Voorbeschouwing // Regionale recidivisten rivaliteit in halve finales play-offs

  • Voorbeschouwingen

Toeval of niet, maar het feit ligt op tafel dat de halve finales in de play-offs van 2023 gaan tussen (eerste gastheer) USV Hercules en G.V.V.V., die beide ook vorig seizoen daartoe veroordeeld waren. Hercules streed toen voor promotie, en onze eigen hoofdmacht om degradatie te voorkomen. Beide clubs uit provincie Utrecht slaagden toen niet voor dat ‘examen’ en gaan dus nu als recidivisten de komende twee zaterdagen in de herkansing.

 

Springlevende opponent

 USV Hercules werd in 1882 opgericht, en staat daarmee ruim in de top tien van de oudste nog steeds bestaande voetbalclubs van Nederland. De omnivereniging Hercules uit de Domstad telt ca. 3000 leden en kent diverse takken van sport binnen haar gelederen, waaronder tennis, cricket, badminton en zaalvoetbal.
Maar de grootste tak, ongeveer de helft van het aantal leden, en het meest prestatiegericht, is het veldvoetbal waarvan het vlaggenschip net het zevende achtereenvolgende seizoen in de zondag Derde Divisie heeft afgesloten. Daarnaast bestaat er ook een eerste zaterdag team wat uitkomt in de derde klasse, maar nu ook aan de bak moet in de play-offs om het verblijf in die klasse veilig te stellen. Ook met het vrouwenvoetbal timmert de Utrechtse club flink aan de weg met zes teams in de competitie.
Dat het met de opleiding – waar Hercules het als niet al te kapitaalkrachtige club voornamelijk van moet hebben – ook wel goed zit bewijst het feit dat veel jeugdteams uitkomen op een vrij hoog niveau. Kortom de club USV Hercules is wel echt oud qua leeftijd, maar nog steeds springlevend.

Blinkend visitekaartje

Zonder ook maar enigszins te overdrijven mag je stellen dat Hercules in het laatste anderhalf decennium met haar voetbalvlaggenschip flink naam heeft gemaakt. Waar voorheen prestatievoetbal bijzaak was, is dat sinds ongeveer 2005 hoofdzaak geworden.
Met vier promoties, via twee kampioenschapen en eenzelfde aantal als winnaar van de nacompetitie, en tussendoor slechts eenmaal een stapje terug, baanden ‘de marine blauwe zebra’s’ zich een weg naar de Derde Divisie.
Via een geweldige eindsprint werd het debuut seizoen ’16-’17 uiteindelijk met een vierde positie afgesloten en was en passant ook de derde periodetitel een prooi voor de Utrechters. Dat gaf recht op deelname aan de nacompetitie waarin uiteindelijk Spakenburg over twee duels, maar krap aan (2-1 in Utrecht en 4-2 in Spakenburg) de sterkste bleek, maar het al blinkende visitekaartje kreeg daarmee nog een extra glanslaagje.
Het verder polijsten lukte de daarop volgende drie seizoenen helaas niet. In het laatste jaar van trainer Eric Speelziek in 2018 (nu Sparta Nijkerk) eindigde Hercules als laatste in het linkerrijtje. Niks mis mee, maar na het mooie debuut wellicht voor de fans toch wat tegenvallend.
Opvolger Jochem Twisker, uiteraard voorheen bekend van zijn leiderschap bij Spakenburg en ASV De Dijk, kon de wisselvalligheid ook niet uitbannen.
In de competitie werden goede series wedstrijden afgewisseld met ook een aantal magere resultaten waardoor op enig moment zelfs de gevarenzone in zicht kwam. Maar de ploeg richtte zich telkens op en eindigde in de grote middenmoot op de respectievelijke elfde plek in 2019 en tiende in het ingekorte, vanwege de coronamaatregelen, seizoen ’19-’20.
Ja en toen kaapte G.V.V.V. de oefenmeester Twisker weg en ging hij op het sportpark Panhuis aan de slag. Zoals bekend werd dit geen gelukkig ‘huwelijk’, en in oktober 2021werd de relatie tussen de club en trainer ontbonden en werd huidig oefenmeester Gery Vink zijn opvolger.

Soufiane Laghmouchi, voorheen Scherpenzeel, maar komend seizoen spelend voor Sportlust ’46, maakte op 10 aug. 2019 de enige treffer voor G.V.V.V. in het met 3-1 verloren oefenduel bij Hercules.

Bliksemstart met …

Het verlies van Jochem Twisker loste technisch manager René van der Kooij op door zelf een dubbelfunctie te gaan vervullen en dus ook voor de groep te gaan staan in het seizoen ’20-’21. Het was voor Van der Kooij wellicht de meest fantastische kortste periode uit zijn trainersloopbaan, analoog naar de voormalige Tempo Team reclame. Want Hercules kende een bliksemstart in de Derde Divisie. Voordat Covid-19 het gehele amateurvoetbal tot stilstand bracht hadden zijn pupillen vier wedstrijden gewonnen en er een gelijkgespeeld. Daarmee waren ze de ongeslagen koploper met een alleszeggend doelsaldo van 12-2. Hoe dat verder zou zijn gegaan blijft voor altijd gissen maar die geleverde prestatie was zeker wel een trigger om in het nieuwe seizoen ’21-’22 dat kunstje te gaan herhalen en door te zetten tot het einde van de competitie.

… een zeer goed vervolg en een bizar einde

Die goede voornemens en intenties werden vorig seizoen in de praktijk waargemaakt door de Van der Kooij brigade. Want tot en met de laatste speeldag streed Hercules samen met OFC en ADO ’20 mee om het kampioenschap in de zondag Derde Divisie. Wie er met de titel aan de haal ging zou op de laatste speeldag bepaald worden waarin Hercules thuis directe concurrent ADO ’20 ontving. Winst zou in principe volstaan voor de Domstedelingen, want ook als OFC won – wat deze club ook deed – was het puntentotaal wel gelijk, maar het doelsaldo zou de doorslag geven in het voordeel van Hercules. Tot in de blessuretijd leek dat ultieme doel, promotie naar de Jack’s League, bereikt want er stond 3-2 op het scorebord. Maar in de absolute slotfase maakten de Heemskerkers alsnog de gelijkmaker, waarmee zij zichzelf, achteraf gezien, en uiteraard Hercules in rouw dompelden. Want de titel ging door het gelijke spel naar OFC, en ADO ’20 greep daardoor een periodetitel mis. Als de stand 3-2 was gebleven was namelijk Hercules kampioen geworden en had ADO ’20 via een deeltitel aan de nacompetitie mogen deelnemen. Die ging uiteindelijk naar HSC ’21, wat vorig seizoen door G.V.V.V. in de halve finale van de play-offs werd uitgeschakeld.
Voor onze huidige opponent bleef uiteindelijk wel een troostprijs over, namelijk deelname aan die play-offs omdat zij de eerste periode hadden gewonnen. Daarin werd Hercules in de eerste ronde gekoppeld aan DVS ’33. In Utrecht werd de eindstand 1-1, maar in Ermelo vond Hercules haar Waterloo door een 5-2 nederlaag, mede door een treffer van huidig G.V.V.V. speler Quincy Veenhof. DVS ’33 werd in de twee halve finales geklopt door Kozakken Boys (1-1 en 2-1) – ook hierbij was Veenhof eenmaal trefzeker – wat op haar beurt G.V.V.V. (3-1 en 1-4) in de finale ruimschoots aftroefde.

Indrukwekkend en historisch

Dat lang meedoen om de titel vorig seizoen geen toeval was, maar juist van structureel goed beleid getuigde, bewees Hercules in het net afgelopen seizoen. Hoewel de titel nooit echt in zicht is geweest, doordat ADO ’20 en VVSB de boventoon voerden. Het totaal aantal veroverde punten van respectievelijk 84 voor de kampioen en 71 voor de runner-up, tegenover 63 voor Hercules, spreken daarbij boekdelen, was onze eerste gastheer wel ‘the best of the rest’. Het overnemen van de eerste periodetitel van kampioen ADO ’20 gaf daarom zekerheid om nu weer op herhaling te mogen in de play-offs. Overigens werden er wel meer punten verspeeld tegen runner-up VVSB (1x gelijk en 1x verlies), dan tegen kampioen ADO ’20 (1x winst en 1x verlies)
De start in de play-offs is indrukwekkend en bovenal historisch te noemen. Het tweeluik, tegen de overall nog steeds beste amateurclub van Nederland, IJsselmeervogels, werd meer dan overtuigend met 6-0 thuis en 0-5 op sportpark De Westmaat gewonnen. Daarmee bezorgde de Herculanen ‘De Vogels’ de eerste degradatie in haar ruim negentigjarige geschiedenis. Die geweldige prestatie werd ruim en breed uitgemeten in de media en kreeg terecht alle lof toegezwaaid. Vooral clubtopscoorder Tim Waterink – 22 treffers in de competitie – en voornaamgenoot Pieters lieten zich gelden door van de totaalscore ieder drie goals voor hun rekening te nemen.
Kortom G.V.V.V. staat een meer dan pittige tegenstrever te wachten in deze halve finale.

Ook op 27 juli 2021 dolf G.V.V.V. op eigen veld het onderspit met 1-3 tegen Hercules.

Fiftyfifty

Dat zal ploeg van trainer Gery Vink, die zelf getuige was van 0-5 winst in Spakenburg vorige week zaterdag, vast al wel door de oefenmeester zijn ingefluisterd tijdens de trainingen deze week. Maar goed, ook zijn eigen pupillen lieten zich in de eerste ronde van de play-offs tegen de competitiegenoot van Hercules, Groene Ster, van hun goede kant zien. De 0-2 in Limburg, en de 4-0 op het eigen Panhuis, was dan wel niet zo indrukwekkend als de in totaal 11 goals van de Utrechters, maar de ‘nul’ houden en overtuigend doorgaan was toch ook wel een prima prestatie. Zeker in het licht gezien van het feit dat de aanstaande opponent in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie bij die tegenstander in Limburg met 1-0 verloor, waardoor Groene Ster verrassend het ticket voor de play-offs veroverde. Verzachtende omstandig waren er wel voor die nederlaag, want oefenmeester Van der Kooij had ervoor gekozen om een deel van zijn sterkhouders vrijaf te geven omdat er voor zijn ploeg niets meer op het spel stond bij het slotakkoord. Het bleek achteraf een zeer verstandige beslissing, gezien de uithaal tegen IJsselmeervogels. In de winterstop werd er door G.V.V.V. in eigen huis nog geoefend tegen de nu gedegradeerde Spakenburger Vogels, en daarin werd met 1-1 gelijk gespeeld.

Op basis van voornoemde data en het aantal behaalde punten van de beide kemphanen in de Derde Divisie zondag en zaterdag, die respectievelijk 63 en 69 bedroegen, zou je op voorhand mogen concluderen dat de kansen verhouding voor het bereiken van de finale ongeveer fiftyfifty is.
De buitenwacht, gevoed door de mare dat de Derde Divisie zaterdag, toch iets hoger wordt aangeslagen dan de zondag equivalent, schat die verhouding iets hoger in voor G.V.V.V. Trainer Van der Kooij liet in de media weten dat hij er ook zo over denkt, maar dat zijn ploeg er alles aan zal doen om dat te weerleggen. Alles mag, niets moet dat is het credo Hercules en G.V.V.V. heeft zichzelf de druk opgelegd om snel als mogelijk terug te keren naar Jack’s League.
Niet om hier het gelijk te halen, maar de laatste twee oefenduels tussen Hercules en G.V.V.V., die in het laatste decennium vaak tegen elkaar oefenden in de voorbereiding of winterstop, werden beide gewonnen door de Utrechters. Zowel in ’19-’20 in Utrecht, als in ’21-’22 in Veenendaal stond er een 3-1 en 1-3 score op het bord en toen was G.V.V.V. beide keren nog tweededivisionist en speelde dus een klasse hoger dan de Herculanen.
Natuurlijk is om het ‘echie’ spelen iets anders dan sparren tegen elkaar, maar het geeft wel aan dat de kop boven deze alinea een heel reëel gegeven is in het allereerste (na)competitie duel van Hercules versus G.V.V.V en vice versa.

Dilemma

Daarvoor zag Mats Grotenbreg zich gesteld toen hij afgelopen zaterdag als invaller mede verantwoordelijk was voor 4-0 winst op Groene Ster en daardoor deze halve finales op zijn pad komen. In het AD tekende G.V.V.V.-watcher Rik Bakker deze worden uit zijn mond op, onder de kop.

Mats Grotenbreg: liever niet spelen tegen Hercules

“Ik heb voor de eerste wedstrijd tegen Groene Ster aangegeven dat het in mijn hoofd zit. Niet dat ik het niet durf, maar ik wil niet degene zijn die een fout maakt waardoor we verliezen”, vertelde Grotenbreg na de return (4-0).
Ondanks dat hij op dit moment geen basisspeler is (dit seizoen 12x basis en 13x invaller opm. webredactie), is Grotenbreg door de ontmoeting met Hercules in een bijzondere situatie terechtgekomen, zegt hij. Volgend seizoen keert hij terug naar de Utrechtse derdedivisieclub, waar hij voor zijn komst naar G.V.V.V. al eerder voor uitkwam.
“Ik speel nu nog voor G.V.V.V. en vind het net zo goed kut als we verliezen en mooi als we winnen. Ik hoef me richting niemand te verantwoorden, maar dit is voor mij niet makkelijk. Ik wil alle schijn weghouden, niet omdat ik geen zelfvertrouwen heb. Het feit dat ik er over nadenk zegt genoeg, want ik denk vrij weinig over dingen na.”

Een zeer menselijke en begrijpelijke reactie van onze robuuste centrale verdediger. Maar wat zijn besluit, in samenspraak met trainer Vink en zijn overige ploeggenoten, ook mag zijn, die moet gerespecteerd worden.
Andersom zou hetzelfde kunnen gelden voor jonge verdediger Dirk Homoet, die komend seizoen de overstap maakt van Hercules naar G.V.V.V. Maar Homoet maakt sinds eind april geen deel meer uit van de hoofdmacht van onze opponent. De reden daarvan, geblesseerd, gepasseerd of anderszins is ons niet bekend, dus is de kans klein dat voor de aankomende blauwe zo’n zelfde dilemma gaat spelen.
Dilemma niet, maar sentimenten zullen zeker wel aanwezig zijn bij Achraf Nejmi. Hij leerde voetballen bij Hercules en speelde maar liefst tien jaar (’05 t/m ’15) op sportpark Voordorp voordat hij naar IJsselmeervogels verkaste, daar vijf jaar sterkhouder werd, en daarna via Eemdijk in 2021 op het Panhuis terecht kwam, waar kalme en sympathieke middenvelder/verdediger nu aan zijn afscheidstournee bezig is. Want hij wil het gezien zijn privé situatie wat rustiger aan gaan doen met voetballen en maakt de overstap naar DHSC, wat vlak bij zijn Utrechtse woning haar domicilie heeft.
Wat minder zullen die emoties spelen bij de jonge revelatie van dit seizoen bij G.V.V.V., Genrich Sillé, die in de competitie een aardig stempel drukte op de resultaten met 11 treffers en 6 assists. Hopelijk kan hij na zijn hamstringblessure weer aansluiten bij de selectie. Sillé kreeg namelijk ook een deeltje van zijn jeugdopleiding bij Hercules.

Mats Grotenbreg (l.) en Achraf Nejmi (r.) hebben geheel verschillende gevoelens over het tweeluik met Hercules.

Precies deze contrasten en/of verbanden c.q. verbindingen geven de play-offs een bijzondere lading. Enerzijds de romantiek die dit soort wedstrijden oproept bij de voetballiefhebbers. Het gevoel van met een biertje of frisje in de hand genieten onder – doorgaans – zomerse omstandigheden. Het gevoel van, met een vakantie in het verschiet, eindelijk echt om de prijzen te spelen. Anderzijds is er ook die bovengemiddelde hoge kans op deceptie, die het ‘toetje’ zo’n wrange smaak geeft als de missie strandt.
Wie daar geen last van heeft en altijd als winnaar uit de bus komt bij deze regionale derby, is RTV Utrecht. Deze provinciale uitzendgemachtigde heeft sinds jaar en dag altijd veel op met het amateurvoetbal en besteed daar ruime aandacht aan in het programma Namen & Rugnummers.
Zij kunnen dit programma dus sowieso een verlenging geven, want in de finale van de play-offs is altijd een vertegenwoordiger uit de provincie Utrecht present.

USV Hercules – G.V.V.V. zal zaterdagavond 10 juni plaatsvinden op sportpark Voordorp, Voorveldselaan 4, 3573 PV Utrecht en zal aanvangen om 18.00 uur. De wedstrijd zal onder leiding staan van scheidsrechter Luca Cantineau uit Voorburg die langs de lijn zal worden geassisteerd door Gerke Jansen en Robin Janssen. Vierde official is Dave de Vries.

De return van dit duel, G.V.V.V. – USV Hercules op het sportpark Panhuis, is gepland op zaterdagavond 17 juni ook met een aanvangstijd van 18.00 uur. Deze return zal onder leiding staan van de ervaren scheidsrechter Dhr. S. de Brito Roque uit Capelle aan den IJssel die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M. Tramper en Dhr. B.A.C. Smets. Vierde official is Dhr. N.H.H.J. Tunissen.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops @ en Brenda Dekker

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer