VOORBESCHOUWING // De Ebbenhorst decor voor derde treffen met Sparta Nijkerk

  • Voorbeschouwingen

In september en oktober van het vorige jaar troffen de Oranje- en Blauwhemden elkaar al in de KNVB beker en de competitie op het sportpark Panhuis. Komende zaterdagmiddag staat de return in de competitie gepland op de thuishaven van de Nijkerker Spartanen en wordt het dus derde keer in korte tijd dat de beide clubs de degens gaan kruisen in voetbaljaargang ’22-’23.

Hoewel de beide clubs oude bekenden van elkaar zijn, het wordt namelijk de 32ste onderlinge ontmoeting in competitieverband, is het al wel weer ruim acht jaar geleden dat er op sportpark De Ebbenhorst om de punten werd gestreden. Want die ontmoeting, die zeer doelpuntrijk eindigde in 3-5 voor de bezoekers, dateert van 20 september 2014. In de terugwedstrijd (op 17 jan. 2015) nam Sparta Nijkerk toen overigens wel sportieve revanche en won met 2-4.
Dat het zolang duurde voordat deze regioderby weer op het programma kon worden gezet heeft te maken de tussentijdse ontwikkeling van de voetbalpiramide en de daarin geleverde sportieve prestaties van de beide opponenten. Want toen de Hoofdklasse nog het hoogste schavot was van het zaterdagvoetbal in ons land waren de Nijkerkers en de Veenendalers bijna ieder seizoen elkaars tegenstanders en daaruit dateren dan ook de meeste van de voorgaande 31 onderlinge duels.

Gescheiden wegen kom weer samen

Bij de ‘bouw’ van een eerste extra top op die piramide, de Topklasse in 2010, was Sparta N. wel present en G.V.V.V. niet. Maar onze gastheren moesten dat terrein aan het einde van de rit direct weer prijsgeven en terugkeren naar de Hoofdklasse, terwijl de ‘onzen’ in 2011 alsnog via een kampioenschap de stap maakten naar die top. Daarmee waren de wegen weer gescheiden.
In 2014 maakte Sparta Nijkerk als beste jongetje van de Hoofdklasse A die omissie goed en uit dat seizoen dateren bovengenoemde onderlinge duels in de Topklasse. Maar de goed ingevoerde zaterdagvoetbalkenner weet dat het daarna wederom mis ging voor de Spartanen en dat de Topklasse te hoog gegrepen was, terwijl G.V.V.V. zich gemakkelijk handhaafde en twee jaar later, weliswaar op het nippertje, de volgende nieuwe trede op dat voetbalbouwwerk, genaamd Tweede Divisie, beklom. Maar daar helaas, tot veler blauw verdriet, vorig seizoen vanaf kukelde.
Drie seizoenen lang konden onze gastheren geen potten breken in de Hoofdklasse tot dat trainer Eric Speelziek in juli 2018 het roer in handen kreeg (en tot en met volgend seizoen dat in handen blijft houden) en er samen met zijn manschappen voor zorgde dat de Nijkerkers zich tot derdedivisionist mochten kronen.

Indrukwekkende opmars

De kundige, ervaren en uitermate sympathieke inwoner van Ede, die al voor vele promoties en/of periodetitels verantwoordelijk was bij o.a. sv TEC, DTS Ede, Rheden en USV Hercules, slaagde direct voor zijn ‘Spartaans’ examen.
Want de manier waarop de Speelziek brigade de promotie vanuit de hoofklasse bewerkstelligde is ronduit indrukwekkend te noemen. Het gehele seizoen ’18-’19 bleven ze in de race voor het kampioenschap, maar uiteindelijk moest die met 1 punt verschil in het nadeel aan Excelsior ’31 worden gelaten. Maar vanaf 23 februari 2019 toen men in en bij concurrent Staphorst met 3-1 verloor, werd een ongekende zegemars ingezet. In de competitie volgde een ongeslagen reeks van 11 duels (9x winst en 2x gelijk), waardoor de derde periodetitel werd binnen gehengeld en deelname aan de nacompetitie veilig werd gesteld.
Maar liefst zesmaal moesten de Oranjehemden daarin in actie komen. Het werden zes zeer succesvolle wedstrijden want zowel Jodan Boys, Eemdijk, en de amateurs van Volendam, werden zowel uit als thuis aan de zegekar gebonden en daarmee was de promotie naar de Derde Divisie een feit.

Revelatie Genrich Sillé moest afgelopen zaterdag voor de eerste keer verstek laten gaan door een blessure. Hopelijk kan hij in Nijkerk weer zijn opwachting maken.

