Voorbeschouwing // Eindspurt zal moeten worden ingezet

  • Voorbeschouwingen

Letterlijk gezien heeft de selectie van coach Vink aardig was snelheid in de benen, maar in de laatste zes duels die nog voor de boeg staan voordat deze competitiejaargang zijn einde bereikt, moet daar figuurlijk gezien nog wel een flink schepje bovenop om de kans op de titel in leven te houden. RKAV Volendam, komende zaterdag opponent op het Panhuis, zou daarin het eerste slachtoffer moeten worden van die inhaalrace.

Dat de ruim 35.000 inwoners van de gemeente Edam-Volendam voor een flink gedeelte zeer voetbalminnend zijn hoeft geen betoog. Deze gemeente mag je zelfs wel uniek noemen in Nederland met een Ere-, Tweede- en Derde Divisie ploeg als deelnemer aan die drie competities binnen haar grenzen. Daarvan zijn onze gasten, RKAV Volendam, de stamhouders van het geheel. Want ruim 100 jaar geleden kwamen de inwoners van Volendam in aanraking met het spelletje, dat ze tot op dag van vandaan, van jong tot oud en van klein tot groot, actief of passief, heel erg bezig en betrokken houdt.

Club met een geheel karakter

Als je niets van voetbal weet, maar wel goed bent ingevoerd in de genealogie van de diverse streken in ons land en je zou zo’n iemand onderstaande virtuele opstelling voorschotelen, dan weet die persoon ongetwijfeld te vertellen dat dit elftal afkomstig is uit Edam-Volendam e.o. Want als je in het telefoonboek van Edam-Volendam op die achternamen zoekt dan buitelen de rijtjes over elkaar heen.

En dat geeft gelijk het karakter weer van de amateurtak van voetbalclub Volendam. Met veelal (jonge)mannen uit het eigen dorp worden de teams gevormd, die de voetbalgenen hebben meegekregen van vader, oom en/of opa. En tegenwoordig zal dat ook ongetwijfeld gelden voor moeder, tante en/of oma, of een combinatie van beide, want het aanwezige voetbaltalent in deze vissers, annex toeristen en/of muziekplaats is ongebreideld groot en de ene generatie volgt de andere op.
Deze zogenaamde opstelling is daarom dan ook geen fantasie van uw scribent, maar al deze achternamen, waarvan Tol (6x) en Veerman (3x) voorkomt, maken deel uit van de selectie van trainer Berry Smit, ook een geboren en getogen Volendammer. Uiteraard zal zijn elftal er zaterdag ongetwijfeld wel iets anders uitzien, met hier en daar een andere minder voorkomende naam of een zogenaamde ‘jas’ (speler afkomstig buiten de grenzen van Volendam), maar de rasechte Volendamse achternamen voeren toch zeker wel de boventoon.

 

RKAV Volendam en FC Volendam

RKSV Volendam werd in 1978 gesplitst in een betaald voetbalorganisatie: FC Volendam, en een amateurvereniging: RKAV Volendam. Er is sindsdien altijd een sterke relatie geweest, en nog steeds aanwezig, tussen de FC en de RKAV Volendam. Dit is in de afgelopen jaren met name tot uitdrukking gekomen in een gezamenlijke jeugdopleiding en een gezamenlijk gebruik van accommodaties, welke ook pal naast elkaar gelegen zijn.

Heen en weer, heen en weer

De afsplitsing betekende niet dat de amateurtak het maar even op z’n elfendertigst ging doen. Nee, in het voetbal DNA van de Volendammer ligt opgesloten dat ze zich ten alle tijden willen bewijzen. Dat dit met vallen en weer opstaan gepaard gaat nemen ze op koop toe.
Al heel snel meldde het prestatieteam van de amateurtak zich op het hoogste zaterdagniveau de toenmalige eerste klasse. Maar na zes jaar daarin ging het mis en volgde degradatie in 1984.
Men viel zelfs terug naar de derde klasse en pas in 1994 werd het verloren gegane terrein heroverd.
Toen die hoogste trede in 1996 werd omgedoopt tot hoofdklasse lukte het met wat pijn en moeite om zich nog vijf seizoenen te handhaven.
Maar in 2001 moest toch weer een stapje terug worden gedaan. Datzelfde gebeurde in de twee decennia daarna nog driemaal, als de hoofdklasse weer eens was bereikt. De bekende botter ‘De Heen en Weer’ maakte overuren.
Na een goede rentree in ’18-’19 met een tweede plaats en twee door coronajaren geteisterde competitie jaargangen (tiende en achtste), eindigde RKAV Volendam vorig seizoen achter kampioen S.V. Urk op een tweede plaats. Met een periodetitel op zak was deelname aan de play-offs verzekerd. Daarin werd eerst Zwaluwen Vlaardingen aan de kant geschoven (2x 3-1 winst). Door de 0-1 winst bij ARC in Alphen a/d Rijn leek men op rozen te zitten bij de thuiswedstrijd in het eigen Hein Koning stadion, maar niets was minder waar. Tot ruim in blessuretijd leidde de bezoekers de dans met 1-2, en leek een verlenging nodig. Maar Joey Tol zorgde met de gelijkmaker ervoor dat de fameuze botter alweer aan z’n volgende vaartochtje kon beginnen en dat RKAV Volendam zich voor het eerst in de historie van de club derdedivisionist mocht noemen.
De Oranjehemden golden in dat seizoen als een van de best voetballende ploeg in de Hoofdklasse B, ze kenden ook een goede start bij hun debuut, maar langzamerhand is toch de gevarenzone dichterbij gekomen en hebben ze daarop nog maar drie punten voorsprong. Dus om nu de play-offs in omgekeerde richting’, en het uitvaren van ‘De Heen en Weer’, te voorkomen zijn er nog wel wat punten benodigd in de slotfase van deze competitiejaargang in de Derde Divisie.

Prototype

Het prototype van zo’n echte geboren en getogen Volendamse voetbalfanaat vinden we in de persoon van Berry Smit, de huidige coach van RKAV Volendam, die Johan Steur aan het begin van dit seizoen opvolgde als hoofdtrainer. Op twee kleine uitstapjes na, als speler van ZPC en als trainer van IJsselmeervogels, is hij al bijna zijn hele 49-jarige leven lang betrokken bij zowel de FC, Jong Volendam, als de RKAV. Je kunt het zo gek niet bedenken of Smit was als speler en/of trainer onderdeel van al die topteams van de Volendamse voetbalmacht. Ook is hij 8-voudig international van het Nederlands zaalvoetbalteam.
Smit is dan ook de ideale tussenpersoon die de symbiose tussen de amateur- en de proftak in stand kan houden en kan verder kan uitbreiden want hij heeft uit alle ruiven gegeten en is exact op de hoogte van alle ins en outs.
Zijn opdracht is ongetwijfeld om de gezette stap naar het divisie niveau te continueren, maar dat zal nog wel het nodige bloed, zweet en tranen kosten van de trainer en z’n pupillen zoals hierboven al werd geconstateerd.

Genrich Sillé kon in Volendam een levensgrote kans ook niet verzilveren.

Klad erin

Bij de heenwedstrijd op 29 oktober jl. die de thuisploeg in de slotfase door een goal van Roy Tol naar zich toetrok, en G.V.V.V. daarbij bedremmeld achterlieten door het missen van de eerste periodetitel, waren de Oranjehemden nog een keurige middenmoter op een negende positie op de ranglijst. Maar daarna is er toch wel een beetje de klad gekomen in de prestaties.
Van de zestien daarna volgende duels werden er slechts twee gewonnen. De overige 14 werden gelijk verdeeld over zeven nederlagen en evenzovele puntendelingen. En dat soort resultaten zet nu eenmaal weinig punten aan de Volendamse Dijk. Opvallend is daarbij dat het vooral op vreemde bodem moeilijk punten pakken is voor de Smit brigade. Al twaalf wedstrijden achtereenvolgend kon er buitenshuis geen driepunter worden gescoord, terwijl er met Lennart (12x) en Roy Tol (9x) toch twee prima schutters aan boord zijn. Maar ook dit duo goaltjesdieven doet het beter op de eigen vertrouwde Volendamse grond. Het doelsaldo van 24-23 thuis, tegen 18-33 uit, verklaart wellicht een deel van de kwakkelperiode waarin onze gasten nu zijn beland.

Kwakkelen

Hoewel gelukkig lang niet zo erg als RKAV Volendam, is toch ook onze hoofdmacht in de laatste twee wedstrijden aan het kwakkelen geslagen. Want na de euforische winst op mede Panhuisbewoner DOVO, volgde verlies tegen directe concurrent ACV en moest het koploperschap worden afgestaan, en vorige week zaterdag waren de stugge Friezen van Harkemase Boys niet tot ontdooien te brengen en bleef het scorebord bevroren staan op de beginstand.
En toeval of niet, het is toch wel verwonderlijk dat alle zes de gelijke spelen die onze favorieten tot nu toe achter hun naam hebben staan, allemaal eindigde in 0-0. Dit is ook nog eens de meest voorkomende uitslag in dit seizoen van onze blauwen, tegen viermaal 1-2 en evenzovele malen 3-2 als opvolgers.
De ploeg van oefenmeester Gery Vink verloor ook zes duels, maar in vijf daarvan wisten zijn pupillen in ieder geval tenminste ook een treffer te maken. Alleen lukte dit niet ….. juist ja, in de uitwedstrijd tegen Volendam. Kansen waren er toen in ruime mate, maar tweemaal stond de lat een treffer in de weg of zagen de blauwen doelman Binken reddingen verrichten op hun doelpogingen. En deed de sluitpost dat niet dan was er wel een Volendams lichaamsdeel die de bal blokte en daarmee gevaarlijk situaties voorkwam. Kortom G.V.V.V. was toen net niet scherp genoeg om het ruime veldoverwicht uit te drukken in de score, en dat kostte ze dus de eerste periodetitel.

Quincy Veenhof trof in Volendam tweemaal de lat.

Appeltje schillen

Het is daarom ook duidelijk dat G.V.V.V. nog een appeltje te schillen heeft tegen RKAV Volendam. En natuurlijk zal gezien het trackrecord van onze gasten op vreemde bodem, en uiteraard de stand op ranglijst, de thuisploeg als grote favoriet van start gaan. Daar komt nog bij dat de statistiek van de negen eerder op het Panhuis gespeelde ontmoetingen in Eerste- en Hoofdklasse, in het tijdsbestek tussen ’81-’82 en ’09-’10, uitwijst dat de Oranjehemden daarin ook nog nooit hebben gewonnen.
Er staat 6x winst en 3x een gelijkspel in ons geschiedenisboek, dus een ongeslagen status tegen onze gasten uit Volendam.
Hierbij is ook weer een opvallend feit te constateren bij alle nederlagen scoorde onze opponent ook, op een wedstrijd na, altijd minimaal een treffer, en één van die gelijke spelen eindigde in ….. juist ja, 0-0.
Hoewel G.V.V.V. in deze competitie jaargang dus een patent lijkt te hebben op een dubbelblanke eindscore, is dat komende zaterdag absoluut geen optie om er daar nog een aan toe te voegen. Als captain Joeri Potjes en zijn manschappen de ultieme droom op de titel levend willen houden is winst pure noodzaak.
Op papier is dit geen onmogelijke opgave, maar dat waarmaken is vers twee.
Helaas kan niemand die papieren garantie garanderen, dus zal toch het geloof in eigen kunnen ervoor moeten zorgen dat het begin van de eindspurt wordt ingezet ten koste RKAV Volendam.

G.V.V.V. – RKAV Volendam begint zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis. Het duel zal onder leiding staan van Dhr. T.K. Visser uit Dinteloord die langs de lijn zal worden bijgestaan door de Dhr. J.Th. Eimers en Dhr. D.B. Vloedgraven.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

 

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer