Voorbeschouwing // Na een dozijn jaren wachten is-tie er weer ….

  • Voorbeschouwingen

… de enige echte Veenendaalse derby tussen de beide bewoners van sportpark Panhuis, ofwel G.V.V.V. versus DOVO. De meeste oudere lezers weten wel hoeveel een dozijn is, maar voor de digitale kids van heden ten dage, een dozijn is twaalf, dus zo lang is het alweer geleden dat deze laatste ‘burenruzie’ plaatsvond.

Toch een primeur

Het wordt komende zaterdagmiddag op de blauwe zijde van het Panhuis derby nummer 57 in competitieverband. Maar toch hebben we hier te maken met een primeur. Want alle voorgaande 56 onderlinge ontmoetingen speelden zich op het hoogste zaterdag amateurniveau.
Dat begon in seizoen ’67-’68 in de toenmalige tweede klasse en eindigde in jaargang ’09-’10 in de hoofdklasse. Want toen moesten onze rode buren, na als voorlaatste in de competitie te zijn geëindigd, via de nacompetitie het vege lijf zien te redden, en dat lukte niet. Waardoor voor de tweede keer, in de nu bijna 90-jarige geschiedenis van de club, degradatie volgde.
Net als in 2006, toen ze voor de eerste keer moesten afdalen, werd die omissie weliswaar in één seizoen goedgemaakt, maar door de invoering van de zogenaamde voetbalpiramide in 2010 (lees topklasse), zes jaar later gevolgd door de tweede divisie, bleef DOVO continu achter de feiten aan lopen en lukte het niet op het jarenlang gewende hoogste podium terug te keren.

G.V.V.V. eindigde in seizoen ’09-’10 als zesde in de rangschikking en kreeg daardoor de kans zich via de play-offs te plaatsen voor die nieuw ingevoerde topklasse. Dat bleek net een brug te ver, want vv Katwijk, nu een absolute topclub in het amateurvoetbal, was in de dubbele finale te sterk. Er werd niet te lang getreurd en met nieuw elan, onder leiding van de gepokt en gemazzelde nieuwe oefenmeester Erik Assink, werd in 2011 via een zeer overtuigend kampioenschap in de hoofdklasse B alsnog de hoogste trede bereikt op de amateurvoetballadder.
De nieuwkomer had totaal geen plankenkoorts en ontpopte zich tot zeer gedegen topklasser die steevast in het linkerrijtje eindigde. Met als beste prestatie plek twee in ’13-’14 na een beslissingsduel om het kampioenschap tegen SV Spakenburg en tussendoor ook mooie successen in de strijd om de KNVB Beker.
De volgende sport op de ladder, de hernieuwde tweede divisie, werd zij het nipt, ook bereikt. Maar het crescendo van de topklasse kreeg daarin helaas geen vervolg. De blauwen deden mee, maar meestal in het rechterrijtje. En afgelopen seizoen ging het definitief mis. Rechtstreekse degradatie werd nog knap ontlopen door een flinke opleving in de tweede seizoenshelft onder leiding van de nieuwe trainer Gery Vink, die Jochem Twisker was opgevolgd, maar in de finale van de nacompetitie tegen mede tweededivisionist Kozakken Boys, moest G.V.V.V. toch het loodje leggen.
En daarom krijgen we nu toch te maken met een primeur, want G.V.V.V. – DOVO vindt voor het eerst plaats op het één na hoogste amateurniveau.

Podcasts

Er zijn natuurlijk vele verhalen te vertellen over de geschiedenis van deze Veense derby in het verleden en uiteraard ook over de prognose voor deze nieuwe versie. Dat zullen de fans en sympathisanten van de blauwen en de roden toen het wedstrijdschema bekend werd vast al wel hebben gedaan. Maar nu het uur u nadert, en derbykoorts toeneemt, wordt dat steeds actueler en hoogstwaarschijnlijk ook heftiger. Mede omdat de beide kemphanen koploper en runner-up zijn in de derde divisie.
In ieder geval hebben diverse mediakanalen al een voorschot daarop genomen en zullen er de komende dagen ongetwijfeld nog meer volgen in de geschreven en/of gesproken media.
Hierin had de website www.topamateurvoetbal.com vorige week met de podcast ‘Broodje Bal’ de primeur. Daarin waren Marco van de Lagemaat namens G.V.V.V. in het hol van de leeuw, en Corné Sjoer die een ‘thuiswedstrijd’ speelde, namens DOVO te gast. Marco speelde zelf de derby diverse malen en is nu lid van de TC, en Corné is clubhistoricus van onze gasten. Vele onderwerpen kwamen daarin ter sprake, en het is zeer de moeite waard om die, als je goed voorbereid naar deze derby wilt gaan kijken, te beluisteren, als je dat al niet gedaan hebt.
Via deze link https://ap.lc/B9zfi is de podcast te luisteren.

Ook komende donderdag besteedt de website voor de echte voetbalfreaks www.staantribune.nl onder het hoofdstuk podcasts aandacht aan het blauw-rode Veense onderonsje. Host is dan Ino Diepeveen, van geboorte een echte blauwe en helemaal maf van het spelletje in al zijn geledingen. Ino ontvangt dan opnieuw Corné Sjoer, en Wilco Vink (voormalig bestuurslid van de FSD van DOVO), en voor G.V.V.V. nemen de supporters Chris Septer en Nico van Hoeflaken plaats achter de microfoon. Ook daarin zullen ongetwijfeld weer vele onderwerpen de revue passeren en zullen er ook wellicht onderlinge plagerijtjes en pesterijtjes plaatsvinden om elkaar vliegen af te vangen.
Maar zolang dat met gezond verstand en sportieve rivaliteit plaats gaat vinden, zoals Marco en Corné dat al eerder deden, moet dan kunnen en is dat ook juist de jeu die hoort bij een ‘burenruzie’.
Een mooie illustratie daarvan, die volgens mij verder geen uitleg hoeft, is de cartoon van Hein de Korte die afgelopen zaterdag in de diverse kranten stond over de op die dag gehouden Burendag.

Data

Ik zou nog pagina’s lang kunnen vullen over de derby maar de podcast gasten hebben dat al uitgebreid gedaan of gaan dan nog doen, daarom volsta ik verder met het weergeven van diverse facts en feiten die in die gesprekken onderwerp waren of nog gaan worden.
Door op de link te klikken krijgt u de desbetreffende pdf-file te zien.

  1. Alle uitslagen van de Veense derby in competitieverband
  2. Alle uitslagen van de Veense derby in beker- of oefenduels met eindstand van de competitie in het seizoen 2009 – 2010 in de hoofdklasse B
  3. Statistieken van DOVO – G.V.V.V. gespeeld op 12 dec. 2009
  4. Statistieken van G.V.V.V. – DOVO gespeeld op 8 mei 2010
  5. Er is een behoorlijk lijst van spelers die zowel het blauwe als het rode tenue hebben gedragen van de A-selecties. Ik beweer niet dat deze geheel compleet is, maar deze komt een heel eind in de buurt van de werkelijkheid. De namen zijn gesorteerd op alfabet.

Blauwe inbreng bij rood

Met deze laatste lijst zijn ook aanbeland bij het gegeven dat er maar een speler is die de allerlaatste derby heeft gespeeld, en nu opnieuw wellicht een kans van zijn trainer krijgt om dat weer te gaan doen.
Het is Rodny Hofman, die voordat DOVO in 2010 degradeerde, al zijn overstap naar G.V.V.V. bekend had gemaakt. In het blauw speelde de van aanvaller tot vleugelverdediger omgeturnde Hofman maar liefst 10 seizoenen, en zijn totaal aantal gespeelde officiële wedstrijden staat op 249. Via sv TEC en vv Alverna keerde Rodny begin dit jaar terug op het oude nest waar hij met voetballen begon.
Gisteren verscheen in Regiosport Veenendaal een interview met deze ‘dissident’, dat u door hier te klikken kunt lezen.

De laatste speler die aan kleurverwisseling deed is Hicham Haouat. Na twee seizoenen aan de blauwe zijde te hebben gespeeld – waarvan de eerste heel kort was omdat die door corona maatregelen werd onderbroken – kwam de Edenaar daarin tot een totaal van 33 duels. Doordat hij veelal als invaller zijn minuten maakte koos hij voor de overstap naar de rode zijde. Voor Haouat wordt het dus de eerste keer dat hij zijn vroegere teammaten nu als tegenstanders treft.

Stafleden met een verleden

Opvallend is dat bij beide ploegen er op de bank diverse mannen gaan plaatsnemen die al behoorlijk wat praktische ervaring hebben met de derby. En toevallig zijn dat in eerste instantie de beide teammanagers.
Bij de thuisploeg is dat Bart Broeder die aan het einde van de vorige- en aan het begin van deze eeuw, 185 duels bij elkaar voetbalde bij G.V.V.V. en dus ook vaak deze ontmoeting van nabij meemaakte. Zijn evenknie nu bij DOVO, Jan van Rabenswaay, was in die tijd een paar seizoenen lang ploeggenoot van Bart en kwam tot 175 duels voor G.V.V.V. Maar Jan kwam wel van de ‘overkant’ waar hij het voetballen leerde, toch heeft Van Rabenswaay al met al langer voor G.V.V.V. gespeeld als voor DOVO en daarom ook vaker de derby gespeeld in het blauw als in het rood.
De thuisploeg heeft nog meer ijzers in het vuur die goed kunnen uitleggen wat het behelst om zo’n dorpsruzie uit te vechten. Want ook huidig assistent-trainer Dennis van Meegdenburg maakte een aantal derby’s mee evenals keeperstrainer Wouter van Voorthuizen, die dan wel weer een DOVO verleden heeft.

Koffiedik kijken

Alle G.V.V.V.-ers hopen op de voorspellende gaven van een AD reporter. Want na de winst tegen VVOG was dit bericht te lezen in dat landelijk dagblad.

Maar goed alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken valt er weinig zinnigs te prognosticeren hoe G.(een) V.(erstand) V.(an) V.(oetballen) en D(e) O(ude) V(ieze) O(onderbroeken) – want deze (oubollige) afkortingsgrappen zullen vast wel weer de ronde doen en wellicht ook weer opgefrist worden door de huidige rapgeneratie – het ervan af zullen gaan brengen in deze burenclash.
De beide trainers hebben geen ervaring met de dorpsderby en zullen daarom hun pupillen niet van nuttige informatie kunnen voorzien op dat gebied. Ook hebben (bijna) alle selectiespelers geen bagage met het spelen van zo’n bijzondere wedstrijd en kunnen ze daar niet uit putten. Alleen Rodny Hofman is de uitzondering want hij is de enige die op herhaling gaat en zou trainer Florian Wolf van nuttige informatie kunnen voorzien, mede omdat hij lang in de keuken van G.V.V.V. heeft gekeken. Daar zou DOVO dus een voordeeltje uit kunnen halen.
G.V.V.V. daarentegen heeft weer een heel klein pluspuntje voor omdat zij in de competitie een wedstrijdpunt meer veroverden, 16 om 15, en ook het doelsaldo 18-7 tegen 18-8 scheelt een treffer, dus bij een draw blijven ze koploper. Maar dat zal niet het uitgangspunt zijn van de blauwe en rode kemphanen, ze zullen beide het veld in gaan om te strijden om de winst.
Bang zijn voor Veenendaalse hoon en gezichtsverlies, als speler, als je bij een nederlaag volgende week het dorp in gaat of je op andere sociale gebeurtenissen vertoond, zijn er ook maar zeer weinig in aantal. Want bij G.V.V.V. zijn alleen captain Taoufik Adnane, Justin Spies en Maikel Epskamp inwoners van Veenendaal. Van DOVO weet ik het niet exact, maar veel meer dan deze drie zullen dat er ook niet zijn. Kortom het blijft vooraf gewoon koffiedik kijken.

Keuze

Deze vlieger uiteraard niet op voor supporters of sympathisanten van de beide clubs waarvan het grootste gedeelte wel in Veenendaal woonachtig is. Maar die moeten maar bedenken dat deze plaatselijke derby gewoon één van de 34 wedstrijden is in deze competitie jaargang die gespeeld moet worden. En dat winst of verlies van hun favorieten nog helemaal niets zegt over het verdere verloop van de competitie, het is en blijft een momentopname.
Daarom wil ik hierbij de blauwe en rode aanhang een hypothetisch dilemma voorleggen. Wat zou je kiezen?

Beide derby’s verliezen en dan verzekerd zijn van het kampioenschap, of minimaal een periodetitel die recht geeft op deelname aan de nacompetitie.
Of beide burenruzies winnen en dan aan het einde van de rit zonder prijs in de handen te staan.

Zonder verder te willen gaan preken, of de missionaris uit te hangen, wil tenslotte nog een oproep doen om er met z’n allen, blauw, rood of neutraal een prachtig voetbalfestijn van te maken, wat later op 25 maart 2023 aan de overzijde van sportpark Panhuis zonder problemen zijn return gaat beleven.

G.V.V.V. – DOVO begint zaterdagmiddag om 14.30 uur aan de blauwe zijde van sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van de zeer ervaren scheidsrechter Dhr. S. de Brito Roque die al meermaals de dorpsderby’s in Spakenburg en Katwijk floot. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Mevr. J.N.M Bakker en Dhr. F. Winter. Ook heeft de KNVB een vierde official aangesteld en dat is Dhr. T.R. Winkel.

Hieronder treft u nog een fotoalbum aan met daarin foto’s van de twee laatst gespeelde derby’s. Het is wellicht leuk om die te bekijken. Zeker als u er toen bij was om te speuren naar welke spelers u nog herkent. Of misschien ziet u uzelf wel staan langs de lijn.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Voorlopig laatste klassieker op sportpark De Zwaaier voor G.V.V.V.?

Voorbeschouwingen | 01 mei 2024
Lees meer