Snelle goal Quincy Veenhof genoeg voor driepunter G.V.V.V. bij Staphorst

G.V.V.V. 1
Staphorst 0
  • Wedstrijdverslagen

G.V.V.V. heeft de lastige uitwedstrijd tegen Staphorst weten te winnen. De hoofdmacht kwam dankzij een snelle goal van Quincy Veenhof vroeg op voorsprong, die het daarna over de streep trok: 0-1.

Met captain Joeri Potjes nog steeds niet in de wedstrijdselectie – vanwege een liesblessure – reisde G.V.V.V. zaterdagmiddag af naar middenmoter Staphorst. De ploeg uit de gelijknamige plaats kan dit seizoen ontspannen uitvoetballen omdat ze in de praktijk met 40 behaalde punten veilig zijn, maar bleek in de wedstrijd op het Panhuis eerder dit seizoen een (te) lastige horde. De blauwhemden verloren toen op eigen veld met 1-2 en hadden nu dus wat goed te maken door sportieve revanche te nemen.

Quincy Veenhof kopt in de derde minuut al raak, en dat bleek voldoende voor de drie punten.

Op het natuurgras was de wedstrijd nog maar net onderweg toen scheidsrechter Kuipers al een gele kaart trok. Een uittrap van Jan van Willige werd geblokkeerd, waarna Daimen Schra een prent getoond kreeg. Niet veel later kon de leidsman opnieuw zijn notitieblokje pakken, want toen lag de bal in de touwen. Met een fantastische crosspass had Barry Maguire Genrich Sillé bereikt. De buitenspeler bediende met een hoge bal de lange Quincy Veenhof, die met het hoofd van dichtbij kon binnen knikken.

Droomstart

Het was een droomstart voor de ploeg van trainer Gery Vink, en die snelle voorsprong smaakte duidelijk naar meer dat maakte zijn ploeg daarna al heel snel duidelijk. Want een reeks aan goede aanvallen volgde. Een hoekschop van Barry Maguire was het eerste wapenfeit. Zijn indraaiende bal bracht doelman Maats in de problemen, die ternauwernood met de vingertoppen redde. Mats Grotenbreg volgde nadat hij inliep en vanaf randje zestien uithaalde. Via benen van tegenstanders vloog de bal naast. Ondertussen hadden de gasten ook al viermaal op rij een hoekschop mogen nemen wat soms tot redelijk wat paniek zorgde in de blauw-gele defensie. G.V.V.V. had volop de druk er op gezet en wilde snel nog meer afstand nemen.

Jonathan Vergara Berrio met een van z’n doelpogingen.

Quincy Veenhof kreeg de daaropvolgende kans. De spits draaide zich vrij in het zestienmetergebied, maar kon het speeltuig niet goed raken doordat het natuurgras de bal te veel liet opspringen. Jonathan Vergara Berrio en opnieuw Quincy Veenhof probeerden te scoren, maar zij troffen wederom geen doel. Ook vonden zij daarna met allebei een schot die wel tussen de palen eindigde de betrouwbare sluitpost Jorick Maats op hun weg, die de harde schoten weliswaar niet kon klemmen waar wel voldoende wegwerkte om geen rebound om de oren te krijgen. Even daarna kreeg Maats hulp van zijn captain Dirk Muis, die een schot van Jonathan Vergara Berrio net voor de lijn blokte na een vrije trap op de punt van het vijfmetergebied. De aanleiding daarvoor was curieus omdat de zeer matig leidende referee een bal van een Staphorster verdediger richting zijn doelman beoordeelde als een terugspeelbal, terwijl daar volgens vele supporters op de tribune, zowel die van geel-blauw als die van de in het zwart gestoken Veenendalers, geen enkele sprake van was. Eenzelfde oordeel over de leidsman, dit keer is samenwerking met zijn assistent, volgde, ook weer van beide zijde fans, na een klein halfuur spelen.
Een lange bal van achteruit vloog richting Quincy Veenhof, maar Julius Duit had dat gezien en probeerde voorkomen dat de doelpuntenmaker in balbezit zou komen. De kopbal van Duit pakte geheel verkeerd uit en ging achteruit i.p.v. vooruit waardoor Veenhof alsnog doorgang kreeg richting  vijandelijk doel en bekwaam afrondde.
0-2 dacht iedereen, maar dat was buiten de linesman gerekend, die zijn vlag opstak voor vermeend buitenspel voor Veenhof in de eerste situatie, scheidsrechter Kuipers nam dat vlagsignaal over en keurde de goal af.
Nu zijn uw verslaggevers geen spelregel experts, maar tegenwoordig moet eerst de speler in balbezit komen voordat er gevlagd kan worden voor buitenspel en dat was duidelijk niet het geval. En als de bal via een tegenstander komt kan er geen off-side ontstaan. Als er beelden van zijn gemaakt oordeelt u dan zelf maar.
Maar voor een man of vijftig in de omgeving van uw scribenten was het overduidelijk dat Staphorst ontiegelijk veel geluk had, en G.V.V.V. een oor aangenaaid werd.

Adequaat

De rust keerde daarna terug voor het doel van Staphorst, maar mogelijkheden, laat staan grote kansen voor de thuisploeg bleven ook uit. Toch moest Jan van Willige na een goed halfuur redden op een scherp aangesneden voorzet van Haanstra richting Jurian van de Brink. Een adequate redding in twee instanties van de sluitpost voorkwam het gevaar. De beste kans voor rust kwam nog op conto van G.V.V.V. toen Jonathan Vergara Berrio een voorzet snoeihard bij Quincy Veenhof wilde brengen. De snelheid was te hoog voor de spits om er iets mee te kunnen. En ook Mart de Jong had zijn vizier niet helemaal scherp aan het einde van een vlot lopende aanval.

Barry Maguire was zoals gebruikelijk weer de rustgever op het middenveld.

Het waren de laatste noemenswaardige wapenfeiten in een helft waarin G.V.V.V. vooral het eerste halfuur had verzaakt om de wedstrijd al met de thee in de tas te hebben. Ongewijzigd na rust schoot de ploeg van trainer Gery Vink weer uit de startblokken. Quincy Veenhof kreeg opnieuw snel een grote kans na een geweldig onderonsje tussen Barry Maguire en Jonathan Vergara Berrio, maar zag een snelle ingreep van aanvoerder Muis voorkomen dat hij zijn tweede van de middag maakte. Ook waagde Maguire en De Jong met schoten van afstand nog pogingen, maar beide waren te hoog gericht. Een tweetal corners werden beide door Dilrosun bij de eerste paal doorgekopt maar verdwenen via een Staphorster lichaamsdeel over de achterlijn, maar geen van de twee malen volgde er een nieuwe hoekschop. Nee, de mannen met vlag en fluit hadden duidelijk niet hun beste dag.
Maar dat gold ook daarna voor de 22 acteurs op het veld, met nog een half uur te gaan was dat achteraf gezien een deel van de wedstrijd van de lamme tegen de blinde.

Gedoofd

G.V.V.V. kwam daarna niet echt meer tot grote kansen en zorgde ervoor dat Staphorst hoop bleef houden op minimaal een punt. Het leidde tot een slotoffensief voor de thuisploeg dat heel opportunistisch voorzetten bleef pompen in het strafschopgebied van Jan van Willige. Ook uit de weggeven hoekschoppen door de zwart geklede ‘blauwhemden’ onstonden kopkansjes, maar niet meer dan dat, want goalie Van Willige hoefde nauwelijks in te grijpen. Het was soms een klein beetje beven, maar echt grote kansen bleven tot opluchting van de meegereisde aanhang uit.
Het mag de ploeg van coach Vink aangerekend worden dat ze zeer slecht gebruik maakten van de ruimten die onstonden door het va-banque spelen van de gastheren. Want die onstonden keer op keer en ook keer op keer waren de passes uitermate onnauwkeurig, waardoor er bijna geen gevaarlijk counter kon worden geplaatst. De enige die dat lukte was invaller Ilias Latif. Heel handig wipte hij de bal op ter hoogte van de stip, en uit de draai waagde hij een schot dat zeker tussen de palen was gegaan, ware het niet dat een blok van een verdediger dat voorkwam.

Doelman Jan van Willige hield voor de achtste keer in 2023 zijn doel schoon.

Daardoor maakte aanvoerder Mart de Jong en zijn team geen fout in de strijd om het kampioenschap. Dat deed ACV Assen echter ook niet. Diep in blessuretijd kwam de ploeg uit Drenthe op voorsprong tegen SteDoCo, waardoor het drie punten voorsprong houdt op G.V.V.V. Volgende week ligt de competitie een weekje stil.
Daarom wordt komende dinsdagavond geoefend op sportpark De Wolfskamer in Huizen alwaar de vierdedivisionist SV Huizen als gastheer gaat optreden.
Op zaterdag 6 mei hervatten we met speelronde 31. Sportvereniging Urk komt dan op bezoek.


VV Staphorst – G.V.V.V. 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 3. Quincy Veenhof 0-1.

Opstelling VV Staphorst: Jorick Maats (k.), Matthijs Verheul (57. Sander de Grote), Dirk Muis ©, Julius Duit, Daimen Schra, Mirko Zwiers, Stan Haanstra (72. Emiel Kwant), Marlon Luchtenberg, Julian van den Brink, Kjelt Engbers, Martin van ‘t Ende.

Opstelling G.V.V.V. : Jan van Willige (k.), Tariq Dilrosun, Mats Grotenbreg, Achraf Nejmi, Quiermo Dumay, Mart de Jong ©, Barry Maguire, Jonathan Vergara Berrio (75. Justin Spies), Genrich Sillé (75. Danny de Leeuw), Quincy Veenhof (69. Ilias Latif), Byron Burgering (90. Anderson López).

Gele kaarten: 2. Daimen Schra, 19. Mirko Zwiers, 75. Sander de Grote (VV Staphorst) 82. Justin Spies (G.V.V.V.)

Scheidsrechter: J. Kuipers (Enschede)
Toeschouwers: 550

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn & Bas van Capelleveen.
Fotografie: © Stefan Koops.