Voorbeschouwing // Wedstrijd In het teken van eerherstel

  • Voorbeschouwingen

Zowel A(ltijd) S(terker) W(orden) H(endrik) Ido Ambacht, als G.V.V.V., kijken met zeer weinig genoegen terug op de voorgaande competitie jaargang. Beide teams legden toen het loodje in de Tweede Divisie en moesten een stapje terugdoen. Daarom staat dit duel op sportpark Schildman komende zaterdag nadrukkelijk in het teken van eerherstel, want beide ploegen willen die omissie zo snel als mogelijk rechtzetten.

Bloeiperiode

Onze ruim negentig jaar oude gastheer (opgericht op 1 augustus 1929) bereikte in 1983 het voor het eerst het hoogste podium, de toenmalige Eerste Klasse. Daar viel men tweemaal vanaf, maar ook volgde telkens een snelle terugkeer. En toen de hoofdklasse ontstond in 1996 was ASWH weer direct aanwezig. Er volgde nog een slippertje, maar toen deze nieuwe eeuw aanbrak waren de Ambachters weer boven Jan en volgde er een ongekende bloeiperiode in de Hoofdklasse die vast en zeker met gouden letters in de annalen van club staan beschreven.
Want aan het begin van deze eeuw maakte ASWH veel indruk onder de liefhebbers van het zaterdagvoetbal. Onder leiding van André Wetzel (1x) en Jack van den Berg (2x) werd driemaal het Hoofdklasse kampioenschap in de wacht gesleept. De laatste keer in 2005 zelfs gevolgd door algehele zaterdag titel en het overall amateurkampioenschap van Nederland.
Daarnaast staan er drie districtsbekers (2006, 2014 en 2016), twee KNVB Bekers voor amateurs (2006 en 2014) en twee Supercups (2005 en 2014) in de prijzenkast. Dus tussendoor liet ASWH zeker wel van zich horen, maar in de competitie lukte het niet om de nieuwe Topklasse (2010) te bereiken, en ook de Tweede Divisie (2016) was een brug te ver.

Toch gelukt

Na jaren van tevergeefs proberen, driemaal eerder ging het in de nacompetitie mis, lukte het dus in 2019 wel om weer op het hoogste amateurniveau terug te keren.
Via een overgenomen derde periodetitel van kampioen Noordwijk werd de nacompetitie gehaald. Daarin werd eerst zondag derdedivisionist OFC (nu wel Tweede Divisie) uitgeschakeld waarna onze streekgenoot FC Lienden aan de Ambachters werd gekoppeld in de strijd om lijfsbehoud voor de Betuwenaren, of promotie voor de wit-zwarte formatie van toenmalig trainer Cesco Agterberg.
Het werd een zinderend tweeluik waarvan de eerste wedstrijd op sportpark Schildman met 0-1 verloren ging. Maar op de Abdijhof in Lienden maakte A.S.W.H. die omissie goed door in de absolute slotfase van de toegevoegde tijd de 0-2 te maken en daarmee op doelsaldo FC Lienden de baas te blijven.

Feest voor ASWH nadat Daniel Wissel de stand vanaf de stip op 2-1 heeft gebracht op 12 febr. jl.

Er komen is één…

Dat de terugkeer geen sinecure zou worden daar was men zich in alle geledingen van A.S.W.H. zeer van bewust. Het was aan het begin van het debuutseizoen ’19-’20 daarom ook een reële doelstelling dat handhaven in de Tweede Divisie een net zo grote prestatie zou zijn als de promotie daarnaartoe. De ploeg van coach Rogier Veenstra, die Agterberg was komen vervangen bij het debuut in deze Divisie, kende een alleszins redelijke start. Maar vanaf half oktober 2019 slaagden toenmalig captain Jesper van den Bosch c.s. (nu Barendrecht) er niet meer in om in 13 duels een driepunter bij te schrijven. Er werden nog drie punten veroverd door evenzovele gelijke spelen, maar dat was het. De 2-1 winst thuis op G.V.V.V., toen de beide teams na lange tijd weer tegenover stonden, bracht ook geen ommekeer, want daarna volgden nog drie duels waaruit 1 puntje werd gepeurd voordat de definitieve Covid stop aanbrak met onze gastheren als rode lantaarndrager.
Tot opluchting en geluk van alles wat A.W.S.H. een goed hart toedraagt had dat geen consequenties omdat in Zeist werd besloten dat er geen promoties/degradaties zouden volgen voor de maar deels uitgespeelde competitie jaargang.
Of de Ambachters in ’20-’21 dan pech of geluk hadden bij de zeer kortdurende competitie (6 wedstrijden) mag ieder voor zich bepalen, maar feit is wel dat ze bij de hernieuwde coronastop waren omgeturnd van hekkensluiter naar runner-up achter koploper AFC met 12 punten achter de naam.
Waar in Hendrik Ido Ambacht werd gehoopt op zo’n zelfde vliegende start, toen in augustus vorig jaar er weer competitievoetbal mocht worden gespeeld, kwam men helaas van een koude kermis thuis. Tot begin maart, mocht mede door de 3-1 overwinning op G.V.V.V. bij de herstart na de winterstop, nog worden gehoopt op lijfsbehoud. Maar daarna ging het hard bergafwaarts, uit 18 duels werden slechts drie punten behaald en dus was directe degradatie onvermijdbaar, en dus gaat het gezegde: ‘Er komen is één, er blijven is twee’, nog steeds op.

Heden

Maar goed dit is allemaal verleden tijd en zijn er nu nieuwe ronden, nieuwe kansen aangebroken. Het vlaggenschip van de thuisploeg maakte bijna een complete metamorfose door. Vele spelers – maar liefst 19 stuks – zochten hun heil elders en dus had de TC een zeer drukke periode om aanvulling te vinden voor dit flinke contigent.
Je zou kunnen zeggen dat men daar meer dan aardig in is geslaagd door b.v. Grad Damen (TOP Oss), Niek den Heeten (Noordwijk), Jair Oosterlen (HSV Hoek), Brandon Robinson (Excelsior M.), Yassin Ouja en Miraç Akdeniz (beide Kozakken Boys), Edon Fetahi (Katwijk), Mohamed el Kharbachi en Jomar Gomes (beide Jong Sparta), en Stefan Watson (Alexandria ’66) aan te trekken. Al deze nieuwelingen hebben hun waarde al bewezen en transformeerden, tot nu toe, tot vaste waarden in het team van de nieuwe leidsman Sjoerd van der Waal, die als assistent het stokje overnam van de ook al vertrokken Rogier Veenstra.
Deze vrij jonge trainer (37) heeft zelf een flinke voetballoopbaan opgebouwd. Begonnen in bovengenoemde succesperiode van ASWH, kwam hij daarna uit voor o.a. IJsselmeervogels, Capelle en Kozakken Boys, om zijn actieve loopbaan in 2019 af te sluiten bij de club waar het voor hem allemaal begon VV Sliedrecht. Sindsdien is hij assistent bij ASWH, nu dus gepromoveerd tot hoofdtrainer. En met zo’n actieve loopbaan die gekenmerkt werd door leiderschap en de nodige treffers als spelverdeler is Van der Waal dus duidelijk iemand die je om een boodschap kunt sturen. Dat werd woensdagavond nog eens extra beklonken met de uitreiking van zijn diploma UEFA-A.
In de praktijk is dat ook al wel gebleken, want samen met de oudgedienden Lester Pires, Jay Brand en Stefan Kok heeft hij in korte tijd al een redelijk homogeen team weten te smeden dat op de eigen Schildman in de competitie nog ongeslagen is, en uit pas een wedstrijd verloor. Dit alles levert een zevende stek op met 9 punten uit zes duels.
Afgelopen dinsdag moest ASWH dan nog wel het hoofd buigen in de TOTO KNVB Beker tegen de beul van G.V.V.V. in de play-offs (waardoor de Veenendalers nu ook op dit niveau acteren) Kozakken Boys (1-2), maar het klassenverschil was nauwelijks zichtbaar volgens diverse mediabronnen. Daarmee is aangetoond dat de Van der Waal brigade op de goede weg is om een rol van de betekenis te gaan spelen in deze Derde Divisie.

Ook vreugde bij Mart de Jong nadat op hij op 14 mei de 2-0 heeft gemaakt.

Goede weg

Ook de selectie van G.V.V.V. onderging t.o.v. van vorig seizoen een metamorfose, al was die lang niet zo groot als die van onze gastheren. En ook coach Gery Vink heeft daar in een kort tijdsbestek een goed voetballende ploeg van weten te maken, waardoor we gelukkig ook kunnen zeggen dat G.V.V.V. de goede weg is ingeslagen.
Want op een slippertje na, verlies uit Excelsior ’31, is ons keurkorps tot nu toe ongeslagen in zes competitie- één beker- en drie voorbereiding duels. Dat is een fraaie reeks en levert in de competitie het koploperschap op, die nu in Hendrik Ido Ambacht met hand en tand verdedigd zal gaan moeten worden.
Een goed resultaat zal mede aan de basis staan van voldoende zelfvertrouwen, in aanloop naar de enige echte Veense derby die volgende week zaterdag aan de blauwe zijde van het sportpark Panhuis op de agenda staat.
Maar dan zullen de Veense blauwhemden wel de vorm moeten vertonen die bij de thuiswedstrijd op 14 mei jl. naar boven kwam drijven. Want toen werd ASWH door een 6-0 zege op een onoverbrugbare achterstand gezet om de nacompetitie nog te halen. Als die instelling, en de niet aanwezige vorm, is zoals op 12 februari jl. toen een kansloze 3-1 nederlaag werd geleden, en er ook eens werd geëindigd met 9 man door een rode kaart voor Ten Teije en 2x geel voor de De Jong, kunnen captain Taoufik Adnane c.s, een goed resultaat wel vergeten.
Indachtig het spreekwoord dat een gewaarschuwd mens voor twee telt mogen er toch op voorhand vanuit gaan dat G.V.V.V. niet met zich zal laten sollen en geen derde nederlaag op rij zal gaan incasseren onder de rook van Rotterdam.
Nee, we mogen verwachten dat onze favorieten er alles aan zullen gaan doen om de koppositie veilig te stellen.

Bijkomstigheid  

Afgelopen week werd bekend dat onze A-selectie is uitgebreid met verdediger Tariq Dilrosun (21), die voorheen voor Jong Sparta uitkwam. U heeft al kunnen lezen dat ook ASWH twee spelers in de selectie heeft die hun roots hadden bij dezelfde opleidingsploeg uit de havenstad, namelijk doelman Jomar Gomes en aanvaller Mohamed el Kharbachi. Vorig seizoen dus teammaten, nu tegenstanders van elkaar, dat zal vast al wel enige plagerijtjes via de diverse social mediakanalen hebben opgeleverd. Maar vooraf handjes schudden en elkaar het beste wensen hoort er ook bij, en dan zal na afloop wel blijken wie op voorhand de beste keuze heeft gemaakt met de overstap.

De wedstrijd op sportpark Schildman, Reeweg 75A, 3342 AA te Hendrik Ido Ambacht begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. M. Yanat en Dhr. P. Roos.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer