Voorbeschouwing // Bekertreffen voorproefje op competitieontmoeting

  • Voorbeschouwingen

Het is deze week weer een drukke periode voor vele amateur divisie voetbalclubs. Want vandaag en morgen staat er een compleet TOTO KNVB Beker programma op de rol en zaterdag gaat de reguliere competitie weer verder. Die vlieger gaat ook voor competitiegenoten G.V.V.V. en Sparta Nijkerk, die aan elkaar zijn gekoppeld in die ‘grote beker’, en elkaar 13 dagen later ook gaan treffen in competitieverband.

Toeval of niet, het is een feit dat onze hoofdmacht sinds afgelopen zaterdag, en de volgende vier wedstrijden, alleen te maken heeft gekregen, of nog krijgt, met tegenstrevers waarin het verleden al heel wat voetbalpotjes tegen zijn uitgevochten en die daardoor tot de bekendste opponenten horen in de huidige Derde Divisie.
Want in volgorde treedt G.V.V.V. dus aan tegen Sparta Nijkerk (Beker), ASWH, DOVO en wederom Sparta Nijkerk die allen tot het competitieprogramma behoren.
Samen met VVOG, wat afgelopen zaterdag op bezoek kwam op het Panhuis, allen voetbalclubs die in hun bestaansgeschiedenis de nodige reputatie hebben veroverd in het zaterdagamateurvoetbal en daarom ook tegenstanders van een zeker formaat.
Maar het verdere verloop van de competitie is nu nog even toekomstmuziek eerst zullen de manschappen van coach Gery Vink zich moeten gaan concentreren op de ‘alles of niets’ wedstrijd tegen de Spartanen uit Nijkerk.

Toch primeur

Hoewel G.V.V.V. en Sparta Nijkerk in de diverse klassen elkaar al 30x eerder troffen, ook reeds 10x een onderling sparringpotje organiseerden, en driemaal tegen elkaar uitkwamen in de districtsbeker, stond nog niet eerder een wedstrijd in het kader van de TOTO KNVB Beker op de programmarol. Dus is de bekerwedstrijd van morgenavond toch een primeur voor de beide kemphanen.
In de gespeelde 30 competitiewedstrijden doen de blauw- en oranjehemden overall gezien nauwelijks voor elkaar onder, gezien de 13x winst voor G.V.V.V. en 12x voor de Veluwenaren. Dus eindigden er vijf onbeslist. Ook het doelsaldo verschilt nauwelijks met 57-55 in het voordeel van de Veenendalers.
Voor wat betreft de oefen- en bekerduels ziet het er rooskleuriger uit voor de gastheren van morgenavond. Onderstaande tabel maakt dit wel duidelijk.

Onvoorspelbaar

Maar uiteraard zijn dat resultaten uit het (verre)verleden, die geen garantie zijn voor de toekomst bieden. Het is sowieso met bekerwedstrijden zo dat dat deze op voorhand nog meer onvoorspelbaar zijn dan competitieduels, dat is in het verleden meermaals bewezen. Want die eenmalige wedstrijden brengen soms onverwachte krachten los bij de underdog die hen doet zegevieren, of in ieder geval de hoger aangeslagen tegenstander het vreselijk moeilijk kan maken.
Onze eigen favorieten hebben dat al meermaals gedaan door BVO’s te verslaan, of zoals in 2019 toen PSV het vuur na aan werd schenen gelegd. Maar ook onze gasten kunnen bogen op dat laatste feit dat wijst onderstaande tabel uit.
Mede daarom zou je de conclusie kunnen trekken dat dit typisch zo’n bekerduel is waarin de kansen op fifty-fifty moeten worden ingeschat.

Clubicoon

Bij al die voornoemde verrassende uitslagen die G.V.V.V. in de ‘grote beker’ behaalde was clubicoon Johan Jansen betrokken. Maar zijn ‘finest hour’ in de KNVB Beker beleefde goalie Jansen natuurlijk in zijn eerste seizoen (’11-’12) in het blauwe tenue. Doordat toenmalig eerste doelman Niels Willemse na zes wedstrijden ernstig geblesseerd was geraakt pakte hij zijn kans en werd daarna meer dan een decennium lang, ondanks alle concurrentie, een vaste waarde tussen de palen bij onze club.
In dat seizoen bereikte G.V.V.V. de kwartfinale van de KNVB Beker door overwinningen op RKSV Nemelaer, Zwaluwen ’30, Excelsior- en Sparta Rotterdam. In die kwartfinale was AZ op een ijs- en ijskoude februari-avond in Alkmaar net even te sterk (1-2), maar toonde Johan Jansen wel zijn klasse, zoals hij dat ook al had gedaan bij de Spartanen in Rotterdam door een strafschop te stoppen en diverse keren als reddende engel op te treden.
Dit zijn onvergetelijke momenten voor Johan Jansen en uiteraard alle fans die daarbij aanwezig waren. Door zijn imposante loopbaan op het sportpark Panhuis, hieronder in cijfers samengevat, is de kwalificatie clubicoon zeker geen overdreven constatering.

Weerzien

Maar juist nu komt hij dit seizoen uit voor Sparta Nijkerk. Na elf trouwe jaren G.V.V.V. wilde de zeer betrouwbare sluitpost en altijd vrolijke en uitermate sympathieke inwoner van Barneveld nog een keer in zijn voetballoopbaan een nieuwe uitdaging aangaan. Iedere rechtgeaarde blauwe gunde hem die overstap en die vond hij dus bij de Oranjehemden.
Helaas heeft Johan in de competitie nog geen speelminuten gekregen van trainer Eric Speelziek, die de voorkeur geeft aan Wouter Beukers.
Maar bij bekerwedstrijden willen trainers nog wel eens wisselen van doelman om de reservegoalie ook een kans te geven. Dus is het vraag of Johan Jansen morgen de kans krijgt om nog wat extra stappen te zetten op het hem zo vertrouwde sportpark Panhuis. Hij is in ieder geval zeer welkom en zal ongetwijfeld vooraf diverse handen gaan schudden, maar daarbij succes wensen zal hoogstwaarschijnlijk achterwege blijven door de diverse blauwen.
Als hij zijn kans krijgt zal Jansen er omgekeerd alles aan gaan doen om zijn nieuwe ploeg te gaan helpen om verder te komen in dit vooral financieel lucratieve bekertoernooi.
En zo hoort het ook!!!

Deze TOTO KNVB Bekerwedstrijd tussen G.V.V.V. en Sparta Nijkerk begint om 20.00 uur op sportpark Panhuis. Het duel zal onder leiding staan van Dhr. T.J. Visser uit Dinteloord.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer