Voorbeschouwing // Geen QB, Katwijk of RBB, maar FC Rijnvogels als gastheer

  • Voorbeschouwingen

Waar G.V.V.V. decennialang gewend is geweest om in het voetbalbolwerk Katwijk aan te treden tegen de daar gevestigde topploegen kwam daar door de degradatie een eind aan. Maar door de promotie van FC Rijnvogels staat er toch weer een reisje Katwijk op het programma.

In Katwijk is herintreder FC Rijnvogels aanstaande zaterdag gastheer voor de ploeg van trainer Gery Vink. Bij de invoering van de Divisies in het seizoen ’16-’17 waren deze ‘Vogels’ al present, door een vierde positie in de Hoofdklasse B. Maar die stap omhoog bleek iets te veel van het goede, nadat pas twee jaar daarvoor voor de eerste keer de Hoofdklasse was bereikt door de fusieclub die in 2004 ontstond. Men degradeerde direct weer terug naar de Hoofdklasse.
Daarin waren de bewoners van sportpark De Kooltuin telkens een goede middenmoter/subtopper tot vorig seizoen. Toen vielen alle puzzelstukjes op hun plaats, en mocht de tweedejaars trainer Thomas Duivenvoorden c.s. de kampioensvlag in top hijsen en werd daarmee de Derde Divisie bereikt. Ook werd daarmee de plaats van herkomst, Katwijk, gebombardeerd tot absolute amateurvoetbalhoofdstad van Nederland. Want geen enkele andere gemeente in ons land kan bogen op de aanwezigheid van drie Tweede-, en één Derdedivisionist.

Katwijkse voetbalhistorie

Momenteel vormt de gemeente Katwijk één verstedelijkt gebied met zo’n 66.500 inwoners. Rijnsburg en Valkenburg (ZH) werden daar in 2006 aan toegevoegd. Naast Katwijk aan Zee met de latere nieuwbouwwijk Noord als de grootste kern behoorde Katwijk a/d Rijn vanouds al tot die gemeente. Sterker nog; ooit was het de belangrijkste plaats van de twee. In de veertiende eeuw verloor het dorp de vismarkt aan de destijds kleinere kern aan de kust en ging zich meer toeleggen op de land- en tuinbouw. Katwijk-Binnen, zoals het dorp ook wel genoemd werd, had dus een ander karakter dan de hoofdplaats van de gemeente. Waar Katwijk aan Zee nu toch vooral bekend staat als orthodox, bleef de inslag ‘aan den Rijn’ toch vooral Rooms.

Met de oprichting van het neutrale Voorwaarts kende Katwijk a/d Rijn al in 1907 een voetbalclub, maar die overleefde het geboortejaar niet. Kennelijk was het nog te vroeg voor voetbal in Katwijk a/d Rijn, terwijl ‘aan Zee’ al vanaf ’1902 tot 1905 door KVV gevoetbald werd. Die levensvatbaarheid was er wel in mei 1933 met de ‘Roomse’ club KRV. Die vereniging speelde tot 1940 in de Katholieke voetbalbond en dus op de zondag. In de bezettingstijd fuseerden alle bonden met de (K)NVB met daaronder de afdelingen. Nog altijd voetbalde K(atwijk) R(ijn) V(ogels) na de moeizame oorlogsjaren op de zondag in de afdeling Leiden. De zondagclub was in de zestiger jaren van de vorige eeuw zelfs enige tijd dakloos en speelde op de velden van vv Katwijk.

Toen sportpark De Kooltuin gerealiseerd werd, introduceerde men naast het zondag team ook een elftal op de zaterdag. Als zaterdagclub verliet men in 1982 voor het eerst de afdeling Leiden voor één seizoen, maar keerde in 1990 terug, nadat de zaterdag- en de zondagstandaardelftallen een paar jaar eerder waren samengevoegd. Zes jaar later werd het eerste kampioenschap in de KNVB gevierd en promoveerde KRV (door de reorganisatie in het amateurvoetbal) naar de 2de klasse. Ook daar realiseerde men met een titel een historische promotie naar de 1ste klasse. Een bestendige eersteklasser werd de club nog niet, maar als KRV zou de stap naar de 1ste klasse in 2004 opnieuw gezet worden.

Hoofdveld van sportpark De Kooltuin

Ondertussen vond de fusie plaats met derdeklasser MVKV; de naburige vereniging met vooral personeelsleden van het in Valkenburg (ZH) gelegen Marine Vliegkamp. De bezuinigingen bij defensie dreef de twee clubs in 2004 naar elkaar toe. Onder de nieuwe noemer Fusie Club Rijnvogels ging het inderdaad met vereende krachten voorwaarts, hoewel het nog zeven seizoenen duurde, voordat de fusieclub zich bij top van de 1ste klasse voegde. Na respectievelijk een derde- en een tweede plaats volgde het kampioenschap in 2014. Dat zorgde voor een derby met Quick Boys en met het gedegradeerde vv Katwijk in de Hoofdklasse. Rijnsburgse Boys bleef nog even uit beeld. Vervolgens ging het hard, heel hard. Als debutant in de Hoofdklasse B eindigden de roodwitten als achtste, maar het jaar daarop werd nog voor latere kampioen Quick Boys en Noordwijk de eerste periode gepakt. Daarna zakten de ‘Vogels’ nog wel naar de vierde plek, maar men was wel verzekerd van het toetje de nacompetitie, met als beloning de kans op de Derde Divisie.
Door de invoering van de Tweede Divisie was er geen lange nacompetitie, maar een dubbel. In Assen werd nog wel met 1-0 verloren van ACV, maar dat werd op de eigen Kooltuin meer dan goed gemaakt met een 3-1 zege. Een debuut derhalve in de Derde Divisie zaterdag en hoger spelen dan streekgenoten als Noordwijk en Ter Leede met mooie derby’s tegen Quick Boys, en voor het eerst de gemeentelijke ontmoeting met Rijnsburgse Boys op de rol.

Toch kon de fusieclub in 2017 degradatie naar de Hoofdklasse niet voorkomen. Vijf jaar, met daarin twee coronaseizoenen moest FC Rijnvogels wachten op een rentree in de Derde Divisie. Dat lukte door in de vorige jaargang het kampioenschap te pakken in de Hoofdklasse A voor SC Feyenoord en het ambitieuze Capelle. En nu niet alleen met de bedoeling om het langer vol te houden in de Derde Divisie, maar ook om een rol van betekenis te spelen.

Shoppen bij buren

De stap omhoog kon o.a. worden gezet door spelers op te pikken, die net niet voldeden, geen of te weinig kans kregen, of langzaam wilden afbouwen, van de naburige sportparken Nieuw Zuid, De Krom, De Middelmors of Duinwetering, net zoals vv Eemdijk dat in de gemeente Bunschoten deed. Of dichter bij ons eigen huis, De Merino’s. Die beide clubs pikken ook de afvallende spelers van IJsselmeervogels en Spakenburg, respectievelijk DOVO en G.V.V.V. op, die daarvoor naar andere clubs uit de regio zouden zijn vertrokken.
De huidige veelal basisspelers Kasper Michel, Julian Dobbe (Noordwijk), Dirk-Jan van den Oever, Roy van Leeuwen (Rijnsburgse Boys), Leonard Beste (Quick Boys) en Edin Bibuljica (Katwijk) zijn hiervan de beste voorbeelden. Maar ook de langdurig geblesseerden (alle kruisbanden) Jesse Driebergen, Willem Schonenberg en Maarten Reyneneveld hebben een verleden bij Quick Boys.
Zodoende kan FC Rijnvogels goed vergeleken worden met vv Eemdijk of De Merino’s.

Slecht veld

Die kruisband blessures is zeker onderwerp van gesprek, want ook in het kampioensjaar liepen doelman Yannic Augustinus en Peer van Paasen zo’n lijfelijk euvel op. Bewezen is er niets en dat zal ook wel niet gebeuren, maar het sterke vermoeden bestaat dat de slechte staat van kunstgrasveld er mede toe heeft bijgedragen dat in twee jaar tijd dus vijf spelers langdurig hebben moeten afhaken vanwege dat ongemak aan het scharnierpunt van het been. Overleg tussen de gemeente en de club hebben nog niet tot voorrang geleid voor het vervangen van de mat, die voor volgend seizoen gepland staat. Dus blijft het, voor zover natuurlijk mogelijk, oppassen geblazen voor de spelers van FC Rijnvogels en uiteraard ook hun gasten.

De huidige selectie van FC Rijnvogels

Prettige verrassing

De promovendus behoort met haar behaalde sportieve resultaten zeker tot de grote verrassing van deze zaterdag Derde Divisie, want bijna op de helft van de competitie aangeland, strijden ze gewoon mee in de grote kopgroep. En dat is geen toeval, want als je de verslagen in de media leest heeft bijna iedere opponent lovende woorden over voor de spelopvatting en uitvoering van de ‘Vogels’. Dat is erin gebracht door de nog jonge trainer Thomas Duivenvoorden (35) die de selectie uit z’n hand laat eten. Maar als je zo in de etalage staat, heeft dat gelijk ook z’n keerzijde. Want onlangs werd bekend dat hij werd gestrikt als opvolger van Grünholz bij Quick Boys voor het volgende seizoen. Uiteraard voor de coach een prachtige promotie die hem ook van harte werd gegund door zijn huidige werkgever. Deze handelde op haart beurt snel door de zeer ervaren Dogan Corneille vast te leggen, die had aangegeven dat hij na vijf seizoenen Excelsior Maassluis een nieuwe uitdaging zocht.
Dit geeft gelijk de intenties van de club aan. Ze willen niet opnieuw een eendagsvlieg worden, maar een stabiele derdedivisionist. En daar zijn ze met de huidige behaalde resultaten de juiste weg voor ingeslagen. Al moet daar wel een kleine kanttekening bij worden geplaatst. Want tamelijk vaak moeten de punten voor de poort van de hel worden weggesleept, of wordt een zeker lijkende voorsprong alsnog weggeven. Het eerste gebeurt vaker dan het tweede, kortom never a dull moment als FC Rijnvogels gastheer is, of op bezoek gaat in den lande.
De conclusie mag dan ook zijn dat de vierde club van de gemeente Katwijk een aanwinst is voor deze Derde Divisie.

Voorteken? 

Hoewel onze gastheer nog geen twintig jaar oud is en bijna altijd op een lager niveau acteerde, is het niet de eerste keer dat FC Rijnvogels en G.V.V.V. in competitieverband tegenover elkaar staan. In het seizoen ’03-’04 degradeerden onze favoriete blauwe formatie roemloos uit de Hoofdklasse B. Met slechts 17 punten uit 24 duels, was de laatste plaats haar deel en dat betekende rechtstreeks afdalen naar de 1ste klasse.
In mei 2004 ontstond de Fusie Club Rijnvogels en zij begonnen in die klasse, en de indeling bepaalde dat G.V.V.V. en de nieuwe club tegenstanders van elkaar werden in de 1ste klasse A. Op 6 november 2004 bonden de beide verenigingen voor de allereerste keer de strijd met elkaar aan.
Het werd voor de ploeg van coach Herman Wijnands een eclatant succes. Want door twee goals van, de helaas veel vroeg overleden, Danny van Brenk, één van Jordy Godée, één van Moslin Adnane, ja inderdaad de oudere broer van de huidig (geblesseerde) captain Taoufik, en één van Rudy van Doorn, afgelopen zaterdag nog een van de old-stars bij de jubileumwedstrijd t.g.v. de 75ste verjaardag van de club, werd het een 1-5 overwinning. René Ruwaard zorgde voor de eretreffer van de gastheren.

Dit duel was een vervolg van de ingezette inhaalrace om het verloren gegane terrein direct terug te winnen. En dat lukte uiteindelijk glansrijk, want pas in wedstrijdronde 19 verloor G.V.V.V. haar eerste en enige wedstrijd in die jaargang. Maar dat deed er allemaal niet meer toe want de week ervoor, op 26 febr. 2005, was ons vlaggenschip de allereerste kampioen van Nederland bij de standaardelftallen en was dus weer terug op het toenmalig hoogste niveau. Het thuisduel tegen de ‘Vogels’ op 2 april eindigde in een 3-0 winst. Weer waren Danny van Brenk en Rudy van Doorn trefzeker en de andere goal werd gemaakt door Peter Straver.

Het zijn nu uiteraard compleet andere tijden maar alle blauwen hopen en wensen van ganser harte dit er weer zo’n seizoen volgt waarin de degradatie binnen een jaargang wordt goedgemaakt. Voorlopig zijn de mannen van coach Vink goed onderweg, maar er volgen nog vele obstakels onderweg en daar is FC Rijnvogels er een, en zeker niet de minst hoge, van.
Zo’n forse uitslag als voorheen hoeft het niet te worden, maar winst behalen op De Kooltuin is wel uitermate belangrijk.
Beide ploegen hebben al eerder bewezen dat ze de kunst van de Houdini-act verstaan. Aanvoerder Joeri Potjes c.s. deden dat vorige week nog door een 0-2 achterstand om te buigen in een 3-2 voorsprong op DVS ’33 Ermelo, dus is het uitermate spannend wat er gaat gebeuren in de 90+ minuten voetbal in Katwijk.

FC Rijnvogels – G.V.V.V. begint zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark De Kooltuin, 1e Mientweg te 2223 LA Katwijk, en zal onder leiding staan van Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. R. Broekman en Dhr. E.K. Holvast.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Foto’s: website FC Rijnvogels
Met dank aan de geleverde info van collega Joop Tomassen van DVS ’33 Ermelo

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer