Vooruitblik // Tweede proefexamen voor captain Taoufik Adnane c.s.

  • Voorbeschouwingen

Door de annulering van Sportlust ’46 van het geplande oefenduel van afgelopen dinsdagavond, en de eerdere door G.V.V.V. zelf afgezegde sparringpot tegen Groene Ster, komt onze hoofdmacht zaterdagmiddag pas voor de tweede keer in actie in de voorbereiding op jaargang ’22-’23. Daarin is, de overall gezien beste zondagamateurclub van Nederland, De Treffers te gast op het sportpark Panhuis.

Vriendschapsbanden

De Groesbeekkers en de Veenendaalers onderhouden al sinds halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw vriendschapsbanden wat resulteerde in diverse oefenduels in aanloop naar, of tijdens de winterstop, van de competities. Vooral toen de geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal nog gescheiden waren bracht G.V.V.V. menigmaal een bezoek aan sportpark Zuid te Groesbeek om te sparren. In latere perioden volgden ook bezoeken van De Treffers aan het sportpark Panhuis, maar de balans is tot nu toe een achttal ontmoetingen in Groesbeek tegenover vier in Veenendaal. Met de komst van De Treffers komende zaterdag wordt die balans iets meer naar het evenwicht getrokken.
In de laatste zes seizoenen dat de beide teams competitiegenoten waren in de Tweede Divisie, kwam het er niet van om tegen elkaar te oefenen daarom dateert het laatste vriendschappelijke duel alweer 25 juli 2015 toen de gasten op het Panhuis met 0-3 wonnen.
Nu De Treffers zich wel handhaafde in de Jack’s League en G.V.V.V. dat niet lukte, en moest afdalen naar de Derde Divisie, werd het dus wel weer eens tijd om de traditie om tegen elkaar te oefenen aan te halen.

Geweldig cv

Het ‘huwelijk’ tussen De Treffers en de zondag Hoofd- c.q. Topklasse is ronduit fantastisch te noemen. Want sinds het ontstaan daarvan in 1974, die duurde tot 2016, zijn onze gasten niet alleen, als enige zondagclub in Nederland, daarin altijd vertegenwoordigd geweest, ook veroverden zij daarin nog eens 8 afdelingstitels. Sterker nog, in die tijd die dus maar liefst 42 seizoenen behelsde, was er slechts viermaal een eindpositie op de ranglijst die met dubbele cijfers werd geschreven. Een plaats in de top-vijf was veeleer regel dan uitzondering. Vandaar dat de Groesbeekse hoofdmacht ook te boek staat als trotse koploper in de ranglijst aller tijden van de zondag afdeling.
Het was daarom ook zeker geen wonder te noemen toen de Tweede Divisie haar beslag kreeg in 2016, en tevens de geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal werden samengevoegd, dat de rood-zwarten daarbij present zouden zijn. Een vierde stek in de Topklasse was daarvoor ruim voldoende. Met zo’n enorm cv behoorde De Treffers zeker tot de kanshebbers om ook in die nieuwe top van de voetbalpiramide een woordje mee te spreken. Ze stelden niet teleur want het debuut werd afgesloten met een gebruikelijk positie op de ranglijst, namelijk vierde en tevens een tweede periodetitel.

Bryan Sirvania (l.) en Jordi Bitter zullen wellicht elkaar weer tegenkomen.

Gevaar afgewend

Maar ook bij zo’n topclub is er niet alles goud wat er blinkt. Want vanaf 2017 tot en met het afgelopen seizoen bleven de sportieve prestaties ver achter de verwachtingen en doelstellingen. Het rijtje eindposities van 13-11-9-18 en 15 spreken daarin boekdelen. De laatste plaats in ’20-’21 had geen consequenties doordat die jaargang maar vijf duels duurde en toen werd stilgelegd vanwege de Covid-19 maatregelen, maar was wellicht toch een teken aan de wand.
Tot aan half februari jl. was er eigenlijk niets aan de hand, want toen deed De Treffers vrolijk mee in de subtop, ondanks de noodzakelijke trainerswissel. Want leidsman Jan de Jonge vertrok eind oktober ’21 naar Turkije en werd opgevolgd door assistent François Gesthuizen. Onder diens leiding volgde er vanaf februari tot begin april een serie van negen duels waarin slechts een enkel puntje werd behaald en dus belandde zijn ploeg in de gevarenzone. En dan weet je het wel, de trainer is dan de zondebok en werd op non-actief gezet. Gert Kruijs werd als interim oefenmeester gehaald om het zinkende schip te redden. Het lukte de oud-prof en z’n pupillen net aan want met een 15de positie bleven onze gasten precies boven de gevaarlijke streep en werd zodoende het spelen van de p/d nacompetitie afgewend, waarin gastheer G.V.V.V. dus wel haar Waterloo vond.

