Dit was 2022 #4 // Veenendaal kleurt blauw en jubileumweek

  • De club

Het kalenderjaar zit er bijna op en daarom blikken we in de vierdelige serie ‘Dit was 2022’ terug op afgelopen jaar. Vandaag kijken we terug op het laatste kwartaal: oktober, november en december.

Zoals je in de vorige terugblik hebt gelezen, liep de voorverkoop voor de derby tussen G.V.V.V. en DOVO als een trein. Duizenden voetballiefhebbers, rooien en blauwen wilden aanwezig zijn bij de clash tussen de buren van sportpark Panhuis, die na twaalf jaar weer terugkeerde in competitieverband. Eerst maakten leden gretig gebruik van de voorverkoop, daarna wisten vele niet-leden in recordtempo een ticket te bemachtigen.

Sportpark Panhuis kolkt op die bewuste 1 oktober 2022. Ruim drieduizend toeschouwers zijn getuige van een wedstrijd die naast een derby ook nog eens een topper vormt in de derde divisie. Beide ploegen doen mee om de bovenste plaatsen en met een overwinning kan G.V.V.V. de rode buurman op iets meer afstand zetten.

Lang naar uitgekeken

Met een indrukwekkend spandoek van supportersgroep Blue Fellas die de ballenvanger in wordt gehesen ontplooit het speelveld zich tot een waar podium voor de twee Veenendaalse grootmachten. Dagen, zo niet weken voorafgaand vormden ludieke acties de aanloop naar de wedstrijd waar iedereen al zo lang naar had uitgekeken.

 

Het rode kamp kon het eerst juichen, toen DOVO vanuit een ingooi op een 0-1 voorsprong kwam. Terwijl de kruitdampen nog optrokken en men elkaar nog in de armen hing om de treffer te vieren, was het Genrich Sillé die aan de andere kant direct vanaf de aftrap de 1-1 achter de doelman schoof. Nu barstte de andere helft van het sportpark weer in juichen uit.

Veenendaal kleurt blauw

Een gelijke stand met de rust, wat de spanning voor de tweede helft zeker niet minder maakte. Fris en fit fladderde G.V.V.V. in de tweede helft over het veld en het had toen dan ook weinig moeite om DOVO puntloos terug naar de overkant te sturen. Kort na rust tekende Quincy Veenhof voor de 2-1 en een kleine twintig minuten later bepaalde Byron Burgering – op aangeven van Mats Grotenbreg – de eindstand op 3-1.

Voor de blauwen kon de terugkeer van de derby niet beter verlopen. Direct na de achterstand de gelijkmaker tegen de touwen schieten en vervolgens in de tweede helft de rode buurman sparen om het aan het eind zonder enige illusie af te laten druipen. Op het veld ging het feest na de wedstrijd nog lang door. Spelers en supporters vierden de overwinning op de buren en gingen daarna in de kantine minstens zo vrolijk verder. Veenendaal is blauw!

Inzinking

Hoe fijn de zaterdag ook voelde, de week erna belandde G.V.V.V. hard terug op aarde. Daags na de derby kwam de ploeg van trainer Gery Vink niet verder dan een gelijkspel tegen Sparta Nijkerk en de  zaterdag erop beleefde het een totale off-day in Assen en werd de tweede nederlaag van het seizoen geleden. Vijf verliespunten in een week tijd deden duidelijk pijn bij het vlaggenschip.

Leek er een week later in de wedstrijd tegen Harkemase Boys nog enig herstel zichtbaar (3-2), knikkerde FC Den Bosch G.V.V.V. uit het bekertoernooi en kreeg het de grootste klap eind oktober toen het op bezoek bij RKAV Volendam een pijnlijke nederlaag leed. Natuurlijk, een nederlaag doet altijd pijn. Deze echter net wat meer. Op de laatste speeldag van de eerste periode kon G.V.V.V. zelfs het broodnodige punt in Volendam niet veiligstellen en zag het uitgerekend DOVO er met de periodetitel vandoor gaan. Au.

Terug op het nest

Achraf Nejmi keerde begin november weer terug op het blauwe nest. De middenvelder had vorig seizoen afscheid genomen van spelers en staf om zijn droom te volgen en op reis te gaan naar Indonesië. Een paar maanden later keerde hij terug van dat avontuur en sloot hij fit aan in de hoofdmacht, waar zijn contract in stand was gehouden. Een verrijking voor de selectie om de sociale Nejmi weer in de armen te sluiten.

75-jarig jubileum een groot feest

Op 15 november bestond G.V.V.V. 75 jaar. Een absolute reden voor de club om een feestweek te organiseren, onder leiding van de jubileumcommissie. Met van dinsdag tot en met zaterdag volop activiteiten en veel bezoek werd de jubileumweek een zeer groot succes. De week startte op dinsdag met een receptie en werd op woensdag gevolgd door een FIFA-toernooi voor de jeugd en klaverjasavond voor de oudere blauwen.

Donderdag werd de bekende quiz in een jubileumjasje gestoken en kon de organisatie wederom rekenen op veel belangstelling. Vrijdagavond werd de kantine omgetoverd tot Alexandra Palace en werd in uitverkocht huis een succesvol darttoernooi georganiseerd. Op de slotdag van de feestweek was er voor de jeugd in de ochtend een succesvolle clinic.

Nog grotere feestvreugde

Het eerste elftal zorgde in de middag voor een nog grotere feestvreugde door tegen DVS’33 Ermelo een 0-2 achterstand om te buigen in een klinkende zege, die pas in de laatste minuut dankzij een harde knal van Ilias Latif veiliggesteld werd. Er hoefde geen moeite meer te worden gedaan om de rest van die dag een feestelijke stemming te creëren.

In de vooravond speelden twee teams van oud-spelers tegen elkaar op het hoofdveld, waarna iedereen zich rond de klok van acht uur in een propvolle kantine probeerde te wurmen om daar los te gaan tijdens de afsluitende feestavond met optredens van ‘Doe mij Jan maar’, Ronnie Ruijsdael en Wesley Boes. G.V.V.V. kon haar 75ste verjaardag niet beter vieren dan op deze manier.

‘Jona’ terug op het trainingsveld

Kun je je uit de eerste aflevering van deze serie nog herinneren dat we het over Jonathan Vergara Berrio hadden? Klopt, we vonden het erg jammer dat hij de club al verliet tijdens de voorbereiding van dit seizoen. Heel aangenaam was dan ook de verrassing dat hij medio november weer aansloot bij de ploeg van trainer Gery Vink. Het contact tussen de oefenmeester en middenvelder was altijd gebleven en dat resulteerde in een terugkeer van de getalenteerde speler in het eerste elftal.

“Jonathan Vergara Berrio is een goede linkspoot. Nadat Danny de Leeuw had aangegeven te vertrekken, hebben we gelijk weer contact gezocht met hem. In de zomer wilden wij hem al binden, maar dat ging toen niet. Nu lukte het wel om Jonathan direct vast te leggen”, klonk Rob de Boer euforisch.

O23 viert kampioenschap

Nog een terugblik in een terugblik, want ook de oprichting van opleidingsteam O23 is eerder in deze serie voorbij gekomen. Het team had torenhoge ambities om direct in het eerste jaar te willen promoveren naar de derde divisie en die klus was niet aan dovemansoren gericht. Onder leiding van trainer Anass Lakhal werd een indrukwekkend resultaat neergezet.

Van de dertien wedstrijden in de competitie werden er elf met winst afgesloten, één met verlies en één gelijkspel. Een ongekende prestatie van de jonge ploeg die aan het begin van dit seizoen als team zijn gestart en vanuit hier een uitstekende prestatie hebben neer weten te zetten. Promotie is gerealiseerd en een plekje in de derde divisie werd veiliggesteld. Zonder twijfel dat we daar ook in 2023 meer over gaan lezen.

G.V.V.V. kleurt oranje

De laatste periode van 2022 stond niet alleen het nationale (amateur)voetbal centraal. Ook het wereldkampioenschap in Qatar werd gespeeld en dus kleurde G.V.V.V. meerdere keren oranje. Een bomvolle kantine zag Oranje op zaterdag van de Verenigde Staten winnen. Dat beviel zo goed dat ook de vrijdag daarna de deuren werden geopend. Ook van die gelegenheid werd veel gebruik gemaakt. G.V.V.V. kleurde voor eventjes oranje.

Trots op onze kampioenen

Niet alleen de O23 zette een ongekende prestatie neer. Ook andere teams van G.V.V.V. behaalden een kampioenschap in de najaarscompetitie. Stuk voor stuk een applaus waard. Het podium maken wij dan ook graag vrij voor de MO11-1 en JO14-1.

Jaarafsluiting op de tweede plaats

Na een grote dip eind oktober: het mislopen van het periodekampioenschap, herpakte G.V.V.V. zich in de maanden daarna voldoende. Natuurlijk, er zaten wedstrijden tussen dat niet alles even lekker liep. Toch ligt de hoofdmacht ook met die resultaten nog gewoon op koers. Kalenderjaar 2022 werd met een gemakkelijke zege op Ter Leede afgesloten, waardoor de ploeg van trainer Gery Vink de koppositie mag delen met ACV Assen en alleen op doelsaldo voorlopig de tweede plaats moet bezetten.

Daarmee zijn wij aan het einde gekomen van deze vierdelige serie met daarin een terugblik op 2022. Een bewogen jaar, om het maar even heel kort samen te vatten. G.V.V.V. kwam vanuit haast onmogelijke positie tot de finale van de nacompetitie, maar moest daarin haar meerdere erkennen in een Kozakken Boys. Toch was de tweede helft een stuk feestelijker. De club herpakte zich weer vanaf de zomer en niets ligt in de weg om die trend ook in 2023 door te trekken.

Lees de serie terug

Ook de terugblik op de andere kwartalen teruglezen? Lees de recaps van het eerste, tweede en derde kwartaal terug op onze website.

Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Toernooicommissie kijkt tevreden terug op vier mooie toernooien

De club | 09 juli 2024
Lees meer

Dat knapt op: wie komt helpen bij de grote schoonmaak?

De club | 05 juli 2024
Lees meer

Afscheid van Youri van Doorn // Youri bedankt!

De club | 02 juli 2024
Lees meer