Dit was 2022 #3 // De knop gaat om en tickets als warme broodjes

  • De club

Het kalenderjaar zit er bijna op en daarom blikken we in de vierdelige serie ‘Dit was 2022’ terug op afgelopen jaar. Vandaag kijken we terug op de maanden juli, augustus en september.

Zoals je in de vorige aflevering hebt gelezen, viel het doek voor G.V.V.V. op 25 juni 2022. Kozakken Boys was in een tweeluik beide wedstrijden te sterk en dus degradeerde de hoofdmacht naar de derde divisie. De maand juli stond in het teken van herpakken en de blik op het nieuwe seizoen. Na een erg korte zomerstop voor de spelers die bij de club bleven, zij verschenen drie weken na degradatie weer op het veld, begon op zaterdag 16 juli de voorbereiding op seizoen 2022/2023.

In de tussentijd maakte voorzitter Barry van de Lagemaat bekend dat hij stopte als eindverantwoordelijke van de club. De 53-jarige bestuurder moest die keuze noodgedwongen maken wegens een veranderde privésituatie. De afgelopen drieënhalf jaar werd mede dankzij de inzet van Barry een belangrijke veranderslag gerealiseerd binnen de vereniging. Loek Budding nam de taken als voorzitter tijdelijk over, tot een geschikte opvolger gevonden was.

Optimisme bij seizoenstart

Uiteraard, de degradatie van weken daarvoor was nog niet vergeten op sportpark Panhuis. Toch voerde optimisme en positiviteit de boventoon bij de eerste training van het seizoen. Barry Maguire en Ezra Hoogenboom verschenen als nieuwste aanwinsten op de kunstgrasmat, terwijl Tom Oostinjen daar ontbrak. De middenvelder had de club laten weten een kans in Spanje niet voorbij te kunnen laten gaan en leverde daarom zijn contract bij G.V.V.V. in.

Eind van de maand werd ook Anthony Berenstein aan de selectie toegevoegd. De buitenspeler met een rugzak vol ervaring in het betaald voetbal kon al op jonge leeftijd rekenen op belangstelling van trainer Gery Vink en nu was de samenwerking tussen die twee eindelijk een feit. Tegelijkertijd verscheen ook proefspeler Jonathan Vergara Berrio binnen de lijnen. Men was gecharmeerd van de oud-speler van De Graafschap, maar de middenvelder koos voor een buitenlands avontuur en vertrok na de eerste oefenwedstrijd.

Ongeslagen voorbereiding

De voorbereiding van het eerste elftal bestond uit drie oefenwedstrijden. Voetbalvereniging Gemert, De Treffers en sportvereniging Spakenburg kruisten de degens met de blauwhemden. Ongeslagen doorliep de ploeg die duels. Gemert (6-1) en Spakenburg (2-5) werden met speels gemak verslagen, terwijl het tegen De Treffers uitliep op een nuttig gelijkspel (2-2). De supporters konden na de indrukwekkende reeks niet wachten op de competitiestart, dit moest wel een mooi seizoen worden.

Toch was het in de voorbereiding niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Jan van Willige moest de hele oefencampagne aan zich voorbij laten gaan door een blessure aan zijn knie. De sluitpost onderging hiervoor in augustus een operatie en was vervolgens maanden uit de roulatie. Ook Mats Grotenbreg moest langs de lijn toekijken. Niet door een blessure, maar door een opgelopen schorsing als gevolg van de rode kaart in de wedstrijd tegen HSC’21. Het zorgde voor een schorsing van vijf duels.

Sparta Nijkerk bekertegenstander

Als derdedivisionist had G.V.V.V. een ticket ontvangen voor deelname aan de TOTO KNVB Beker. In de eerste ronde werd de selectie vrijgeloot, waarna het in de tweede ronde mocht aantreden tegen competitiegenoot Sparta Nijkerk. Het duel met de ploeg uit Gelderland werd door de KNVB in september op de agenda gezet. De winnaar van die wedstrijd mocht een plek in het hoofdtoernooi opeisen.

Van Kouwen wordt toegevoegd aan selectie

Werk aan de winkel voor de technische commissie. Door de blessure van Jan van Willige moest G.V.V.V. hard op zoek naar een vervanger, die het in Ruben van Kouwen wist te vinden. Met zijn twee meter lengte en ervaring in het betaald voetbal is de clubleiding erin geslaagd om een talentvolle doelman aan de selectie toe te voegen. Van Kouwen doorliep de jeugd van Vitesse en N.E.C. en stond de laatste seizoenen bij Fortuna Sittard en MVV Maastricht onder contract.

De eerste speelronde in de competitie maakte hij dan ook direct zijn opwachting onder de lat. Ter Leede vormde de tegenstander van de competitiestart op eigen veld. De ploeg van oud-trainer Niek Oosterlee liet sportpark Panhuis trillen, toen het G.V.V.V. na een klein halfuur op een 1-3 achterstand zette. De aansluitingstreffer van Genrich Sillé voor rust was de opstap naar een vermakelijke tweede helft, waarin Anthony Berenstein met twee treffers een groot aandeel had in de 5-3 zege. De blauwen stonden direct na speelronde 1 op de gewenste positie: bovenaan.

Kwakkelend

Had G.V.V.V. in de eerste wedstrijd tegen Ter Leede al een waarschuwing gehad dat het niveau van de derde divisie niet moest worden onderschat, liep het elftal de week daarop tegen een zeperd aan. Op bezoek bij Excelsior’31 werd met 2-1 verloren. Toen die week daarna de punten gedeeld werden met HSV Hoek en de opbrengst ‘maar’ vier punten uit drie wedstrijden was, krabde menig blauwe zich achter de oren. Hoe was het mogelijk met zo’n selectie?

Wilfried Bruijnzeels nieuwe voorzitter

Na het vertrek van Barry van de Lagemaat als voorzitter moest de clubleiding op zoek naar een geschikte opvolger voor diens positie. In Wilfried Bruijnzeels had het de vacature snel ingevuld. Wilfried Bruijnzeels startte in het seizoen 2015/2016 als secretaris binnen het bestuur en heeft vanuit die rol een organisatieverandering en strategische koers opgezet, die hij in de jaren daarna als adviseur verder heeft ontwikkeld.

“Samen met collega bestuursleden, businessclub Vallei & Rijn, stichting Topvoetbal G.V.V.V. en alle huidige vrijwilligers wil ik nog meer leden, ouders, partners, sponsoren en bedrijven betrekken bij de club. Hierdoor kunnen we onze ambities om op het hoogste amateurniveau te spelen en verder te groeien naar een toonaangevende jeugdopleiding voor iedereen realiseren”, sprak de nieuwe preses bij zijn aantreden.

Sportpark stroomt vol tijdens eerste trainingsweek

Na weken van vakantie liep het sportpark eind augustus weer lekker vol tijdens de officiële start van seizoen 2022/2023. Alle teams begonnen weer te trainen. Grootste wens was een seizoen dat zonder haperingen zijn doorgang kon vinden. Na jaren vol onderbrekingen als gevolg van coronamaatregelen, had iedereen zin in een zorgeloos seizoen.

Onder perfecte weersomstandigheden begonnen alle teams aan het nieuwe jaar. Vol enthousiasme, met nieuwe voetbalschoenen en in het mooiste tenue betraden alle spelers tevreden het sportpark.

September brengt het vertrouwen terug

‘Hoe was het mogelijk met zo’n selectie?’ Geen paniek, was het antwoord van de groep. Die rechtte in september de rug en liet met een uitstekende reeks zien tot wat het in staat was. Overwinningen tegen Sportlust’46 (1-4), SteDoCo (0-1), VVOG (3-1) en ASWH (0-4) lieten de tegenstanders in de derde divisie zien met welke intenties G.V.V.V. dit seizoen was begonnen en welke ambities het wilde waarmaken.

Ook in de TOTO KNVB Beker boekte de ploeg van trainer Gery Vink succes. Op eigen veld was Quincy Veenhof het goudhaantje door zijn ploeg in de absolute slotfase voorbij Sparta Nijkerk te schieten, waarna sportpark Panhuis ontplofte van vreugde en G.V.V.V. zich plaatste voor het hoofdtoernooi om daar FC Den Bosch te treffen.

Derby laat heel Veenendaal uitlopen

De degradatie naar de derde divisie betekende de terugkeer van de derby van Veenendaal. De ontmoeting tussen G.V.V.V. en DOVO. De clash stond na twaalf jaar weer op de rol en op 1 oktober zou de blauwe zijde van Panhuis het strijdtoneel worden om de Veenendaalse eer. Iedereen keek reikhalzend uit naar de derby en dus gingen de tickets in de voorverkoop als warme broodjes over de toonbank.

Werden in de voorverkoop eerst leden in de gelegenheid gesteld om hun kaartje voor G.V.V.V. – DOVO te bemachtigen, mochten later alle belangstellenden online een ticket voor de wedstrijd kopen. Die mogelijkheden werden optimaal benut, ruim drieduizend mensen verzekerden zich met de aanschaf van een toegangsbewijs van aanwezigheid bij de strijd tussen blauw en rood.

Verdedigende impuls door komst Dilrosun

Medio september kondigde technisch manager Rob de Boer verheugd aan dat hij een overeenstemming had bereikt met verdediger Tariq Dilrosun. De oud-speler van Spartaan’20 en Sparta Rotterdam werd speelgerechtigd verklaard door de KNVB en tekende een contract voor de rest van het seizoen. Trainer Gery Vink had zijn selectie nu echt compleet door de komst van deze speler.

Ook O23 begint sterk aan competitie

Seizoen 2022/2023 beleefde de O23 zijn primeur bij G.V.V.V. Met een nieuw opleidingselftal nam de club vanaf dit seizoen deel aan de voetbalpiramide van de KNVB. Anass Lakhal werd door de club aangewezen als hoofdtrainer en met een inschrijving in de vierde divisie moest Lakhal met een ploeg vol nieuwe gezichten ondervinden waar de lat lag.

De vraag stellen is hem beantwoorden, want Lakhal had maar een doel voor ogen: promoveren naar de derde divisie. Het bleek geen onterechte gedachte, want na vier competitiewedstrijden stond de O23 met twaalf punten los bovenaan en lag het op koers voor een kampioenschap. Kon het die lijn ook in de tweede helft van de halfjaarscompetitie doortrekken?

Gery Vink wil met G.V.V.V. toekomst opbouwen

Op de avond voor de derby tegen DOVO kwam oefenmeester Gery Vink een contractverlenging overeen met de club. De ervaren en bevlogen trainer tekende twee jaar bij, waardoor hij minimaal tot medio 2025 eindverantwoordelijke is van het vlaggenschip van de vereniging. Die langere verlenging stemde zowel Vink als G.V.V.V. zeer tevreden, want de werkwijze van de ervaren leider en de warmte van de club bleken een uitstekende combinatie voor een langere samenwerking.

“Ik was ontzettend op zoek naar een warme omgeving, betrouwbaarheid en bereidheid van de mensen om mij heen. Dat resulteerde vorig seizoen in een bovengemiddelde prestatie, maar helaas hebben we het heilige doel niet behaald. Ik heb wel vanaf het begin direct aangegeven dat als ik ergens voor ga, de belangen in het proces zo moeten zijn dat we ergens naartoe kunnen werken. Daar heb ik een aantal keer overgesproken, dat kun je niet in een halfjaar realiseren”, verklaarde Gery Vink eind september zijn contractverlenging.

Lees de volledige serie

Dit was een terugblik op het derde kwartaal van 2022. Eerder verschenen een terugblik op het eerste kwartaal, met daarin het doorzetten van de versoepelingen en het aantrekken van doelpuntenmachine Byron Burgering. Lees in de recap op het tweede kwartaal over het knappe herstel van de hoofdmacht, wat uiteindelijk niet kon voorkomen dat het doek daadwerkelijk viel.

Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Toernooicommissie kijkt tevreden terug op vier mooie toernooien

De club | 09 juli 2024
Lees meer

Dat knapt op: wie komt helpen bij de grote schoonmaak?

De club | 05 juli 2024
Lees meer

Afscheid van Youri van Doorn // Youri bedankt!

De club | 02 juli 2024
Lees meer