Gery Vink ontevreden na puntendeling in Friesland: ‘Daarin schieten wij tekort’

  • In de media

Een balende trainer Gery Vink kon kort na afloop van het gelijke spel tegen Harkemase Boys goed benoemen waarin zijn ploeg zaterdagmiddag tekort was geschoten. ‘Toch koester ik het punt hier.’

“Nou, op basis van werklust en energie kan ik niemand wat verwijten”, reageert Vink op de vraag hoe zijn ploeg het verlies tegen ACV heeft verwerkt. “Ik vond het een hele matige wedstrijd. Ook moeilijk op een lastig bespeelbaar veld tegen een lastig bespeelbare ploeg. Op basis van de eerste helft was ik best wel tevreden. Ik denk dat we daar toch wel de bovenliggende partij zijn met een paar hele goede aanvallen. Wij halen alleen weer de trekker niet over.”

Hoe dominant Vink zijn ploeg voor rust vond, zo anders was dat in de tweede helft. “Daar ben ik zeer teleurgesteld over. Vond ik van onze kant zeer matig. Het balverlies op bepaalde momenten, ook de kansen die wij weggeven. We hielden de bal niet goed vast, afstanden worden te groot. Zij speelden vrij snel de diepte. Dat blijft toch lastig, want zij hebben veel bereidheid vooroplopen. Het veld dat hobbelde natuurlijk met de bal overal heen en weer. Dat bevorderde onze manier van spelen niet.”

‘Mijn echte teleurstelling van vandaag’

“Ondanks dat Harkemase Boys op voorsprong moet komen met een grote kans in de tweede helft, kregen wij uiteindelijk nog wel drie mogelijkheden. Dat neem ik de jongens ook wel kwalijk. Een echte kampioen prikt zo’n bal. Ondanks dat wij niet goed speelden, moet je zo’n bal prikken. Dat is mijn echte teleurstelling van vandaag.”

Vink kon zich vinden in de conclusie dat zijn ploeg niet ‘eager’ was. “Dat ben ik volledig met je eens. Dat zie je in een aantal wedstrijden ook terug. We hebben een aantal wedstrijden gehad die in 0-0 geëindigd zijn. Vorige week was er ook een mooi voorbeeld van. Eerste helft uitstekend, eerste kwartier na rust heel naïef. Ik vond ons vandaag na rust ook heel naïef spelen. Dan zie je de naïviteit van een paar spelers die dan toch moeten leveren in goals. Dan zie je in dit soort wedstrijden dat wij daar iets in tekort schieten.”

‘De druk moet er afblijven’

Zoekend naar een verklaring voor het slechte spel in de tweede helft, volgde de terechte vraag of de achterstand van ACV gedeeld was met zijn spelers. “Nee, ik heb het niet gezegd omdat het er ook niet zoveel toe doet. Wel heb ik zelf even van Youri gehoord dat het 0-1 voor Excelsior’31 was, maar in principe kan ik daar niet zoveel mee als wij zelf geen goal maken. Dus dan probeer je de spanning weg te houden, de druk moet er ook afblijven.”

“Zo’n wedstrijd hier gaat om mentaliteit. Goed voetbal is niet meer gevraagd. Hier wordt om mentaliteit gevraagd. Sommige spelers moeten dan iets meer brengen dan zij nu doen in de tweede helft.” Harkemase Boys koos na rust veelvoudig voor de lange bal. “Ja, maar dat zou ik ook doen als ik er zo voor stond als zij. Zij kunnen onbevangen spelen, hebben zij ook het type spelers voor. Snel de lange bal en op zoek naar het geluk.”

‘Op dit veld moet je gewoon leveren’

“Wij zijn een ploeg met goede en sierlijke voetballers, maar op dit veld moet je gewoon leveren. Duels spelen, initiatief nemen en ook eager zijn voor de goal. Dat hebben wij in de tweede helft nagelaten, vind ik.” Of het minder pijn doet door het gelijke spel van ACV is volgens Vink onjuist. “Achteraf is makkelijk praten. Sowieso blij dat wij niet verloren hebben hier. Het kon alle kanten op in de tweede helft. Ik koester het punt.”

Toch waakt hij ervoor dat andere ploegen hoop krijgen. “Je bent niet ingelopen op ACV, maar zij zijn ook niet uitgelopen. Andere ploegen krijgen ook weer hoop. Als je zelf niet wint, hoef je ook niet naar anderen te kijken. Dus ja, er gebeurt nog heel veel de komende weken. Zorgen dat we volgende week de drie punten weer in huis houden.”

Interview: RTV Utrecht/Menno Schilder
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Burgering kijkt trots terug: ‘Van deze keuze nooit spijt gehad’

In de media | 03 mei 2024
Lees meer

Gery Vink baalt van onnodige puntendeling: ‘Niet de eerste keer dit seizoen’

In de media | 14 april 2024
Lees meer

Vink content over teamprestatie: ‘Een mooie collectieve overwinning’

In de media | 31 maart 2024
Lees meer