G.V.V.V. zet eerste stap naar promotie door zege bij SteDoCo

  • Wedstrijdverslagen

G.V.V.V. heeft woensdagavond de eerste klus geklaard op bezoek bij SteDoCo. De blauwhemden poetsten in de tweede helft een 1-0 achterstand weg: 1-2. Zaterdag is de return op eigen veld.

Met Taoufik Adnane terug in de basiself, en Quiermo Dumay als rechtsback startte G.V.V.V. aan de eerste wedstrijd van de finale om strijd voor promotie naar de tweede divisie. Het was de formatie waarmee Gery Vink afgelopen zaterdag na rust had gespeeld en waarmee het USV Hercules op de knieën dwong. De consequentie daarvan was dat Tariq Dilrosun een plaats op de reservebank kreeg, waarop ook Mats Grotenbreg weer had plaatsgenomen.

De ‘oudjes’ De Leeuw, Nejmi, en Adnane (gezien vanaf rechts) lieten zich gelden.

De wedstrijd was pas tientallen seconden oud toen Quincy Veenhof al een enorme kans kreeg om de score te openen. Een foute terugspeelbal kun door de nummer 10 worden onderschept, waardoor de tweevoudig doelpunten van afgelopen zaterdag alleen op doelman De Fockert af kon gaan. Maar helaas schoot Veenhof te zacht in de korte hoek waardoor de sluitpost niet verschalkt kon worden. Het toonde meteen de intentie van G.V.V.V. aan, maar toch liet de volgende kans lang op zich wachten.

Kansjes stapelen zich op

Een schot van Barry Maguire na tien minuten ging te ver over om het echt een kans te noemen en een voorzet van de opgestoomde Danny de Leeuw na twintig minuten aan de linkerzijde werd door Yannick Cortie met het hoofd precies voldoende van richting veranderd, waardoor de inkomende Quincy Veenhof alleen maar lucht raakte en geen leder. Er bleef voor de spits niets anders over dan zich omdraaien en wachten op de hoekschop die daarop volgde, maar die werd goed uitverdedigd door de gastheren.
Die hadden zich even daarvoor zelf ook voor het eerst laten gelden door een individuele actie van Sjaak Kuyper, maar daar had good-old Taoufik Adnane op het laatste moment goed het oog in, en voorkwam daarmee een gericht schot. Ook een counter ontstond gevaar door Akram Salhi, maar die hief zijn been veel te hoog bij de defensie actie van nog zo’n oudgediende, Danny de Leeuw. Die stortte ter aarde, maar na het fluitje van referee Hardeman voor de overtreding van Salhi, was  hij even snel weer op de been.

Joeri Potjes in een van de vele luchtgevechten.

Op het halfuur bracht Byron Burgering zich met een solo in het strafschopgebied van de tegenstander, na een rush van eigen helft. Net als Veenhof, was ook zijn inzet van onvoldoende snelheid om doelman De Fockert zenuwachtig te maken. Het waren speldenprikjes, terwijl SteDoCo nog bijna helemaal niet van zich had laten horen of zien.
Wel was duidelijk dat na een minuut twintig vol druk zetten van de gasten, die ietwat gas terugnamen. Waarschijnlijk om daardoor SteDoCo uit te de tent te lokken, waardoor er meer ruimte zou komen om de snelheid voorin te benutten. Het lukte niet, er was wel ietwat meer balbezit voor de thuisploeg in die fase, maar G.V.V.V. bleef het meest dreigend. Symptomatisch was hiervoor dat de blauwhemden vijf corners kregen te nemen voor de thee tegenover SteDoCo nul, en dat goalie Jan van Willge pas in minuut 38 voor de eerste keer handelend moest optreden bij een voorzet, die hij simpel kon weg boksen.

Uit het niets

Het eerste moment dat (sluipschutter)Joran Schröder voor het doel van Jan van Willige opdook, was drie minuten voor rust. Een steekbal van Danny van Haaren op de topscorer van de thuisploeg – hij had er in de vorige vier play-off duels maar liefst al zes gemaakt – was voldoende om de voorsprong te noteren en een zevende aan zijn totaal toe te voegen. In de verre hoek schoot de spits hard en zuiver binnen, waardoor SteDoCo uit het niets opeens op 1-0 kwam. Vanaf de tribune gezien leek Schröder uit off-side positie te vertrekken, maar het vlagsignaal bleef uit en dus bleek de treffer geldig.

Jonathan Vergara Berrio kende geen gelukkig avond.

In de laatste seconden van de eerste helft kreeg Joeri Potjes gelegenheid om gevaarlijk uit te halen, maar via een tegenstander rolde de bal naast het doel. De opvolgende hoekschop leverde niets op, waardoor G.V.V.V. met een kater de kleedkamers opzocht wetende dat het nog een helft had om hier wat aan te doen.

Schade hersteld

Na 51 minuten plaatste coach Vink zijn eerste ingreep. De ietwat geïrriteerd spelende Jonathan Vergara Berrio, omdat er weinig lukte, moest plaatsmaken voor Genrich Sillé, die bij de competitie wedstrijd in september tussen de beide kemphanen ook als invaller matchwinner (0-1) was geworden. Het bleek achteraf gezien een gouden greep.

Want al snel na rust kopte Mart de Jong, die na zijn buikgriepje van afgelopen zaterdag weer geheel fit en ouderwets op dreef was, zijn ploeg op gelijke hoogte. Na een overtreding van Simon van Zeelst op Quincy Veenhof mocht Barry Maguire aanleggen voor een vrije trap, die hij afleverde voor het doel alwaar de middenvelder voor de Hoornaarse doelman opdook en met het hoofd via de onderkant van de lat de 1-1 op zijn naam zette. Daarmee kwam De Jong op gelijke hoogte in de play-offs, qua doelpunten, ieder drie met Byron Burgering en Quincy Veenhof.

Zelfs reservegoalie Jan Schimmel (l.) komt Mart de Jong (25) een schouderklopje geven na zijn treffer.

Direct na de gelijkmaker ontstond de kans op de voorsprong voor de gasten. Een voorzet van Sillé bereikte Burgering die niet nadacht maar direct uithaalde. Helaas verdween de bal huizenhoog naast en over. Net voor het uur verstreken was ontstonden er drie hachelijke momenten in drie minuten tijd voor beide doelen. Daarbij was invaller Sillé tweemaal bij betrokken. Eerst wurmde hij zich langs een verdediger en aangekomen in zestien leek hij onreglementair van de bal te worden gezet, maar er volgde geen fluitsignaal.
Uit die tegenaanval volgde een dieptepass op Schröder die net voor de zestien gepareerd kon worden door Achraf Nejmi waarbij de spits ter aarde stortte. Overtreding en een rode kaart vanwege een doorgebroken speler, dat was de vraag van de zijkant? Maar ook hier zag de leidsman niets in en liet doorspelen. Voor de microfoon van Bert Kous van RTV Utrecht gaf Nejmi aan dat het echt een schwalbe was van Schröder, en hij verwachtte dat als er naar gevraagd zou worden bij zijn opponent dat de goaltjesdief dat ook eerlijk toe zou geven.
Uit die spelsituatie volgde het derde omstreden moment. Weer was het Genrich Sillé die vanaf de rand van ‘the box’ een schot losliet, deze werd voor heel veel bezoekers duidelijk zichtbaar, met de hand niet langs het lichaam, tegengehouden. Een strafschop zou moeten volgen, maar scheidsrechter Hardeman beoordeelde de situatie anders en liet doorspelen.
Nadat invaller Intezar namens de thuisploeg ruim had naast geschoten bleef G.V.V.V. de druk op de ketel houden en drong SteDoCo verder terug op eigen helft en bleef actief jagen op de voorsprong in het heenduel. Na een dik uur onderschepte Mart de Jong en speelde Byron Burgering aan, die op zijn beurt Quincy Veenhof in stelling bracht. De Fockert reageerde goed op een schot in de verre hoek, waarna Genrich Sillé de rebound huizenhoog over het doel schoot.

Verdiende voorsprong

De volgende aanval was het alsnog raak. Een voorzet van Byron Burgering op Ilias Latif werd door de ingebrachte spits goed vastgehouden, waarna hij vanuit de draai wilde schieten. Dat schot werd geblokt, maar kwam alsnog bij Genrich Sillé voor de voeten. Die deze keer de rust bewaarde, de bal even goed legde en daarna zeer nauwkeurig uithaalde. Via de lat plofte de bal in het net en dat betekende voor de 1-2. De honderden meegereisde supporters lieten het sportpark exploderen van vreugde.
Zeven minuten na die treffer had G.V.V.V. nog betere zaken kunnen doen, via wederom de vervanger van Veenhof in de spits, Ilias Latif. Hij maakte weer een goede individuele actie en kon daarmee Mart de Jong in stelling brengen. Maar van dichtbij was doelman De Fockert weer een sta-in-de-weg en kon voorkomen dat zijn ploeg met een 1-3 achterstand aan het return duel moet beginnen.

De matchwinner Genrich Sillé krijgt een hand van Mart de Jong (25), die de gelijkmaker op het scorebord zette.

Ondanks het va-banque spel van SteDoCo in de slotfase was het niet meer bij machte om iets daar tegenover te zetten en kon het opgelucht ademhalen dat de score voor de blauwen niet nog hoger uitviel. Met de 1-2 eindstand doet G.V.V.V. goede zaken voor de return, die zaterdag op eigen veld wordt gespeeld. De Tweede Divisie is in zicht, maar de klus moet op ons eigen Panhuis worden geklaard.
“De slag is gewonnen, de oorlog nog niet”, daarmee sloeg Achraf Nejmi voor de microfoon van RTV Utrecht de spijker op de kop.
Naast ieder ander selectielid voor deze prestatie, verdiend afscheid nemende centrale verdediger een extra  compliment. Want Nejmi verzette zijn geplande roadtrip in de USA om toch te kunnen spelen in deze finales. En met zo’n actie ben je het mooie blauwe tenue meer dan waard!!!


SteDoCo – G.V.V.V. 1-2 (0-1)
Scoreverloop: 42. Joran Schröder 1-0, 52. Mart de Jong 1-1, 78. Genrich Sillé 1-2

Gele kaarten: 51. Simon van Zeelst (SteDoCo), 88. Genrich Sillé (G.V.V.V.)

Opstelling SteDoCo: Maarten de Fockert (k), Ibrahim Touré, Yannick Cortie (82. Elvio van Overbeek), Danny van Haaren (57. Milad Intezar), Akram Salhi (86. Amoros Nshimirimana), Joran Schröder ©, Sjaak Kuyper, Simon van Zeelst, Mitchell de Zwart, Jeffrey van Nuland, Jesse Wielenga.

Opstelling G.V.V.V.: Jan van Willige (k), Taoufik Adnane ©, Achraf Nejmi, Joeri Potjes, Quiermo Dumay, Mart de Jong, Barry Maguire, Danny de Leeuw, Jonathan Vergara Berrio (51. Genrich Sillé), Byron Burgering (90+3. Justin Spies), Quincy Veenhof (74. Ilias Latif).

Scheidsrechter: T. Hardeman (Wijk bij Duurstede)
Toeschouwers: 1500

Haal jouw tickets

Die return wil je niet missen! De kaartverkoop gaat ontzettend hard, maar er is nu nog plek voor jou. Zeker weten dat jij er bij bent zaterdag? Haal dan nu jouw tickets online. We rekenen op jouw steun!

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn & Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

G.V.V.V. sluit seizoen af met gelijkspel en neemt afscheid van Taoufik Adnane

Wedstrijdverslagen | 25 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan de vloek van Nieuw Zuid wederom niet doorbreken

Wedstrijdverslagen | 19 mei 2024
Lees meer

G.V.V.V. kan Spakenburg in de race om het kampioenschap niet stoppen

Wedstrijdverslagen | 11 mei 2024
Lees meer