G.V.V.V. beleeft totale off-day in Assen

  • Wedstrijdverslagen

G.V.V.V. is zaterdagmiddag tegen de tweede nederlaag van het seizoen aangelopen. Op bezoek bij ACV Assen beleefde de ploeg van trainer Gery Vink een totale off-day: 2-1. 

Zonder de geblesseerde captain Taoufik Adnane, en ook Barry Maguire was nog niet hersteld van het lijfelijk leed opgelopen in de derby tegen DOVO, stuurde coach Vink bijna dezelfde elf de wei in als in de doordeweekse regioderby tegen Sparta Nijkerk. Alleen Ezra Hoogenboom startte vanaf acquit i.p.v. Mats Grotenbreg die op de bank moest plaatsnemen. Dat moest G.V.V.V. doen in het reservetenue van de gasten (geheel wit) omdat vooraf door de leiding niet goed was nagedacht. Het zal alom bekend zijn dat ACV in een blauw-zwart tenue speelt en de gasten dus niet in hun vertrouwde blauw, of in het reserve-tenue dat geheel zwart is, zou kunnen spelen.

Maar dankzij de geste van de gastheren kwam het dus toch goed en zullen de meegereisde supporters wellicht gerekend hebben op een déjà vu. Want ook overkwam de ploeg dit vorig seizoen bij de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys toen de tas met shirts niet was ingeladen in de bus en er dus in het reservetenue van ‘De Uien’ moest worden gespeeld. Dat werd een eclatant succes want in de bollenstreek werd het 1-4. Maar de herbeleving van toen, zat er op de eerste vijfentwintig minuten na, totaal niet in.

Snelle voorsprong

De gastheren startten de wedstrijd na dertig seconden al met een flinke mogelijkheid. Niels Grevink kon zo maar doorlopen richting goalie Van Kouwen, maar Joeri Potjes kon daar nog net op tijd een stokje voor steken. In de derde minuut was de eerste kans voor G.V.V.V. wel direct raak. Een vooractie van Anthony Berenstein bereikte Byron Burgering die richting achterlijn snelde en daarvandaan een hoge voorzet verzond richting tweede paal. De bepaald niet kleine goalie van de Assenaren Ramon Nijland – voormalig HHC-er – kon er niet bij komen. Maar Quincy Veenhof wel die simpel kon binnentikken, en hij bracht zijn ploeg daarmee snel op voorsprong. Ongeveer een identieke situatie met dezelfde drie hoofdrolspelers ontstond acht minuten later. Maar belandde het speeltuig op het hoofd van Veenhof midden voor het doel.

De kopbal was krachtig, maar een katachtige reflex kon Nijland een tweede doelpunt voorkomen en ook bij de rebound stond de sluitpost pal. Op de helft van de eerste helft kreeg Veenhof nogmaals een kans nadat hij in goede schietpositie was gebracht, maar opnieuw was de sluitpost attent en voorkwam met een solide redding een grotere achterstand. Achteraf kun je constateren dat de Veense gasten daarmee hun kruit hadden verschoten, op opnieuw een kans van Quincy Veenhof na, twee minuten voor de thee, toen hij een fraaie solo besloot met een schot uit een uiterst moeilijke hoek, maar wederom stond Nijland hinderlijk in de weg.

Gelijkmaker

Tussendoor was de Jalving brigade de gevaarlijkste ploeg en dat had ook al de gelijkmaker opgeleverd door een fraaie solo van Jankovic die de verre hoek vond en daarmee Van Kouwen kansloos liet. Diezelfde sluitpost voorkwam daarna met twee hele goede reddingen een voorsprong voor ACV en ook bij een aantal corners die gastheren veroverden was hij paraat. Nee, G.V.V.V. had in dat deel niets in te brengen als alleen maar lege briefjes.

Justin Spies (m.) kon het net als veel teamgenoten niet bolwerken tegen de Asser defensie.

Wie had gedacht dat een mogelijke donderpreek van trainer Vink in de rust zoden aan de dijk zou zetten, kwam volledig bedrogen uit. Collega Ruud Jalving en zijn staf bleken hun huiswerk uitstekend te hebben gedaan. Want van de vooruitgesnelde roem van de Veense vleugelflitsters Burgering en Sillé kwam helemaal niets terecht. Beiden werden volledig aan banden gelegd door een dubbele, en soms zelfs driedubbele, dekking en konden hun snelheid en techniek niet uitbuiten. Ook van de ruimte die ontstond door die straffe dekking kon G.V.V.V. geen moment profiteren.

Voorsprong

Voordat er een kwartier verstreken was had ACV al de voorsprong te pakken. Een vlot lopende aanval werd simpel afgemaakt door Zwikstra. Potjes c.s. moesten toen aan de bak om de achterstand goed te maken. Maar wat ze ook probeerden er was geen gaatje te vinden in het zeer solide middenveld en de sterke defensie van de Assenaren. En juist in de omschakeling, wanneer G.V.V.V. pogingen waagde om aan te dringen, was ACV levensgevaarlijk. Het was uiteindelijk te danken aan de slecht afgestelde vizieren van b.v. Grevink, Mulder, Zwikstra, Jankovic en invaller De Leeuw, en nog een tweetal goede reddingen van Ruben van Kouwen, dat het geen 4-1 of zelfs 5-1 werd.

Ook het trio wisselspelers na een klein uur spelen kon het verschil niet maken. Nee, op enkele hele kleine uitzonderingen na, gaf G.V.V.V. vandaag niet thuis in Assen, en viel op de winst helemaal niets af te dingen. In de absolute slotfase konden de Veenendalers nog een puntje stelen, toen invaller Jordi Bitter in het strafschopgebied werd neergehaald. Op de tribune trokken de sympathisanten van ACV al bijna de haren uit het hoofd, want iedereen dacht dat een strafschop onvermijdelijk zou zijn, zo duidelijk was de overtreding op Bitter. En ze dachten ook aan een herhaling van zetten, want thuis tegen FC Rijnvogels kregen de gasten ook in de blessuretijd een penalty en die werd benut waardoor het duel in 1-1 eindigde.

Ontnomen

Maar tot hun grote opluchting, en verdriet van de Veense aanhang, zag referee Schul, die overigens verder een prima wedstrijd floot, een schwalbe in de val van Bitter en bestrafte hem met geel. Een geval van vuiltje in het oog zullen we maar zeggen, of Schul vond ook dat ACV de drie punten verdiende en kon het niet over zijn hart verkrijgen om de bal op de stip te leggen. Vanuit de neutrale toeschouwer en ACV fans gezien, een juiste beslissing, maar als er een KNVB waarnemer aanwezig is geweest zal het hem ongetwijfeld puntenaftrek hebben gekost bij de beoordeling. Het bleek het laatste noemenswaardige feit in de tiende competitiewedstrijd, waardoor de blauwen de koppositie voorlopig moeten laten aan buurman DOVO.


ACV – G.V.V.V. 2-1 (1-1)
Scoreverloop: 3. Quincy Veenhof 0-1, 28. Aleksander Jankovic 1-1, 57. Giovanni Zwikstra 2-1.

Gele kaart: 90. Jordi Bitter (G.V.V.V.)

Opstelling ACV: Ramon Nijland (k.), Nande Wielink, Luka Priljic ©, Jaap van Dijken, Niels Grevink (63. Pascal Huser), Justin Mulder, Giovanni Zwikstra (82. Jim de Leeuw), Lars Dijk (76. Boy Spijkerman), Steyn Strijker, Aleksander Jankovic (76 Yassine Abouzraa), Tapmahoe Sopacua (82. Mark Jagt).

Opstelling G.V.V.V. : Ruben van Kouwen (k.), Ezra Hoogenboom (58. Mats Grotenbreg), Joeri Potjes ©, Quiermo Dumay (58. Tariq Dilrosun), Anthony Berenstein, Danny de Leeuw (58. Jordi Bitter), Mart de Jong, Justin Spies (69. Ilias Latif), Genrich Sillé, Quincy Veenhof, Byron Burgering.

Scheidsrechter: R.G.C.M. Schul (Leidschendam)
Toeschouwers: 500

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

G.V.V.V. sluit seizoen af met gelijkspel en neemt afscheid van Taoufik Adnane

Wedstrijdverslagen | 25 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan de vloek van Nieuw Zuid wederom niet doorbreken

Wedstrijdverslagen | 19 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan Spakenburg in de race om het kampioenschap niet stoppen

Wedstrijdverslagen | 11 mei 2024
Lees meer