later zakt Hoek toch weer terug naar de hoofdklasse.

Opmerkelijk

FC Lisse – HSV Hoek
Op 20 september 2017 vond de bekerwedstrijd FC Lisse tegen HSV Hoek plaats. Toen deze in gelijkspel eindigde, werden er strafschoppen genomen om een winnaar te bepalen. De scheidsrechter hanteerde hierbij per ongeluk de ABBA-methode. Omdat dit tegen de op dat moment in Nederland geldende spelregels was, is de uitslag ongeldig verklaard. Uiteindelijk bepaalde de rechter dat de strafschoppenserie moest worden overgedaan. Dit vond plaats op 11 oktober 2017 bij FC Lisse, waarbij de overwinning behaald werd door HSV Hoek.

Tekst GVVV.nl: Paul van de Lustgraaf
Fotografie: © Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer