VOORUITBLIK // Eerste balomwentelingen in het nieuwe jaar

  • Voorbeschouwingen

De lekkernijen van de kerstdis zijn al enige tijd geleden verorberd, en vorige week knalden de champagne kurken en het vuurwerk de lucht in ter ere van een nieuw jaar. Hoogtijd dus weer om vooruit te kijken naar het vervolg van het voetbalseizoen ’22-’23 van onze hoofdmacht. Die begint met een oefencampagne bestaande uit drie duels allen op het eigen sportpark Panhuis.

Naar wat we uit de berichtgeving op deze site hebben kunnen lezen hebben de heren voetballers en de stafleden een zeer geslaagd trainingskamp achter de rug in het zonnige Spaanse Marbella, waar in- en ontspanning hand in hand gingen. En dus mag verondersteld worden dat zij helemaal klaar zijn om fris en fruitig toe te werken naar de eerste competitie ontmoeting in 2023. Die staat gepland op zaterdag 21 januari a.s. waarin ons vlaggenschip gastheer zal zijn voor Excelsior ’31 uit Rijssen.
Maar voordat het zover is worden er binnen een week drie sparringpotjes gespeeld tegen respectievelijk VV Scherpenzeel (dinsdagavond 10 jan.), IJsselmeervogels (zaterdagmiddag 14 jan.) en Jong De Graafschap (maandagavond 16 jan.).

Sporadisch tegenstander

Hoewel de ruim 100 jaar oude club VV Scherpenzeel bijna als ‘buurman’ kan worden bestempeld zijn de ontmoetingen van G.V.V.V. met deze vereniging in het verleden heel sporadisch geweest. In totaal staan er slechts 7 onderlinge duels in de annalen. Tweemaal in de competitie, tweemaal in de districtsbeker en in een trio oefenduels. De laatste keer dat de beide blauw-wit geklede clubs elkaar troffen was in zo’n oefenduel in het seizoen ’88-’89 in Scherpenzeel, dus heel lang geleden.
Dat heeft alles te maken met het feit dat bij VV Scherpenzeel lange tijd geen keuze werd gemaakt tussen het voetballen op zaterdag of op zondag. Daarom bleven beide takken naast elkaar bestaan en dat geschiedde veelal in de lagere klassen. Voordat die keuze, zo’n decennium geleden wel werd gemaakt, ten faveure van het voetbal op zaterdag, stuntte diezelfde tak door in 1985 het toenmalige hoogste niveau van de Eerste Klasse te bereiken. Uit die tijd stammen ook de enige twee competitie ontmoetingen die Scherpenzeel en G.V.V.V. tegen elkaar speelden.
Scherpenzeel bleek een eendagsvlieg te zijn op dat platform, want men degradeerde direct weer en viel in de jaren daarna telkens verder terug tot zelfs de Vijfde Klasse zo net na de eeuwwisseling.

Goede keuze

En omdat ook de zondagtak geen potten kon breken en in de marge bleef spelen, werd er zo’n tien jaar geleden besloten om die op te heffen en zich volledig te concentreren op het voetballen op zaterdag. Op termijn bleek dit sportief gezien de juiste beslissing want gestaag kroop Scherpenzeel door de loop van de laatste jaren omhoog. Met als apotheose in het vroegtijdig onderbroken coronaseizoen ’19-’20 toch als koploper in de Eerste Klasse A de ‘papieren’ promotie te mogen maken naar de Hoofdklasse.
De eerste testcase op dat nooit eerder bereikte platform duurde slechts vier duels, omdat opnieuw het virus toesloeg. Maar vorig seizoen mocht Scherpenzeel echt laten zien wat het in huis had.
Dat leek lange tijd voldoende om zich zonder problemen te gaan handhaven op dat podium. Maar in de slotfase van die competitie sloeg de wet van Murphy toe. Alles wat mis kon gaan ging ook mis. Spelers stapten tussentijds op en trainer Jürgen Schefczyk, die al aan zijn laatste seizoen bezig was, zag geen heil meer om zijn zwalkende team beter te laten presteren en stelde zijn positie ter beschikking. Koen Janssen die zijn opvolger zou worden dit seizoen stapte voortijdig in maar kon helaas niet als reddende engel dienen. In het p/d duel tegen Nieuwenhoorn viel de vlag van Scherpenzeel en degradeerde het weer naar de Eerste Klasse.

Veel voormalig G.V.V.V.-ers

Voordat de toch wel onverwachte stap terug een feit werd had ploeg uit de parel van Gelderland zich al danig geroerd op de transfermarkt door een aantal illustere voetballers aan zich te binden voor dit seizoen. Het siert de club en deze nieuwkomers dat de degradatie geen reden was om af te zien van de transfers en allen gehoor gaven aan het spreekwoord: ‘Een man een man, een woord een woord’. Want zowel Eef van Riel (eerder al uitkomend voor De Treffers), als Ilias Boudouni (voorheen OFC en Ajax amateurs) kwamen over van IJsselmeervogels. Barry Beijer verliet TEC voor Scherpenzeel, maar speelde voorheen ook voor DOVO, Spakenburg en De Treffers. Lars te Teije werd gehuurd van TEC en Olivier Pilon zei Stedoco vaarwel om zich te melden op sportpark De Bree Oost afgelopen augustus. Deze beide aanvallers hebben een verleden bij G.V.V.V. Pilon speelde 28 officiële duels en Ten Teije 40 in het Veense blauw-wit.
Zij kwamen in Scherpenzeel nog meer ex-G.V.V.V.-ers tegen als nieuwe ploeggenoten, want Corné Davelaar, Mourad Marbouh en Soufiane Laghmouchi speelden in het verleden respectievelijk 13, 36 en 87 duels in het blauw. Kortom de huidige selectie van onze gasten kent dus een hoog ex-G.V.V.V. gehalte en het zou ons niet verwonderen dat een of meerdere van deze spelers een hand heeft gehad in het instigeren van deze oefenwedstrijd.

Op de weg terug

Naar zich nu laat aanzien blijkt de keuze van deze versterkingen door technisch verantwoordelijken van Scherpenzeel een gouden greep. Want in de Eerste Klasse D werd VV Scherpenzeel op zeer overtuigende wijze ‘herbstmeister’. In een competitie met 13 deelnemende ploegen werden tot aan de winterstop tien duels afgewerkt. En daaruit behaalden de pupillen van coach Koen Janssen 26 punten en bleven ze ongeslagen. Slechts twee gelijke spelen veroorzaakten het puntenverlies.
Ook het doelsaldo van 28 goals voor en slechts 8 tegen spreekt boekdelen.
Daaruit mag je meer dan veronderstellen dat onze gasten hard op weg zijn om de weg terug naar Vierde Divisie te vinden.
Die uitstekende vorm wordt nog eens extra onderstreept doordat in de districtsbeker de poulefase gemakkelijk werd overleefd, mede door een 3-1 zege in de dorpsderby tegen Valleivogels. In de eerste wedstrijd van de knock-out fase werd Roda ’46 (1-1) na strafschoppen verslagen en daarna ging SV Robinhood met 4-0 over de knie, en dus wacht ergens half februari de volgende ronde.
En ook in die vijf rondes bekeren liet de ploeg zien dat ze beschikken over diverse scherpschutters en een zeer hechte defensie want daarin komt het doelsaldo uit op 19 goals voor en slechts 2 tegen.
Dankzij de website mediahenkie.nl kunt u hieronder zien dat Olivier Pilon z’n specialiteit nog steeds niet verleerd is en dat Lars ten Teije flink zijn best doet om hem bij te houden.

Interessante ontmoeting

Het beloofd dus al met al een interessante ontmoeting te worden tussen een flink aantal voormalig ploegmaten die de nodige voetstappen hebben liggen op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis, maar dat geldt ook voor Barry Beijer en Eef van Riel die met hun voormalige ploegen ook regelmatig op bezoek kwamen.
Naar we hebben begrepen van reisreporter Youri van Doorn die verslag deed van het trainingskamp in Marbella is op twee man na – Taoufik Adnane en Danny de Leeuw zijn nog niet geheel hersteld van de eerder opgelopen blessures – de rest van de selectie op en top voorbereid voor de oefencampagne en zullen we gaan zien in welke opstelling ‘grote baas’ Gery Vink zijn pupillen de kunstgrasmat opstuurt. Daarbij zullen ook ongetwijfeld gedurende het duel de nodige wisselingen in gaan plaatsvinden om zoveel mogelijk spelers de gelegenheid te geven om weer echt wedstrijdritme op te doen in de aanloop naar de strijd om het echie. Want daar is uiteraard alles op gericht om zo goed als mogelijk voorbereid aan de start te staan in de competitie om daarin een grote rol van betekenis te blijven spelen.

De eerste balomwenteling van 2023 tussen G.V.V.V. en VV Scherpenzeel begint morgenavond om 20.00 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Eric van de Vaart uit Maartensdijk, die langs de lijn zal worden bijgestaan door Mario Kwaytaal en Demian van Grieken.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops & website VV Scherpenzeel

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer