Vooruitblik // Generale repetitie tegen De Graafschap O21

  • Voorbeschouwingen

Aanstaande maandagavond staat de laatste van de drie oefenwedstrijden op de programmarol. Het wordt dus voor de pupillen van coach Gery Vink de generale repetitie voordat zaterdag 21 januari de competitie wordt hervat met de thuiswedstrijd tegen Excelsior ’31. Tegenstander in dit ‘proefwerk’ zijn de jonge talenten van BVO De Graafschap uit Doetinchem die Divisie 1 uitkomen.

Onder 21 competitie

De O21 competitie is sinds 2020 de hoogste jeugdcompetitie van de KNVB en vervangt daarmee de landelijke Reservecompetitie. De competitie was een antwoord van de KNVB op de roep van Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) om hun jeugd beter te kunnen laten doorstromen. Ook de amateurclubs stonden positief tegenover de nieuwe opzet.

In de competitie spelen de Onder 21 (O21) elftallen, soms ook wel ‘Jong’ genoemd, van zowel de meeste BVO’s als sommige amateurclubs. Het eerste seizoen van de competitie werd door de coronacrisis afgebroken. Het seizoen ’21-’22 was het eerste volledig afgewerkte seizoen, waarin uiteindelijk Almere City O21 kampioen werd. De O21 competitie is op het vierde niveau van het Nederlandse voetbal, dus naast de Derde Divisie, geplaatst.

De O21 competitie is opgedeeld in vier divisies (1 t/m 4), die hiërarchisch onder elkaar zijn geplaatst. Een team uitkomend in Divisie 3 kan dus als minder sterk worden beschouwd dan een team uit Divisie 1. Op het laagste niveau, Divisie 4, wordt er nog een onderscheid gemaakt in twee poules, A en B, die naast elkaar staan. In Divisie 1 t/m 3 spelen elk acht O21 teams, in Divisie 4 zijn dat er 16 (twee keer acht ploegen). De clubs werken twee keer per seizoen een volledige competitie af, waarin zij dus één keer thuis en één keer uit tegen elke tegenstander spelen. De najaarscompetitie loopt vanaf het begin van het seizoen tot aan de winterstop, na de winterstop wordt aangevangen met de voorjaarscompetitie. Zowel na afloop van de najaarscompetitie als na de voorjaarscompetitie vindt er promotie en degradatie plaats tussen de verschillende Divisies.

Competities

Het debuut van onze tegenstander in die nieuw opgezette competitie was in ’20-’21 in Divisie 2 van korte duur omdat de coronacrisis in de weg stond, maar zij eindigden daarin als vierde. Vorig jaar kon de competitie gelukkig wel worden uitgespeeld en mochten de ‘Jonge Superboeren’ door de geleverde prestaties dit huidige seizoen in Divisie 1 uitkomen. De najaarscompetitie 2022 werd afgelopen december afgesloten met de hieronder weergegeven eindstand. Hieruit blijkt dat de jonge ploeg van De Graafschap een heel gelijkmatig eerste deel speelde.

Vandaag werd een start gemaakt met het tweede deel, ofwel de voorjaarscompetitie. Voor de twee gedegradeerde teams Willem II O21 en FC Emmen O21, kwamen FC Twente/Heracles O21 en NAC Breda O21 in de plaats. Opnieuw zal daarin een volledige competitie worden afgewerkt. Jong De Graafschap begon met de ontvangst van najaarskampioen PEC Zwolle O21. En onze komende tegenstander deed in de ouverture prima zaken, want ze stuurden de jonge Zwollenaren met een 2-0 nederlaag huiswaarts.
Met de uitwedstrijd tegen NAC Breda aankomende zaterdag in het vizier komt de ploeg van trainer Mees Siers (35) zich dus in Veenendaal voorbereiden op dat duel. En ook NAC Breda begon overtuigend, die wonnen met 0-2 bij nieuwkomer Twente/Heracles en daardoor delen ze samen met De Graafschap de koppositie.

Voetbalsentiment

Bij de echte kenners van het zaterdag top amateurvoetbal zal de naam van deze trainer wellicht een belletje doen rinkelen. En dat klopt als een bus. Siers was namelijk voormalig prof bij De Graafschap, AGOVV, Helmond Sport en kwam na een buitenlands avontuur in Denemarken en IJsland aan het einde van zijn loopbaan terecht bij De Treffers. Daar speelde hij twee seizoenen (’17 t/m ’19) om zich daarna op het trainersvak te storten. Via de jeugd werd hij assistent-trainer bij de hoofdmacht en sinds dit seizoen dus ook hoofdtrainer van de O21.
Siers heeft goede herinneringen aan het sportpark Panhuis, want hij won met De Treffers de beide competitiewedstrijden (0-2 in 2018 en 1-2 in 2019) in de twee jaargangen dat hij in Groesbeek actief was. Hopelijk heeft hij als beginnend trainer ook oog voor voetbalsentiment en laat hij Joran Hardeman een bijna ‘thuiswedstrijd’ spelen. Hoe dat zit zullen wij u haarfijn uitleggen.

Ex-blauwe

De nu 20-jarige en 1,90 meter lange Joran Hardeman is namelijk een geboren en getogen Veenendaler. Sterker nog, hij heeft zijn voetbalopleiding genoten bij G.V.V.V. hoewel hij geboren is in een rood nest. Op jonge leeftijd werd hij gescout door FC Utrecht en verkaste later naar De Graafschap, alwaar hij via de jeugdteams dit seizoen officieel werd toegevoegd aan de A-selectie van hoofdtrainer Adrie Poldervaart. Behoudens in enkele oefenwedstrijden heeft Joran nog geen minuten mogen in Keuken Kampioen Divisie en zal hij meer vlieguren moeten maken in de O21.
Daarom hopen wij, en natuurlijk ook Joran zelf lijkt ons, dat hij komende maandagavond mag aantreden tegen de club waar zijn voetballoopbaan begon.

In de presentatiegids van het seizoen ’21-’22 van onze club stond een uitgebreid portret van Joran over zijn loopbaan als pupil bij G.V.V.V. tot aan zijn aantreden als speler van De Graafschap. Ook bleek daaruit dat zijn liefde voor G.V.V.V. nog steeds levend is.
Klik hier om dat portret te lezen.

Furore

Joran maakte als pupil al een keer furore op het sportpark Panhuis. Onderstaand bericht vonden we terug op de supporterswebsite.

Afgelopen zaterdag (23 febr. 2013 red.) werd door ons eerste elftal met 1-2 van Katwijk verloren, onterechte nederlaag was overal te lezen. Maar wie ook het nieuws haalde was de pupil van de week Joran Hardeman. Vaak zie je een pupil van de week zenuwachtig richting keeper lopen, helemaal niks raars aan wanneer er 2100 toeschouwers naar je zitten of staan te kijken. Joran Hardeman dacht hier heel anders over en verschalkte de keeper van Katwijk met een schitterende lob.
Van de vader van Joran ontvingen wij enkele fotos die hieronder zijn geplaatst.
Op RTV Utrecht werd aan het einde van samenvatting van het duel Joran’s doelpunt herhaald zo’n bijzonder moment wilde ze de kijker niet onthouden.
Joran voetbalt in de E1 en mag binnenkort een proefwedstrijd bij Vitesse komen spelen. De supporters wensen Joran veel succes tijdens deze wedstrijd, lukt het niet dan lekker bij de ‘Blauwen’ blijven voetballen.

Joran Hardeman staat al te smilen bij de gedachte aan wat hij even later gaat doen.
De fraaie lob waarmee Joran Hardeman keeper Atam Koroglu letterlijk het nakijken geeft.

De kopfoto van dit artikel is ook gedurende die wedstrijd gemaakt.

Sportieve revanche?

Zoals in de inleiding al stond heeft de KNVB ingeschat dat het niveau van de Divisie 1 van de O21 teams ongeveer gelijkwaardig zou moeten zijn aan de Derde Divisie. Daarom zou De Graafschap O21 dan ook een goede graadmeter moeten zijn in deze generale repetitie. Afgaande op het eenmaal eerder gespeelde duel tussen de Veenendalers en de jonge Doetinchemers, klopt dat wel.
Want op 15 oktober 2019 kwam Jong De Graafschap eenmaal eerder op bezoek op het sportpark Panhuis. Dat werd toen een redelijk gelijk opgaande strijd waarin de thuisploeg voor de rust een voorsprong nam door Robin Mulder. Direct na de thee maakte Mats Zwiers – tegenwoordig speler van Excelsior ’31 de komende competitie opponent – de gelijkmaker. Dat leek lang de einstand te worden, maar Walid Ould-Chikh, heden ten dage speler van FC Volendam, bepaalde kort voor tijd de eindstand op 1-2.
Dus als G.V.V.V. sportieve revanche wil nemen en de ongeslagen status in de oefencampagne van dit seizoen intact wil houden, want dat lukte vanmiddag ook tegen tweededivisionist IJsselmeervogels (1-1), waarmee het eigenlijk gezien het spelbeeld te weinig kreeg, dan zal opponent De Graafschap onder de duim moeten worden gehouden. Maar ook met een puntendeling blijft die status bestaan.
Daarom zal er aan winnen of een puntendeling dan ook het beste gevoel en zelfvertrouwen worden overgehouden voor de hervatting van de competitie.

G.V.V.V. – De Graafschap 021 begint maandagavond 16 januari om 20.00 uur en zal onder leiding staan van Jesper Sanders uit Doetinchem, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Ramon Gronouwe en Richard Polman.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: website De Graafschap & Johan Hardeman

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer