Voorbeschouwing // Voor het allereerst aan de slag op Het Noorderslag

  • Voorbeschouwingen

Nee, de pupillen van coach Gery Vink zijn niet in een heel korte tijd van metier verandert zoals muziekliefhebbers mogelijk zouden kunnen veronderstellen bij het lezen van de kop. Want (Eurosonic)/Noorderslag is een befaamd jaarlijks terugkerend muziekfestival in de stad Groningen voor aanstormende talenten. Dus ja, ze houden zich gewoon bij hun voetballeest en gaan voor de allereerste keer in het ruim 75-jarig bestaan van G.V.V.V. op bezoek bij VV Staphorst wat haar domicilie heeft op sportpark Het Noorderslag.

Ondanks het feit dat onze gastheer Staphorst ook al ruim 63 jaar oud is (30-11-1959) stonden er voorheen nog nooit onderlinge competitiewedstrijden op het programma. Dit heeft alles te maken met het feit dat de hoofdmacht van G.V.V.V. al vrij snel na de ‘geboorte’ als ‘puber’ het hoogste amateurniveau bereikte en daarop, op enkele kleine tijdsspanne na, zoals o.a. heden, ook altijd verbleef. Dit in tegenstelling tot VV Staphorst.

Stapje voor stapje omhoog

VV Staphorst ontsteeg in 1970 voor het eerst het afdelingsvoetbal en leefde vooral op het niveau van de 4de klasse KNVB, met daartussen (’77-’81) in de 3de klasse, om daarna weer voor zeven seizoenen terug te vallen naar de afdeling Zwolle.
Daarna zou de club nooit meer een degradatie meemaken. Na de terugkeer in 1994 in de KNVB-afdelingen stootte Staphorst na drie jaar 4de klasse, drie jaar 3de klasse, en een jaar in de 2de klasse, door naar de 1ste klasse.
Degene die goed meegeteld hebben weten dat we nu zijn aangeland omstreeks de eeuwwisseling, wat op zich al een mijlpaal is, maar die periode (1999 – 2001) staat ook vast en zeker goudomrand in de annalen van de dorpsclub, die Staphorst toen was, en nog steeds is. Want tweemaal achter elkaar promoveren dat is niet veel clubs gegeven.
Op dat nieuwe hogere niveau kende de debutant geen enkele vrees en deed men vrolijk mee als gegoede middenmoter of zelfs subtopper.

Hoofdklasse

In 2007 werd, via een periodetitel en de nacompetitie, zelfs de stap naar de Hoofdklasse gezet, toen het hoogste amateurniveau en dus een nieuwe mijlpaal in de Staphorster geschiedenisboeken.
(Door de regionale indelingen van de Hoofdklasse A, B en C kwam het er toen niet van dat Staphorst en G.V.V.V. elkaar al eerder troffen.)
In die Hoofdklasse was aanvankelijk een bescheiden rol weggelegd voor nieuwkomer Staphorst, maar dat werd anders, toen in 2010 de Topklasse werd ingesteld. Vanaf toen was Staphorst, met uitzondering van twee jaargangen (’11-’12 en ’14-’15), bovenin te vinden in die klasse. De afscheiding van de topploegen naar de Topklasse, waaronder G.V.V.V., bleek dus een zegening voor de geel-blauwe formatie.
Maar ondanks het winnen van diverse periodetitels bleek het bereiken van de hoogste trede net telkens een stap te ver.
Waar de corona perikelen, promotie naar de Tweede Divisie van bijvoorbeeld clubs als Sparta Nijkerk en OSS ’20 nog in de weg stond, bood dat nog wel de mogelijkheid aan Staphorst.
De club stond in seizoen ’19-’20 in de Hoofdklasse B bovenaan en was op weg naar het kampioenschap. Die competitie werd echter afgebroken, maar doordat ONS Sneek vrijwillig degradeerde en twee beloften elftallen zich teruggetrokken uit de Derde Divisie zaterdag, ontstonden er drie vacatures.

Achraf Nejmi, maakte na zijn uitstapje naar Indonesië, thuis tegen VV Staphorst z’n rentree en is sindsdien niet meer weg te denken centraal in de defensie.

Derde Divisie

Die werden ingevuld door de twee koplopers uit de Hoofdklasse. Naast Staphorst was dat Sportlust ’46. Het laatste ticket ging naar de beste nummer twee en dat was ACV.
Wat Staphorst waard was in die Derde Divisie werd na zes speelronden nog niet duidelijk omdat uw het coronavirus in ’20-’21 opnieuw roet in het eten gooide.
Vorig seizoen was dus de eerste volledige jaargang waarin Staphorst zich kon bewijzen. Tot half april vorig jaar ging dat eigenlijk best crescendo voor de geel-blauwe formatie van trainer Paul Weerman, want men verbleef veelal in het linkerrijtje en hoefde zich geen zorgen te maken of er nog weer een seizoen Derde Divisie zou volgen.
Maar richting de eindstreep volgden een serie nederlagen waardoor er tiende plaats in de eindrangschikking achter de naam van Staphorst kwam te staan. Achteraf gezien wellicht een tegenvaller, maar vooraf zouden vele fans daar waarschijnlijk wel hun handtekening voor hebben gezet.

Slechte start, prima vervolg

Met Karlo Meppelink als nieuwe oefenmeester, die aan het begin van dit seizoen Weerman was opgevolgd, en met behoorlijk gewijzigde selectie, was de doelstelling van de clubleiding, en natuurlijk ook degene die het op het veld moeten waarmaken, om in dit tweede jaar in de Derde Divisie nu wel definitief aan te sluiten in de bovenste helft van de ranglijst. Dit wel zonder pretenties te hebben om echt mee te doen om de prijzen, maar een uitschieter in de vorm van een periodetitel zou uiteraard niet te versmaden zijn.
Alle goede intenties ten spijt, lukte dat in de eerste periode (12 duels) totaal niet. Want na dat aantal wedstrijden vond Staphorst zichzelf terug op de voorlaatste plaats met een totaal van 11 punten en met een doelsaldo van 12-23, dreigde er dus degradatie gevaar. Maar precies op wedstrijddag 13, daarom zeker geen ongeluksgetal voor onze gastheren, volgde de ommekeer. Want sindsdien werden er uit 17 wedstrijden maar liefst 29 punten aan het totaal toegevoegd, waarbij ook het doelsaldo van 20-12 boekdelen spreekt. En dus is er nu van degradatiegevaar geen enkele sprake meer.
In theorie zou het rekenkundig nog mogelijk zijn, maar praktisch gezien, omdat de onderste vier ook nog een paar onderlinge wedstrijden spelen, zijn de 13 punten voorsprong met nog 15 te verdelen, een zekerheid. Sterker nog, de aandacht zal zeker verlegd zijn naar het behalen van de doelstelling: een plekje in het zogenaamde linkerrijtje.
En daar is nog alle kans op, want de afstand tussen de nummers acht en negen, Sparta Nijkerk en onze buren DOVO, is slechts twee punten, en laten die twee nu net komende zaterdag tegen elkaar spelen op de rode zijde van het sportpark Panhuis. Maar om dat gaatje naar die twee, of een van beide, nu gelijk te dichten is wel winst noodzakelijk in de thuiswedstrijd tegen de Veense blauwkousen.
We kunnen de Staphorster aanhang ervan verzekeren dat die daar zeker niet vrijwillig aan mee gaan werken, want zij hebben totaal andere belangen in de strijd om de titel en bovendien hebben ze nog een sportief appeltje te schillen met de Meppelink brigade.

Victorie begon in Veenendaal

Want juist voor Staphorst begon de hierboven omschreven victorie op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. In die bewuste speelronde 13 op 5 november jl. stond na negentig minuten spelen 1-2 op het scorebord. Emiel Kwant opende na 22 minuten de score (0-1) terwijl G.V.V.V. pas na een uur spelen door captain Joeri Potjes op gelijke hoogte kwam. Verwoede pogingen van de thuisploeg om de winst alsnog veilig te stellen verzanden daarna in schoonheid, inefficiëntie of op de paal, en anders wel in de veilige handige van goalie Jorick Maats, die ondertussen ook al 10 ‘clean sheets’ achter zijn naam heeft staan en hoogstwaarschijnlijk mede daardoor volgend seizoen bij HHC Hardenberg zijn niet geringe doelmanskunsten mag laten gaan zien.
Twee minuten voor het verstrijken van de officiële tijd sloeg Staphorst uit een vlijmscherpe counter, met Emiel Kwant en Freddy Quispel aan de basis, en Daimen Schra als eindstation, alsnog toe en liet de Vink brigade daarmee in het (kunst)gras bijten.
Het was toen voor onze favorieten de tweede nederlaag op rij, na de week eerder van RKAV Volendam te hebben verloren. Dat was daarvoor nog niet voorgekomen, en kwam gelukkig daarna ook niet meer op het pad van aanvoerder Joeri Potjes en zijn manschappen. Sterker nog, het verlies in en bij Volendam was tot nu toe de laatste nederlaag die G.V.V.V. leed op vreemde bodem.

Kop d’r veur

Dat zal dan ook op voorhand het eerste streven moeten zijn van de gasten om die allereerste slag op Het Noorderslag in ieder geval ongeslagen door te komen en zo de reeks in uitwedstrijden in stand te houden. Maar als G.V.V.V. een rol van betekenis zou willen blijven meespelen in de titelstrijd dan is er maar een optie, en dat is de drie punten meenemen naar Veenendaal.
Dat dit makkelijker opgeschreven is dan in de praktijk kan worden waargemaakt zal iedereen duidelijk zijn als u onderstaande feiten tot u neemt.
Van de 40 behaalde punten werden er door onze gastheren 22 op het eigen Noorderslag in de tas gestoken. Daarnaast is de defensie van de club uit de kop van Overijssel, op de top drie na (ACV 29, G.V.V.V. 34 en SteDoCo 29), met 35 tegentreffers de minst gepasseerde. Ook zullen de twee laatste wedstrijden, thuis tegen FC Rijnvogels en uit tegen Barendrecht die beide met 2-0 werden gewonnen, de Staphorster burger van de nodige moed hebben voorzien. Tevens zal het spelen op natuurgras voor de gastheren eerder een voordeel, dan een nadeel zijn. En ook is geel-blauwe formatie een fysiek sterke ploeg. Het motto van de dorpsclub is dan ook niet voor niets:
Kop d’r veur!!

Slag slaan

Met al deze ‘facts’ zal de ploeg coach Vink dan ook moeten dealen. In het voordeel van zijn team spreekt dan weer wel dan ‘zijn voorkant’, zoals de aanvallende linie tegenwoordig in modern trainersjargon wordt genoemd, ruim tweemaal zoveel doelpunten maakt t.o.v. die van Staphorst (32 tegen 67). De top vijf van doelpuntenmakers zegt hierin genoeg:
Voor Staphorst ziet die er zo uit:

1. Stan Haanstra 8
2. Martin van ‘t Ende 6
3. Jurian van den Brink 5
4. Emiel Kwant 3
5. Freddy Quispel en Dirk Muis 2

 

Bij onze eigen blauwen is die top vijf:

1. Byron Burgering 19
2. Quincy Veenhof 12
3. Ilias Latif 9
4. Genrich Sillé 8
5. Jonathan Vergara Berrio 7

 

Alle Veense blauwen hopen en wensen dan uiteraard ook dat de beste ‘voorkant’ de baas zal zijn over een van de beste ‘achterkanten’ van deze Derde Divisie en dat daarmee druk op koploper ACV in leven blijft. En als de Assenaren zelfs tot een misstap zijn te verleiden door SteDoCo, wat zaterdagmiddag op bezoek gaat in Assen, mogelijk het leiderschap weer kunnen overnemen.
Hoop doet leven, maar alleen door geloof in eigen kunnen kan in de allereerste slag op Het Noorderslag de slag gelagen worden!

VV Staphorst – G.V.V.V. begint zaterdagmiddag om 14.30 uur op sportpark Het Noorderslag, Parallelweg 27, 7951 AT te Staphorst en zal onder leiding staan van Dhr. J. Kuipers uit Enschede, die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. M.J.H. Pelgröm en Dhr. N.M. Veldhuis.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops & website en presentatiegids VV Staphorst.

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer