Reeks Staantribune on tour gestart: ‘Enorm leuk en leerzaam’

  • De club

De nieuw leven in geblazen supportersvereniging De Blauwen is uiterst actief en timmert flink aan de weg met voor ieder wat wils. Onlangs was er al een darttoernooi en dit werd afgelopen vrijdagavond opgevolgd door een bezoek van de mannen achter het glossy magazine Staantribune. En komende zaterdagavond kunt u meeblèren met een trits aan hits op de Hollandse avond.

Maar nu terug naar vrijdagavond toen zich klokslag acht uur zo’n ruime vijftig man in het businesshome hadden verzameld om de verhalen aan te horen van Jim Holterhues, Jeroen Heijink, Hans Douw en Joris van de Wier en dat alles onder deskundige presentatie van ons eigen clublid Ino Diepeveen, tevens medewerker aan de podcasts van Staantribune.

Het SOT team met v.l.n.r. Ino Diepeveen, Jim Holterhues, Jeroen Heijink, Hans Douw en Joris van de Wier.

Kwartje erin en draaien maar

In de aankondiging van deze avond stond: ‘Je gooit er een kwartje in, en ze lullen voor een knaak’. Nou daar bleek op deze avond geen woord van gelogen, want bijna vier uur lang hielden de vijf heren, die allen vlot van tongriem gesneden zijn, ons geboeid bezig met de ene na de andere smakelijke anekdote. Van opgepakt worden door Russische politie in het stadion van CSKA Moscow tot stiekem met behulp van een container over de hekken van een leeg stadion klimmen terwijl 50 meter verderop een toegangshek gewoon open stond. Herinneringen aan stadionbezoeken en nostalgische voetbalmusea, en hoe Heijink ertoe kwam om shirts te gaan verzamelen en hoe ze allemaal zo ‘gek’ zijn geraakt om buiten het voetbalspelletje om, er bijna een levenswerk van hebben gemaakt om in 2014 een magazine te beginnen en alles wat er daarna is bijgekomen (podcasts, boeken, shop, sociale media etc.) ten behoeve van nog meer van dit soort ‘nerds’ in het Nederlandse voetbalwereldje. Het doel van de heren kan het best worden omschreven door een statement op de homepage van de website van De Staantribune over te nemen en die is als volgt:

VOETBAL IS MEER DAN ALLEEN DE NEGENTIG MINUTEN BINNEN DE WITTE LIJNEN.
Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, kijkt op een andere manier naar voetbal.
De artikelen in Staantribune gaan over alles wat met voetbal te maken heeft, behalve het spelletje zelf. Het draait in Staantribune vooral om de liefde voor voetbal, waarbij ook mooie fotografie en stijlvolle vormgeving een belangrijke rol spelen. Met Staantribune willen de makers laten zien dat voetbal meer is dan alleen de negentig minuten binnen de witte lijnen.

Quiz

Tussen alle fantastische verhalen door was er ook nog een interactief gedeelte in de vorm van een voetbalquiz, met natuurlijk als onderwerp voetbalstadions, die via de mobiele telefoons gespeeld kon worden en waar iedere bezoeker ook een poging waagde om een van de drie door Staantribune beschikbaar gestelde boeken te bemachtigen.
De vragen waren o.a. Welk stadion heeft een zweefbaan in de nabijheid, tegen wie speelde Nederland in het stadion van SC Braga bij het EK, welk stadion heeft op iedere hoek een pub, en welke geboren Veenendaler speelt in het Joseph Marienstadion?
Na de 25 meerkeuzevragen kwam Mathijs (achternaam onbekend), maar op twitter bekend als ‘Lord of the Wins’, als beste uit de bus. Ja, en als je zo’n bijnaam hebt dan moet je dat ook waarmaken natuurlijk.

Een heel klein deel van de shirtverzameling van Jeroen Heijink. Met op de voorgrond en op de tas daaronder het befaamde Oranje tenue uit 1988.

Shirts

En dan was er ook nog de shirt contest. Alle deelnemers was gevraagd, om indien mogelijk, naar deze avond te komen met een voor hen ‘heilig’ shirt. Velen hadden hier uiting aan gegeven, dus waren heel veel kleuren van de regenboog vertegenwoordigd. Uw bezoeker en scribent had voor deze gelegenheid een ‘nepper’ van zijn zoon kunnen regelen, want zelf is hij absoluut geen shirtjesfreak. Zoonlief had het shirt dat het Nederlands elftal droeg tijdens het gewonnen EK van 1988 – een oranje shirt mooi van lelijkheid – een aantal jaren geleden in Duitsland gekocht voor 6 euro met de opdruk Marco en nummer 10. Ja, en dan weet je al dat is geen echte. Maar verzamelaar Jeroen Heijink had die originele wel en ook nog in verschillende uitvoeringen en daarbij gaf hij ook nog een college hoe je kon zien of je maken had met een ‘nepper’ of een echte. Uiterst leerzaam voor de wel verzamelaars.
Maar goed de mijne was dus niet zo bijzonder, maar andere diverse deelnemers hadden die wel aan. Gezamenlijk bogen de vier heren als juryleden zich over wie er met de door de supportersvereniging gestelde prijsjes vandoor mochten gaan.
Voormalig eerste elftalspeler Marco de Jager kreeg de derde prijs toebedeeld met een shirt van Feyenoord met het Opel logo als sponsor. André Merlijn droeg een shirt van het Argentijnse Club Atlético Platense Reserves en dat was bijzonder genoeg om de tweede prijs in ontvangst te mogen nemen. Maar met unanieme stemmen ging de eerste prijs naar Jaap Rademaker met een origineel shirt uit eind jaren zeventig van NEC Nijmegen. Het bijzondere daaraan was dat de clubkleuren groen, rood en zwart alleen in de opdruk voorkomen en het shirt verder geheel geel is. Dat had te maken, zo vertelde Jaap, met de subsidie van gemeente Nijmegen aan de club die die kleur daarmee hadden afgedwongen.

De eerste prijswinnaar in de shirt contest.

Hiermee kwam er tegen twaalf uur een einde aan deze onvolprezen zeer vermakelijke en erg goed georganiseerde avond van de supportersvereniging De Blauwen.
Ik denk dat ik namens alle bezoekers Jim, Jeroen, Joris, Hans en Ino, en uiteraard ook de mensen achter de bar die zorgden voor een natje en droogje op z’n tijd, heel hartelijk mag bedanken voor een avond vol met voetbalplezier en het kijkje achter de schermen van de Staantribune.

Kon u niet aanwezig zijn en toch geïnteresseerd zijn geraakt dan verwijs ik u graag naar de website Staantribune.nl waar diverse boeken en/of artikelen zijn te bestellen, podcasts zijn te beluisteren of een abonnement kan worden afgesloten op het 6x per jaar verschijnende magazine. Ook kunt u een eventueel andere voetballiefhebber als cadeau een abonnement geven voor een verjaardag, jubileum of anderszins.

Een bezoeker

Ander nieuws

Vallei & Rijn en G.V.V.V. organiseren spetterend toernooi als seizoensafsluiting

De club | 28 mei 2024
Lees meer

Vrijwilligersavond opnieuw een groot succes

De club | 27 mei 2024
Lees meer

Donderdag aangepaste openingstijd kantine

De club | 27 mei 2024
Lees meer