Voorbeschouwing // Topper en tegelijkertijd primeur op het Panhuis

  • Voorbeschouwingen

Na een weekje vrijaf, die de carnavals liefhebbers onder ons ongetwijfeld hebben weten te waarderen, brandt zaterdagmiddag de strijd in de Derde Divisie weer los. Onze hoofdmacht is dan gastheer voor Sportlust ’46 uit Woerden.

Nooit eerder waren onze gasten tegenstanders op thuishaven sportpark Panhuis, dus dat is een echte primeur. Tevens mag deze ontmoeting zonder enige terughoudendheid de noemer topper dragen omdat G.V.V.V. als huidig koploper aan gaat treden tegen de runner-up op de ranglijst. Het gaatje tussen de blauwe formatie uit Veenendaal en de roodhemden uit Woerden bedraagt slechts één puntje, dus als er een winnaar uit die onderlinge strijd komt doet dat team op voorhand goede zaken.
Als klap op de vuurpijl is G.V.V.V. versus Sportlust ’46 ook nog eens de laatste wedstrijd van de tweede periode en staat er mogelijk ook nog een zogenaamde ontsnappingsroute op het spel, die aan het einde van rit recht geeft op deelname aan de nacompetitie voor promotie naar de Jack’s League, als die direct niet mocht lukken. Maar hierin hebben de beide kemphanen het lot niet geheel in eigen handen, want er is nog een derde gegadigde, te weten ACV, die er in die tweede periode het beste voorstaat. De Assenaren gaan zaterdag op bezoek op Urk om daar te strijden voor die deeltitel.
De onderstaande top vijf op de ranglijst en in de tweede periode geeft aan dat er weer allerlei scenario’s zijn te verzinnen op deze thrillerachtige zaterdagmiddag die bij voorbaat daarom al bol staat van de spanning.

De weg omhoog

Waar beide ploegen ongeveer een even lange bestaansgeschiedenis kennen is die van G.V.V.V. veruit het langst in de top van het amateurvoetbal. Want waar de thuisploeg al vanaf begin jaren zestig van de vorige eeuw een woordje meesprak op het hoogste zaterdagniveau is dat voor Sportlust ’46 pas de laatste 15 jaar het geval op de een na hoogste trede van de zogenaamde voetbalpiramide.
Voordien pendelden de Woerdenaren heen en weer tussen de tweede en vierde klasse. De weg omhoog, die vanaf 2006 werd ingezet, was er een van vallen en weer opstaan. Driemaal werd de Hoofdklasse bereikt (2011, 2015 en 2019), maar ook moest men tweemaal daarna weer een stapje terugdoen. Maar in het seizoen ’18-’19, bij het debuut van oefenmeester Patrick Loenen, zelf voormalig speler van DOS en Holland (nu samen DHSC vormend), ging het opnieuw crescendo.
Het kampioenschap in 1C betekende terugkeer naar de Hoofdklasse en ook daarin lieten de rood-witten zich van hun beste kant zien. Toen in maart 2020 de competitie werd stilgelegd i.v.m. de Covid-19 maatregelen stond Sportlust ’46 bovenaan in de hoofdklasse A. Helaas leken in eerste instantie de uitstekende prestaties van Patrick Loenen c.s. lou loene te worden omdat de KNVB had besloten dat bij de stilgelegde competities geen promotie/degradatie regeling zou worden toegepast. Maar enkele maanden later kwam er alsnog een bevrijdende brief uit Zeist dat onze gasten alsnog mochten promoveren naar de Derde Divisie.
Deze Divisie had daarvoor, door terugtreding van enkele beloften bvo’s en faillissementen van clubs zullen bestaan uit 17 deelnemers, maar de bond besloot dat deze toch weer aangevuld zou worden tot 18 clubs. Het werd dus een ‘papieren promotie’ voor Sportlust ’46 maar die was zeker niet onverdiend en werd natuurlijk van harte toegejuicht door eenieder die de club lief heeft.

Herkansing geeft geen soelaas

Het debuut daarin, in ’20-’21, duurde door Covid-19 maatregelen maar zeer kort en dus kon de sterke opgaande lijn niet verder worden getoond aan de eigen aanhang en de buitenwereld. Dat geschiedde vorig seizoen dus wel, want Sportlust ’46 schoot als een raket uit de startblokken en veroverde op overtuigende manier de eerste periodetitel. Maar helaas lukte het aanhaken bij de strijd om de kampioenstitel later in dat seizoen niet meer, die was op overtuigende wijze voor FC Lisse, en daarom was een derde plek op de ranglijst het maximaal haalbare. Maar die behaalde deeltitel gaf wel recht op een herkansing in de p/d nacompetitie. Daarin trof men in de eerste ronde Kozakken Boys. In eigen huis in Woerden konden de Werkendammers nog op 0-0 worden gehouden, maar op sportpark De Zwaaier legden de rood-witten met 4-1 het loodje en dus was de droom om voor de derde keer in korte tijd nogmaals te promoveren aan flarden.

Byron Burgering was op 6 sept. tweemaal trefzeker in Woerden. Links met nummer 14 Laurens van der Voort.

Zelfde beul

Datzelfde Kozakken Boys was ook de beul voor G.V.V.V. in de finale van die play-offs. Door de twee nederlagen (3-1 en 1-4) voor de Veenendalers behielden de Kozakken hun status door hun verblijf in de Jack’s League te continueren, en moest ons vlaggenschip een stap terug doen. Door die ontwikkelingen is het daarom nu zover gekomen dat de Veenendalers en de Woerdenaren voor het eerst in hun geschiedenis tegenstanders van elkaar zijn in competitieverband. De heenwedstrijd op sportpark Cromwijck vond plaats op dinsdagavond 6 september jl. en werd door onze favorieten omgezet in een 1-4 overwinning.
Het allereerste treffen tussen de beide kemphanen vond ruim een jaar eerder plaats op 24 juli 2021 op hetzelfde sportpark, maar die had geen officieel karakter. Dit was de eerste wedstrijd in de oefencampagne van seizoen ’21-’22 toen G.V.V.V. nog onder leiding stond van de huidige Sportlust oefenmeester Jochem Twisker. Toen waren de gastheren wel de sterksten en stond er na negentig minuten spelen 4-2 op het scorebord.

Het kan verkeren

De Nederlandse dichter en toneelschrijver Bredero zei het ruim vier eeuwen geleden al: ’t Kan verkeren’, ofwel het kan veranderen, het (voetbal)leven kan er na een korte tijd drastisch anders uitzien. Dat is dus precies wat gebeurde in het vorige en dit seizoen.
Coach Twisker kreeg onze hoofdmacht niet aan de praat en trok in samenspraak met onze bestuurders, zonder enige ‘hard feelings’ wederzijds, zijn conclusies en verliet G.V.V.V. na negen gespeelde competitieduels. Niet veel later kwam er een verzoek van zijn ‘oude liefde’ Spakenburg om als klankbord te gaan fungeren voor interim-coach Chris de Graaf die tussentijds Eric Meijer was opgevolgd. Een verzoek dat niet tevergeefs was.
Toen was al bekend dat Sportlustcoach Patrick Loenen de leiding zou krijgen aan de blauwe zijde van sportpark De Westmaat in dit seizoen. Ruim twee weken later maakten onze gasten bekend dat Jochem Twisker de opvolger zou worden van Loenen, waardoor de beide trainers dus van stuivertje wisselden.
Dit tot nu toe tot volle tevredenheid van de clubleiding van Sportlust ’46 want begin november jl. werd het contract van de sympathieke Bussumer geprolongeerd tot medio 2024.
Maar Patrick Loenen overkwam in en bij Spakenburg hetzelfde als Jochem Twisker bij onze club. Op de een of andere manier was er geen klik, vielen de prestaties t.o.v. de verwachtingen tegen en was het begin november vorig jaar einde oefening op De Westmaat voor Loenen en kreeg assistent De Graaf de touwtjes definitief in handen. Niet veel later in diezelfde maand kwam het bericht naar buiten dat oefenmeester Patrick Loenen volgend seizoen DVS ’33 onder zijn hoede gaat nemen.
Zo zie je maar weer dat oude wijsheden nog steeds opgeld doen.

Dwarsverbanden

De ingewijden weten dat er naast Jochem Twisker nog meer dwarsverbanden zijn tussen de gastheren en gasten van komende zaterdag. Er zijn namelijk nog meer ex-blauwen actief bij de succesvolle club uit Woerden. Bij de stafleden is dat verzorger Theo Lepelblad die deze functie een flink aantal seizoenen geleden bij onze club voor zijn rekening nam.

Maar niet alleen in de staf vinden we voormalige blauwen, ook op veld is er een trio spelers te vinden die de nodige voetstappen hebben liggen op het sportpark Panhuis. De laatste die de overstap maakte is natuurlijk Joshua Patrick. Na twee seizoenen in het blauw, met 43 officiële duels met daarin vijf treffers achter zijn naam, verkaste hij nu aan het begin van dit seizoen naar Woerden. Nog niet zolang geleden werd bekend dat het voor Patrick tevens bij dit seizoen blijft, want hij verkast in ’23-’24 naar competitiegenoot VVOG. Maar Joshua is ondertussen wel belangrijk voor Sportlust, want hij neemt met zes treffers de tweede plaats in op de clubtopscorerslijst. Zijn opvolger wordt alweer een voormalig blauwe, want Soufiane Laghmouchi komt volgend seizoen over van Scherpenzeel, nadat hij van ’16 t/m ’20 87 officiële wedstrijden speelde in het Veense blauwe tenue en daarin 21 treffers maakte.
Korter van stof was Mo Bendadi. Die kwam in januari 2019 over van FC Lienden, maar vertrok na een half seizoen in het blauw naar Sparta Nijkerk. Via TEC stapte de aanvallende middenvelder medio 2021 over naar Sportlust ’46, waar hij nu met kop en schouders de clubtopscorerslijst aanvoert met 12 goals, en samen met Schalkwijk van HSV Hoek tweede staat achter onze eigen Byron Burgering (13 treffers) op doelpuntenranglijst van deze Derde Divisie. Bijzonderheid voor Bendadi is dat hij precies de helft van zijn goals maakte vanaf de elfmeterstip. Het veroveren van strafschoppen en deze omzetten in treffers is trouwens een enorme specialiteit van de pupillen van Twisker, want naast de zes die Bendadi al maakte werden er nog drie doeltreffend genomen (Al Mahdi 2x en Metalsi 1x). Met negen toegekende en rake elfmetertrappen staat Sportlust ’46 op die ranglijst ruimschoots bovenaan. Alleen ACV, DOVO, Ter Leede en VVOG komen met vier omgezette penalty’s een heel klein beetje in de buurt.
En last, maar zeker niet least is er nog een andere nieuwkomer in de selectie van Twisker met een Veens verleden. Dat is Laurens van der Voort, hij kwam in juli jl. over van SteDoCo, waar hij naar toe was gegaan toen hij aan het einde van jaargang ’20-’21 G.V.V.V. verliet. Deze nu 28-jarige centrale verdediger speelde maar liefst zes seizoenen in onze hoofdmacht en kwam tot een totaal 141 officiële duels in het blauw tenue. Maar waar Mo Bendadi en Joshua Patrick veelal basisspelers zijn kwam Van der Voort tot nu toe tot 13 optredens in de hoofdmacht van Sportlust ’46. Of dit om tactische redenen was of vanwege wellicht blessures is bij uw scribent niet bekend.
Tenslotte moeten we ter volledigheid nog vermelden dat er andersom ook een speler bij G.V.V.V. is met een (kort) Sportlust verleden. Dat is niemand minder dan de al eerder genoemde Byron Burgering. In juli 2020 kwam hij over van FC Eindhoven naar Woerden. Vanwege de corona maatregelen duurde dat seizoen maar erg kort en speelde Burgering, voor zover we hebben kunnen nagaan, geen enkele officiële wedstrijd bij de hoofdmacht.
Onze huidige topscorer vertrok toen in februari ’21 naar het Poolse Miedz Legnica. Daar kwam vroegtijdig een einde aan z’n contract en Byron Burgering werd in januari ’22 door G.V.V.V. ingelijfd.

De cijfers

Dit zijn al met al voldoende ingrediënten om speelronde 23 een speciaal tintje te geven. Daar komt dan nog bij de beide ploegen ook nog eens prima presteren in deze Derde Divisie en volop in de race zijn om het beste jongetje van de klas te worden.
Na een wat wisselvallig begin voor de mannen van Twisker hebben ze nu echt de smaak te pakken gekregen en zijn ze gerekend over de laatste 15 duels, na ACV, het best presterende team. De ‘onzen’ zijn dan nog weliswaar koploper maar presteren over voornoemde periode toch net iets minder. Dit komt goed tot uitdrukking in de ranglijst over de huidige vorm.

Daarnaast werden door captain Martijn Jansen c.s. de laatste drie duels tegen DVS ’33 (2-0), FC Rijnvogels (0-3) en Barendrecht (2-0) omgezet in het behalen van het maximaal aantal punten, met ook nog eens een trio clean sheets. Bovendien presteert Sportlust ’46 tot nu toe het best van alle 18 deelnemers op vreemde bodem zoals hieronder blijkt uit de respectievelijke uit- en thuisstand.

Onvoorspelbare topper

Het team van trainer Gery Vink is bij thuis- of uitwedstrijden daarin wat regelmatiger, alleen valt wel op dat het doelsaldo buitenshuis er een stukje florissanter uit ziet. En juist in het maken van doelpunten zit de laatste twee wedstrijden het grootste mankement. Na de uithaal in en bij Hoek met zeven treffers eind januari, is het er in deze carnavalsmaand nog niet van gekomen om te kunnen juichen voor een treffer.
Daar staat dan gelukkig ook weer tegenover dat er ook geen tranen geplengd hoefden te worden over een tegentreffer in de duels tegen SteDoCo en Sparta Nijkerk die beide dubbelblank eindigden.

Maar als G.V.V.V. haar promotie aspiraties wil waarmaken zal er komende zaterdag toch gescoord moeten worden, dat is zo klaar als een klontje. Als dan achterin weer de nul kan worden gehouden is het prima als dat bij één treffer blijft. Maar die kans lijkt gezien de huidige statistiek en de twee eerdere onderlinge ontmoetingen, die hierboven al zijn benoemd, niet zo heel erg groot.
In Woerden ging het G.V.V.V. de laatste keer redelijk makkelijk af. Na wel weer een 1-0 achterstand veroorzaakt door Kesly den Haag, maakten Byron Burgering (2x), Quincy Veenhof en Ilias Latif dat ruimschoots en ook verdiend goed. In de oefenwedstrijd een jaar eerder ook op sportpark Cromwijk nam G.V.V.V. de leiding, maar walste Sportlust ’46 daar overheen met vier treffers waarvan eentje van Bendadi. In de slotminuut zorgde een benutte strafschop voor de blauwhemden voor een iets dragelijker aanzien, maar over de winst van onze gastheren toen, viel helemaal niets af te dingen.
Kortom je moet dus wel heel diep in het koffiedik kunnen kijken om iets zinnigs te voorspellen over de uitslag van deze hele echte topper. De blik van uw scribent reikt in ieder geval niet zo ver, en hopelijk hebben velen hetzelfde vermoeden en komen die met eigen ogen aanschouwen wat de uitkomst van deze topper in de Derde Divisie gaat worden.

G.V.V.V. – Sportlust ’46 begint zaterdagmiddag op sportpark Panhuis om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. L.E. Cantineau uit Voorburg, die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. R. Bruining en Dhr. M. Yanat.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops
Infographics: Ltrack

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer