Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. de druk op de ketel blijven houden?

  • Voorbeschouwingen

Komende zaterdag is de laatste reguliere thuiswedstrijd van deze competitiejaargang geprogrammeerd. Daarin is het gepromoveerde FC Rijnvogels de tegenstander. Deze ploeg uit het voetbalbolwerk Katwijk heeft zich als herintreder in de Derde Divisie meer dan uitstekend gepresenteerd en mag zich daarom subtopper noemen.

FC Rijnvogels had in seizoen ’16-’17, toen de divisies haar beslag kregen, al eens geproefd aan dit voetbalniveau. Ze bereikte dat door een vierde positie in de Hoofdklasse B en dat was ruim voldoende voor promotie naar de spiksplinternieuwe Derde Divisie.
Maar die stap omhoog bleek iets te veel van het goede, nadat pas twee jaar daarvoor voor de eerste keer de Hoofdklasse was bereikt door de fusieclub die in 2004 ontstond. Men degradeerde direct weer terug naar de Hoofdklasse.
Daarin waren de bewoners van sportpark De Kooltuin daarna telkens een goede middenmoter/subtopper, tot vorig seizoen. Toen vielen alle puzzelstukjes op hun plaats, en mocht de tweedejaars trainer Thomas Duivenvoorden samen met zijn manschappen de kampioensvlag in top hijsen en werd daarmee opnieuw de Derde Divisie bereikt.
Ook werd daarmee de plaats van herkomst, Katwijk, gebombardeerd tot absolute amateurvoetbalhoofdstad van Nederland. Want geen enkele andere gemeente in ons land kan bogen op de aanwezigheid van drie Tweede- (Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys), en één Derdedivisionist.

Voetbalhistorie van FC Rijnvogels

Momenteel vormt de gemeente Katwijk één verstedelijkt gebied met zo’n 66.500 inwoners. Rijnsburg en Valkenburg (ZH) werden daar in 2006 aan toegevoegd. Naast Katwijk aan Zee met de latere nieuwbouwwijk Noord als de grootste kern behoorde Katwijk a/d Rijn vanouds al tot die gemeente. Sterker nog; ooit was het de belangrijkste plaats van de twee. In de veertiende eeuw verloor het dorp de vismarkt aan de destijds kleinere kern aan de kust en ging zich meer toeleggen op de land- en tuinbouw. Katwijk-Binnen, zoals het dorp ook wel genoemd werd, had dus een ander karakter dan de hoofdplaats van de gemeente. Waar Katwijk aan Zee nu toch vooral bekend staat als orthodox, bleef de inslag in ‘aan den Rijn’ toch vooral Rooms.

Met de oprichting van het neutrale Voorwaarts kende Katwijk a/d Rijn al in 1907 een voetbalclub, maar die overleefde het geboortejaar niet. Kennelijk was het nog te vroeg voor voetbal in Katwijk a/d Rijn, terwijl ‘aan Zee’ al vanaf ’1902 tot 1905 door KVV gevoetbald werd. Die levensvatbaarheid was er wel in mei 1933 met de ‘Roomse’ club KRV. Die vereniging speelde tot 1940 in de Katholieke voetbalbond en dus op de zondag. In de bezettingstijd fuseerden alle bonden met de (K)NVB met daaronder de afdelingen. Nog altijd voetbalde K(atwijk) R(ijn) V(ogels) na de moeizame oorlogsjaren op de zondag in de afdeling Leiden. De zondagclub was in de zestiger jaren van de vorige eeuw zelfs enige tijd dakloos en speelde op de velden van vv Katwijk.

Toen sportpark De Kooltuin gerealiseerd werd, introduceerde men naast het zondag team ook een elftal op de zaterdag. Als zaterdagclub verliet men in 1982 voor het eerst de afdeling Leiden voor één seizoen, maar keerde in 1990 terug, nadat de zaterdag- en de zondagstandaardelftallen een paar jaar eerder waren samengevoegd. Zes jaar later werd het eerste kampioenschap in de KNVB gevierd en promoveerde KRV (door de reorganisatie in het amateurvoetbal) naar de 2de klasse. Ook daar realiseerde men met een titel een historische promotie naar de 1ste klasse. Een bestendige eersteklasser werd de club nog niet, maar als KRV zou de stap naar de 1ste klasse in 2004 opnieuw gezet worden.

Ondertussen vond de fusie plaats met derdeklasser MVKV; de naburige vereniging met vooral personeelsleden van het in Valkenburg (ZH) gelegen Marine Vliegkamp. De bezuinigingen bij defensie dreef de twee clubs in 2004 naar elkaar toe. Onder de nieuwe noemer Fusie Club Rijnvogels ging het inderdaad met vereende krachten voorwaarts, hoewel het nog zeven seizoenen duurde, voordat de fusieclub zich bij top van de Eerste klasse voegde. Na respectievelijk een derde- en een tweede plaats volgde het kampioenschap in 2014. Dat zorgde voor een plaatselijk derby met Quick Boys en met het gedegradeerde vv Katwijk in de Hoofdklasse. Rijnsburgse Boys bleef nog even uit beeld, want dat speelde een trede hoger in de Topklasse.
Vervolgens ging het hard, heel hard. Als debutant in de Hoofdklasse B eindigden de roodwitten als achtste, maar het jaar daarop werd nog voor latere kampioen Quick Boys, en Noordwijk de eerste periode gepakt. Daarna zakten de ‘Vogels’ nog wel naar de vierde plek in de eindrangschikking, maar men was wel verzekerd van het toetje, genaamd nacompetitie, met als beloning de kans op een plaats in de Derde Divisie.

Door de invoering van de Tweede Divisie was er geen lange nacompetitie, maar slechts een dubbele confrontatie. In Assen werd nog wel met 1-0 verloren van ACV, maar dat werd op de eigen Kooltuin meer dan goed gemaakt met een 3-1 zege. Een debuut derhalve in de Derde Divisie zaterdag en hoger spelen dan streekgenoten als Noordwijk en Ter Leede en met mooie derby’s tegen Quick Boys, en ook voor het eerst de gemeentelijke ontmoeting met Rijnsburgse Boys op de rol.

Toch kon de fusieclub in 2017 degradatie naar de Hoofdklasse niet voorkomen, want men eindigde als rode lantaarndrager. Vijf jaar, met daarin twee coronaseizoenen, moest FC Rijnvogels wachten op een rentree in de Derde Divisie. Dat lukte door in de vorige jaargang het kampioenschap te pakken in de Hoofdklasse A voor SC Feyenoord en het ambitieuze vv Capelle.
En nu niet alleen met de bedoeling om het langer vol te houden in de Derde Divisie, maar ook om een rol van betekenis te spelen.

Jonathan Vergara Berrio, ondertussen vaste waarde, maakte op sportpark De Kooltuin als invaller zijn debuut voor G.V.V.V.

Shoppen bij buren

De stap omhoog kon o.a. worden gezet door spelers op te pikken, die net niet voldeden, geen of te weinig kans kregen, of langzaam wilden afbouwen, van de naburige sportparken Nieuw Zuid, De Krom, De Middelmors of Duinwetering, net zoals vv Eemdijk dat in de gemeente Bunschoten – Spakenburg deed. Of dichter bij ons eigen huis, De Merino’s. Die beide clubs pikken ook de afvallende spelers van IJsselmeervogels en Spakenburg, respectievelijk DOVO en G.V.V.V. op, die voor die tijd naar andere hoger spelende clubs uit de regio zouden zijn vertrokken.
De huidige, veelal basisspelers zijnde, Kasper Michel, Julian Dobbe (Noordwijk), Dirk-Jan van den Oever, Roy van Leeuwen (Rijnsburgse Boys), Leonard Beste (Quick Boys) en Edin Bibuljica (Katwijk) zijn hiervan de beste voorbeelden bij onze gasten. Maar ook de langdurig geblesseerden (alle kruisbanden) Jesse Driebergen, Willem Schonenberg en Maarten Reyneveld hebben een verleden bij Quick Boys. Laatstgenoemde heeft onlangs zijn rentree gemaakt en startte afgelopen zaterdag voor het eerst weer als basisspeler.
Zodoende kan FC Rijnvogels goed vergeleken worden met vv Eemdijk of De Merino’s.

Aanwinst

De promovendus behoort met haar behaalde sportieve resultaten zeker tot de grote verrassing van de zaterdag Derde Divisie, want bijna op het einde van de competitie aangeland, zijn zij al bijna het hele seizoen een vrij constante subtopper. En dat is geen toeval of geluk, want als je de verslagen in de media leest heeft bijna iedere opponent lovende woorden over voor de spelopvatting en uitvoering van de ‘Vogels’. Dat is erin gebracht door de nog jonge trainer Thomas Duivenvoorden (35) die de selectie uit z’n hand laat eten.
Maar als je zo in de etalage staat, heeft dat gelijk ook z’n keerzijde. Want eind oktober werd bekend dat hij werd gestrikt als opvolger van Grünholz bij Quick Boys voor het volgende seizoen. Uiteraard voor Duivenvoorden een prachtige promotie die hem ook van harte werd gegund door zijn huidige werkgever. Deze handelde op haart beurt snel door de zeer ervaren Dogan Corneille vast te leggen, die had aangegeven dat hij na vijf seizoenen Excelsior Maassluis een nieuwe uitdaging zocht.
Dit geeft gelijk de intenties van de club aan. Ze willen niet opnieuw een eendagsvlieg worden, maar een stabiele derdedivisionist. En daar hebben onze gasten met de behaalde resultaten in dit seizoen een mooi begin mee gemaakt. Het is nu aan de nieuwe leidsman Corneille om daar volgend seizoen op voort te borduren, met wellicht het voordeel dat hij al heeft kunnen inventariseren welk vlees hij in de kuip krijgt. Want half april maakte Corneille al vrijwillig plaats voor zijn opvolger Steye Jacobs in Maassluis, vanwege het feit dat hij zijn ploeg niet meer aan de praat kreeg om te overleven in de Jack’s League. Het is daarom niet onwaarschijnlijk te achten dat de nieuwe coach al een aantal keren zijn pupillen heeft bekeken in de slotfase van deze competitie.
Zeker is in ieder geval wel dat de vierde club uit de gemeente Katwijk een aanwinst is voor de Derde Divisie.

Eerdere ontmoetingen

Hoewel FC Rijnvogels nog geen twintig jaar oud is en bijna altijd op een lager niveau acteerde, is het niet de eerste keer dat G.V.V.V. in competitieverband gastheer is voor de Kattukkers. In het seizoen ’03-’04 degradeerde onze favoriete blauwe formatie roemloos uit de Hoofdklasse B. Met slechts 17 punten uit 24 duels, was de laatste plaats haar deel en dat betekende rechtstreeks afdalen naar de 1ste klasse.
In mei 2004 ontstond de Fusie Club Rijnvogels en zij begonnen in die klasse, en de indeling bepaalde dat G.V.V.V. en de nieuwe gevormde club tegenstanders van elkaar werden in de 1ste klasse A.
Op 2 april 2005 werd de return gespeeld van de allereerste ontmoeting op sportpark De Kooltuin. In Katwijk boekte de ploeg van toenmalig trainer Herman Wijnands op 6 november 2004 al een eclatante 1-5 zege. Dat werd in april nog eens dunnetjes overgedaan door een 3-0 winst, maar toen was G.V.V.V. al ruimschoots kampioen en weer terug in de Hoofdklasse.

Byron Burgering, zelf maker van de 0-1, bespringt Ilias Latif die met twee goals de matchwinner werd op 26 november 2022.

Alleen winst telt

Het zijn nu uiteraard compleet andere tijden maar alle blauwen hoopten en wensten voorafgaande aan dit seizoen van ganser harte dit er weer zo’n jaargang zou volgen waarin de degradatie direct zou kunnen worden goedgemaakt. Die hoop is nog steeds levend, maar het is ook duidelijk geworden dat onze hoofdmacht dat niet geheel meer in eigen hand heeft. Koploper ACV weet voorlopig nog van geen wijken en blijft onverdroten doorgaan om de genomen drie punten voorsprong, die ze pakten door de 1-2 winst in Veenendaal, iedere keer te behouden.
Zelf blijven winnen in de laatste twee duels en dan hopen en bidden op een misstap van de Assenaren is het enige wat de mannen van coach Vink daartegenover kunnen stellen. Wel is sinds vorige week duidelijk dat de winst op DVS ’33 goed was voor een zekere plaats in de nacompetitie om daarin alsnog promotie te kunnen afdwingen. Maar naar die omweg, die onze ploeg vorig seizoen de kop kostte, zal geen enkele rechtgeaarde blauwe reikhalzend uitkijken.
Maar goed het is zoals het is, en de eerste opdracht zal dan ook zijn om winst te boeken op FC Rijnvogels, dat in principe geheel vrijuit kan spelen omdat er alleen nog maar een theoretische hele kleine kans is om nog een rol van betekenis in de derde periode. De druk ligt dus volop bij aanvoerder Joeri Potjes c.s.
In de uitwedstrijd op De Kooltuin hebben ze al bewezen dat winnen geen onoverkoombaar probleem hoeft te zijn. Hoewel de uitslag van 2-3 op 26 november jl. anders kan doen vermoeden, hadden de blauwhemden niet zo heel veel problemen om de drie punten veilig te stellen. Met een ruststand van 1-1, door goals van Burgering, en Van Leeuwen voor de gastheren, ontpopte Ilias Latif na de thee zich tot matchwinner met twee treffers. Een zuivere hattrick werd hem door de neus geboord door een op zeer dubieuze wijze afgekeurd doelpunt vanwege vermeend buitenspel. Het doelpunt van Van Montfort in de derde minuut van de blessuretijd was louter voor de statistieken.
Vriend en vijand waren het er toen over eens dat de uitslag recht deed aan de spelverhouding in het veld.
Maar ja, iedereen weet ook dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Dus zal ons vlaggenschip ook eerst deze wedstrijd maar weer tot een winnend einde moeten zien te brengen en dan maar afwachten wat ACV in Harderwijk tegen VVOG heeft gedaan.

G.V.V.V. – FC Rijnvogels begint zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. M. Oosting uit Niekerk, die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. W.J.M. Linders en Dhr. D. van Velzen.

Tekst: GVVV.nl//Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops
Met dank aan de geleverde info van collega Joop Tomassen van DVS ’33 Ermelo

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Punten pikken op De Boshoek vaak tevergeefse moeite

Voorbeschouwingen | 28 maart 2024
Lees meer