Belemmering door Covid en vormdip

Die ingeslagen weg werd in ’19-’20 probleemloos voortgezet. Vanaf half oktober ’19 werd de kop gepakt en die werd tot aan coronastop niet meer afgestaan. Met vijf punten voorsprong op ODIN ’59 de nummer twee, en maar liefst tien op de nummers drie Harkemase Boys en DVS ’33, kwam er in maart 2020 een einde aan de opmars die door niets en niemand te stuiten leek. Alleen de onzichtbare vijand Covid-19 gooide handenvol roet in het Spartaanse voetbaleten. Zonder deze opponent was de kans heel groot geweest dat onze gastheren tweemaal achtereen een promotie hadden bewerkstelligd.
In de zeer korte jaargang ’20-’21 – Sparta speelde slechts 5 duels en behaalde 10 punten – werd die zeer goede vorm bevestigd en die werd ook probleemloos doorgetrokken in het vorige seizoen. Helaas voor alles wat Sparta lief heeft kostte een april dipje, waarin maar liefst zeven duels werden gespeeld, en er slechts een van werd gewonnen, het kampioenschap, want concurrent FC Lisse denderde wel door en greep de titel.

In hetzelfde p/d schuitje

Maar gelukkig volgde er wel een herkansing op basis van de behaalde tweede periodetitel om alsnog een poging te doen om promotie te bewerkstelligen. De Nijkerkers kwamen daarin aan dezelfde kant van het schema uit als G.V.V.V., dat door de voorlaatste plaats op de ranglijst ook was veroordeeld tot die play-offs. Acht clubs moesten gaan strijden voor één plaatsje in de Jack’s League.
Tot grote treurnis van de beide selecties, staf als de supportersschare ging het zowel voor de Oranje- als de Blauwhemden mis. Sparta Nijkerk en G.V.V.V. hadden elkaar daarin in de tweede ronde kunnen treffen. Maar voor onze gasten werd de eerste ronde al een echec. HSC ’21 was tweemaal te sterk (1-0 en 2-1) en werd door de dubbele winst van G.V.V.V. op Gemert toen de tegenstrever. De Veenendalers pakten de Haaksbergers wel in (2x 3-1), maar stranden uiteindelijk tegen Kozakken Boys, waardoor nu dus in de Derde Divisie deze returnontmoeting op het programma staat.

Te weinig scoren

Dat Sparta Nijkerk opnieuw serieuze en ambitieuze plannen had om te gaan proberen hoge ogen te gooien in deze jaargang was logisch voor vriend en vijand gezien de stappen vooruit die er waren gemaakt. Dat werd nog een extra benadrukt door de transfers van spelers die naar sportpark De Ebbenhorst worden gelokt. De meest bekende voor ons is natuurlijk sluitpost Johan Jansen die maar liefst in 11 seizoenen 311 officiële duels speelde in het blauwe Veense tenue. Maar ook Thomas Reynaers (Noordwijk), Christiaan van Hussen en Mark van der Weijden (Sportlust ’46), Frank Heus (Eemdijk), Penelly Biya (VVOG) en Tyron Fonville (USV Hercules) hebben al meer dan behoorlijk naam gemaakt in het amateurvoetbal. Laatstgenoemde, was evenals Van der Weijden, vorig seizoen topscorer in de Derde Divisie. Fonville deed dat op de zondag, en Van der Weiden op zaterdag, met respectievelijk 25 en 26 treffers achter hun naam.
Maar in het oranje tenue gestoken lukt het de beide goalgetters vooralsnog niet om die vooruitgesnelde faam waar te maken. Van der Weijden heeft er zes gemaakt, Fonville vijf.
En juist aan de zogenaamde ‘voorkant’ lijkt de schoen te wringen, want met in totaal 25 treffers behoren onze gastheren tot een van de minst scorende ploegen in deze divisie, alleen ASWH (21) en Staphorst (20) doen het met nog minder goals in hun voordeel. Want met de 35 tegentreffers behoort Sparta exact tot het gemiddelde gerekend over alle 18 deelnemende ploegen.
Ter vergelijking: ‘Wij G.V.V.V.’ als koploper kregen er ook al 31 om de oren.

Met deze belangrijke redding op de inzet van Ilias Latif hield Johan Jansen de nul in het competitie treffen. Hoewel hij G.V.V.V. vast en zeker het beste wenst, geldt dat niet komende zaterdag tussen 15.00 en 17.00 uur want dan wil hij opnieuw zijn doel schoonhouden.

Thuisvoordeel…

Hoewel het er even op leek, na 11 duels op rij zonder een driepunter en daarna met drie wedstrijden achter elkaar de volle buit, dat het de goede kant op zou gaan om de weg omhoog in te slaan, ging de Speelziek brigade in de afgelopen twee weken toch weer onderuit. FC Rijnvogels pakte op De Ebbenhorst met 1-3 de winst en vorige week zaterdag pikte in Barendrecht de gelijknamige ploeg met minimale winst alle punten in. Daardoor staat Sparta op een huidige 15de en p/d plaats.
Dat is voor een ploeg met ambities om mee te doen om de prijzen natuurlijk niet bijster florissant. Die aspiraties zullen daarom voorlopig in de ijskast zijn gezet en vervangen door zich als de wiedeweerga veilig te spelen. Daarvoor zijn nog voldoende wedstrijden te gaan om dat te realiseren. Zeker in de wetenschap dat de huidige nummer 10 Staphorst slechts drie puntjes voorsprong heeft, geeft de Spartaanse burger vast en zeker moed op betere tijden.
Ook het gegeven dat men thuis aantreedt tegen de koploper zal wellicht bij de spelers, staf en fans een licht optimistische blik op het gezicht toveren. Want 16 van de in totaal 24 veroverde punten werden in 11 duels op eigen vertrouwde grond in de tas gestoken. Ook het doelsaldo daarin, 16 voor om 15 tegen, is positief.

… of toch voordeel voor de gasten?

Onze eigen favorieten hebben de zorgen, die opponent Sparta Nijkerk nu heeft en zijzelf vorig seizoen ervoeren, gelukkig achter zich gelaten en zijn goed op weg naar eerherstel. En dat is niets meer of minder dan zo spoedig mogelijk (direct of indirect) terugkeren naar de Tweede Divisie. Maar om die droom te verwezenlijken zullen er tussentijds nog vele liters water door de Rijn moeten stromen en een flink obstakels moeten worden overwonnen. Sparta Nijkerk is de eerstkomende horde daarin die omzeild zal moeten worden en dat is allerminst een gemakkelijke opdracht voor de Vink brigade.
De voetliefhebbers, zonder enige affiniteit met het amateurvoetbal, zouden op basis van de ranglijst als deze wedstrijd op een totoformulier zou voorkomen, hoogstwaarschijnlijk heel vaak een tweetje invullen, d.w.z. winst voor de gasten. Maar de beter ingewijden, en de beide supportersscharen van de kemphanen, hebben voldoende reden om die op zich logische keuze in twijfel te trekken.
Dit heeft te maken met de twee eerder gespeelde duels aan het begin van dit seizoen.
Dat begon met strijd om de KNVB Beker op 21 sept. jl. op het Panhuis. Daarin waren de gasten vooral in het eerste bedrijf het meest bedrijvig, maar het lichte overwicht leverde geen treffers op. Na de pauze waren de rollen omgedraaid en kreeg de thuisploeg mogelijkheden om de score te openen. Het duurde tot minuut 89 voordat Quincy Veenhof de enige en dus winnende treffer binnenschoot voor de gastheren.
Dertien dagen later volgde het competitie treffen op het Panhuis. Daarin bleken de Spartanen snelle leerlingen, want ondanks een overwicht gedurende grote delen van dat duel door onze hoofdmacht, bleef men overeind. Ook dankzij een paar voortreffelijke reddingen van voormalig G.V.V.V.-er Johan Jansen en dus vielen er geen doelpunten te noteren en werden de punten gedeeld.
Dit heden wijst dus uit dat de beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd zijn, maar ook het verleden toont aan dat dat zo was, dat kunt u hieronder zelf constateren.

Punten o.b.v. 2 voor een gewonnen duel voor 1996.

Waar we voorafgaande aan het bekerduel de kansen op een veilige fifty-fifty hadden ingeschat en het dus altijd raak zou zijn want die wedstrijd moest sowieso een winnaar opleveren, en in de voorbeschouwing op het competitie duel in eigen huis op 52 tegen 48 %, en het mis hadden, willen nu nog even preciezer zijn op basis van de onderlinge competitieduels in Nijkerk.
Er is 33% kans op een één, 47% kans op een twee, en dus blijft 20% kans over op een drie.
De koploper is schatplichtig om dat voor hen voordelige percentage in deze prognose waar te maken, de gastheren om die onderuit te halen.
Maar let op gokkers!!! Het webredactieteam aanvaard geen enkele verantwoordelijkheid en/of aansprakelijkheid als u op basis daarvan uw ingezette geld in rook ziet opgaan.

Deze competitiewedstrijd tussen Sparta Nijkerk en G.V.V.V. begint aanstaande zaterdagmiddag om 15.00 uur op sportpark De Ebbenhorst, Nagtegaalsteeg 1, 3862WJ Nijkerk. Het duel zal onder leiding staan van Dhr. J.A.C. van Dongen uit Nijmegen die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. J. van Westen en Dhr. N.M. Veldhuis.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer