Voorbeschouwing // Hoogst spelende Friese amateurclub op bezoek

  • Voorbeschouwingen

Na de degradatie van ONS Sneek in 2020, mag Harkemase Boys, dat komende zaterdag op bezoek komt op het sportpark Panhuis, zich als enige de hoogst spelende amateurvoetbalclub noemen van de provincie Friesland. Die reputatie staat momenteel wel op de tocht omdat de rood-witten de voorlaatste plaats innemen op de ranglijst, maar de competitie is nog lang genoeg om herstel te bewerkstelligen.

75 jaar

Waar G.V.V.V. in november haar 75ste verjaardag gaat vieren deden onze Friese gasten dat vorig jaar juni al. Maar in Harkema werd al vroeg in de vorige eeuw het ons zo geliefde spelletje gespeeld en beleefde de voorganger van onze tegenstrever haar eerste avonturen.
De historie op de website van Harkemase Boys vermeld het volgende:

In het begin van de jaren dertig werd er een zondagclub opgericht. Kort daarna was de eerste poging om ook op zaterdag een vereniging te beginnen. Vrije tijd was helaas schaars bij de werkende bevolking. In Harkema was de werkloosheid echter groot, zodat er meer dan voldoende animo was voor het voetballen op zaterdag. Men koos de naam SSS: Sport Staalt Spieren. De leden van de zondagvereniging in Harkema gaven echter een andere betekenis aan afkorting voor SSS: Stive Stikken Stront, oftewel Stijve Stukken Stront.

Omdat de KNVB en de FVB tijdens de oprichting alleen op zondag spelende verenigingen toelieten, sloot SSS zich aan bij de NCVB (Nederlands Christelijke Voetbalbond). Het eerste veld van SSS lag aan De Petten, aan een zandreep die uitmondt op De Feartswâl. Spoedig kreeg SSS een beter veld. Veehouder Albert Land stelde een stuk land aan De Betonwei beschikbaar. Lang hebben de Harkemaster zaterdagvoetballers daar niet van genoten. Aan het einde van de jaren dertig werd SSS opgeheven, waarschijnlijk door een gebrek aan financiën.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft het nog een jaar geduurd voordat het voetbalbloed weer begon te borrelen op de Harkemaster heide. Eerst werd zondagvereniging Harkema Opeinde opgericht, kort daarna – op 26 juni 1946 – zag zaterdagvereniging Harkemase Boys het levenslicht. 

Faciliteiten waren er nauwelijks, maar de creatieve geesten van oprichters Melle Holthuis en Bareld Weening sleepten Harkemase Boys er in de beginjaren doorheen. Hoe Harkemase Boys aan de naam komt? Het zal voor altijd een raadsel blijven. Wel is duidelijk dat de oprichters in eerste instantie voor SSS kozen. Deze naam werd door de bond geweigerd, omdat er reeds een aantal andere clubs waren met dezelfde naam. Aanvankelijk werd er in het blauw gespeeld. Voor de voetballers bleek het echter lastig een blauw shirt te bemachtigen. Zodoende werd er overgegaan op de clubkleur rood.

Grappig is dat de beide ongeveer even oude kemphanen die komende zaterdag de onderlinge strijd gaan aanbinden qua naamgeving dus dezelfde problemen ondervonden bij de oprichting. Want G.V.V. moest een extra ‘V’ aan de naam toevoegen omdat in Geldermalsen al een club met die naam bestond. Maar in tegenstelling tot in Friesland was in Veenendaal juist de kleur blauw beter verkrijgbaar en bovendien goedkoper dan rood, en dat was voor een beginnende club een voordeel om zieltjes te winnen zo vlak na de moeilijke tijden van WO II.

Ups en downs

Voor de rest zijn en weinig overeenkomsten te vinden in de historie van de beide voetbalclubs en staan er ook maar een zeer beperkt aantal eerdere ontmoetingen in de annalen. Ten eerste heeft dat te maken, net als bij de voorgaande tegenstander ACV, met de in het verleden gehanteerde regionale karakter van de klassen indelingen. En ten tweede, waar G.V.V.V. gedurende haar geschiedenis op drie kleine perioden na, altijd op het hoogste zaterdagamateur platform speelde, kende Harkemase Boys veel meer tijdperken van ups en downs.
Daarom dateren de allereerste zes duels uit het begin van de jaren zeventig (eerste klasse) en de laatste twee uit seizoen ’11-’12 in de topklasse. Kortom in totaal slechts acht eerdere malen dat de blauwen en de roden elkaar in de competitie troffen.
Tussendoor moesten de Friezen zichzelf zelfs terugvechten vanuit de derde klasse. Een jaar na de invoering van de hoofdklasse (1996) waren ze wel weer present in het walhalla van het zaterdagvoetbal en dat werd, op één jaargang na, ook volgehouden tot de geboorte van de topklasse in 2010. Die werd op overtuigende manier bereikt door een runner-up positie achter kampioen Excelsior ’31, en toen moest G.V.V.V. nog een jaar geduld oefenen om zover te geraken.
Maar waar de Veenendalers als debutant in die topklasse het prima deden met een vijfde plek, moesten de Harkemase voetballers genoegen nemen een dertiende positie, wat inhield dat er barrage duels moesten worden gespeeld om lijfsbehoud.

Gedeeld verdriet

Eerst werd de nummer veertien, SVZW, nog wel verslagen (2-0), maar daarna troffen de Friezen de periodekampioen van de hoofdklasse B. Bij het noemen van de naam van die club huilen alle Harkema fans nog steeds tranen met tuiten, maar daar zullen alle blauwe supporters van harte aan meedoen. Want het was namelijk Kozakken Boys dat met 0-4 en 4-1 won, en bijna hetzelfde deed met G.V.V.V. in het afgelopen seizoen (3-1 en 1-4), waardoor Harkemase Boys toen, en onze favorieten nu, moesten afdalen.
Harkemase Boys was na die stap terug in 2012 een paar maal dicht bij een terugkeer naar de topklasse maar greep telkens mis in de strijd om het klasse periodekampioenschap. In 2016 lukte dit wel door als beste jongetje van de klas te eindigen in de hoofdklasse C, maar toen was er de pech dat tegelijkertijd de tweede divisie werd geïntroduceerd en de topklasse dus derde divisie werd.
Tot nu toe acteren de Friese ‘Boys’ daarin met wisselend succes getuige het rijtje ingenomen eindposities dat er als volgt uitziet:

Het dichtst bij een terugkeer naar het topniveau was Harkema wonderwel bij haar debuut in ’16-’17. Toen gaf een tweede periodetitel recht op de play-offs. UNA werd eerst aan de kant gezet met een 0-1 nederlaag op het eigen sportpark De Bosk, maar in Veldhoven werd dat rechtgezet 1-3. Toen volgde FC Lisse, en opnieuw leek het er gunstig uit te zien, want in de bollenstreek werd het 1-2. Maar vier dagen later viel in eigen huis de droom aan duigen toen FC Lisse met de 1-4 winst aan de haal ging, en promoveerde naar de tweede divisie. Ironisch genoeg degradeerde de Lissenaren daarna direct weer, en nemen ze dit seizoen door een kampioenschap de plaats in van G.V.V.V. op de hoogste trede van de amateurvoetbal ladder.

Magere start

Zo mag toch het begin van deze competitie jaargang van onze Friese gasten worden genoemd. Begonnen werd met drie nederlagen op rij, waarna een opleving volgde met twee winstpartijen en eenzelfde aantal draws. Maar het laatste trio ontmoetingen gingen allemaal weer teloor, waardoor de noordelingen de voorlaatste plaats innemen.
Toch werd er tussendoor nog wel een aardig succesje geboekt in de KNVB beker, waar op bezoek bij tweededivisionist Scheveningen na verlengingen en strafschoppen de hoofdronde werd bereikt. Daarin staat voor Harkemase Boys komende dinsdagavond op de eigen De Bosk, de ploeg van coach Wim Jonk, kersvers eredivisionist FC Volendam te wachten.
Meubelstuk en spits Berwout Beimers, al sinds 2017 actief voor de ‘Boys’, was verantwoordelijk voor dit leuke affiche want hij schoot in en bij Scheveningen de beslissende strafschop binnen.

De laatste ontmoeting op het Panhuis was op 3 sept. 2011. Martin van Eck (r.) – nu deel uitmakend van het technisch hart – kopte de bal richting de huidig assistent-trainer Dennis van Meegdenburg, die de score opende.

Spitsen gedijen goed

En juist op het gebied van doelpuntenmakers heeft de club ondertussen toch wel een aardige naam opgebouwd en lijken goaltjesdieven dus prima te gedijen in en bij Harkema. Want in wat verder verleden droegen o.a. Oebele Schokker en Marto Barto, beide ook bekend uit hun SC Cambuur periode, met hun productie van respectievelijk in totaal 83 en 76 treffers daar een aardig steentje aan bij. Ook Heine Uuldriks, Robert Stelpstra en Hennie Bouius mogen ieder met ca. 50 goals daartoe gerekend worden. Waar de anderen al eerder afhaakten hield laatstgenoemde het tot vorig seizoen vol en is het nu wat kalmer aan gaan doen bij tweede klasser Burgum FC. Maar zijn opvolger was alweer in huis, toen Kian Visser in 2020 over kwam van Leovardia. Hij schopte er vorig seizoen 15 in. Helaas voor Harkema werd die scoringsdrift al snel opgemerkt door IJsselmeervogels en die legden de jonge goaltjesdief al vroeg in het vorige seizoen vast om in dit jaar aan de boorden van het IJsselmeer te gaan zorgen voor de productie van treffers. Wat tot nu toe nog niet erg lukt, slechts 1 treffer maakte Visser bij het zeer stroef draaiende IJsselmeervogels.

Inpassen en aanpassen

Naast Bouius en Visser zag de technische leiding nog een achttal spelers vertrekken en ook coach Jan Piet Bosma, wiens contract medio 2022 zou aflopen kreeg al vroegtijdig de wacht aangezegd vanwege de magere prestaties vorig seizoen. De nieuw aangestelde trainer Wim Bakering, die de afgelopen jaren driemaal kampioen werd met Achilles 1894 (1x) en Gomos (2x) moest dus als kersvers leidsman beginnen met een tiental nieuwelingen en dat heeft tijd nodig om daar een eenheid van te smeden.
Voor tien vertrekkers begroette de eerstejaars trainer evenzovele nieuwelingen. Doelman Joep van der Haar (vv Opende) kwam over om de strijd met Erick Jansema, die al sinds 2014 actief is en daarmee de oudst gediende van de selectie, aan te binden. Milan de Koe (vv Zuidhorn) en Dennis Hoekstra (Drachtster Boys) werden gehaald voor de verdediging. Gabriël Fernando (ONS Sneek), Mees Gootjes (TOP Oss), Stefan Deuling (SC Cambuur O21), Sven Hazewinkel (vv Gorecht) en Joris Adams (FC Emmen O21) zoeken een plekje op het middenveld. Marnick Schippers (Drachtster Boys O19) en Hedgar Hoekstra (Broekster Boys) zijn gekomen om de voorhoede een impuls te geven.
Samen met o.a. Jari Slort, Gerald Postma, Joris Voest, Iloba Achuna en Mark Bruintjes, die allen al vier jaar in het rode tenue spelen, moeten deze debutanten ervoor gaan zorgen dat het Friese paradepaard z.s.m. de hindernissen gaat ontwijken die tot nu toe op het pad kwamen om de weg vooruit te vinden.

Incident?

Als je een hele zwart-witte kijk hebt zou je de conclusie kunnen trekken dat er zaterdagmiddag twee teams tegenover elkaar staan die het momenteel even niet hebben. Maar als je wat nuances aanbrengt valt dat ook wel weer mee. Zoals b.v. dat onze gasten enkele weken geleden in Katwijk tegen FC Rijnvogels in de laatste paar minuten een 2-3 voorsprong verspeelden en niemand van de thuis supporters erop rekende dat het alsnog 4-3 zou worden gezien het spelbeeld. Ook G.V.V.V. liet vorige week in de doordeweekse wedstrijd tegen Sparta Nijkerk punten liggen. Maar met een beetje meer geluk in de afwerking was dat niet nodig geweest, er werden volop kansen gecreëerd en er was een enorm veldoverwicht.
Ja, en dat het afgelopen zaterdag in Assen wel misging, 2-1 verlies tegen ACV, dat zijn de negatieve onzichtbare krachten in de sport die zo af en toe op doemen. Niemand die daar een verklaring voor heeft, laat staan een oplossing. De spelers niet, de staf niet, en ook de aanmoedigingen van de aanwezige fans helpen dan geen zier. Dat de ploeg van coach Vink na ca. 25 minuten toen het genomen initiatief en de voorsprong compleet uit handen gaf en daarmee ACV in hun (niet geringe) kracht zette, zullen we dan op voorhand ook moeten beschouwen als een incident en hopelijk niet als iets structureels. Want daarvoor zijn bijna alle voorgaande ontmoetingen gelukkig ook geen indicatie.

Dennis van Meegdenburg vierde nog een feestje bij zijn tweede treffer. Samen met de andere doelpuntenmakers Joey Snijders (11) en daarvoor Simon Brouwer (die nu samen met Van Eck het technisch hart vormt bij de club). Het werd uiteindelijk 4-2. Taoufik Adnane, de andere blauwe, is de enige van de toenmalige acteurs die nog steeds zijn voeten laat spreken op het veld.

Focus

Hoewel er voor beide teams volgende week een sportief, maar bovenal financieel aantrekkelijk, potje voetbal om KNVB Beker staat te wachten, FC Den Bosch voor de gastheren en FC Volendam voor de gasten, zal nu toch eerst de volledige focus liggen op dit treffen. De Friezen willen zo snel mogelijk uit de gevarenzone ontsnappen en daarvoor is winst de beste remedie.
Diezelfde intentie zullen captain Joeri Potjes en consorten ook zeker hebben al was het maar om de nare smaak van de nederlaag van afgelopen zaterdag weg te wissen. Maar bovendien als de blauwen willen blijven meedoen in de strijd om een eerste succesje dit seizoen, en dat is een periodetitel die na deze wedstrijd nog een ronde behelst, dan is winst puur noodzakelijk.
Ook thuis in deze competitie ongeslagen blijven, en de goede reeks die in het verleden tegen de Friezen is neergezet (’70-’71 / 2-0, ’71-’72 / 5-2, ’72-’73 / 3-0 en ’11-’12 / 4-2), kan een mooie uitdaging zijn om die voort te zetten.
Er is nog wel een waarschuwing op zijn plaats voor Gery Vink en zijn discipelen. Zes van de acht veroverde punten behaalde Harkemase Boys op vreemde bodem!!

G.V.V.V. – Harkemase Boys begint zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. D. Schaper uit Dokkum. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. P. Otten en Dhr. M. Yanat.

Tekst GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen
Informatiebronnen: website Voetbalnederland.nl & Harkemase Boys

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer