Voorbeschouwing // Koppositie handhaven, dat is het doel

  • Voorbeschouwingen

Komende zaterdagmiddag is de blauwe zijde van het sportpark Panhuis het toneel van heuse topper in de Derde Divisie. Want onze gasten Ste(rk)Do(or)Co(mbinatie) hebben vijf punten minder, en zitten dus in het kielzog van koploper G.V.V.V.

Zestig jaar bleef SteDoCo  – een club die in 1946 ontstond door de fusie van het Hoornaarse HBS (van 1933) en Hoogbloklandse HVV (ook van 1933) –  een bescheiden dorpsclub die in de lagere klassen acteerde.
In 2003 werd met de oprichting van sponsor/businessclub Temporalis een fundament gelegd voor het prestatiegericht acteren van het eerste mannenelftal dat toen in de 4de klasse speelde.
(De club maakte overigens al eerder naam met het vrouwenvoetbal, dat op het hoogste niveau actief was en in 2019 definitief ter ziele ging en nu alleen nog op recreatie niveau wordt beoefend.)

Opmars

Die opmars van de heren ging gestaag met promoties naar de 3de klasse in 2007, de 2de in 2008, de 1ste in 2010 en de Hoofdklasse in 2012. Daarmee had men in Hoornaar dus een klein beetje pech dat net een seizoen daarvoor de Topklasse haar intrede had gedaan, anders was SteDoCo in vijf jaar tijd naar het hoogste platform geslopen via kampioenschappen en het winnen van de nacompetities. Niettemin was het alsnog een prestatie van formaat van de hele (h)echte dorpsclub. Die kreeg nog meer cachet toen niet lang daarna alsnog het hoogste podium werd bereikt.
Want in 2015 werden onze gasten kampioen in de Hoofdklasse A voor ODIN ’59 en buurman DOVO, en mocht men gaan uitkomen bij de elite, genaamd Topklasse. Uit dat seizoen ’15-’16 stammen ook de eerdere twee gespeelde duels tussen G.V.V.V. en SteDoCo (2-2 in Veenendaal en 0-3 in Hoornaar), want daarvoor was men nog nooit tot elkaar veroordeeld.

Neer

In het volgende seizoen (’16-’17) werd de volgende trede op de voetbalpiramide geplakt in de vorm van de Tweede Divisie en werd de Topklasse omgedoopt tot Derde Divisie. G.V.V.V. kon precies die trede nemen door als zevende te eindigen, maar de 14de stek voor de voetballers uit de Alblasserwaard was niet voldoende voor promotie, maar toch mocht SteDoCo zich wel derdedivisionist noemen.
Directe degradatie aan het einde van rit kon nog net worden ontlopen, maar in de nacompetitie struikelde de ploeg van toenmalig oefenmeester Virgil Breetveld in de tweede ronde over onze rode buren die zowel uit als thuis de winst naar zich toetrokken en daarmee promotie bewerkstelligden en SteDoCo achterlieten als hoofdklasser.

Op en stabiel

Onder leiding van voormalig G.V.V.V. trainer en oud FC Utrecht speler Frans Adelaar, die Breetveld was opgevolgd, werd de jacht op eerherstel ingezet in ’17-’18. De titel moest aan Noordwijk gelaten worden, maar het veroveren van de derde periode gaf de ploeg een herkansing. En die play-offs werd een spektakel van jewelste. In de eerste ronde verloor men thuis met 1-2 van Berkum. Dat werd uit in Zwolle met 2-3 na verlenging goedgemaakt, maar dat betekende nog steeds geen beslissing. Die kwam uit de strafschoppenserie die de rood-zwarte formatie met 7-8 won. De laatste horde heette vv Capelle. Opnieuw ging het op het sportpark aan de Groeneweg mis en gingen de Capellenaren er met een 0-1 winst vandoor. Maar op sportpark ’t Slot gooiden de pupillen van Adelaar het tweevoudige duel definitief in het slot. De 0-3 winst was ruim voldoende om terug te keren naar de Derde Divisie.
En daarin verblijven onze gasten sindsdien, met 8ste plek in ’18-’19, onder leiding van Gijs Zwaan die Adelaar was opgevolgd. Maar coach Frans Adelaar keerde na één seizoen weer terug in Hoornaar en beëindigde met zijn ploeg in twee volgende coronajaren als 13de in ’19-’20, een 1ste in ’20-’21. Zijn definitieve afscheid vorig seizoen leverde een 9de stek op.
Hij kreeg opvolging in de persoon van de relatief jonge Rick Adjei (39), die voortijdig zijn congé kreeg bij de beul van G.V.V.V. Kozakkken Boys waardoor de beide teams nu tegenover elkaar staan in de Derde Divisie. Ook zijn huidige assistent, de befaamde oud Feyenoorder André Hoekstra (60), kende een verleden in Werkendam als assistent-trainer.

Byron Burgering was afgelopen zaterdag voor vriend en vijand de ‘grote man’, met twee treffers en eenzelfde aantal asssists.

Toekomstige ambities

De ambities om nog een trede op de ladder te stijgen zijn er zeker, maar wel via de weg van de geleidelijkheid en als het kan met zoveel mogelijk regionaal talent. Die opdracht heeft TD Cees Lagendijk, die vorig januari aantrad, meegekregen. Deze voormalig trainer die aan de wieg stond van de opmars van SteDoCo (zoals hierboven omschreven) als toenmalig kapitein van de troepen heeft zijn sporen ook ruimschoots verdiend bij verschillende clubs in de Alblasserwaard en is dus uitstekend ingevoerd in die regio en heeft een groot netwerk.
De club was al vaandeldrager van het gemeentelijk voetbal in Giessenlanden en is dat ook nog na de fusie in 2019 in de nieuwe gemeente Molenlanden, die uit 20 kernen van dorpen en steden bestaat met tezamen zo’n 45.000 inwoners.
Die nieuw gevormde gemeente herbergt met o.a. Nieuw-Lekkerland en De Zwerver uit Kinderdijk clubs, die voor de invoering van de 1ste klasse in 1970 op het hoogste podium acteerden, maar nu dus al lang in de schaduw van SteDoCo staan. En dat willen ze in Hoornaar graag zo houden door als voetbalclub zo hoog mogelijk te acteren op de voetballadder en daarmee aantrekkelijk zijn voor jeugdige talenten. Mede om die reden is onlangs een geheel nieuw scoutingteam opgetuigd dat hopelijk in de nabije toekomst haar vruchten zal gaan afwerken. Want die regionale tint was aan het begin van dit seizoen nog niet aan de orde.

De Hoornaarse Derdedivisonist verbreedde voor dit seizoen de selectie. Tegenover de vertrekkers, waaronder oud-G.V.V.V.ers Olivier Pilon (Scherpenzeel) en Laurens van der Voort (Sportlust ’46) stond de komst van o.a. deze bekende nieuwelingen: Jeffrey van Nuland en Elvio van Overbeek (Kozakken Boys), Junior Ebobo (TEC), Redouan El Hankouri (Excelsior Maassluis), Akram Salhi (Barendrecht en Jong Sparta).
De beide ex-profs Mounir El Hamdaoui en Ali Messaouid trokken hun overschrijving op de valreep in. Daarvoor werd op het laatste moment Sjaak Kuyper van FC San Gwann uit Malta (daarvoor NAC) nog aangetrokken.
Ondertussen zijn in de winterstop Junior Ebobo en Steven Edwards vertrokken en zijn net voor het sluiten van de transfer deadline spits Amoros Nshimirimana (SV Straelen D., daarvoor FC Utrecht, Willem II en Helmond Sport) en middenvelder Danny van Haaren (TEC, daarvoor Katwijk en Telstar) overgekomen naar het sportpark aan de Groeneweg.

In vorm

Voorlopig ziet het er naar uit dat de flink gemuteerde ploeg en de nieuwbakken coach Adjei, die zijn contract al heeft verlengd tot medio 2024, een prima eenheid vormen. Want waar vorig seizoen in deze fase van de competitie een 9de positie werd ingenomen met 26 veroverde punten, zijn dat er nu 10 meer en doet SteDoCo volop mee in de strijd om de topplaatsen.
Weliswaar gingen in de aanloop naar deze tweede competitiehelft twee oefenduels verloren – beide keren met 2-1 tegen Achilles Veen en TEC – en werd er 1 gewonnen van competitiegenoot ASWH (3-0), in de competitie zijn captain Joran Schröder c.s. (tevens topscorer van het team met 11 treffers, en al acht seizoenen drager van het rood-zwarte tenue) al vier duels op rij ongeslagen. Driemaal winst en een gelijkspel (0-0) afgelopen zaterdag tegen Barendrecht, leverde 10 punten op, en daarmee een gedeelde derde stek samen met Sportlust ’46 op de ranglijst.
Daarmee zal het duidelijk zijn dat G.V.V.V. een opponent treft die duidelijk de vorm te pakken heeft en die in Veenendaal zal willen voortzetten om de achterstand van vijf punten te reduceren tot twee.

Genrich Sillé laat goalie Maarten de Fockert kansloos en maakt de enige treffer op het sportpark aan de Groeneweg in Hoornaar.

Niet verliezen geen uitgangspunt

Het is dus de uitdaging voor de pupillen van Gery Vink om die intentie van de gasten te voorkomen. Met een puntendeling, zoals dat gebeurde tijdens het laatste, en ook enige eerdere bezoek, van SteDoCo aan het sportpark Panhuis zou dat gevaar in ieder geval worden bezworen.
Het duel op 26 september 2015 eindigde in 2-2. Door treffers van Rodny Hofman en Wilco den Hartog namen de ‘onzen’ tweemaal een voorsprong, Mo Faouzi zorgde voor de gelijkmaker (1-1), en huidig Voetbal Academy bestuurslid Martin van Eck zorgde met een eigen doelpunt voor de eindstand.
Maar met die instelling van niet verliezen zal en mag de huidige koploper niet aan deze topper in de Derde Divisie beginnen. Nee, het uitgangspunt zal zijn om hetzelfde te doen als in september bij de uitwedstrijd in Hoornaar toen de drie punten, op de valreep, werden binnengesleept door een laat doelpunt van Genrich Sillé. Maar dit ging niet zonder slag of stoot want onze gastheren van toen toonden zich in grote delen van dat duel minstens gelijkwaardig.

Goals maken geen probleem, voorkomen wel

Bij zo’n minimale winstpartij komt in ieder geval een aspect kijken dat G.V.V.V. juist in de thuiswedstrijden (nog) niet beheerst, en dat is; niet op achterstand komen. Want dat gebeurde wel in acht van tien tot nu gespeelde wedstrijden op eigen grond. Daarvan werden er zes alsnog in winst omgezet. Dus een achterstand hoeft op zich op voorhand niet funest te zijn, maar toch gingen er alsnog twee verloren (Staphorst en Barendrecht). De overige twee eindigden in een dubbelblanke score (Hoek en Sparta Nijkerk). Naast dat duo duels lukte het captain Joeri Potjes c.s. niet te scoren in en bij Volendam.
Daarmee mag worden geconstateerd dat het maken van goals niet het probleem is, want met 2,5 goal gemiddeld per wedstrijd zijn onze favorieten veruit het meest scorende team in de Derde Divisie. Vorige week zaterdag werd daarvan in en bij Hoek het ultieme voorbeeld gegeven met zeven treffers. Maar in het voorkomen daarvan moeten de Veense blauwhemden hun meerdere erkennen in vijf concurrenten, waaronder SteDoCo. En laat nu ook diezelfde wedstrijd in Zeeland daarvan een illustratie zijn geweest. Want bij een 1-7 voorsprong kreeg goalie Jan van Willige in de laatste twintig minuten nog drie treffers om de oren.
Dit zal bij de afgelopen trainingen in deze week zeker een punt van aandacht zijn geweest van de staf en de selectie, en iedere direct betrokkene zal meteen ruiterlijk toegeven dat het een smetje was op de verdere galavoorstelling in Zeeuws Vlaanderen.
Die (kleine) bezoedeling kan het team van coach Vink voor eigen publiek goedmaken door een herhaling van zetten in het maken van doelpunten en er leerschool getrokken uit het defensieve werk in het voorkomen daarvan.
Maar ook als de eerste wens altijd maar groter is dan de tweede is er geen vuiltje aan de lucht en krijgen alle Veense blauwen zo’n zelfde foto met lachende gezichten te zien als in de kopfoto boven dit artikel en wordt de titel bewaarheid.

G.V.V.V. – SteDoCo begint komende zaterdag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. J. te Kloeze uit Middenmeer. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. G. van Mun en Dhr. M.G.S. Kwaytaal.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Foto’s: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Punten pikken op De Boshoek vaak tevergeefse moeite

Voorbeschouwingen | 28 maart 2024
Lees meer