O23 verliest Veense derby en koppositie

• Opleiding

Een op papier interessante wedstrijd, deze pot voetbal in het voorprogramma van het vlaggenschip. En wel om meerdere redenen: de Blauwen, met 15 punten uit 5 wedstrijden koploper in de competitie, kruisen de degens met VRC, de runner-up (wel met een wedstrijd meer en 1x verlies, overigens) én er is natuurlijk sprake van een Veense derby.

Aftasten

De aftrap is voor de G.V.V.V. O23. Het eerste kwartier bestaat vooral uit het aftasten van elkaar en begrijpen welke strategie de tegenstander zal proberen toe te passen.
De kleine kansen zijn eerlijk verdeeld, maar het is VRC die de eerste grote kans mag noteren. De aanvaller komt alleen tegenover de keeper te staan, maar raakt de bal volkomen verkeerd, zodat de doelpoging direct door eigen toedoen wordt geneutraliseerd.
Meteen daarop wordt de bal aan de overkant vanaf rechts voorgegeven, maar er staat helaas niemand paraat van de thuisploeg om af te drukken.

De 0-1 van VRC.

Discussie

Het eerste doelpunt valt in de 15e minuut, de nummer 17 van VRC kan redelijk ongehinderd de bal in het doel schieten, de achterstand voor de Blauwen is hiermee een feit: 0-1. Het is nu belangrijk dat G.V.V.V. de rust weet te bewaren, er is nog immers genoeg tijd om iets aan de achterstand te doen.
In het veld is het een correcte wedstrijd, er wordt fair gestreden en het zijn vooral duels om de bal. Het spel wordt wel vaak onderbroken door het fluitje van de scheidsrechter en dat wekt wat irritatie op langs de lijn, vooral bij trainer Anass Lakhal die met hem in discussie gaat over het veelvuldige en al dan niet consequent fluiten. Uiteindelijk zullen ze het niet met elkaar eens worden, want Lakhal moet vlak voor rust het veld verlaten met een rode kaart.

Ze worden het niet met elkaar eens.

Vlak en rommelig

De eerste helft verloopt verder vrij vlak en ook rommelig. De aannames kunnen beter aan de Blauwe kant, VRC houdt zoveel mogelijk de linies gesloten in de verdediging. Het spel wordt nog steeds regelmatig onderbroken. Het lijkt erop dat beide teams graag een droog moment willen opzoeken in de kleedkamers, want het is ondertussen ook begonnen met regenen.
Het aanwezige publiek veert opeens op, want een mooie strakke bal verdwijnt achter de keeper van VRC: de gelijkmaker komt van de voet van Ibrahim, die vrij kon aanleggen van buiten het 16-meter gebied. Het staat zo vlak voor rust 1-1.
Na 50 minuten klinkt wederom een fluitsignaal, maar dit keer voor de rust.

We gaan díe kant op!

Tweede helft

Hoe komen de teams uit de kleedkamers? Het lijkt erop dat de Blauwen meer druk uitoefenen op de helft van VRC, maar het spel is nog steeds nerveus en dus aan de slordige kant. Het spel gaat duidelijk in de richting van het doel van de gasten, er komen ook regelmatig kansen uit, maar die vallen allemaal in de categorie “net niet”.
De Blauwen blijven aan de deur kloppen en raken met een levensgrote kans de paal. En zoals de legendarische nummer 14 het verwoorde: “ als ie niet zit, dan telt ie niet”…. Vaak gebeurt het dan ook, dat het doelpunt aan de andere kant valt.
Zo ook hier, een snelle omschakeling zorgt ervoor dat VRC de voorsprong in de wedstrijd terugpakt en de stand op 1-2 brengt.

Balbezit

De thuisploeg is naarstig op zoek naar de gelijkmaker en zet een tandje bij. Hoewel het balbezit in het voordeel is van de Blauwen, mist het team vandaag de benodigde kwaliteit in de afronding. Het is ook niet handig als spelers elkaar in scoringspositie in de weg lopen.
De kansen hopen zich op : een afstandsschot gepareerd door de keeper, een 100% kans met een bal die net naast hobbelt, hoe dan ook, een gelukje afdwingen lukt ook niet echt vandaag.

Er worden ook in het veld wat kaarten uitgedeeld, en 2x geel voor VRC betekent dat de gasten met 10 man verder moeten. Dit zou een voordeel op kunnen leveren, ware het niet dat het lijkt alsof G.V.V.V. met minder spelers in het veld staat. Door de aanval te zoeken, vallen er gaten in de verdediging en VRC weet wel effectief om te gaan met de kansen: het wordt in de laatste fase van de wedstrijd nog 1-3.

Eén van de vele kansen in de 2e helft van G.V.V.V. O23.

In de laatste minuten krijgt G.V.V.V. nog een 200% kans op een doelpunt, maar u raadt het al: de eindstand blijft ongewijzigd…
De O23 was vandaag niet bij machte de kansen om te zetten in doelpunten, op belangrijke momenten werden verkeerde keuzes gemaakt. De nederlaag kun je jezelf als team hier dan ook aanrekenen. Verder hopen we in het vervolg op een iets minder aanwezig (en grotendeels onnodig) gebruik van het fluitje….

Tekst en fotografie: Nadia Berton