Nieuwe leidsman

De zoektocht naar een nieuwe coach duurde tot begin vorige maand toen oud-prof van o.a. HFC Haarlem, Heerenveen en AZ Lee-Roy Echteld (54) werd gepresenteerd. De geboren Amsterdammer begon zijn trainersloopbaan bij diverse hoofdstedelijke amateurclubs. Daarna nam hij de jeugd van AZ onder handen en was hij ook assistent bij het keurkorps van de Alkmaarders. Via het tweede elftal van PSG belandde hij vorig seizoen bij PEC Zwolle, waarmee hij uit de Eredivisie degradeerde.
Dat verdriet en vreugde soms dicht bij elkaar liggen ondervond Echteld in datzelfde seizoen. Voor het behalen voor het diploma betaald voetbal liep hij stage bij Dick Lukkien van FC Emmen en juist die club slaagde erin om te promoveren en bij wijze van spreken de plaats van PEC in te nemen. Voor de coach met Surinaams-Chinese roots en daarom ook oud Suriprof zal dat ongetwijfeld een hele vreemde gewaarwording zijn geweest, maar tevens ook een ervaring bij het op eigen benen staan in de top van het amateurvoetbal.
Echteld zal hoogstwaarschijnlijk de opdracht hebben om De Treffers weer aan te laten sluiten bij de resultaten uit het niet al verre verleden.

Eenmaal oefensucces

Met een zevental nieuwkomers en eenzelfde aantal vertrekkers is men onlangs begonnen aan de voorbereiding op een nieuw seizoen in de Jack’s League en heeft de ploeg nu drie oefenduels achter de rug. Die oefencampagne begon in Oss waar men tegen, een ook voor G.V.V.V. bekende oefenpartner speelde, t.w. zondag derdedivisionist OSS ’20. Het duel werd met 2-1 verloren. Tegen zaterdag derdedivisionist en competitiegenoot van G.V.V.V. DVS ’33 smaakte de Echteld brigade het genoegen van de winst. Na 90 minuten spelen stond er 2-3 op het scorebord. Afgelopen zaterdag moest De Treffers het hoofd buigen voor het uit de Eredivisie gedegradeerde Heracles, het werd in Almelo 5-0.
Er zou de afgelopen dinsdag nog worden geoefend tegen VV Gemert, maar dat duel werd geannuleerd. En dat was ook het geval bij de traditionele opening van het seizoen op 19 juli jl. waarin men altijd aantreedt tegen NEC. De hittegolf was toen spelbreker.
Van de zeven nieuwe gezichten binnen de selectie is die van Niels Fleuren (35) de opvallendste. Hij kwam over van TOP Oss, maar speelde ook voor FC Emmen en maar liefst 13 seizoenen voor VVV Venlo en kwam in totaal bijna 550 wedstrijden uit in het betaalde voetbal. Maar ook Matthijs van Nispen (DOVO) en talentvolle Willem den Dekker (VV Gemert) zullen de voetbalkenners niet onbekend in de oren klinken.

Byron Burgering werd op 24 mei jl. omhelsd nadat hij in de blessuretijd de stand op 2-0 had gebracht.

Goed begin

Captain Taoufik Adnane c.s. begonnen vorige week zaterdag succesvol aan de oefencampagne. Met een negental nieuwe namen en de mannen die G.V.V.V. trouw bleven werd er een alleraardigste pot op de mat gelegd tegen zondag derdedivisionist VV Gemert met als einduitslag 6-1. Barry Maguire, een van de nieuwelingen liet in dagblad De Gelderlanders deze quote optekenen:

“Ik was op de trainingen al aangenaam verrast door het niveau van de selectie van G.V.V.V. Dat werd nog eens benadrukt in de wedstrijd tegen Gemert. Kijk, de uitslag zegt me niet zoveel, wel de wijze waarop we gewonnen hebben. Het werd uiteindelijk 6-1, maar we hebben nog een handvol kansen gehad. Er werd door ons aanvallend voetbal gespeeld, met veel druk naar voren en snelheid in de combinaties. Leuk om in zo’n team te spelen”.

Coach Gery Vink was ook wel enthousiast over wat hij gezien had en wat zijn trainingen tot nu toe hadden opgeleverd, maar was gelijk ook terughoudend voor te veel euforie gezien zijn uitspraak in hetzelfde artikel.

“Aanvallend hebben we heel leuke dingen laten zien, mooie acties waar het publiek voor komt. Maar verdedigend moeten we de zaken toch nog beter op orde brengen. Ik win liever vijfentwintig wedstrijden met minder leuk voetbal dan vijftien met prachtige acties en tien keer verlies. We willen terug naar de tweede divisie. Linksom of rechtsom. Zo simpel is het.”

Met die gedachte in het achterhoofd moeten onze favorieten maar gaan proberen om de 0-3 nederlaag van 25 juli 2015, het laatste oefenduel tussen G.V.V.V. en De Treffers te gaan revancheren. Coen Maertdorf (nog steeds aanwezig in de selectie), Wesley Meeuwsen en Robert Mutzers waren toen trefzeker voor onze bezoekers.
De ploeg van coach Vink heeft bewezen dat het geen onmogelijke opgave is, want tijdens de laatste competitiewedstrijd op 24 mei jl. op het Panhuis waren zijn pupillen overduidelijk de betere ploeg en zorgde Byron Burgering met twee treffers voor de 2-0 winst.

G.V.V.V. – De Treffers begint zaterdag aanstaande op het sportpark Panhuis om 14.30 uur. Het duel zal onder leiding staan van scheidsrechter Jesper Sanders die langs de lijn zal worden geassisteerd door Tim Scholten en Ramon Gronouwe.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer