Voorbeschouwing // Opnieuw Sparta Nijkerk op bezoek, nu in competitieverband

  • Voorbeschouwingen

De pupillen van coach Gery Vink zijn nog maar net droog achter de oren vanwege de figuurlijke champagne douche na de zeer drukbezochte en gewonnen Veense derby tegen rivaal DOVO, of er volgt alweer een drukke voetbalweek. Morgenavond komt Sparta Nijkerk wederom op bezoek en zaterdag volgt een van de verre uitwedstrijden bij ACV in Assen.

Een kleine twee weken geleden (21 sept.) ondernamen de Oranjehemden uit Nijkerk ook al de reis naar de blauwe zijde van het sportpark Panhuis, maar toen werd gestreden om een plaats in het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. Heel lang hielden de beide ploegen elkaar daarin in evenwicht en leek de wedstrijd af te stevenen op een verlenging om een winnaar te forceren. Maar in de slotminuut van de reguliere speeltijd vond Quincy Veenhof toch een gaatje om voormalig G.V.V.V. doelman Johan Jansen, dit seizoen dus actief voor de Spartanen, te passeren.
Door die minimale winst mag G.V.V.V. het op dinsdagavond 18 oktober thuis gaan opnemen in de eerste ronde tegen eerstedivisionst FC Den Bosch, en kon, en kan de bezoekende ploeg van trainer Eric Speelziek zich door de uitschakeling volledig gaan concentreren op de competitie.

Indrukwekkende opmars

Want in competitieverband meedoen om de prijzen is sinds het aantreden in 2018 van leidsman Eric Speelziek, een door de club, staf en fans geformuleerde grootste wens c.q. doelstelling.
De kundige, ervaren en uitermate sympathieke inwoner van Ede, die al voor vele promoties en/of periodetitels verantwoordelijk was bij o.a. sv TEC, DTS Ede, Rheden en USV Hercules, slaagde direct voor zijn ‘Spartaans’ examen.
Want de manier waarop de Speelziek brigade de promotie vanuit de hoofklasse bewerkstelligde is ronduit indrukwekkend te noemen. Het gehele seizoen ’18-’19 bleven ze in de race voor het kampioenschap, maar uiteindelijk moest die met 1 punt verschil in het nadeel aan Excelsior ’31 worden gelaten. Maar sinds 23 februari 2019 toen men in en bij concurrent Staphorst met 3-1 verloor, werd een ongekende zegemars ingezet. In de competitie volgde een ongeslagen reeks van 11 duels (9x winst en 2x gelijk), waardoor de derde periodetitel werd binnen gehengeld en deelname aan de nacompetitie veilig werd gesteld.

Maar liefst zesmaal moesten de Oranjehemden daarin in actie komen. Het werden zes zeer succesvolle wedstrijden want zowel Jodan Boys, Eemdijk, en de amateurs van Volendam, werden zowel uit als thuis aan de zegekar gebonden en daarmee was de promotie een feit.
Die ingeslagen weg werd in ’19-’20 probleemloos voortgezet. Vanaf half oktober ’19 werd de kop gepakt en die werd tot aan coronastop niet meer afgestaan. Met vijf punten voorsprong op ODIN ’59 de nummer twee, en maar liefst tien op de nummers drie Harkemase Boys en DVS ’33, kwam er in maart 2020 een einde aan de opmars die door niets en niemand te stuiten leek. Alleen de onzichtbare vijand Covid-19 gooide handenvol roet in het Spartaanse voetbaleten. Zonder deze opponent was de kans heel groot geweest dat de Oranjehemden tweemaal achtereen een promotie hadden bewerkstelligd.
In de zeer korte jaargang ’20-’21 – Sparta speelde slechts 5 duels en behaalde 10 punten – werd die zeer goede vorm bevestigd en die werd ook probleemloos doorgetrokken in het vorige seizoen. Helaas voor alles wat Sparta lief heeft koste een april dipje, waarin maar liefst zeven duels werden gespeeld, en er slechts een van werd gewonnen, het kampioenschap, want concurrent FC Lisse denderde wel door en greep de titel.
Deze teleurstellingen deed niks af aan het feit dat de samenwerking tussen selectie en coach Speelziek er een is in optima forma, daarom werd in oktober ’19 al het contract verlengd tot medio 2023.

Quiermo Dumay is Pernelly Biya te snel af in het bekerduel.

Opmars gestuit

Maar gelukkig volgde er wel een herkansing op basis van de behaalde tweede periodetitel om alsnog een poging te doen om promotie te bewerkstelligen. De Nijkerkers kwamen daarin aan dezelfde kant van het schema uit als G.V.V.V., dat door de voorlaatste plaats op de ranglijst ook was veroordeeld tot die play-offs. Acht clubs moesten gaan strijden voor één plaatsje in de Jack’s League.
Tot grote treurnis van de beide selecties, staf als de supportersschare ging het zowel voor de Oranje- als de Blauwhemden mis. Sparta Nijkerk en G.V.V.V. hadden elkaar daarin in de tweede ronde kunnen treffen. Maar voor onze gasten werd de eerste ronde al een echec. HSC ’21 was tweemaal te sterk (1-0 en 2-1) en werd door de dubbele winst van G.V.V.V. op Gemert toen de tegenstrever. De Veenendalers pakten de Haaksbergers wel in (2x 3-1), maar stranden uiteindelijk tegen Kozakken Boys, waardoor nu dus in de derde divisie deze ontmoeting op het programma staat.

Ambities

Dat Sparta Nijkerk opnieuw serieuze en ambitieuze plannen heeft om te gaan proberen hoge ogen te gooien in deze jaargang bleek wel uit de transfers van spelers die naar sportpark De Ebbenhorst worden gelokt. De bekendste voor ons is natuurlijk de al genoemde sluitpost Johan Jansen. Maar ook Thomas Reynaers (Noordwijk), Christiaan van Hussen en Mark van der Weijden (Sportlust ’46), Frank Heus (Eemdijk), Penelly Biya (VVOG) en Tyron Fonville (USV Hercules) hebben al meer dan behoorlijk naam gemaakt in het amateurvoetbal. Laatstgenoemde, was evenals Van der Weijden, vorig seizoen topscorer in de derde divisie. Fonville deed dat op de zondag, en Van der Weiden op zaterdag, met respectievelijk 25 en 26 treffers achter hun naam.
Maar in het oranje tenue gestoken lukt het vooralsnog niet om die vooruitgesnelde faam waar te maken. Van der Weijden heeft er drie gemaakt, Fonville twee. De op het oude nest teruggekeerde Frank Heus deelt de clubtopscorerslijst samen met Mark van der Weijden.
En juist aan de zogenaamde ‘voorkant’ lijkt de schoen te wringen, want met in totaal 10 treffers behoren onze gastheren tot een van de minst scorende ploegen in deze divisie. Ter vergelijking: rode lantaarndrager Ter Leede heeft al 14 treffers achter haar naam staan, en juist de ploeg van voormalig G.V.V.V. trainer Niek Oosterlee deed Sparta Nijkerk afgelopen zaterdag pijn door met de 1-2 winst aan de haal te gaan.
Zodoende hebben de Speelziek vazallen voorafgaande aan de bekerwedstrijd tegen G.V.V.V., en daarna, nog geen enkele wedstrijd in winst weten te zetten. HSV Hoek was thuis te sterk 2-1, en tegen SteDoCo werd op de Ebbenhorst een puntje behaald (1-1) gevolgd door de nederlaag tegen Ter Leede.
Kortom de ambities lopen op dit moment achter de feiten aan en dat willen ze uiteraard zo snel mogelijk hertstellen, mede door een sportieve revanche op G.V.V.V.

Kan Genrich Sillé, net zoals tegen DOVO, zich weer onderscheiden?

Licht voordeel?

Onze eigen favorieten daarentegen pakten voorafgaande aan die 1-0 winst in de ‘grote beker’ tegen de Spartanen al de volle buit tegen VVOG (3-1) en zette dat, wellicht mede door het bereiken van de volgende ronde, door tegen ASWH (0-4). Maar het hoogtepunt volgde natuurlijk afgelopen zaterdag door de nummer twee, buurman DOVO, met een 3-1 nederlaag naar de overkant van sportpark Panhuis terug te sturen, waarmee tevens het koploper schap werd verstevigd.
Maar de logischerwijs in euforie verkerende ploeg van reserve aanvoerder Joeri Potjes en zijn teammaten zal toch echt weer op aarde neer moeten dalen om deze volgende uitdaging tegen de Nijkerkers aan te gaan. Want zoals in het bekerduel al bleek kunnen de captain Janic Mazkodila c.s. best een heel aardig potje voetbal op de mat leggen. Vooral in het eerste bedrijf lieten ze dat overduidelijk zien, waar G.V.V.V. dat na de theepauze deed. Omdat het deel van de wedstrijd waarin de winst werd behaald meestal het best beklijft zal de blauwe aanhang misschien op voorhand de gedachte hebben dat dit varkentje opnieuw makkelijk gewassen zal kunnen worden.
Maar de technische staf weet wel beter, die hebben ook hun analyse gemaakt bij dat eerdere treffen, wat andersom natuurlijk ook geldig is. En zeker bij een ploeg die even in de moeilijkheden zit en uit is op eerherstel is het extra oppassen geblazen.
Bovendien is het de vraag of ondertussen goed op elkaar ingespeeld geraakte team van G.V.V.V. in een andere basisopstelling moet gaan beginnen, door de blessures van aanvoerder Taoufik Adnane en spelbepaler Barry Maguire, die in Veense derby voortijdig het veld moeten verlaten.
Gelukkig hebben de ‘bankzitters’ al eerder bewezen dat ze moeiteloos de taken over kunnen nemen van de geblesseerd geraakten, of dat de staf uit tactische overwegingen invallers in bracht. Dat stemt toch een ietsje geruststellend, want ook ‘de bank’ bepaald voor een groot gedeelte de sterkte van de totale selectie.
Waar we voorafgaande aan het bekerduel de kansen op fifty-fifty hadden ingeschat, en dat was achteraf gezien niet ver bezijden de waarheid, zal dat nu misschien 52 tegen 48 % zijn in het voordeel de gastheren op basis van de laatste resultaten van de beide kemphanen.
De koploper is schatplichtig om deze prognose waar te maken, de gasten om die onderuit te halen.

Deze competitiewedstrijd tussen G.V.V.V. en Sparta Nijkerk begint morgenavond om 20.00 uur op sportpark Panhuis. Het duel zal onder leiding staan van Dhr. W.H. Kuintjes uit Brakel die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. M.W.J. Bolwerk en Dhr.  J. Pleite.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer