Voorbeschouwing // G.V.V.V. op herhaling in Hoornaar?

  • Voorbeschouwingen

Aanstaande zaterdag pakt G.V.V.V. de bus naar het Zuid – Hollandse Hoornaar om tegen SteDoCo te spelen. Slechts tweemaal eerder speelden beide clubs tegen elkaar. Dat was in het seizoen 2015-2016, in de toenmalige Topklasse. De thuiswedstrijd op 26 september 2015 eindigde in een 2-2 gelijkspel. Uit werd het op 23 januari 2016 0-3 voor de blauwen uit Veenendaal. G.V.V.V. promoveerde aan het einde van dat seizoen naar de Tweede divisie.

“SteDoCo ‘draait’ op dit moment goed, want met twee overwinningen (4-1 tegen Rijnvogels, 2-4 bij Barendrecht) en een 0-0 gelijkspel tegen DVS ’33 Ermelo werd, met 7 punten uit 3 wedstrijden, de 3e plaats ingenomen”. “Ook het spelniveau mag er zijn”, lezen we op de website van de vereniging. De nieuwe trainer Rick Adjei, opvolger van Frans Adelaar en hiervoor werkzaam bij Kozakken Boys, heeft blijkbaar de juiste snaar gevonden bij zijn selectie. En dat is misschien wel opmerkelijk omdat een aantal beoogde ‘versterkingen’ het op het laatst af hebben laten weten of zijn gestopt.
Met dit in gedachten moest de ploeg het afgelopen woensdag thuis opnemen tegen Hoek. De ploeg uit Zeeuws-Vlaanderen, met 1 punt onderaan de ranglijst bungelend, haalde verrassend doeltreffend uit en ging met een 3-1 overwinning huiswaarts!

Krachtig G.V.V.V. overtuigend naar tweede overwinning

Voor wat de blauwen uit Veenendaal betreft, na een overwinning (5-3 tegen Ter Leede), verliespartij (2-1 bij Excelsior ’31) en een gelijkspel (0-0 thuis tegen Hoek), kon er afgelopen dinsdag weer een driepunter op het conto bijgeschreven worden. In Woerden werd maar liefst met 4-1 gewonnen van Sportlust ’46. Zeker in de tweede helft waren de blauwen heer en meester. Met dit resultaat staat G.V.V.V. op een vijfde plaats in de ranglijst. Hopelijk is de wedstrijd tegen Sportlust de opmaat naar meer succes, zeg punten, die nodig zijn om dit seizoen een rol te kunnen spelen in de top van de Derde divisie.

Vooruitblik

Wat een doordeweekse ronde al niet kan bewerkstelligen. G.V.V.V. nu op een vierde plaats, SteDoCo een plaatsje lager. Beiden evenveel punten. Het verschil is een doelpunt meer gescoord. Een ploeg die zich moet herpakken, tegen een ploeg die de weg omhoog hoopt te hebben ingeslagen. Beiden hopen de aansluiting met de kop te kunnen behouden. We zijn benieuwd. Dat moet en kan een interessante wedstrijd worden komende zaterdag.


Historie SteDoCo en G.V.V.V.

Slechts tweemaal eerder speelden beide clubs tegen elkaar. Dat was in het seizoen 2015-2016, in de toenmalige Topklasse. De thuiswedstrijd op 26 september 2015 eindigde in een 2-2 gelijkspel. Uit in Hoornaar werd het op 23 januari 2016 0-3 voor de blauwen uit Veenendaal. G.V.V.V. promoveerde aan het einde van dat seizoen naar de Tweede divisie.

Er zijn een paar dwarsverbanden tussen G.V.V.V. en SteDoCo. Olivier Pilon (nu Scherpenzeel) en Laurens van der Voort (nu Sportlust) speelden er beide één seizoen. Trainer Frans Adelaar was er in twee periodes in totaal vier seizoenen werkzaam. Maar aan die dwarsverbanden kwam dit seizoen een einde. Adelaars opvolger werd Rick Adjei.

Van de laatste onderlinge wedstrijd zijn bij G.V.V.V. Danny de Leeuw en Taoufik Adnane en bij SteDoCo Joran Schröder nog in de selectie.

(de foto’s, van Dick Gijsbertsen, zijn van de thuiswedstrijd tegen SteDoCo, die wedstrijd eindigde in 2-2)

Taoufik Adnane slalomt zich naar het doel van SteDoCo.

In het ‘grote archief’ vonden we nog twee (mini) verslagen van de wedstrijd SteDoCo tegen G.V.V.V. die zaterdag 23 januari 2016 werd gespeeld:

Bron: RTV Utrecht
GVVV in top zeven na zege op hekkensluiter

VEENENDAAL – GVVV staat voor het eerst dit topklasseseizoen op een plaats die recht geeft op promotie naar de 2e divisie. De Veenendalers wonnen de uitwedstrijd tegen hekkensluiter SteDoCo met 3-0. Bij rust was het nog 0-0.
Na rust maakte Dennis van Meegdenburg de 0-1. Even later maakte Olivier Pilon de 0-2, zijn elfde treffer van het seizoen. Invaller Patrick Heesakkers bepaalde de eindstand op 0-3.

GVVV won vijf van de laatste zes duels en is nu zevende met 25 punten uit achttien duels. Nummer acht DVS’33 heeft één punt minder. Volgende week speelt de ploeg van John de Wolf thuis tegen nummer vijf Excelsior Maassluis.

Johan Jansen stopte een penalty van Marvin Westerduin

Opstelling SteDoCo: Ritchie Steinmann, Chris Boom, Kevin Patijn, Marvin Westerduin (79” Willem Looijen), Shelton Martis (46” Levi Slob), Coen van der Waal, Jermaine Van Pijkeren, Ali Yilmaz (68” Mohammed Faouzi), Hakan Tokul, Joran Schröder, Sjoerd van der Waal

Opstelling GVVV: Johan Jansen, Bart Hulsbos, Laurens van der Voort (46. Wouter Bonke), Wilco den Hartog, Taoufik Adnane, Rody Hofman, Roy Terschegget, Danny de Leeuw, Martin van Eck, Olivier Pilon (85. Roy Talsma), Dennis van Meegdenburg (78. Patrick Heesakkers). Invallers: Wouter Bonke, Patrick Heesakkers, Roy Talsma).

Overleg op hoog niveau (Adnane. Talsma, Hofman en Terschegget, Den Hartog loopt rechts uit beeld).

Bron: de Gelderlander
GVVV wint van SteDoCo en stijgt naar zevende plek
HOORNAAR – GVVV heeft een vervolg gegeven aan de goede serie, waarmee de Veenendaalse topklasser bezig was en ook van hekkensluiter SteDoCo gewonnen: 0-3.
Daarmee heeft de ploeg van trainer John de Wolf zich op de zevende plek genesteld, die aan het eind van de rit nog recht geeft op promotie naar de nieuw te vormen tweede divisie.

Strafschop
Vanaf het begin leunde SteDoCo achterover en liet GVVV het spel maken. Daarbij loerde de thuisploeg op counters om GVVV daarmee te verrassen. Na ruim een kwartier leverde dat een strafschop op, die echter door doelman Johan Jansen werd gestopt.

Good-old
Daarna was GVVV opnieuw de bovenliggende partij, maar het duurde tot de zestigste minuut, toen good-old Dennis van Meegdenburg, uit een voorzet van Martin van Eck, de bal tegen de touwen joeg: 0-1.

Beslissing
Acht minuten later besliste Olivier Pilon het duel door de 0-2 aan te tekenen. Invaller Patrick Heesakkers zorgde in de 79ste minuut met een schot in de kruising voor de dik verdiende 0-3.

Zaterdag komt Excelsior Maassluis bij GVVV op bezoek en kunnen de Veenendalers de plek bij de eerste zeven nog wat verstevigen.


Historie
De dorpen Hoogblokland en Hoornaar bezaten voor de tweede wereldoorlog beide een voetbalclub. In Hoogblokland was dat de zondagclub HVV (Hoogbloklandse Voetbal Vereniging). Zij speelden in een wit shirt en een rode broek. Het voetbalveld was gelegen in polder Den Beemd. In Hoornaar bevond zich de club HBS (Houd Braaf Stand). Zij speelden in een zwart shirt en een rode broek. Het veld was gelegen in polder Grootewaard.

HVV voor de oorlog
In april 1946 vond een fusie plaats tussen deze twee clubs en ontstond SteDoCo (Sterk Door Combinatie). De kleding werden zo gekozen, dat beide verenigingen hun kleuren in het nieuwe tenu konden terugvinden: Zwart shirt met een witte kraag en witte manchetten, gecombineerd met een rode broek. De kousen werden zwart/rood geringd. Het veld kwam aan de Groeneweg in Hoornaar te liggen, waar nu het oefenveld, grenzend aan de tennisbaan ligt. Er was een houten gebouwtje met twee kleedlokalen en in het midden een wasgelegenheid met stromend (koud) water. Ook was er een “koek en zopie”-achtig verkooploket. Omdat toen het koelkast-tijdperk nog niet was aangebroken, werden bier- en limonadeflessen in een wasteil met stromend water koel gehouden. Het speelveld werd door de week als schapenweide gebruikt en als het tijdens de wedstrijd regende werd de open loods van de aangrenzende boerderij door het publiek als schuilplaats gebruikt, noem het de voorloper van de tribune.

SteDoCo was ingedeeld in de Dordtse onderafdeling en speelde in de zgn. zomeravondcompetitie. Zo werden de wedstrijden van het eerste elftal altijd op 6 uur ’s avonds vastgesteld, wat bevorderlijk was voor zowel de spelers, als het publiek. In die tijd werd namelijk nog op zaterdag gewerkt.

In de jaren zestig verdween het zomeravondvoetbal en maakte plaats voor een programma-indeling, die vergelijkbaar is met de huidige. Het ledenaantal groeide gestaag en mede daardoor, maar ook omdat de normen daar om vroegen, werd een nieuw veld (het huidige A-veld), aangelegd en werden er nieuwe kleedkamers en een kantine gebouwd. E.e.a. werd in 1968 in gebruik genomen.

SteDoCo in de jaren 60
Begin jaren zeventig staken een aantal mensen de koppen bij elkaar met het doel damesvoetbal in te voeren. Dit lukte en jarenlang heeft het eerste elftal op het hoogste niveau van Nederland gespeeld en was SteDoCo voor vrouwenvoetbal een grote trekpleister voor de regio. Begin deze eeuw is zelfs een meisjesopleiding opgericht.

In 1981 werd het eerste elftal van de mannen kampioen en promoveerde naar de hoofdklasse van de afdeling Dordrecht, wat in die tijd een hele prestatie betrof.

De club groeide gestaag en het was al snel noodzakelijk, dat zowel de kantine, als het aantal kleedkamers uitgebreid diende te worden. Ook werd het aantal speelvelden vermeerderd.

Toen in de jaren negentig het competitievoetbal van de “Dordtse Bond” werd opgeheven en er een algemene KNVB-indeling kwam, werd SteDoCo H1 in de vierde klasse ingedeeld. Dat is zo gebleven tot 2007. Toen werd namelijk, met ondersteuning van een groot aantal sponsoren, een andere koers ingeslagen, met vele promoties tot gevolg:

2007: Kampioen van de 4e klasse met promotie naar de 3e klasse.
2008: Winnen van de nacompetitie met promotie naar de 2e klasse.
2010: Versterkte promotie vanwege het vormen van de topklasse, met als gevolg promotie naar de 1e klasse.
2012: Kampioen van de 1e klasse met promotie naar de hoofdklasse.
2015: Kampioen van de hoofdklasse met promotie naar de topklasse, het hoogste amateurniveau.

Damesafdeling
De damesafdeling diende, qua speelniveau, in deze eeuw een stapje terug te doen, maar in 2015 werd nog wel de KNVB beker zuid 1 gewonnen en in 2016 werd het kampioenschap in de 1e klasse behaald. Het prestatieve damesvoetbal heeft inmiddels plaatsgemaakt voor recreatief damesvoetbal. Het recreatieve meisjesvoetbal is inmiddels met maar liefst 5 teams sterk in opmars.

De club telt momenteel zo’n 600 leden, in hoofdzaak uit de dorpen Hoogblokland en Hoornaar (beide behorend tot de overkoepelende gemeente Molenlanden), bij elkaar zo’n 3500 inwoners, maar steeds meer aanmeldingen komen tegenwoordig uit een wat grotere regio.

De zelfwerkzaamheid binnen de club is altijd sterk aanwezig geweest en floreert nog. Zo is het totale onderhoud in eigen beheer.


SteDoCo – G.V.V.V. begint zaterdag op sportpark SteDoCo in Hoornaar om 14.30 uur.

Tekst GVVV.nl: Paul van de Lustgraaf
Fotografie: Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer