Voorbeschouwing // Vele dwarsverbanden bij Sportlust ‘46 vs. G.V.V.V.

  • Voorbeschouwingen

Dinsdagavond treedt G.V.V.V. aan voor de vierde wedstrijd (ronde 6) in de Derde divisie. Ditmaal gaat de reis naar sportpark Cromwijck in Woerden. Tegenstander is Sportlust ’46. Nog nooit speelde G.V.V.V. in competitieverband tegen de Woerdenaren. Het enige duel ooit gespeeld is een oefenwedstrijd, vorig seizoen, Sportlust won deze wedstrijd in Woerden met 4-2.

Niemand had ruim een jaar geleden kunnen bevroeden dat bij het vierde competitieduel van dit seizoen, waarin de blauwen op bezoek gaan bij Sportlust ’46, de rollen omgedraaid zouden zijn. Toen was bij het allereerste sparringpotje van jaargang ’21-’22 Jochem Twisker nog leidsman van G.V.V.V. Nu is de inwoner van Bussum dat bij onze competitiegenoot uit Woerden.

Dwarsverband

De Nederlandse dichter en toneelschrijver Bredero zei het ruim vier eeuwen geleden al, ’t Kan verkeren’, ofwel het kan veranderen, het (voetbal)leven kan er na een jaar drastisch anders uitzien. Dat is dus precies wat gebeurde in het afgelopen jaar. Coach Twisker kreeg onze hoofdmacht niet aan de praat en trok zijn conclusies na negen competitieduels en verliet G.V.V.V. om later bij zijn oude liefde Spakenburg als klankbord te gaan fungeren voor interim-coach Chris de Graaf die tussentijds Eric Meijer was opgevolgd. Toen was al bekend dat Sportlustcoach Patrick Loenen de opvolger zou worden van Meijers bij Spakenburg. Ruim twee weken later maakten onze gastheren bekend dat Jochem Twisker de opvolger zou worden van Loenen, waardoor de beide trainers dus van stuivertje wisselden.

Dwarsverband I

Onder Patrick Loenen, die in 2018 oefenmeester werd op sportpark Cromwijk, beleefde de club diverse sportieve hoogtepunten. In een ruk ging men van de eerste klasse naar de Derde Divisie. Het debuut daarin, in ’20-’21, duurde door Covid-19 maatregelen maar kort en kon de sterke opgaande lijn niet verder worden getoond aan de buitenwereld. Dat geschiedde vorig seizoen dus wel, want Sportlust ’46 schoot als een raket uit de startblokken en veroverde op overtuigende manier de eerste periodetitel. Maar helaas lukte het aanhaken bij de strijd om de kampioenstitel later in dat seizoen niet meer, die was op overtuigende wijze voor FC Lisse, en daarom was een derde plek op de ranglijst het maximaal haalbare. Maar die behaalde deeltitel gaf wel recht op een herkansing in de p/d nacompetitie. Daarin trof men in de eerste ronde Kozakken Boys. In eigen huis in Woerden konden de Werkendammers nog op 0-0 worden gehouden, maar op sportpark De Zwaaier legden de rood-witten met 4-1 het loodje en dus was de droom om voor de derde keer in korte tijd nogmaals te promoveren aan flarden.

Datzelfde Kozakken Boys was ook de beul voor G.V.V.V. in de finale van die play-offs. Door de twee nederlagen (3-1 en 1-4) voor de Veenendalers behielden de Kozakken hun status door hun verblijf in de Jack’s League te continueren, en moest ons vlaggenschip een stap terug doen. Terugkijkend in de geschiedenis zien we dat beide ploegen elkaar vorig seizoen voor het eerst ontmoetten bij een oefenduel. De eerste echte strijd om het ‘echie’ staat voor dinsdagavond 6 september om 20.00 uur aanstaande op de rol, wanneer G.V.V.V. sportpark Cromwijk gaat bezoeken.

De nu geblesseerde goalie Jan van Willige moest vorig jaar in Woerden viermaal vissen. Mo Bendadi (22) was toen eenmaal trefzeker.

Dwarsverband II

Er zijn nog meer ex-blauwen actief bij de succesvolle club uit Woerden. Vorig jaar toen Sportlust op 24 juli als gastheer voor G.V.V.V. diende bij de allereerste ontmoeting tussen de beide clubs schreven we al:
“We hebben een donkerbruin vermoeden dat de huidige medische verzorger van Sportlust ’46 daar wel een helpend handje bij heeft gehad om die primeur tot stand te laten komen. Want onze tegenstrever maakt voor de medische verzorging gebruik van de ‘gouden handjes’ van Theo Lepelblad. En iedere ingevoerde bij G.V.V.V. weet dat de uitermate sympathieke, vriendelijke en zeer kundige Theo diezelfde functie enige jaren geleden ook gedurende een flink aantal seizoenen bij onze club voor zijn rekening nam. Dus de vriendschapsbanden die onderling zijn blijven bestaan zullen er vast toe hebben bijgedragen dat deze oefenwedstrijd zijn beslag kreeg”.
Lepelblad is nog steeds verzorger bij Sportlust ’46 maar ook begaan met het lot zijn voormalige club, want in het moeilijke afgelopen seizoen, stak hij regelmatig via de social mediakanalen de club een hart onder de riem.

Maar niet alleen in de staf vinden we voormalige blauwen, ook op veld is er een trio spelers te vinden die de nodige voetstappen hebben liggen op het sportpark Panhuis. De laatste die de overstap maakte is natuurlijk Joshua Patrick. Na twee seizoenen in het blauw, met 43 officiële duels met daarin vijf treffers achter zijn naam, verkaste hij nu aan het begin van dit seizoen naar Woerden.
Korter van stof was Mo Bendadi. Die kwam in januari 2019 over van FC Lienden, maar vertrok na een half seizoen in het blauw naar Sparta Nijkerk. Via TEC stapte de aanvallende middenvelder medio 2021 over naar Sportlust ’46, waar hij afgelopen seizoen goed was voor 8 treffers. Een andere nieuwkomer in de selectie van Twisker is Laurens van der Voort, hij kwam over van Stedoco, waar hij naar toe was gegaan toen hij aan het einde van jaargang ’20-’21 G.V.V.V. verliet. Deze centrale verdediger speelde maar liefst zes seizoenen in onze hoofdmacht en kwam tot een totaal 141 officiële duels in het blauw tenue.

Toevoeging

Vanuit welingelichte bronnen kwam de melding dat een speler van de huidige selectie van G.V.V.V. in het seizoen 2020-2021 enkele maanden voor Sportlust uitkwam. Byron Burgering kwam van FC Eindhoven. In december werd bekend dat de Derde divisie vanwege corona niet uitgespeeld zou worden. Februari 2021 vertrok Burgering weer, toen hij een contract van drie jaar getekend had bij het Poolse Miedz Legnica. Daar kwam vroegtijdig een eind aan en Burgering werd vorig jaar januari G.V.V.V.-er.

Wellicht is het dus een competitieduel en een reünie ineen?

Tol van de roem

Als je als club, met een nog niet tot de verbeelding sprekende naamsbekendheid, in korte toch furore weet te maken dan zijn er altijd kapers op de kust die daar een graantje van proberen mee te pikken. De overgang van trainer Patrick Loenen naar topclub Spakenburg is daar natuurlijk het beste voorbeeld van. Maar in zijn kielzog vertrokken ook twee sterkhouders uit de selectie van Sportlust naar de blauwe boorden van het IJsselmeer. Want de verdedigers Nick Verhagen en Thomas Heideman spelen nu voor de blauwen van sportpark De Westmaat. Aan de voorkant werd de grootste aderlating gedaan. Want de topscorer van de club, en zelfs van de gehele Derde Divisie, werd door Sparta Nijkerk ingelijfd. Zijn naam: Mark van der Weijden, die met 26 goals een flink aandeel had in de opmars van onze gasten.
Dus moest de TC aan de slag om vervangers te halen voor deze en andere vertrekkers. Naast Patrick en Van der Voort is waarschijnlijk de bekendste naam die van Sanny Monteiro. Hij bewandelde de omgekeerde weg en kwam over van Spakenburg, na eerder voor Kozakken Boys, IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys te hebben gespeeld. Twee andere spelers met Derde Divisie ervaring zijn Rafik en Hamdi en Ahmed al Mahdi die respectievelijk van VVOG en ODIN ’59 zijn overgekomen.

Jordi Bitter opende op sportpark Cromwijk na acht minuten de score.

Voorbereidingen Sportlust ‘46

Begonnen werd in Utrecht tegen zondag Derde divisionist USV Hercules. Op sportpark Voordorp trok Sportlust ’46 met 3-2 aan het kortste eind.
Tegen Vierde divisionist ARC, zoals de hoofdklasse tegenwoordig heet, werden de punten gedeeld (1-1). ARC miste trouwens de promotie naar de Derde divisie door in de finale van de play-offs op het nippertje van RKAV Volendam te verliezen, die dus nu competitiegenoot is van Sportlust ’46 en G.V.V.V.
Het derde duel, dat werd gespeeld op de eigen thuishaven, ging tegen Jong Sparta. En net zoals G.V.V.V. al vaak heeft ondervonden waren de jonkies van deze bvo met 0-3 te sterk.
De Roodhemden speelden een vierde oefenduel tegen tweede divisionist AFC uit Amsterdam. Op het sportpark Cromwijck werd uiteindelijk nipt met 0-1 verloren van de Amsterdamse Football Club. Het laatste oefenduel speelde Sportlust ’46 ook in eigen huis. Na een 0-0 ruststand maakten de Woerdenaren na de rust maar liefst vier treffers. Tegen Eemdijk werd het 4-2.

Sportlust ’46 door in de KNVB beker

Tussendoor werd met 2-1 gewonnen van OJC Rosmalen, en plaatste zich daarmee voor de volgende kwalificatie ronde van de KNVB beker. Voor de tweede kwalificatieronde werden de roodhemden gekoppeld aan Quick Boys. De winnaar van deze ontmoeting plaatst zich voor het hoofdtoernooi.

De competitie tot nu toe

De Woerdenaren wonnen de eerste competitiewedstrijd knap en verdiend in en van Staphorst met 2-1. Doelpunten van Mohammed Bendadi en Marley Berkvens. Door het missen van diverse kansen verloren de roodhemden een week later thuis met 1-2 van SV Urk. De 2e helft was het wachten op 2-2 die, ondanks een dozijn aan kansen, helaas niet viel. Doelpunt Sportlust ’46 door uitblinker Joshua Patrick.
In speelronde drie bracht Sportlust ’46 een bezoek brengen aan DVS ’33. Sportlust ’46 was in Ermelo dicht bij een overwinning, maar het ging naar huis met maar één punt in de tas. De Woerdenaren kregen vlak voor tijd de 1-1 om de oren. Een gelijk opgaande strijd, met de betere kansen voor de Woerdenaren.

Winst voor G.V.V.V. in het thuisduel tegen Ter Leede. Na een aarzelend begin en op achterstand, werd het duel uiteindelijk met 5-3 gewonnen. In Rijssen opnieuw op achterstand tegen Excelsior ’31. Maar nu lukte het niet om, ondanks diverse kansen, de wedstrijd te keren, uitslag 2-1. En afgelopen zaterdag een teleurstellend gelijkspel, 0-0. De blauwen beten zich stuk op Hoek. Nu geen achterstand, maar ook geen voorsprong. Zeker in de tweede helft waren er kansen te over.

Trainer Gery Vink had daar zo zijn gedachten over: “Een typische wedstrijd die je met 0-1 zou kunnen verliezen, ben je dan tevreden met een punt? “Zeker niet, wij laten hier twee punten liggen. De tegenstander is blij met een punt. Als je zelf niet scoort, krijgt de tegenstander altijd een kans. Ongeacht het resultaat hoe je ervoor staat, zij komen altijd in het moment. Daar was ik huiverig voor. Op het eind komen wij ook nog met tien man te staan, dat hebben wij met elkaar goed opgepakt. Het voelt wel als puntverlies.”
En dus staat zijn ploeg na drie wedstrijd op een schamel totaal van maar vier punten. “Zeer ontevreden over. Je hebt promotie aspiraties. Dan moet je winnen. Met name in dit soort wedstrijden, op eigen veld, moet je winnen. Vier punten zijn te weinig, dat weten we. Wij zijn uit een bepaalde situatie gekomen: gedegradeerd, veel nieuwe gezichten. Het heeft tijd nodig om stabiliteit te creëren. Ik ben blij met de energie in het elftal en blij met de kansen die wij creëren. Niet gelukkig met de resultaten tot nu toe. Dat heeft tijd nodig. Komende week spelen wij twee wedstrijden, dit gevoel moeten wij dinsdag wegspoelen met een overwinning.”

Met die gedachten in het achterhoofd moeten onze favorieten maar gaan proberen om in ieder geval de pijnlijke, maar o zo verdiende 4-2 nederlaag van 24 juli 2021 in Woerden te gaan revancheren.

Sportlust ’46 – G.V.V.V. begint dinsdagavond op sportpark Cromwijck in Woerden om 20.00 uur.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen/Paul van de Lustgraaf
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer