Voorbeschouwing // Weerzien met een oude bekende

  • Voorbeschouwingen

Aanstaande zaterdag de tweede competitieronde in de derde divisie. Deze zaterdag gaat de reis naar sportpark De Koerbelt in Rijssen, alwaar de strijd wordt aangegaan met de plaatselijke trots: Excelsior ’31. Geen onbekende club, maar de laatste keer dat beide teams elkaar troffen was in het seizoen 2013-2014, in de toenmalige Topklasse zaterdag.

Een seizoen dat voor beiden totaal verschillend afliep. G.V.V.V. speelde een beslissingswedstrijd in Volendam tegen Spakenburg om het kampioenschap (beiden waren gelijk geëindigd) en Excelsior eindigde op de voorlaatste en degradeerde naar de hoofdklasse. Trouwens samen met de tegenstander van afgelopen zaterdag, Ter Leede, die als laatste eindigde!

Eerste ronde: wisselend succes

G.V.V.V. schrikt, maar herpakt zich
G.V.V.V. en de eigen supporters hadden zich het begin van de competitie wel anders voorgesteld. Na drie minuten stond het al op achterstand en na een aanvankelijk gelijkmaker liep tegenstander Ter Leede uit naar een 3-1 voorsprong. Dat is letterlijk achter de feiten aanlopen. Gelukkig kwam de thuisploeg op slag van rust op 3-2 en kon trainer Gerry Vink in de rust maatregelen nemen om de wedstrijd te keren. En dat had resultaat. Ter Leede kwam niet meer aan de bal en moest toezien dat de thuisclub de wedstrijd afsloot met een knappe 5-3 overwinning!

Excelsior ’31 verliest in extremis
Een domper voor Excelsior ’31 in en tegen Barendrecht. Weliswaar leidde Excelsior het duel bij rust met 1-0. Maar kort na rust maakte de thuisploeg weer gelijk. Twee strafschoppen later opnieuw een gelijke stand. Kort voor tijd een honderd procent kans voor Excelsior, maar die werd niet benut, het werd nog erger want in de tegenstoot kon Barendrecht alsnog de overwinning veilig stellen. “Nog 33 te gaan, maar een zege was lekker geweest”, vatte trainer Jurjan Wouda deze wedstrijd kort en zakelijk samen.

Mooie ingrediënten voor de wedstrijd van zaterdag. Een club die zich na een slecht begin herpakt en hoopt op deze weg voort te kunnen gaan. Is de ideale opstelling nu gevonden of denkt trainer Gerry Vink er toch anders over. Zijn de blauwen nu wel op tijd wakker en zitten we nu vanaf minuut 1 in de wedstrijd?
En hoe zit het met de thuisploeg, is zij de domper van afgelopen zaterdag te boven en hebben trainer Jurjan Wouda en zijn spelers de kater weggespoeld? Hoe zit het met hun ideale opstelling? We zullen het zien.

Eigenlijk valt er na één speeldag nog weinig zinnigs te zeggen, we zullen er maar vanuit gaan dat de spionnen hun werk hebben gedaan.


Joey Snijders maakt in 2013 het eerste doelpunt in de wedstrijd tegen Excelsior ’31.

Wedstrijden tussen Excelsior ’31 en G.V.V.V.

Eerder behaalde resultaten ………

Eerst wat cijferwerk uit de computer van onze archivaris Bas van Capelleveen:
In de districtsbeker en de KNVB-beker hebben beide teams elkaar nooit getroffen. In het seizoen 2004-2005 werd een oefenwedstrijd gepeeld in Rijssen (uitslag 1-0). Het seizoen daarna werd het 2-0 in Veenendaal.

NB 2de klasse was van 1956 tot 1970 het hoogste niveau in de zaterdagafdeling (het aantal 2de klassen varieerde in die periode van 3 tot 5)

De laatste keer dat beide teams elkaar in een competitie troffen was dus het seizoen 2013-2014 in de Topklasse. Op 2 november 2013 werd het 4-0 voor G.V.V.V. in Rijssen. De thuiswedstrijd in Veenendaal werd op 22 maart 2014 met 4-2 gewonnen. De blauwen speelden aan het einde van het seizoen een (verloren) beslissingswedstrijd om het kampioenschap in de Topklasse in Volendam tegen Spakenburg. Excelsior ’31 degradeerde aan het einde van dat seizoen.


Michiel van der Valk, Roy Terscheggt en Wouter Bonke in gesprek met .. 

Excelsior ’31 versus G.V.V.V.

Over die wedstrijd in Rijssen, 2 november 2013, hebben we een verslag kunnen vinden in De Twentsche Courant Tubantia:


G.V.V.V. maakt einde aan ongeslagen reeks Excelsior’31

RIJSSEN – Topklasser Excelsior’31 verloor zaterdagmiddag, sinds 1 december 2012, weer eens een competitiewedstrijd op De Koerbelt. GVVV was in Rijssen met 4-0 te sterk.

Excelsior’31 – GVVV 0-4 (0-1). 10. Snijders 0-1, 60 Terschegget 0-2, 63. Van Meegdenburg 0-3, 86. Grot 0-4.

Drie dagen na de bekernederlaag tegen Heracles, heeft Excelsior’31 de competitie hervat. Voor eigen publiek stellen de Rijssenaren teleur en verloren ze met 4-0 van GVVV.

Na tien minuten kwam GVVV op een 0-1 voorsprong. Een eerste inzet van de bezoekers uit Veenendaal spatte uiteen op de lat, maar in de rebound schoot Joey Snijders de bal alsnog tegen de touwen. GVVV kreeg kansen om de score verder uit te bouwen, maar liet deze onbenut. Aan de overzijde was Marco Aydin dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet trof de lat.

Ook in de tweede helft kwam de meeste dreiging van GVVV. Dat leidde na een uur spelen tot de tweede treffer voor de bezoekers, toen Roy Terschegget een vrije trap achter doelman Arjan Kok kopte. Drie minuten later maakte Dennis van Meegdenburg met een schot uit de tweede lijn de 0-3. Sherwin Grot bracht vier minuten voor tijd zelfs een vierde Veenendaalse treffer op het scorebord.

Excelsior’31 staat na 10 speelronden achtste met 14 punten. GVVV is door de winst in Rijssen met 19 punten de nieuwe koploper in de topklasse zaterdag.

Excelsior ’31: Arjan Kok, Adi Draganovic, Andreas David, Dylan Vosskuhler, John Lubbers, Mark Bloemendaal (26” Kevin Troost), Niek Davina (68” Gerald ten Hove), Denis Mahmudov
Hakim Ezafzafi (76” Marco ten Bolscher), Marco Aydin, Robert Wilens.

G.V.V.V.: Johan Jansen, Michiel van der Valk, Rodny Hofman, Taoufik Adnane, Wilco den Hartog (77” Koen Oost), Wouter Bonke, Dennis Van Meegdenburg (82” Bart Hulsbos),
Joey Snijders, Roy Terschegget, Martin van Eck (70” Mitchel Bottenheft), Sherwin Grot.

In de opstellingen komen we drie namen tegen die nog steeds spelen of (assistent) trainer zijn.

Op Excelsior ’31 TV is een verslag van deze wedstrijd te zien, klik hier.


Dennis van Meegdenburg heeft het derde doelpunt voor G.V.V.V. gemaakt, rechts Sherwin Grot.

Voetbalgeschiedenis

De geschiedenis van het (zaterdag) amateurvoetbal is doordrenkt met het wijzigen en invoeren van nieuwe klasse-aanduidingen. Zo is jarenlang de 2e klasse (daar waren er ook meerdere van, ieder district had er wel een) de hoogste klasse in het amateurvoetbal geweest. Excelsior ’31, maar ook G.V.V.V., IJsselmeervogels, Spakenburg, DOVO etc. speelden hierin jarenlang op het hoogste amateurniveau. Later kwam de Hoofdklasse, Topklasse, Tweede divisie en Derde divisie.

Zoals de naam al aangeeft is Excelsior opgericht in 1931. In de jaren veertig van de vorige eeuw speelde de vereniging in eerste instantie in de 4e klasse. Geleidelijk aan werd er steeds een stapje omhoog gegaan en via de 3e en 2e kwam de club in 1997 uiteindelijk in de 1e klasse. Alhoewel men in 2001 al een jaar in de hoofdklasse (toen de hoogste klasse in het amateurvoetbal) speelde, werd dit in het seizoen 2003-2004 de min of meer vaste verblijfplaats. Dit gebeurde via een beslissingswedstrijd tegen HHC Hardenberg op het veld van buurman SVZW. De kampioenen van de eerste klasse moesten via een nacompetitie promotie bewerkstelligen.
Het seizoen daarop werd Excelsior gelijk kampioen in de hoofdklasse C en eindigde in het kampioenschap van Nederland als tweede achter ASWH en vóór IJsselmeervogels.
In 2009-2010 werd opnieuw een kampioenschap behaald en ook promotie naar de nieuw te vormen Topklasse. De eindstand om het kampioenschap van Nederland was: 1. IJsselmeervogels, 2. Barendrecht, 3. Excelsior ’31.

Vanaf het seizoen 2010-2011 kwam Excelsior uit in de Topklasse (G.V.V.V. volgde, zoals bekend, pas een jaar later). Dit verblijf duurde tot en met het seizoen 2013-2014 (tevens het laatste seizoen dat beide clubs in competitieverband tegen elkaar uitkwamen).
Toen de Tweede en Derde divisie werden ingevoerd redde Excelsior het niet om via de nacompetitie in de Derde divisie te komen. Ook in het seizoen 2017-2018 werd in de nacompetitie promotie gemist. Driemaal recht is scheepsrecht. Het seizoen daarna werd Excelsior kampioen in de Hoofdklasse B en promoveerde ‘automatisch’ naar de Derde divisie, waar het nu nog steeds speelt.

 

Historie van Excelsior ‘31

Op de website van Excelsior ’31 vindt u een nog uitgebreider historisch overzicht, klik hier.

Excelsior’31 werd opgericht 30 mei 1931. In haar bestaan is de vereniging, met meer dan 1800 leden, uitgegroeid tot één van de grootste in het zaterdagvoetbal in Nederland. Met ongeveer 85 teams neemt de club deel aan de competitie. In de Reggehal, de Stroekeld en Reggesteyn, spelen 16 zaalvoetbalteams. In 2013 zijn we gestart met damesvoetbal en binnen 1 seizoen is de club bijna 100 dames rijker. Daarnaast is er ook ruimte voor G-voetbal en 35/45+ voetbal.

Sinds 1965 spelend op Sportpark De Koerbelt, samen met SC Rijssen, de Windhondenvereniging Rijssen en de AVR (Atletiek Vereniging Rijssen) waar we sinds 2006 negen velden tot onze beschikking hebben. Sinds 2006 beschikken 4 velden over verlichting. In 2012 werden 2 velden voorzien van kunstgras en ging het veld bij het zwembad over naar de AVR. De club is opgericht in 1931 en als naam werd K.N.A.C. gekozen.

Wat volgt is een historische gebeurtenis, althans voor de stad Rijssen, namelijk de oprichting van de R.V.V. “Excelsior”. Een groep vrienden staan in de winkel van Albert Nijland, de Jesse, aan de Haarstraat 82 te Rijssen.

Niet om boodschappen te doen, maar om in de aldaar beschikbare ruime te besluiten een “echte” voetbalvereniging op te richten. Deze vrienden spelen al samen in een soort buurtclubje, “K.N.A.C.” genaamd, op het Horpington-terrein aan de Enterweg. Maar ze willen meer. Ze willen, naast het reeds in Rijssen bestaande “Sparta”, een echte officiële voetbalvereniging zijn met een eigen identiteit. Daarom is die bijeenkomst in de winkel, alwaar besloten wordt een nieuwe voetbalclub op te richten.

De naam blijft voorlopig nog even “K.N.A.C.” en als outfit voor de eerste wedstrijd wordt gekozen voor een groen-wit gestreept shirt, voor zover de spelers die in het bezit hebben. Met “Sparta” – Rijssen wordt afgesproken, dat de eerste wedstrijd tegen haar wordt gespeeld op haar terrein nabij café Middelkamp aan de Enterweg. Later wordt daar het café-restaurant “De Poort van Twente” gevestigd. De eerste klap is een daalder waard. “K.N.A.C.” wint met 3-1.

De naam “K.N.A.C.” vindt men niet alles en na enige tijd wordt de naam R.V.V. “Excelsior” aan de club verbonden. Een groot probleem is het vinden van een geschikte accommodatie. Een oplossing wordt gevonden door voor f. 5,- per jaar een stuk heideveld te huren van de erven Hoefhamer. Dit terrein bevindt zich enige honderden meters achter hotel “Rijsserberg”. Om een goed voetbalveld te krijgen, moet eerst de aanwezige heide gestoken en verwijderd worden. Daarna wordt de eerste wedstrijd gespeeld en wel tegen “Enterse Boys”, die de wedstrijd met 2-3 ……. Voor het omkleden mag gebruik worden gemaakt van de garage van het hotel “Rijsserberg. Deze garage ligt echter nogal ver van het voetbalveld. Doch de alom aanwezige dennenbosjes en jeneverbesstruiken bieden volop de gelegenheid tot omkleden. Daarvan wordt dankbaar gebruik gemaakt, maar ideaal is het niet. Js. Koedijk, “Jans van de Krone”, eigenaar van hotel “De Kroon”, brengt de oplossing door, als eerste sponsor, fl. 102,- ter beschikking te stellen, zodat een keet aangeschaft kan worden. Wel moest het bestuur er voor tekenen en er borg voor staan. Eerst wordt de naam op de keet aangebracht, waar in “Sparta”-kringen behoorlijk om wordt gelachen, want er stond: “EXELSIOR”.

 

Tekst GVVV.nl: Paul van de Lustgraaf
Fotografie: © Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer