Beste spelersklassement // En de winnaars zijn ….

  • De club

Afgelopen zaterdag was de laatste mogelijkheid om mee te doen aan de prijsvraag om te voorspellen wie in seizoen ’22-’23 de drie beste spelers waren bij ons vlaggenschip, althans volgens de juryleden van het webredactieteam. Het trio spelers dat met de eer ging strijken zijn afgelopen dinsdagavond na training alvast symbolisch op de hoogte gebracht, en voor die oefensessie hebben we de cadeaubonnen uitgereikt aan de drie prijsvraagwinnaars.

Hulde

Maar voordat al die prijswinnaars bekend worden gemaakt, moet het ons eerst van hart dat u massaal heeft deelgenomen aan de prijsvraag. Liefst 86 vrouwen en mannen hebben de moeite genomen om het antwoordformulier in te vullen en te verzenden.
Daar zijn wij u zeer erkentelijk voor en dat aantal heeft onze stoutste verwachtingen ruimschoots overtroffen. Dus hulde aan alle deelnemers!

De gegadigden

Zoals u weet waren er negen spelers dan aan de voorwaarden van het jury reglement hadden voldaan. Dat wil zeggen in 2/3 van de in totaal veertig gespeelde wedstrijd (competitie + play-offs) moest een beoordeling zijn gescoord, dat is afgerond 26 duels. En een rapportcijfer scoor je alleen als er minimaal 25 minuten in een wedstrijd is meegedaan, hetzij in de basis of als invaller. Daaruit voort kwamen in alfabetische volgorde de navolgende spelers:

Byron Burgering, Tariq Dilrosun, Quiermo Dumay, Mart de Jong, Barry Maguire, Joeri Potjes, Genrich Sillé, Quincy Veenhof en Jan van Willige.  

De regels

De 13-koppige jury, waarvan gemiddeld gezien bij iedere wedstrijd acht á negen personen aanwezig waren, heeft naar eer en geweten en zonder vooroordeel haar rapportcijfers uitgedeeld. Ieder individudeel jurylid geeft een cijfer op een schaal van 1 tot 10 afgerond op een half punt, dus b.v. 6, 6,5 of 7 enz. Deze worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal aanwezige leden en de uitkomst daarvan wordt afgerond op twee cijfers achter de komma per duel. Alle resultaten daarvan worden gesommeerd en gedeeld door het aantal beoordelingen die de desbetreffende speler heeft behaald. Daaruit volgt dan een totaal seizoensgemiddelde wat bepalend is wie de beste spelers zijn geworden.

De winnaars

En de conclusie die daar weer uit volgde was dat middenvelder MART DE JONG in 35 wedstrijden een gemiddelde scoorde van 6,75 punten en daarmee overduidelijk de bovenste beste speler was in het afgelopen seizoen.
Als je als uitgangspunt neemt dat ≤ 5,5 een voldoende is, zat ‘onze stofzuiger’ op het middenveld daar maar eenmaal onder. Een 5,4 uit bij de latere kampioen ACV, maar toen deelde het gehele team in de malaise. Voor de rest waren het allemaal ruime voldoendes met ook twee uitschieters van een 7,5 in de derby tegen DOVO en de play-off tegen Groene Ster. De hoogste beoordeling behaalde Mart uit bij VVOG, namelijk 7,6. Als je dan ook nog meeneemt dat de technisch begaafde en altijd vol inzet spelende middenvelder verantwoordelijk was voor acht assists en drie goals (allen gemaakt in de play-offs), dan zal duidelijk zijn dat Mart de Jong deze titel volkomen terecht verdiend heeft. Dat wordt nog benadrukt doordat zijn naam bij de ‘voorspellers’ ook veelvuldig voorkwam op de ere plaatsten.

Voor het bepalen van de tweede plaats, moest er voor de tweede keer in de 29-jarige geschiedenis van dit klassement ‘nieuwe stijl’ worden gekeken naar het derde cijfer achter de komma.
(Voor de eerste plaats maken we daar een uitzondering op, want tweemaal eerder, in ’96-’97 en ’99-’00, hadden we twee winnaars van plek één, te weten respectievelijk Carlos Aalbers/Johan de Man en huidig teammanager Bart Broeder samen met Marco van de Pol.)
Maar nu moest er net als in jaargang ’18-’19, toen Bart Hulsbos net Roy Terschegget met 0,004 punt voorbleef op de tweede positie, worden gekeken naar de duizendste punten.
En het verschil was nu helemaal miniem. Want de nummer twee, collega middenvelder van winnaar Mart de Jong, BARRY MAGUIRE bleef goalie JAN VAN WILLIGE met 0,001 punt voor. Het was 6,621 tegenover 6,620.
Maar ja, net als met Max Verstappen in de Formule 1 waar iedere fractie van een seconde telt, was ook hier dat hele kleine deel van een punt uiteindelijk bepalend.

Van de in het betaald voetbal gepokt en gemazzelde nieuwkomer in het afgelopen seizoen, Barry Maguire, was van meet af te zien, dat hij niet naar het sportpark Panhuis was gekomen om uit te bollen van het profmetier. Nee, ‘onze nummer acht’ ontpopte zich vanaf dag één tot de nog steeds zeer gedreven architect op het middenveld. Het is ook niet gek om te veronderstellen dat uitblinker Mart de Jong mede door de aanwezigheid van Maguire in de middenlinie de nummer een positie kon innemen.
Vaak op de goede positie bij balverlies om te onderscheppen, en bij balbezit veelal de juiste voortzetting, – maar liefst 12 assists kwamen er op zijn conto te staan – dat is kort en krachtig onze omschrijving van de nummer twee in dit klassement. Van de top drie speelde Maguire ook de meeste duels, hij miste er door een blessure slechts twee, en ook was hij de enige van de prijswinnaar die geen enkele onvoldoende achter zijn naam kreeg. Dus gelijkmatigheid all over, met ook slechts een uitschieter in de hoogte, namelijk een 7,5 uit bij ASWH. Net als bij winnaar De Jong viel Barry’s naam veelvuldig bij de prijsvraag deelnemers.

Het leek er lange tijd op dat sluitpost Jan van Willige zijn in het seizoen ’21-’22 veroverde titel van beste speler niet zou kunnen gaan verdedigen. Want aan het begin van dit seizoen kampte de goalie met een hardnekkige blessure en werd Ruben van Kouwen aangetrokken als vervanger. Maar eenmaal weer fit kreeg de inwoner van Bunschoten-Spakenburg toch het vertrouwen van de technisch staf weer terug en mocht daardoor vanaf eind oktober ’22 weer plaatsnemen tussen de palen. Door het afhaken toen van Van Kouwen, maar in het nieuwe seizoen weer een geduchte concurrent, bewees Jan dat het vertrouwen in zijn keeperskunsten niet voor niets was en kon hij net voldoende beoordelingen scoren in de reguliere competitie, en met de nacompetitie meegeteld ging hij daar zelfs ruimschoots overheen. Op een zeperd na, thuis tegen Barendrecht gewaardeerd met een 4,8, behaalde onze sluitpost meestal een ruime voldoende met als hoogtepunt de 7,2 uit bij en tegen Staphorst. In de 29 gespeelde ontmoetingen hoefde Van Willige slechts 28x de gang naar het net te maken en zette hij 14 zogenaamde cleansheets achter zijn naam. Dus in bijna de helft van de wedstrijden hield Jan de nul, en hij zal de eerste zijn om toe te geven dat dit mede te danken is aan zijn teammaten die de defensie vormden in die wedstrijden. Maar niettemin leverde die prestaties hem de ‘bronzen medaille’ op in dit klassement. Hoewel iets minder dan Mart en Barry kwam Jan’s naam toch ook nog diverse keren voor bij de spelers van het voorspel spelletje.

Naast onmetelijke eer die deze drie winnaars ten deel valt heeft het redactieteam besloten om toch ook Mart, Barry en Jan een tastbaar aandenken te geven aan hun geleverde prestaties, resulterend in een terugkeer naar de Tweede Divisie.
Webredactieteamlid Daan van Eijk heeft zijn creativiteit botgevierd door actiefoto’s van het trio, gemaakt door huisfotograaf Stefan Koops, te bewerken zodat deze op een mooi groot formaat kunnen worden afgedrukt op canvas, aluminium of plexiglas.
Omdat onze huisdrukker Marco Dekker van Deko-Sign momenteel van een welverdiende vakantie geniet, konden we deze versie nog niet overhandigen. Dit zal nu gaan gebeuren bij de eerste competitie thuiswedstrijd tegen De Treffers op 26 augustus aanstaande. Om de heren niet met lege handen voor de eeuwigheid vast te leggen, hebben we alvast een gewone fotoprint gemaakt en deze dinsdagavond na de training alvast symbolisch overhandigd. Het resultaat daarvan ziet hieronder.

V.l.n.r. Jan van Willige, Mart de Jong en Barry Maguire.

De uitgebreide felicitaties zijn dinsdagavond al uitgedeeld aan Mart de Jong, Barry Maguire en Jan van Willige maar die willen we op deze plaats, namens onze gehele blauwe club, nog graag een keer herhalen.

De totale uitslag van het beste spelersklassement en alle overige statistieken kunt u nog eens op u gemak bekijken door op een van onderstaande linken te klikken, dan opent zich in een nieuw venster een pdf-file.

Voorspelspelletje

Diverse deelnemers aan de voorspellingsprijsvraag, zullen als ze zich herinneren wie ze ingevuld hadden, nu al weten dat ze niet in de prijzen zijn gevallen. Maar als dat niet het geval is, vind u het hopelijk wel leuk om te zien hoe de ranglijst van die voorspellers er dan uitziet en op welke plaats u zelf bent geëindigd. Daarover zometeen meer, eerst even een kleine analyse.

Van de 86 deelnemers waren er slechts drie, die het trio spelers juist hadden voorspeld. Alleen hadden zij de pech dat ze er maar één op de juiste plaats hadden gezet en de andere twee precies omgedraaid hadden en dat leverde uiteindelijk maar vijf punten op. Deze hele echte blauwen, Edwin van Manen, Dick Gijsbertsen en Hans van Eijk eindigden daardoor ook net buiten de top 10.

Bij die top tien staan ook heel veel namen die de vele G.V.V.V.-ers bekend in de oren zullen klinken, van voormalig bestuursleden en sponsoren tot vrijwilligers. Van deze tien hadden er negen de nummers één en twee op de goede plaats gezet, maar op de derde plek kwamen Byron Burgering 5x, Joeri Potjes en Quincy Veenhof ieder 2x voor. Dus dat betekende zes veroverde punten.
De enige ‘vreemde kostganger’, nou ja zo vreemd is de vertrouwde stem van RTV Utrecht en NOS radioverslaggever Mark Kloostra waarschijnlijk voor velen niet, had juist de nummers twee en drie goed ingevuld en Byron Burgering op polepositie gezet. Daarmee veroverde Mark dus ook zes punten.
Om te bepalen wie er met de VVV cadeaubonnen van 50,- 30,- en 20,- euro vandoor zouden gaan moest er daarom dan ook gekeken worden naar het voorspelde eindcijfer van winnaar. Gelukkig zat daar wel verschil in en kon de balans worden opgemaakt.
En toeval of niet, en we kunnen u met de hand op het hart verzekeren dat er geen omkooppraktijken hebben plaatsgevonden, wisten twee kartrekkers van de businessclub Vallei en Rijn, te weten Daaf Vunderink en Gerben van de Kraats, daar het dichtstbij in de buurt te komen, met dien verstande dat de ‘vreemde kostganger’ Kloostra zich daar nog tussen wurmde. De uitslag van de prijsvraag ziet dan ook als volgt uit:

Aan deze drie voorspellers zijn afgelopen dinsdagavond bij het clubhuis door webredactieteamlid c.q. juryvoorzitter en initiatiefnemer van dit klassement, Bas van Capelleveen de prijzen en de felicitaties uitgereikt. Ook dat willen op deze plaats nogmaals doen en ook onze dank uitspreken aan alle deelnemers.

V.l.n.r. Mark Kloostra, Daaf Vunderink en Gerben van de Kraats met de overhandigde cadeaubonnen door Bas van Capelleveen.

Door hier te klikken kunt u de volledige ranglijst als pdf bekijken.

Hiermee komt er weer een einde aan het beste spelersklassement van jaargang 2022 – 2023.
Komend seizoen bij de terugkeer in de Tweede Divisie is het webredactieteam voornemens dit klassement, wat door alle betrokkenen altijd zeer gewaardeerd wordt, voort te zetten.

Als u, als supporter of belangstellende van G.V.V.V. 1, ook eens invloed zou willen uitoefenen op deze ranglijst dan kan dat. Want het redactieteam kan altijd extra juryleden gebruiken.
Bezoekt u met een zekere regelmaat de thuis- en uitwedstrijden van onze hoofdmacht, het hoeft echt niet elke wedstrijd te zijn, en heeft u interesse om als jurylid te worden ingeschakeld, stuur dan een mailtje naar webredactie@gvvv.nl of schiet een van de redactieleden voor het begin van de competitie, die op 19 augustus a.s. begint, aan.

Tekst namens het webredactieteam: Bas van Capelleveen.
Foto’s: Daan van Eijk en Youri van Doorn.

Ander nieuws

Vallei & Rijn en G.V.V.V. organiseren spetterend toernooi als seizoensafsluiting

De club | 25 juni 2024
Lees meer

Van de bestuurstafel // terugblik, ontwikkelingen en vooruitzichten

De club | 17 juni 2024
Lees meer

Afscheid scheidsrechtercoördinator Ed Meulenbroek

De club | 15 juni 2024
Lees meer