Voorbeschouwing // Slotakkoord reguliere competitie op De Bongerd

  • Voorbeschouwingen

Oude bekende BVV Barendrecht is komende zaterdagmiddag gastheer voor onze hoofdmacht in de laatste ronde van competitie jaargang ’22-’23. De ploeg uit de Rijnmond heeft nog belang bij dit duel omdat zij nog een klein kansje maken op het veroveren van een periodetitel, voor G.V.V.V. is dit een ontmoeting waaraan een goed gevoel moet worden overgehouden voor het vervolg in de play-offs.

Barendrecht is de enige club in de huidige Derde Divisie zaterdag waar tegen G.V.V.V. in het verleden op de diverse hoogste amateur niveaus uitkwam. Dat ging van Eerste- Hoofd- via Topklasse naar Tweede Divisie. En op buurman DOVO (58) en VVOG (48) na, is de wit-rode formatie ook de tegenstander in deze Derde Divisie waartegen in de geschiedenis de meeste wedstrijden zijn gespeeld. Het wordt namelijk in z’n totaliteit de 34ste onderlinge ontmoeting en de tweede op het niveau van de Derde Divisie.
Het laatste duel op sportpark De Bongerd, de thuishaven van BVV Barendrecht, geschiedde in het seizoen ’18-’19 in de Tweede Divisie (1-1) en aan het einde van die rit vonden onze gastheren zich terug op plek 18 en dat betekende degradatie.

Linkerrijtje

Voor die degradatie vertoefden de Barendrechtse voetballers in totaal acht jaargangen lang aan het einde van de competitierit veelal in het zogenaamde linkerrijtje. Slechts tweemaal was dat niet het geval.
Met als hoogtepunt de tweede plaats achter kampioen Katwijk in ’12-’13 en uiteraard de promotie naar de Tweede Divisie via een vijfde plek in de Topklasse in jaargang ’15-’16.
Het debuut daarin werd afgesloten met een achtste positie, en daarna (’17-’18) eindigde de wit-rode formatie op een uitstekende vierde plek met evenveel punten (59) als nummer drie HHC Hardenberg, alleen was het doelsaldo van de Sallanders een stukje positiever.
Samen met HHC Hardenberg waren de Rijnmond bewoners ook nog eens de enige twee zaterdagclubs die er vanaf de invoering van de Topklasse en de Tweede Divisie altijd bij waren. Daar kon geen enkel gerenommeerd voetbalbolwerk uit de Duin- en Bollenstreek, Spakenburg of Utrechtse Heuvelrug aan tippen, die lieten allemaal tussendoor nog wel eens een steekje vallen.
Maar zoals hierboven reeds is vastgesteld ontstond in het breiwerk van Barendrecht toch een vals patroon, wat ze er tot nu toe niet hebben kunnen uithalen.

Wet van Murphy

Uitzonderlijk was de terugval van Barendrecht, van subtopper naar degradatiekandidaat, niet. Want we zagen dat al eerder bij Katwijk, die zelfs vanaf kampioen, het seizoen erop die deceptie van afdalen beleefde in de Topklasse. En ook bij zo’n ander voetbalbolwerk Bunschoten-Spakenburg, gebeurde het in het debuutjaar van de Tweede Divisie voor de blauwen van sportpark De Westmaat. En de rode buren van die blauwen aan de boorden van het IJsselmeer wacht misschien nu wel zo’n zelfde lot.
Het exacte hoe en waarom Barendrecht moest afdalen is vanaf de buitenkant niet helemaal te verklaren. Maar wel is duidelijk dat onze gastheren dat seizoen klaarblijkelijk te maken hebben gehad met de wet van Murphy, die zegt: ‘Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan’.
Dat begon al met de plotsklapse promotie van succescoach Adrie Poldervaart. Die bij Excelsior Rotterdam, waar hij al fysiotherapeut was, tot hoofdtrainer werd benoemd (en ondertussen via FC Groningen is aanbeland in Doetinchem bij De Graafschap). Een succes dat Barendrecht haar trainer van harte gunde, maar de club wel opzadelde met een probleem dat opgelost moest worden.

In de persoon van Albert van der Dussen werd die gevonden. Maar de tegenvallende prestaties en de ontbrekende chemie tussen trainer en selectie deden de verantwoordelijken besluiten om begin december 2018 het contract met de coach op te zeggen. Tussendoor had clubicoon Frans van Brienen, jarenlang eerste elftal speler en al vele seizoenen assistent-trainer, ook al de pijp aan Maarten gegeven vanwege verschil van mening met z’n baas Van der Dussen.
Schorsingen en (langdurige) blessures, en een voortijdig opgezegd spelerscontract maakten de spoeling alleen maar dunner.
Lichtpuntje, en dus niet vallend onder die wet, was het feit Jack van den Berg die begin oktober 2018 bij Katwijk zijn congé kreeg, genegen was om zijn oude club, uit de brand te helpen bij het opvullen van het trainershiaat en direct na de winterstop het stokje overnam. Hij kon geen nee zeggen tegen de club die hij al eerder negen seizoenen als trainer onder zijn hoede had en waarvoor hij zelf zes jaar lang als speler uitkwam. Die clubtrouw leverde hem bij elkaar het lidmaatschap van verdienste op.
Maar ook de gepokt en gemazzelde coach kon geen ijzer met handen breken en kreeg zijn team, waarin het aan voldoende kwaliteit en ervaring ontbrak, niet aan de praat en dus bleef ook onder zijn hoede die zeer vervelende wet gewoon van kracht en degradeerde BVV Barendrecht naar de Derde Divisie.

Nam trainer Gery Vink zijn wintermuts af na 2-5 thuisnederlaag uit respect voor Barendrecht, of krabde hij op zijn hoofd hoe zijn ploeg het zover had laten komen?

Geen sinecure

In die Divisie kregen de Barendrechters, net als alle andere voetbalclubs, te maken met de wetten van corona in de twee volgende seizoenen, waardoor een terugkeer sowieso niet mogelijk was. Maar ook de sportieve prestaties waren geen aanleiding om van pech te spreken, want in het twee-derde uitgespeelde seizoen ’19-’20 stond de club op de zevende plek. En datzelfde gebeurde in de ultrakorte jaargang daarop. Dat eerste coronaseizoen geschiedde nog onder leiding van clubicoon Jack van den Berg, die in ’20-’21 werd opgevolgd door Richard Elzinga.
Onder diens leiding werd vorig seizoen lang meegedaan net onder de topposities, maar door een matige eindsprint moest uiteindelijk genoegen worden genomen met achtste plek in de eindrangschikking en zat een periodetitel voor deelname aan de play-offs er ook geen moment in.
Daarmee is maar weer eens bewezen dat de weg omhoog terugvinden zeker geen sinecure is. Sinds het ontstaan van de Divisies in 2016 zijn er slechts twee clubs in geslaagd om direct na degradatie weer te promoveren, dat waren Spakenburg en TEC. FC Lisse keerde dit seizoen terug, maar had daar wel vier seizoenen Derde Divisie voor nodig.

Kansje

Uiteraard leeft bij een van grootste amateurclubs (ruim 2200 leden) van ons land de wens om weer aan te sluiten bij de top, dat zal aan het begin van dit seizoen ook het streven en de doelstelling zijn geweest. Dat gebeurde door o.a. een nieuwe leider voor de groep te zetten in de persoon van Leen van Steensel. De voormalig profspeler van FC Utrecht en Excelsior Rotterdam kwam over van het Goudse Jodan Boys en zag zijn contract al in december jl. verlengd worden. Dus is er volop vertrouwen in zijn leiding.
Wat gezien de ontwikkeling van de ploeg ook wel logisch is. Want op twee dipjes na (zie infographic) is Barendrecht in dit seizoen altijd subtopper geweest. En bovendien is er ook nog een (heel klein) kansje in dit slotakkoord, als het G.V.V.V. tenminste aan de zegekar bindt, en als alles meezit op de andere velden, dat er aanspraak gemaakt kan worden op het veroveren van de (vervangende) derde periodetitel en dus, net als opponent G.V.V.V., deelname aan de play-offs voor promotie.
Hoe groot dat (hele kleine) kansje is mag u als lezer zelf bepalen als u de stand van de derde periode ziet, en weet dat de concurrenten de volgende duels gaan afwerken:

Staphorst – Sparta Nijkerk
FC Rijnvogels – Excelsior ‘31
Urk- SteDoCo
DVS ’33 – HSV Hoek

Geen herhaling van zetten

Iedere rechtgeaarde G.V.V.V.-er, maar zeker ook de penningmeester van de gastheren, had vooraf gehoopt op een herhaling van 10 mei 2014 toen de blauwhemden ook een bezoek brachten aan sportpark De Bongerd in de allerlaatste ronde van het Topklasse seizoen ’13-’14. Spakenburg en onze eigen favorieten stonden toen beide op poleposition met 51 punten uit 29 duels. En dus kwam het erop aan om geen enkel punt te verspelen in en bij Barendrecht, want Spakenburg, gelijktijdig op bezoek bij het al gedegradeerde Ter Leede, zou dat hoogstwaarschijnlijk ook niet doen. Dat laatste klopte als een bus want binnen een uur had Spakenburg op De Roodemolen al een 0-3 voorsprong genomen door een hattrick van Kees (Pier) Tol. Op De Bongerd was het na ruim een uur spelen op dat moment 2-2 via respectievelijk Daniël Esajas (1-0), Bas Mourtis (2-0), Dennis van Meegdenburg (2-1) en Sherwin Grot (2-2).
Er volgde nog een bloedstollend spannend laatste half uur, waarin een gedecimeerd Barendrecht, door een rode kaart voor Almeida, haar sportieve plicht met verve vervulde door G.V.V.V. van het scoren af te houden. Dat lukte tot aan de zesde minuut van de blessuretijd toen Rik van der Eerden via de winnende treffer alle blauwen in vuur en vlam zette en daarmee een beslissingswedstrijd tegen de blauwen uit Spakenburg afdwong. Want helaas telde het toen veel betere doelsaldo van de Veenendalers niet meer.
De afloop daarvan in en bij FC Volendam doet menig blauwe nog steeds huiveren, want door de 2-1 winst ging de titel naar Spakenburg.

Curieus

Dat het aanstaande zaterdag geen herhaling van zetten wordt qua spanning, heeft de ploeg van trainer Gery Vink geheel aan zichzelf te wijten, door een volledig onnodige verliespartij afgelopen zaterdag tegen FC Rijnvogels. Kansen in overvloed, maar scoren ho maar. En van die mispeer profiteerde ACV dus volop, en werden de Assenaren volkomen terecht de promovendus. Al was het alleen maar omdat ACV de enige van de 17 concurrenten was die alle punten afpakte van G.V.V.V. door beide duels met 2-1 te winnen. Gastheer Barendrecht zou dat kunnen evenaren, want op 3 december waren zij op het sportpark Panhuis de sterksten. Met de uitslag van toen, 2-5, bezorgden zij G.V.V.V. de grootste nederlaag dit seizoen en daar viel uiteindelijk weinig op af te dingen omdat wit-rode formatie de gemaakte fouten genadeloos afstrafte.
Dat feit geeft, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, misschien wel een zwak punt aan van de Van Steensel brigade. Want juist buitenshuis werden de meeste punten gepakt en aanzienlijk minder op de eigen Bongerd. Thuis 25 punten uit 16 duels, tegen 34 uit in 17 wedstrijden op vreemde bodem. De laatste thuisoverwinning van Barendracht dateert alweer van 11 maart jl. toen onze rode buren met 6-1 op de broek kregen, maar daarna volgden drie nederlagen.
Ook voor G.V.V.V. gaat die vlieger, zij het in iets mindere mate, op voor het verschil tussen spelen op eigen grond en op vreemde bodem, maar wel in dezelfde verhouding, dus beter uit dan thuis. Voor de Vink manschappen staat de teller op 31 punten uit 17 ontmoetingen op het Panhuis, tegen 35 punten uit 16 duels in uitwedstrijden.
Een heel curieus gegeven dus voor de allerlaatste ontmoeting van competitie jaargang ’22-’23. Waarin de gastheren de strijd aanbinden om de allerlaatste kans op een mogelijk vervolg, en de gasten die al zeker zijn van een ‘verlenging’, er op uit zijn om sportieve revanche te nemen op de grootste nederlaag en daardoor met een goed gevoel op woensdagavond 31 mei kunnen beginnen aan de uitwedstrijd in de play-offs voor promotie.

Welke club daarin als tegensstander te wachten staat is eenzelfde loterij als in onze eigen Derde Divisie, want die moet komen uit de zondagafdeling, waar ook nog vijf kandidaten zijn om de derde (vervangende) periodetitel te veroveren. Wie de mogelijke tegenstander kan worden is begin van deze week al via dit artikel duidelijk gemaakt.

BVV Barendrecht – G.V.V.V. begint komende zaterdag om 14.30 uur op het sportpark De Bongerd, Dierensteinweg 6, 2991 XJ Barendrecht en zal onder leiding staan van Dhr. F.E. ter Brake uit Dedemsvaart. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. C.R. Veen en Dhr. J.M. de Smalen.

Tekst: GVVV.nl//Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops
Infographic: Ltrack

Ander nieuws

Voorbeschouwing // G.V.V.V. ontvangt recordkampioen gelijke spelen vv Noordwijk

Voorbeschouwingen | 17 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer