Voorbeschouwing // Oude bekende van elkaar sluiten eerste competitiehelft af

  • Voorbeschouwingen

Onze gasten aankomende zaterdag, BVV Barendrecht, is de enige club in de huidige Derde Divisie zaterdag waar tegen G.V.V.V. in het verleden op de diverse hoogste amateur niveaus uitkwam. Dat ging van Eerste- Hoofd- via Topklasse naar Tweede Divisie. Maar nu gebeurt dat een trede lager en mag er dus gesproken worden van een primeur.  

Het zal duidelijk zijn, dat in tegenstelling tot het wereldje van de media, de beide clubs in al haar geledingen absoluut niet zaten te wachten op zo’n scoop, die hadden veel liever gehad dat alles bij het oude bleef. Dus dat G.V.V.V. versus BVV Barendrecht op het hoogste platform zou worden afgewerkt, maar de geschiedenis, lees sportieve resultaten, bepaalde anders. De gastheren gingen afgelopen juni ten onder in de finale van de play-offs tegen Kozakken Boys en onze gasten vonden al medio 2019 haar Waterloo in de Tweede Divisie, door als laatste te eindigen.

Linkerrijtje

Voor die degradatie vertoefden de Barendrechtse voetballers in totaal acht jaargangen lang aan het einde van de competitierit veelal in het zogenaamde linkerrijtje. Slechts tweemaal was dat niet het geval.
Met als hoogtepunt de tweede plaats achter kampioen Katwijk in ’12-’13 en uiteraard de promotie naar de Tweede Divisie via een vijfde plek in de Topklasse in jaargang ’15-’16.
Het debuut daarin werd afgesloten met een achtste positie, en daarna (’17-’18) eindigde de wit-rode formatie op een uitstekende vierde plek met evenveel punten (59) als nummer drie HHC Hardenberg, alleen was het doelsaldo van de Sallanders een stukje positiever.
Samen met HHC Hardenberg waren de Rijnmond bewoners ook nog eens de enige twee zaterdagclubs die er vanaf de invoering van de Topklasse en de Tweede Divisie altijd bij waren. Daar kon geen enkel gerenommeerd voetbalbolwerk uit de Duin- en Bollenstreek, Spakenburg of Utrechtse Heuvelrug aan tippen, die lieten allemaal tussendoor nog wel eens een steekje vallen.
Maar zoals hierboven reeds is vastgesteld ontstond in het breiwerk van Barendrecht toch een vals patroon, wat ze er tot nu toe niet hebben kunnen uithalen.

Wet van Murphy

Uitzonderlijk was de terugval van Barendrecht, van subtopper naar degradatiekandidaat, niet. Want we zagen dat al eerder bij Katwijk, die zelfs vanaf kampioen, het seizoen erop die deceptie van afdalen beleefde in de Topklasse. En ook bij zo’n ander voetbalbolwerk Spakenburg, gebeurde het in het debuutjaar van de Tweede Divisie voor de blauwen van sportpark De Westmaat.
Het exacte hoe en waarom Barendrecht moest afdalen is vanaf de buitenkant niet helemaal te verklaren. Maar wel is duidelijk dat onze gasten dat seizoen klaarblijkelijk te maken hebben gehad met de wet van Murphy, die zegt: ‘Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan’.
Dat begon al met de plotsklapse promotie van succescoach Adrie Poldervaart. Die bij Excelsior Rotterdam, waar hij al fysiotherapeut was, tot hoofdtrainer werd benoemd (en ondertussen via FC Groningen is aanbeland in Doetinchem bij De Graafschap). Een succes dat Barendrecht haar trainer van harte gunde, maar de club wel opzadelde met een probleem dat opgelost moest worden.

In de persoon van Albert van der Dussen werd die gevonden. Maar de tegenvallende prestaties en de ontbrekende chemie tussen trainer en selectie deden de verantwoordelijken besluiten om begin december 2018 het contract met de coach op te zeggen. Tussendoor had clubicoon Frans van Brienen, jarenlang eerste elftal speler en al vele seizoenen assistent-trainer, ook al de pijp aan Maarten gegeven vanwege verschil van mening met z’n baas Van der Dussen.
Schorsingen en (langdurige) blessures, en een voortijdig opgezegd spelerscontract maakten de spoeling alleen maar dunner.
Lichtpuntje, en dus niet vallend onder die wet, was het feit Jack van den Berg die begin oktober 2018 bij Katwijk zijn congé kreeg, genegen was om zijn oude club, uit de brand te helpen bij het opvullen van het trainershiaat en direct na de winterstop het stokje overnam. Hij kon geen nee zeggen tegen de club die hij al eerder negen seizoenen als trainer onder zijn hoede had en waarvoor hij zelf zes jaar lang als speler uitkwam. Die clubtrouw leverde hem bij elkaar het lidmaatschap van verdienste op.
Maar ook de gepokt en gemazzelde coach kon geen ijzer met handen breken en kreeg zijn team, waarin het aan voldoende kwaliteit en ervaring ontbrak, niet aan de praat en dus bleef ook onder zijn hoede die zeer vervelende wet gewoon van kracht en degradeerde BVV Barendrecht naar de Derde Divisie.

Kan de langdurig geblesseerde captain Taoufik Adnane alweer minuten gaan maken?

Geen sinecure

In die Divisie kregen de Barendrechters, net als alle andere voetbalclubs, te maken met de wetten van corona in de twee volgende seizoenen, waardoor een terugkeer sowieso niet mogelijk was. Maar ook de sportieve prestaties waren geen aanleiding om van pech te spreken, want in het twee-derde uitgespeelde seizoen ’19-’20 stond de club op de zevende plek. En datzelfde gebeurde in de ultrakorte jaargang daarop. Dat eerste coronaseizoen geschiedde nog onder leiding van clubicoon Jack van den Berg, die in ’20-’21 werd opgevolgd door Richard Elzinga.
Onder diens leiding werd vorig seizoen lang meegedaan net onder de topposities, maar door een matige eindsprint moest uiteindelijk genoegen worden genomen met achtste plek in de eindrangschikking en zat een periodetitel voor deelname aan de play-offs er ook geen moment in.
Daarmee is maar weer eens bewezen dat de weg omhoog terugvinden zeker geen sinecure is. Sinds het ontstaan van de Divisies in 2016 zijn er slechts twee clubs in geslaagd om direct na degradatie weer te promoveren, dat waren Spakenburg en TEC. FC Lisse keerde dit seizoen terug, maar had daar wel vier seizoenen Derde Divisie voor nodig.

Mutaties

Uiteraard leeft bij een van grootste amateurclubs van ons land de wens om weer aan te sluiten bij de top, dat zal aan het begin van dit seizoen ook het streven zijn geweest en nog steeds zijn. Dat gebeurde door een nieuwe leider voor de groep te zetten in de persoon van Leen van Steensel. De voormalig profspeler van FC Utrecht en Excelsior Rotterdam kwam over van het Goudse Jodan Boys. In zijn kielzog werd ook flink de bezem gehaald door de selectie. Een dozijn spelers stopte en/of vertrok en evenzovele nieuwe gezichten sloten aan bij de ervaren krachten, zoals Tim Eekman, Stanley van Husen, Joey Jongman, Niels Vorthoren, Max van Dijk en Danny Monster, allen spelers die de club al vele jaren trouw zijn. Meest opvallend dat er flink werd geshopt bij mededegradant van G.V.V.V., ASWH.
Jesper van den Bosch, Sam van de Kreeke en Gilmaro van de Werp kwamen allen over van de Ambachters. Alleen heeft Barendrecht de pech dat de twee eerstgenoemden met langdurige blessures kampen. Keeper Michael Bekkers en aanvaller Robbert Olijfveld kwamen over van Rijnsburgse Boys, en daarnaast werden enkele jeugdige talenten ingepast.

Nog niet stabiel

Dat al die wisselingen van de wacht tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen blijkt uit het prestatiepatroon. Een prima begin, waarin zelfs even de koppositie werd gepakt, werd gevolgd door vijf duels op rij waaruit slechts twee punten werden veroverd. Maar de ploeg van Van Steensel herpakte zich uitstekend door daarna vier duels op rij te winnen en zich daarmee weer in de kopgroep te nestelen. Door verlies uit tegen DVS ’33 (4-0) en thuis tweemaal een draw tegen FC Rijnvogels (1-1) en Ter Leede (0-0) in de afgelopen weken raakte die kopgroep weer uit zicht en daardoor neemt Barendrecht nu de achtste plek in op zeven punten achterstand t.o.v. onze favorieten. Maar er is nog een lange te weg te gaan en is er dus nog voldoende kans om zich weer omhoog te werken. Te beginnen om de gastheren van komende zaterdag het vuur na aan de schenen te leggen om het gat niet groter te laten worden.

Ook voor Danny de Leeuw is het de vraag of zijn blessure genezen is, en hij zijn rentree kan gaan maken?

Voorteken?

De laatste keer dat G.V.V.V. en Barendrecht de strijd aanbonden op het sportpark Panhuis dateert van 11 mei 2019. De gasten uit de Rijnmond droegen toen de rode lantaarn en hadden bij winst eigenlijk nog alleen een theoretische kans om aan rechtstreekse degradatie te ontsnappen. Het kwam er niet van. Lang leidde de thuisploeg met 1-0 door een doelpunt van Soufiane Laghmouchi, maar in de slotminuut zette Qjell Krolis alsnog de 1-1 op het scorebord. Ook dit ene puntje meenemen uit ’t Veen, wat achteraf gezien ook niets meer had uitgemaakt, was de wit-rode formatie niet gegund, want Sherwin Grot bepaalde een minuutje na de gelijkmaker in de toegevoegde tijd alsnog de eindstand op 2-1 en daarmee was het lot van onze gasten definitief bezegeld.

Scoren in de dying seconds en daarmee de winst veilig te stellen lijkt G.V.V.V. ook dit seizoen tot kunst te hebben verheven. De mannen van coach Vink deden het al driemaal, t.w. tegen SteDoCo, Harkemase Boys en DVS ’33 door respectievelijk Genrich Sillé, Quincy Veenhof en Ilias Latif. Dit trio nieuwkomers nemen o.a. door die winnende doelpunten de plaatsen 2 en 3 in op de club topscorerslijst met 6, 6 en 5 treffers achter Byron Burgering met 11 goals.
De bijgelovige onder de lezers zouden deze feiten wellicht al als een voorteken kunnen zien, maar als dan ook nog bekend is dat dezelfde scheidsrechter als toen, Stef Veekamp deze wedstrijd in goede banen gaat leiden, moeten deze mensen helemaal overtuigd zijn.
De neutrale toeschouwer hoopt natuurlijk op zo’n spannend scoreverloop, maar iedere Barendrecht fan of G.V.V.V. supporter zit daar absoluut niet op te wachten, die hoopt dat haar of zijn favoriete team het duel eerder beslecht.

Herbstmeister?

Het zal voor vriend en vijand volstrekt duidelijk zijn dat gezien de posities op de ranglijst de Bongerd bewoners de rol van underdog krijgen toebedeeld. En dat beeld wordt ook bevestigd door de statistieken van alle voorgaande ontmoetingen tussen deze twee oude bekenden. Zestien keer eerder werden in ’t Veen de degens gekruist, en daarvan won G.V.V.V. er zeven. Vijfmaal werden de punten gedeeld, en viermaal gingen de drie punten mee in tas richting Barendrecht.
Het is dan ook aan captain Joeri Potjes c.s. om de bijgelovigheid verre van zich te werpen en de statistiek te bevestigen. Dat kan alleen door te laten zien dat de huidige koppositie hen toekomt op basis van, de baas zijn op het veld en dit uit te drukken in de score. En als dat geschiedt is de titel Herbstmeister weer een stapje dichterbij gekomen. Je hebt in de praktijk helemaal niets aan zo’n titel, maar het zou wel een heerlijk gevoel geven en bovendien zeer goed voor het zelfvertrouwen van ons vlaggenschip voor de tweede helft van deze competitie.

I.v.m. het WK-duel USA – Nederland begint G.V.V.V. – BVV Barendrecht komende zaterdag om 14.00 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. S. Veekamp uit Enschede. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. W.J.M. Linders en Dhr. R. Janssen.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer