Voorbeschouwing // Play-off finales tussen zaterdagse competitiegenoten

  • Voorbeschouwingen

Er wordt door kenners c.q. volgers van het divisie amateurvoetbal in ons land wel beweerd dat de van oorsprong zaterdagclubs in het algemeen het betere voetbal spelen. Deze stelling werd in de afgelopen weken (weer eens) bewaarheid. Want SteDoCo schakelde TEC en VVSB uit, en ons eigen vlaggenschip maakte korte metten met Groene Ster en USV Hercules. Vandaar dat de finales in de play-off, om een plaats in Jack’s League, gaan tussen zaterdag derdedivisionisten SteDoCo en G.V.V.V.

Zestig jaar bleef Sterk Door Combinatie – een club die in 1946 ontstond door de fusie van het Hoornaarse HBS (van 1933) en Hoogbloklandse HVV (ook van 1933) – een bescheiden dorpsclub die in de lagere klassen acteerde.
In 2003 werd met de oprichting van sponsor/businessclub Temporalis een fundament gelegd voor het prestatiegericht acteren van het eerste mannenelftal dat toen in de 4de klasse speelde.
(De club maakte overigens al eerder naam met het vrouwenvoetbal, dat op het hoogste niveau actief was en in 2019 definitief ter ziele ging en nu alleen nog op recreatie niveau wordt beoefend.)

Opmars

Die opmars van de heren ging gestaag met promoties naar de 3de klasse in 2007, de 2de in 2008, de 1ste in 2010, en de Hoofdklasse in 2012. Daarmee had men in Hoornaar dus een klein beetje pech dat net een seizoen daarvoor de Topklasse haar intrede had gedaan, anders was SteDoCo in vijf jaar tijd naar het hoogste platform geslopen via kampioenschappen en het winnen van de nacompetities. Niettemin was het alsnog een prestatie van formaat van de hele (h)echte dorpsclub. Die kreeg nog meer cachet toen niet lang daarna alsnog het hoogste podium werd bereikt.
Want in 2015 werden onze opponenten kampioen in de Hoofdklasse A voor ODIN ’59 en buurman DOVO, en mocht men gaan uitkomen bij de elite, genaamd Topklasse.

Neer

In het volgende seizoen (’16-’17) werd de volgende trede op de voetbalpiramide geplakt in de vorm van de Tweede Divisie en werd de Topklasse omgedoopt tot Derde Divisie. G.V.V.V. kon precies die trede nemen door als zevende te eindigen, maar de 14de stek voor de voetballers uit de Alblasserwaard was niet voldoende voor promotie, maar toch mocht SteDoCo zich wel derdedivisionist noemen.
Directe degradatie aan het einde van rit kon nog net worden ontlopen, maar in de nacompetitie struikelde de ploeg van toenmalig oefenmeester Virgil Breetveld in de tweede ronde over onze rode buren die zowel uit als thuis de winst naar zich toetrokken en daarmee promotie bewerkstelligden en SteDoCo achterlieten als hoofdklasser.

Op en stabiel

Onder leiding van voormalig G.V.V.V. trainer en oud FC Utrecht speler Frans Adelaar, die Breetveld was opgevolgd, werd de jacht op eerherstel ingezet in ’17-’18. De titel moest aan Noordwijk gelaten worden, maar het veroveren van de derde periode gaf de ploeg een herkansing. En die play-offs werd een spektakel van jewelste. In de eerste ronde verloor men thuis met 1-2 van Berkum. Dat werd uit in Zwolle met 2-3 na verlenging goedgemaakt, maar dat betekende nog steeds geen beslissing. Die kwam uit de strafschoppenserie die de rood-zwarte formatie met 7-8 won. De laatste horde heette vv Capelle. Opnieuw ging het op het sportpark aan de Groeneweg mis en gingen de Capellenaren er met een 0-1 winst vandoor. Maar op sportpark ’t Slot gooiden de pupillen van Adelaar het tweevoudige duel definitief in het slot. De 0-3 winst was ruim voldoende om terug te keren naar de Derde Divisie.
En daarin verblijven onze opponente sindsdien, met 8ste plek in ’18-’19, onder leiding van Gijs Zwaan die Adelaar was opgevolgd. Maar coach Frans Adelaar keerde na één seizoen weer terug in Hoornaar en beëindigde met zijn ploeg in twee volgende coronajaren als 13de in ’19-’20, een 1ste in ’20-’21. Zijn definitieve afscheid vorig seizoen leverde een 9de stek op.
Hij kreeg opvolging in de persoon van de relatief jonge Rick Adjei (39), die voortijdig zijn congé kreeg bij de beul van G.V.V.V., Kozakkken Boys, waardoor de beide huidige finalisten in het afgelopen seizoen ook tegenover elkaar stonden in de Derde Divisie.

Hopelijk is Mart de Jong (l.) weer hersteld van zijn buikgriep, en maakt het bijna 38-jarige clubicoon Taoufik Adnane (5) nog een keer een glorieus moment mee.

Ambities

De ambities om nog één of meer treden op de ladder te stijgen waren er de vooravond van dit net afgelopen reguliere seizoen zeer zeker, bij de Hoornaars, maar wel via de weg van de geleidelijkheid. Debuterend trainer Adjei heeft mijn zijn selectie daar ruimschoots aan voldaan. Want op enkele kleine dipjes na, verbleef SteDoCo in het seizoen ’22-’23 meestentijds tussen positie twee en vijf op de ranglijst, zonder dat het G.V.V.V., of de latere kampioen ACV echt kon bedreigen. En dat is natuurlijk een prima ontwikkeling, van middenmoter naar subtopper, waar de clubleiding en supporters vast en zeker heel tevreden en trots op waren. Al was misschien het veroveren van een periodetitel op eigen kracht de kers op de taart geweest.

Glanzende kers wordt …

Die glanzende kers kwam er alsnog na het bizarre slotakkoord in de reguliere competitie. Waarin Barendrecht door het weggeven van de overwinning aan G.V.V.V. als het stoutste jongetje van de klas vier strafpunten kreeg toebedeeld en de aanstichter van het protest Sparta Nijkerk, met lege handen achterbleef. Het spreekwoord: ‘Als twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen.’ deed hier weer volledig opgeld.
Want door de strafpunten van Barendrecht schoof SteDoCo door van de vierde naar de derde plek op de ranglijst en nam daarmee een periodetitel over met als beloning deelname aan de play-offs.

De Hoornaarse selectie moest wel een kleine week wachten voordat de tuchtcommissie uitspraak had gedaan, met als gevolg het verschuiven van het geplande programma met een week, maar ze waren door de KNVB al voorbereid op deze mogelijke uitkomst en hebben dus ook gewoon door getraind.

… extra opgepoetst met behalen finale

Maar al die commotie deerde de ploeg geenszins, en frank en vrij werd aangetreden tegen de herkanser uit de Tweede Divisie TEC. De ploeg uit Tiel, die eerder in het seizoen nog een oefenwedstrijd in Hoornaar met 1-2 won, kon over twee wedstrijden heel weinig weerstand bieden aan het ontketende SteDoCo, wat thuis al met 4-1 won en het uit nog eens dunnetjes overdeed, en met 0-2 winst zich overtuigend plaatste voor de tweede ronde.

Daarin trof het vorige week woensdag thuis, en afgelopen zaterdag uit, VVSB, dat in de Derde Divisie zondag best veel indruk had gemaakt en direct achter kampioen ADO ’20 als runner-up eindigde. De Noordwijkerhouters hadden in de eerste ronde onze rode buren uitgeschakeld.

Dat dit andere koek was bleek ook wel gedurende de beide halve finales. Want volgens alle landelijke en regionale media, en ook de websites van de beide clubs, werden het in totaal 180 minuten voetbal waarin het kwartje beide kanten kon opvallen en het loeispannend werd. Vooral afgelopen zaterdag op sportpark De Boekhorst waar onze opponent de thuis verkregen 1-0 voorsprong moest verdedigen. Toen de 90 minuten op de klok verscheen was het 2-1 voor VVSB  en leek het op een verlenging aan te komen, maar dat was buiten aanvoerder, sterkhouder en clubicoon Joran Schröder gerekend. De 30-jarige nummer 10, die al sinds 2015 het rood-zwarte tenue draagt, maakte in de dying-seconds met het hoofd de gelijkmaker en zette daarmee heel SteDoCo in vuur en vlam en bezorgde zijn ploeg daarmee een plaats in de finale. Het was tevens het zesde doelpunt, van de in het dagelijks leven gymleraar zijnde Schröder, in de nacompetitie, en zijn 28ste in totaal deze jaargang.
Natuurlijk is het heerlijk als je zo’n goalgetter in het team hebt, maar ook hij moet van aanvoer worden voorzien en dat hebben alle overige pupillen van coach Rick Adjei – ook volgend seizoen aan de leiding in Hoornaar – in het seizoen, en in dit toetje, al meermaals bewezen. Deze opponent kan dan ook het best worden gerangschikt als een ploeg met heel veel karakter en onverzettelijkheid, kortom een zeer taaie tegenstander.

Quincy Veenhof en Yannick Cortie zullen elkaar vast wel weer tegenkomen.

Nog niet verloren

Die taaiheid heeft het team van coach Gery Vink al tweemaal aan den lijve ondervonden gedurende de competitie. Al vroeg aan het begin van het seizoen ’22-’23 ging G.V.V.V. op bezoek in Hoornaar om de degens te kruisen. Het werd een duel waarin de gasten wel een heel ietsje bovenliggend waren, vooral na de thee, maar dat kon niet in doelpunten worden omgezet en het bleef ook telkens uitkijken voor de gevaarlijke tegenstoten van de gastheren.
Nadat invaller Genrich Sillé al de lat had geraakt bekroonde hij zichzelf twee minuten voor tijd tot matchwinner. Met een minimale winst nam G.V.V.V. toen de punten mee naar Veenendaal.
De return op 4 februari jl. in Veenendaal gaf een ander beeld. Voor de pauze waren captain Joeri Potjes en zijn manschappen veruit het gevaarlijkst en werden er goede kansen gecreëerd om op voorsprong te komen, wat uiteindelijk niet lukte. Na de rust veranderde de veldverhouding in het voordeel van de gasten uit Hoornaar en kregen die diverse mogelijkheden om revanche te nemen voor de thuisnederlaag. Dat lukte hun uiteindelijk ook niet en zodoende, konden achteraf gezien, de beide kemphanen wel leven met een doelpuntloze remise.

Het opvallende aan die twee jongste uitslagen is, dat beide ploegen, die eenmaal eerder tegen elkaar in competitie verband speelden, toen ook in Veenendaal de punten deelden, en in Hoornaar de bezoekers de wonnen. Dat was in het Topklasse seizoen ’15-’16 alleen toen vielen er heel wat meer doelpunten te bewonderen.
Het duel op 26 september 2015 eindigde in 2-2. Door treffers van Rodny Hofman en Wilco den Hartog namen de ‘onzen’ tweemaal een voorsprong, Mo Faouzi zorgde voor de gelijkmaker (1-1), en Martin van Eck zorgde met een eigen doelpunt voor de eindstand.
Op 23 januari 2016 aan de Groeneweg scoorden na een uur spelen in een kleine twintig tijd de huidig assistent-trainer Dennis van Meegdenburg 0-1, Olivier Pilon 0-2 – later nog speler van SteDoCo – en Patrick Heesakkers 0-3, waardoor alle punten meegingen in de tas naar Veenendaal.

Genrich Sillé passeert keeper Maarten de Fockert en maakte het enige doelpunt in 180 minuten voetbal tussen SteDoCo en G.V.V.V.

Moeten tegenover mogen

Voor een herhaling van die korte geschiedenis tussen SteDoCo en G.V.V.V. en vice versa, zal iedere rechtgeaarde blauwe meteen haar of zijn handtekening willen zetten bij het kruisje. Maar zo werkt het nu eenmaal niet, er zal voor gestreden moeten worden voor de winst. Hopelijk doen de pupillen van Gery Vink het geloof in eigen kunnen, zoals die strofe uit het clublied zaterdag met een levensgroot spandoek boven de goal hing, herleven. Want (mede)daardoor werd de 1-0 achterstand op Hercules in een uitstekende tweede helft goed gemaakt met drie treffers.
Want dat geloof en die beleving zal minimaal nodig zijn om deze finale wel in z’n totaal winnend af te sluiten, waar het vorig jaar tegen Kozakken Boys dus mis ging.
Toch is het ook weer zo, dat net als in de vorige twee ronden, de druk bij onze hoofmacht ligt, waar gelukkig uitstekend mee is omgegaan. ‘Wij’ willen ontzettend graag weer terugkeren naar de Tweede Divisie, die doelstelling is van meet af aan niet onder stoelen of banken gestoken, en SteDoCo mag en hoeft niks. Voor hun zou promotie een ultieme bonus en ook een primeur zijn, van een seizoen met een niet verwacht cadeau in de vorm van deelname aan deze play-offs.

Heel extreem gezegd wordt het dus een finale van min of meer vrijblijvendheid tegen grosso modo heilig moeten, en dat brengt uiteraard verschillende spanningsvelden met zich mee.
Maar gelukkig hebben wij tegenover fenomeen Joran Schröder zelfs twee spelers staan die weten wat het is om doelpunten te maken. Byron Burgering, totaal goed voor 27 goals, doet nauwelijks onder voor hem, en als runner-up hebben ‘we’ Quincy Veenhof in huis met in totaal nu 16 treffers, waarvan twee afgelopen zaterdag tegen Hercules en daarmee de wegbereider voor de winst en de weg naar deze finale.

Je kunt nog lang en breed over dit finaletweeluik gaan filosoferen, maar we moeten gewoon gaan afwachten wie er na 180+ minuten (of eventueel nog meer) als promovendus de geschiedenis ingaat. Een ding is in ieder geval zeker, volgend seizoen staat er geen SteDoCo versus G.V.V.V. of vice versa op de programmarol.

SteDoCo – G.V.V.V. begint komende woensdagavond 21 juni om 20.00 uur op het sportpark SteDoCo, Groeneweg 59, 4223 MG Hoornaar en zal onder leiding staan van Dhr. T. Hardeman uit Wijk bij Duurstede. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R. ter Hoeve en Dhr. C.A.M. Maas. Vierde official is Dhr. A.M. Steeg.

De return G.V.V.V. – SteDoCo is zaterdagmiddag 24 juni op het sportpark Panhuis in Veenendaal en kent een aanvangstijdstip van 14.30 uur. Dat duel zal onder leiding staan van Dhr. T.R. Winkel uit Leermens die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. C.R. Veen en Dhr. R. Westenberg. Vierde official is Dhr. W.H. Bronsvoort.

Tekst; GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto
grafie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer