VOORBESCHOUWING // Duel der lotgenoten, maar …

  • Voorbeschouwingen

… met vooraf geheel andere uitgangspunten. Zo moet de kop van deze voorbeschouwing volledig luiden. Zowel onze eigen hoofdmacht, als die van A(ltijd) S(terker) W(orden) H(endrik) Ido Ambacht, degradeerden vorig seizoen uit de Jack’s League. Maar nu op ruim 2/3 van de competitie heeft G.V.V.V. de terugkeer binnen handbereik en moeten onze gasten opnieuw strijden om afdalen te voorkomen.

Bloeiperiode

Onze ruim negentig jaar oude gasten (opgericht op 1 augustus 1929) bereikte in 1983 voor het eerst het hoogste podium, de toenmalige Eerste Klasse. Daar viel men tweemaal uit, maar ook volgde telkens een snelle terugkeer. En toen de hoofdklasse in 1996 ontstond was A.S.W.H. weer direct aanwezig. Er volgde nog een slippertje, maar toen deze nieuwe eeuw aanbrak waren de Ambachters weer boven Jan en volgde er een ongekende bloeiperiode in de Hoofdklasse die vast en zeker met gouden letters in de annalen van club staat beschreven.
Want aan het begin van deze eeuw maakte A.S.W.H. veel indruk onder de liefhebbers van het zaterdagvoetbal. Onder leiding van André Wetzel (1x) en Jack van den Berg (2x) werd driemaal het Hoofdklasse kampioenschap in de wacht gesleept. De laatste keer in 2005 zelfs gevolgd door algehele zaterdag titel en het overall amateurkampioenschap van Nederland.
Daarnaast staan er drie districtsbekers (2006, 2014 en 2016), twee KNVB Bekers voor amateurs (2006 en 2014) en twee Supercups (2005 en 2014) in de prijzenkast.
Tussendoor liet ASWH zeker wel van zich horen, maar in de competitie lukte het niet om de nieuwe Topklasse (2010) te bereiken, en ook de Tweede Divisie (2016) was een brug te ver.

Toch gelukt

Na jaren van tevergeefs proberen, driemaal eerder ging het in de nacompetitie mis, lukte het A.S.W.H. in 2019 wel om weer op het hoogste amateurniveau terug te keren.
Via een overgenomen derde periodetitel van kampioen Noordwijk werd de nacompetitie gehaald. Daarin werd eerst zondag derdedivisionist OFC (nu wel Tweede Divisie) uitgeschakeld waarna onze, nu ter ziele gegane zondagtak van streekgenoot FC Lienden aan de Ambachters werd gekoppeld in de strijd om lijfsbehoud voor de Betuwenaren, of promotie voor de wit-zwarte formatie van toenmalig trainer Cesco Agterberg.
Het werd een zinderend tweeluik waarvan de eerste wedstrijd op sportpark Schildman met 0-1 verloren ging. Maar op de Abdijhof in Lienden maakte A.S.W.H. die omissie goed door in de absolute slotfase van de toegevoegde tijd de 0-2 te maken en daarmee op doelsaldo FC Lienden de baas te blijven en daarmee te promoveren naar het hoogste echelon.

Er komen is één…

Dat het vervolg op de terugkeer geen sinecure zou worden daar was men zich in alle geledingen van A.S.W.H. zeer van bewust. Het was aan het begin van het debuutseizoen ’19-’20 daarom ook een reële doelstelling dat handhaven in de Tweede Divisie een net zo grote prestatie zou zijn als de promotie daarnaartoe. De ploeg van coach Rogier Veenstra, die Agterberg was komen vervangen bij het debuut in deze Divisie, kende een alleszins redelijke start. Maar vanaf half oktober 2019 slaagden toenmalig captain Jesper van den Bosch c.s. (nu Barendrecht) er niet meer in om in 13 duels een driepunter bij te schrijven. Er werden nog drie punten veroverd door evenzovele gelijke spelen, maar dat was het. De 2-1 winst thuis op G.V.V.V., toen de beide teams na lange tijd weer tegenover stonden, bracht ook geen ommekeer, want daarna volgden nog drie duels waaruit 1 puntje werd gepeurd voordat de definitieve Covid stop aanbrak met onze gastheren als rode lantaarndrager.
Tot opluchting en geluk van alles wat A.W.S.H. een warm hart toedraagt had dat geen consequenties omdat in Zeist werd besloten dat er geen promoties/degradaties zouden volgen voor de maar deels uitgespeelde competitie jaargang.
Of de Ambachters in ’20-’21 dan pech of geluk hadden bij de zeer kortdurende competitie (6 wedstrijden) mag ieder voor zich bepalen, maar feit is wel dat ze bij de hernieuwde coronastop waren omgeturnd van hekkensluiter naar runner-up achter koploper AFC met 12 punten achter de naam.
Waar in Hendrik Ido Ambacht werd gehoopt op zo’n zelfde vliegende start, toen in augustus 2021 er weer competitievoetbal mocht worden gespeeld, kwam men helaas van een koude kermis thuis. Tot begin maart 2022, mocht mede door de 3-1 overwinning op G.V.V.V. bij de herstart na de winterstop, nog worden gehoopt op lijfsbehoud. Maar daarna ging het hard bergafwaarts (o.a. door de sportieve revanche die de ploeg coach Gery Vink nam in de thuiswedstrijd (6-0)), en werden uit 18 duels slechts drie punten behaald en dus was directe degradatie onvermijdbaar. Daarmee gaat het gezegde boven deze alinea dus weer eens op: ‘Er komen is één, er blijven is twee’.

Genrich Sillé, die omhoog wordt getild door zijn ploeggenoten nadat hij de 0-1 heeft gemaakt bij ASWH, maakte afgelopen zaterdag zijn rentree na blessureleed.

Nieuwe trainer en manschappen

Ruim voordat de degradatie een feit werd had trainer Veenstra al aangegeven te gaan vertrekken van sportpark Schildman. Spoedig daarna vond de TC al een opvolger, en wel een man uit eigen gelederen. Assistent Sjoerd van der Waal (38) die vanaf 2019 die taak vervulde maakte promotie. Een logische stap, mede gezien het feit dat Van der Waal onderdeel was van het team van ASWH in de hierboven beschreven bloeiperiode en later ook nog sterkhouder was bij o.a. IJsselmeervogels en Kozakken Boys. Hij kent de club van haver tot gort en weet ook wat er gevraagd wordt van spelen op een hoog amateurniveau.
Maar de net gediplomeerde nieuwe coach stapte allerminst in een gespreid bedje. Het vlaggenschip van ASWH maakte bijna een complete metamorfose door aan het begin van dit seizoen. Vele spelers – maar liefst 19 stuks – zochten hun heil elders en dus had de TC een zeer drukke periode om opvulling te vinden voor dit flinke contigent spelers.
Je zou kunnen zeggen dat men daar meer dan aardig in is geslaagd door b.v. Grad Damen (TOP Oss), Niek den Heeten (Noordwijk), Jair Oosterlen (HSV Hoek), Brandon Robinson (Excelsior M.), Yassin Ouja en Miraç Akdeniz (beide Kozakken Boys), Edon Fetahi (Katwijk), Mohamed el Kharbachi en Jomar Gomes (beide Jong Sparta), en Stefan Watson (Alexandria ’66) aan te trekken. Met al deze nieuwelingen en de overgebleven oudgedienden moest Van der Waal dus bijna een geheel nieuw team smeden. Dit leek aan het begin van dit seizoen heel aardig te lukken, want tot half november jl. bivakkeerden onze gasten in de middenmoot. Maar toen volgden zeven verloren duels op rij, waardoor de Ambachters in de directe gevarenzone raakten. Een kleine opleving met vier punten uit twee duels bracht helaas geen soelaas en de laatste twee wedstrijden gingen tegen FC Rijnvogels (5-1) en Barendrecht (0-3) kansloos verloren waardoor opnieuw het degradatiespook dreigt.

PS
Hoewel er intenties waren om met elkaar verder te gaan, kwam gisteren het bericht naar buiten dat verschil van inzicht in de te volgen koers, tussen de beleidsbepalers van ASWH en trainer Sjoerd van der Waal ertoe heeft geleid dat de samenwerking tot aan het einde van dit seizoen beperkt blijft en ASWH dus voor ’23-’24 op zoek zal gaan naar een nieuwe leidsman.

Tussentijdse mutaties

Het tussentijdse vertrek van Lester Pires (nu Zwaluwen Vlaardingen) en Grad Damen (nu voetballend in Australië) hebben daar natuurlijk ook invloed op gehad. En met de komst in de winterstop van vier nieuwkomers t.w. Hugo Botermans en Joshua Adney (beide Katwijk), en de voormalig profs Luis Pedro da Silva Perreira (o.a. Groningen, NAC en De Graafschap) en Lerin Duarte (o.a. Ajax, Heerenveen en Heracles) moest er opnieuw gesleuteld worden aan de samenstelling van het basisteam. Vooralsnog dus zonder noemenswaardig succes, maar je kunt de beleidsbepalers, TC en de staf van onze gasten niet verwijten dat koste noch moeite gespaard zijn om uit de penarie te komen. Want de aanwinsten hebben, op Duarte na, allen in de laatste zes wedstrijden al hun steentje bijgedragen, en waren mede verantwoordelijk voor de winst op Urk (0-2) en de draw tegen DVS ’33 (0-0) waardoor aan die flinke nederlagen reeks een einde kwam. Met die gedachte in het achterhoofd, dat er nog wel degelijk wat mogelijk is om een tweede degradatie op rij te ontlopen, zal de Van der Waal brigade dan ook Veenendaal af reizen om met hand en tand bewapend de koploper partij te kunnen geven. Zeer moeilijk opgave? Jazeker, maar in het ons zo geliefde spelletje is een verrassing nooit helemaal uit te sluiten. Dat bleek afgelopen dinsdagavond nog maar eens toen het toch hoger aangeslagen Lazio Roma in de eigen eeuwige stad van AZ met 1-2 klop kreeg.

Byron Burgering (17) was tweemaal trefzeker op sportpark Schildman.

Op de goede weg

Ook de selectie van G.V.V.V. onderging t.o.v. van vorig seizoen een metamorfose, al was die lang niet zo groot als die van onze gasten. En gelukkig voor alles wat ook maar enigszins de Veense blauwen een warm hart toedraagt is coach Gery Vink er tot nu toe in geslaagd er een goed voetballende ploeg van te maken, waardoor we gezegend zijn met een team die de goede weg is ingeslagen met als ultiem doel de directe terugkeer naar de Jack’s League.
Want op een flinke uitglijder na, 2-5 verlies thuis tegen Barendrecht begin december ji., hebben onze favorieten sinds 12 november jl. nog maar tweemaal puntverlies geleden door gelijke spelen tegen HSV Hoek en Sparta Nijkerk en de rest werd overtuigend gewonnen. Dit alles was voldoende om in het nog kersverse jaar 2023 de koppositie te pakken en tot nu toe niet meer uit handen te geven.
Het is natuurlijk overduidelijk dat captain Joeri Potjes en zijn vazallen dat heel graag zo willen houden, en met hem de staf en alle fans. Maar dat gaat niet vanzelf, daar zal door iedere individuele speler de benodigde energie in moeten worden gestoken en dat samen moet een onoverwinnelijke geheel (blijven) vormen.

Valkuil

Op voorhand lijkt het duel tegen ASWH, gezien de stand op de ranglijstuit, geen al te groot obstakel op de weg terug. Ook het feit dat deze opponent in de laatste twee onderlinge duels een flink pak op de broek kreeg bevestigd die veronderstelling. De 6-0 vorig seizoen in de Tweede Divisie, hebben we al eerder benoemd, maar ook in de heenwedstrijd deze jaargang toonde de Vink brigade haar surplus aan klasse. Op 29 september jl. werd het op sportpark Schildman 0-4 door treffers van Burgering (2x), Sillé en Potjes.
Ook het gegeven dat de thuisploeg met 60 treffers – waarvan 11 in de twee laatste ontmoetingen – de meest scorende ploeg, en ASWH de minst scorende met 22 goals, is in deze Derde Divisie spreekt in het voordeel van de gastheren.
Maar al deze positieve data kunnen ook gemakzucht veroorzaken bij de koploper en de gedachte dat het vanzelf wel goedkomt. Dat is de valkuil die de pupillen van coach Gery Vink moeten proberen te omzeilen. En ook de wetenschap dat ASWH buitenshuis (11 uit 11) beter voor de dag komt dan op eigen grond (9 uit 13) moet een waarschuwing zijn.

Indachtig het spreekwoord dat een gewaarschuwd mens voor twee telt mogen er toch vooraf vanuit gaan dat G.V.V.V. niet met zich zal laten sollen en zich niet laat verrassen door een kat in het nauw die rare sprongen kan maken.
We mogen daarom ook verwachten dat onze favorieten er alles aan zullen gaan doen om de koppositie veilig te stellen.

Tariq Dilrosun maakte in Hendrik Ido Ambacht zijn debuut in het Veense blauwe tenue.

Bijkomstigheid  

Tariq Dilrosun (21), die kort voor de uitwedstrijd tegen ASWH aansloot bij de blauwe selectie, en in Hendrik Ido Ambacht zijn debuut maakte, speelde voorheen voor Jong Sparta.
En U heeft al kunnen lezen dat ook ASWH twee spelers in de selectie heeft die hun roots hadden bij dezelfde opleidingsploeg uit de havenstad, namelijk doelman Jomar Gomes en aanvaller Mohamed el Kharbachi. Daar kwam in de winterstop nog een derde bij, want ook Joshua Adney heeft voordat hij naar Katwijk verkaste bij Jong Sparta gespeeld en was al meer dan eens tegenstander van G.V.V.V., dit in tegenstelling tot zijn huidige ploeggenoten bij ASWH.
Vorig seizoen waren dit kwartet spelers dus nog teammaten, nu één tegen drie, tegenstanders van elkaar, dat zal vast al wel enige plagerijtjes via de diverse sociale mediakanalen hebben opgeleverd. Maar vooraf handjes schudden en elkaar het beste wensen hoort er ook bij, en dan zal na afloop wel blijken wie bij voorbaat de beste keuze heeft gemaakt met de overstap.

De wedstrijd G.V.V.V. – ASWH op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. W.H. Kuintjes uit Brakel. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. R. Schiffel en Dhr. C.D.R. van der Hul.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer