VOORBESCHOUWING // Krijgt coach Gery Vink ietwat verlaat verjaardagscadeau?

  • Voorbeschouwingen

Gery Vink vierde woensdag het heugelijk feit dat hij 58 jaar geleden ter wereld kwam. Daarmee willen we hem op deze plaats, nog namens onze gehele voetbalclub, van harte proficiat wensen.
Hoewel we geen verlanglijstje hebben ingezien, is het haast zeker dat een overwinning in en bij Scheveningen daar hoog op zou staan. Het is nu aan de pupillen van de oefenmeester om die wens in vervulling te laten gaan op het rustieke sportpark Houtrust. 

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk, zoals dat zo mooi heet, kunnen we gerust stellen dat niet hetzelfde zal gebeuren als in seizoen ’21-’22, toen de beide opponenten van komende zaterdag elkaar voor het laatst troffen in de Tweede Divisie. Toen werd het treffen tussen De Schollekoppen en de Veense blauwen namelijk tweemaal kort na elkaar, in maart 2022, afgelast vanwege coronabesmettingen. Eerst bij G.V.V.V. en de tweede keer bij gastheer Scheveningen. Uiteindelijk werd die confrontatie gespeeld op dinsdagavond 12 april. Doordat tweevoudige uitstel deed zich het bijzondere feit voor dat de regulier vastgestelde returnwedstrijd in Veenendaal toen 11 dagen later op de programmarol stond, namelijk op zaterdag 23 april. Zover zal het dus nu niet komen, ijs en weder dienende.

Gastheer Scheveningen bewaard de beste herinneringen aan die kort na elkaar gespeelde dubbele confrontatie, want beide keren gingen ze met de winst aan de haal. En vooral spits Michael de Niet van Scheveningen zal met veel genoegen terugdenken aan dat tweeluik. In Scheveningen opende hij de score gevolgd door een treffer van Rowdy van der Putten (nu FC Lisse), voordat Byron Burgering de spreekwoordelijke eer redde (2-1).  Elf dagen later op het Panhuis was De Niet verantwoordelijk voor de complete score. Eenmaal van de elfmeterstip, en met een velddoelpunt zorgde hij voor de 0-2 eindstand.
Voor G.V.V.V. des te meer reden om sportieve revanche te nemen en daarmee hun ‘grote leider’ te voorzien van een gepast verjaardagscadeau.

Je bent 100 voor je het weet

Met deze kop werd het eerste artikel in de presentatiegids 2019 – 2020 geopend. Dat uiteraard n.a.v. jubileumjaar, want op 1 juli 2019 bestond SVV Scheveningen precies een eeuw.
Op de dertien meter lange wand achter de bar van het clubhuis is toentertijd een overzicht gemaakt met foto’s en andere herinneringen, gerangschikt in perioden van tien jaar. Voor voetballiefhebbers met historisch besef een absolute must om daar eens wat langer bij stil te staan. Voor diezelfde mensen ook wellicht leuk om te lezen hoe het allemaal begon voor de ruime eeuweling.
De bron hiervan is de zeer interessante website dehaagsevoetbalhistorie.nl

Hoe het ooit begon

Volgens ingewijden ligt de bakermat van het voetbal in Scheveningen in het Westbroekpark, waar geïnterneerde Engelsen in de Eerste Wereldoorlog een balletje trapten onder de naam ‘Prisoners of War’. Dit spel werd door jeugdigen overgenomen, soms met primitieve middelen, zoals een bal, gemaakt van proppen papier met elastieken daaromheen.
In het voorjaar van 1919 vatte de leden van de toenmalig bestaande muziekvereniging ‘Excelsior’, met als gangmaker W.P.J. de Liefde van de latere muziekwinkel in de Stevinstraat, ook het plan om met een voetbal in de openlucht wat te gaan oefenen om hierdoor meer uithoudingsvermogen te krijgen, wat noodzakelijk was bij de loop- en marsmuziek. Al snel bleek dat er slechts drie leden van deze muziekvereniging ooit wel eens eerder tegen een voetbal hadden getrapt, wetende dezelfde heer W.P.J. de Liefde, J. Henkekemper en P. Koonings. Ondanks dit bleef men oefenen en kwamen er steeds meerdere beoefenaars bij, waardoor er zowaar een elftal ontstond.

In die tijd was er ook een clubje mensen uit de buurt van de Willem Kuyperstraat genaamd ‘Tot Ons Genoegen’ (T.O.G.), o.l.v. de heer Moen sr. Zijn doel was het voetbalspel in ernst te beoefenen en zich als club aan te sluiten bij de Voetbalbond. Echter door het geringe aantal leden van T.O.G. was dit onmogelijk en hierdoor streefde de heer Moen naar uitbreiding van het aantal leden. Aangezien de leden van muziekvereniging Excelsior en T.O.G. regelmatig in het Westbroekpark en op het terrein aan de Harstenhoekweg een partijtje voetbal speelde, bestond er tussen beide clubs een vriendschappelijke band. Op zekere avond besprak de heer Moen met de heer Koonings het plan voor een eventuele samenwerking tussen beide partijen waardoor er dan een flinke voetbalvereniging gesticht kon gaan worden en hierdoor alsnog aansluiting met de Haagse Voetbal Bond mogelijk zou zijn. De heer Koonings besprak dit voorstel van de heer Moen bij zijn vereniging Excelsior en tot aller vreugde  werd dit met algemene stemmen aanvaard. Na deze beslissing kwamen beide clubjes bijeen en wel op het duintje bij de wachterswoning aan de Harstenhoekweg, waar na een korte en zakelijke bespreking tot een fusie werd besloten.

De oprichtersvergadering werd op 1 juli 1919 gehouden in het café ‘Volksbelang’ in de Keizerstraat te Scheveningen en met algemene stemmen werd de naam S(cheveningse) V(oetbal) V(ereniging) Scheveningen aangenomen. Bij deze oprichting werd besloten dat de club zou gaan spelen in een groene trui en zwarte broek. SVV Scheveningen kende in haar eerste seizoen 25 leden.

Overigens was er in 1919, vlak na de Eerste Wereldoorlog, een ‘explosie’ van nieuwe voetbalverenigingen in Nederland want er werden maar liefst 59 nieuwe clubs opgericht. De Treffers ook 1919, ADO ’20 en Quick Boys beide 1920 zijn daar voorbeelden van in de Tweede Divisie.

Voormalig prof Lex Immers (r.), en ondertussen 37 jaar, is de nestor van gastheer SVV Scheveningen.

Allermooiste present

Op sportief vlak kreeg de gehele vereniging al vroegtijdig (op 9 juni 2018) het allermooiste presentje in de schoot geworpen wat ze zich maar konden wensen voor het 100-jarig bestaan. Het vlaggenschip van de club was de schenker. Spelend in de Derde Divisie was kampioen Spakenburg niet meer te achterhalen, maar de tweede en derde periodetitel waren wel een prooi voor Scheveningers waardoor via de nacompetitie een kans werd geboden op promotie. Die kans werd beide handen aangegrepen. Eerst werd gemeentegenoot HV & CV Quick in twee duels aan de kant geschoven, waarna TEC, wat op een p/d plaats was geëindigd in de Tweede Divisie, tegenstander werd. Op de eigen Houtrust werd het 2-0 en leek een goede slag geslagen in de weg omhoog naar de hoogste trede. Maar op sportpark De Lok in Tiel poetsten de Oranjehemden die achterstand al in de eerste helft weg door een 2-0 voorsprong. En toen na de tweede vijfenveertig minuten daar geen verandering is was gekomen en de 1600 toeschouwers zich al opmaakten voor de verlenging sloeg Leroy Resodihardjo (nu gestopt) genadeloos toe door in de toegevoegde tijd de 2-1 binnen te schieten en daarmee SVV Scheveningen tweededivisionist te maken.
Een status die sinds 1991, toen de club op het hoogste zaterdag amateur niveau debuteerde, op zes seizoenen na, altijd heeft hoog gehouden.

Landskampioen

Een ander hoogtepunt is natuurlijk het landskampioenschap bij de amateurs uit 1996. Pas voor het vijfde seizoen spelend op het hoogste zaterdag niveau werd het afdelingskampioenschap gepakt, gevolgd door de algehele zaterdagtitel ten koste van SV Urk en HSV Hoek.
In de zondag afdeling deed de Baronie hetzelfde en dus moesten de Scheveningers en de Bredanaars onderling gaan uitmaken wie de sterkste amateurclub was van Nederland. In Scheveningen werd het 2-0 en in Breda 2-1, en dus gingen De Schollekoppen, zoals de bijnaam van onze gastheren luidt, er met die meest prestigieuze titel bij de amateurs vandoor.
Een jaar later herhaalde Scheveningen bijna datzelfde kunstje. Maat toen legden ze met 3-4 het loodje in een beslissingsduel om de afdelingstitel nadat ze in punten gelijk waren geëindigd met FC Lisse. De Lissenaren, VVOG en ons eigen G.V.V.V. speelden toen om de zaterdagtitel die uiteindelijk een prooi werd voor Hardewijkers.

Zeldzame clubtrouw

Wie direct, en later indirect, een hele grote vinger in de pap had bij die successen in de drie laatste decennia dat Scheveningen zich een zeer vrij stabiele club toonde bij de zaterdagamateurs, is zonder enige twijfel de huidige coach John Blok.
Onder leiding van dit clubicoon, want Blok is in juli jl. begonnen aan z’n in totaal twintigste jaargang (in twee verschillende perioden t.w. ’00 t/m ’05 en ’09 t/m ‘24) als coach, is er zelden zoveel clubtrouw vertoond bij een en dezelfde voetbalvereniging. Dit was dus de indirecte kant.
Direct betrokken was hij als speler van Scheveningen bij de opmars naar het hoogste podium en de daaruit voortvloeiende sportieve prestaties. Want Blok speelde voordat hij in 2000 voor het eerst voor de groep stond maar liefst 14 jaar in het eerste elftal van de groen-zwarte formatie. Dat geeft dus nog flinke vleug extra cachet aan de twee-eenheid Scheveningen en John Blok.
Het zou ons dan ook niet verwonderen dat dit een record is in het amateurvoetbal, en dat als Blok ooit afscheid gaat nemen van ‘zijn’ club, er een standbeeld wordt opgericht met zijn beeltenis op sportpark Houtrust.

Als een vis in het (zee)water

Waar de badplaatsbewoners na het terug veroverde terrein zich in eerste instantie steeds behoorlijk moesten inspannen om het hoofd boven water te houden met als resultaat een 14de en 15de stek (het zeer korte coronaseizoen ‘20’-’21 laten we buiten beschouwing), lijkt het er nu op dat men zich in de laatste twee jaargangen als een vis in het water voelt in de Tweede Divisie.
Want in de laatste twee jaargangen nestelde SVV Scheveningen zich beide keren op de achtste positie in de ranglijst en was er dus geen enkel gevaar voor degradatie wat de ‘onzen’ dus helaas wel overkwam. En als je dan ook weet dat de financiële bomen in en bij Scheveningen zeker niet tot in de hemel groeien is dat een zeer knappe prestatie, met ook nog veel concurrentie op de spelersmarkt van de regioclubs zoals Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Noordwijk en FC Lisse.

Geen paniek

Daarom zal de gemoedelijke volksclub, waar paniek een vies woord is, dan ook zeker niet geschrokken zijn van de eerste twee competitieduels in deze kersverse competitie jaargang. Want die leverde twee nederlagen op. Thuis op de eigen Houtrust was Spakenburg met 1-2 de baas bij de ouverture, en afgelopen zaterdag ging men flink onderuit op sportpark Nieuw Zuid, de thuishaven van Quick Boys (5-1). En dat is toevallig de club waar John Blok, toen hij SVV Scheveningen niet diende, drie seizoenen (2005 t/m 2008) de scepter zwaaide. Daarna volgde nog één jaargang VVSB voordat geboren en getogen Hagenaar zich weer op sportpark Houtrust meldde en daar ondertussen symbolisch is vastgeroest.
Sinds de Blok-boys terugkeerden op het hoogste amateurniveau zijn ze ondertussen wel gewend geraakt aan een slowstart, want dat gebeurde iedere keer in de voorgaande vijf seizoenen.
De gepokt en gemazzelde groen-zwarte selectie, ze hebben volgens de website transfermarkt.nl zelfs de hoogste gemiddelde leeftijd (27,5 jaar) van alle deelnemende teams in deze Divisie, raakt van die valse start dus niet in de stress en hebben voldoende zelfvertrouwen, wat zeker ook voor de leidsman van toepassing is, dat dit omgedraaid kan worden.
En mogen aannemen dat ze G.V.V.V. als eerste slachtoffer daarvoor gekozen hebben om het zelfvertrouwen op te poetsen. Dus oefenmeester Vink en zijn manschappen zijn alvast gewaarschuwd.

Taoufik Adnane (l.), en ondertussen bijna 38, eind volgende maand is het zover, is nestor van de bezoekers.

Voorlopig vrolijk

Het zal duidelijk zijn dat iedere rechtgeaarde aanhanger van het vlaggenschip van de club momenteel nog steeds in een redelijk vrolijke stemming verkeerd. De terugkeer naar de Tweede Divisie was uiteraard reden één voor de goede stemming. Maar het werd natuurlijk afwachten hoe de toch enigszins gewijzigde A-selectie zich na een zeer korte voorbereidingstijd, vanwege de play-offs, zich zou gaan manifesteren in de oefencampagne en het begin van competitie jaargang ’23 –’24.
Gelukkig bleek al snel dat het wel snor zat met de kwaliteiten en de instelling van de gemuteerde selectie. Want in de totaal zeven tot nu gespeelde duels (5 oefen en 2 competitie) heeft de ploeg van trainer Gery Vink nog geen enkele nederlaag hoeven te slikken (3x winst en 4x gelijk), en dat was dus de tweede reden voor een vrolijke stemming onder de fans.
Natuurlijk moet daar wel een kanttekening bij worden geplaatst. Want de overtuigende winstpartijen worden behaald tegen lager spelende verenigingen, en de gelijke spelen waren tegen huidige competitie genoten.

Verwachtingspatroon

Al met al is het dus moeilijk te bepalen wat het verwachtingspatroon voor dit seizoen zal worden. Wel opvallend is dat er n.a.v. uitlatingen in de diverse media zo’n beetje drie stromingen heersen bij de staf en de selectie. De staf, bij mondde van coach Vink, houd zich een beetje op de vlakte en wil eerst eens zien als ca. eenderde van de wedstrijden is gespeeld hoe de vork in de steel zit. Voormalig prof en sterkhouder op het middenveld Barry Maguire is de mening toegedaan dat G.V.V.V. met haar huidige selectie een plaats bij top vijf zou moeten kunnen nastreven. Daarentegen zijn oudgedienden Mart de Jong, begonnen aan zijn zevende seizoen, en eerste captain Taoufik Adnane, die al 14 jaar het blauwe tenue draagt, een stuk voorzichtiger. Zij stellen dat handhaven een prima doel is om na te streven, en alles wat er meer uit zou komen een mooie bonus is.
Uw schrijver onderschrijft de mening van het laatste kamp, want als gepromoveerde club opboksen tegen de gevestigde orde is meestal een niet te onderschatten zware klus. Bovendien had de hoofdmacht van onze club voordat de degradatie definitief werd, al de nodige moeite om het hoofd boven water te houden. Dus is begrijpelijke voorzichtigheid van De Jong en Adnane, die dat aan den lijve meemaakten, dan ook wel te verklaren.

Op naar een volgende jubilaris?

Waar Danny de Leeuw als invaller vorige week tegen De Treffers zijn 250ste officiële duel speelde, is Taoufik Adnane hard op weg om zijn teller op 350 te zetten. Hij kwam ook in die wedstrijd als invaller in het veld voor de met twee gele kaarten weggestuurde Quiermo Dumay en speelde daarmee zijn 345ste officiële duel. De automatische schorsing van één duel voor Dumay opent de mogelijkheid voor Adnane om zijn vertrouwde linksachter positie vanaf het begin in te nemen en daarmee richting zijn jubileum duel te gaan.
Gelet op Taoufik’s geweldige goal, die de 0-1 betekende, die hij op 8 september 2018 maakte op sportpark Houtrust, zouden wij hem die kans van harte gunnen. Het duel eindigde uiteindelijk in 1-1.
Maar uiteraard is het aan de staf om daar een besluit in te nemen.

Op de onderstaande beelden van Eyecons, die u kunt zien door op de link te klikken, is Adnane’s goal vanaf seconde 40 te zien.

SVV Scheveningen – G.V.V.V. 8 september 2018

Kortom het is de vraag of G.V.V.V. haar ongeslagen status toe nu toe weet te behouden aan de Noordzeekust. Dat zou een lauw (zee)bad betekenen. Of wordt het toch warm bad en een mooi cadeau voor de grote roerganger Gery Vink?
Op een koude douche zit niemand die G.V.V.V. lief te wachten, dat mag wel duidelijk zijn.

SVV Scheveningen – G.V.V.V. begint om 14.30 uur op sportpark Houtrust, Laan van Poot 38-C, 2566 EC Den Haag. De wedstrijd zal onder leiding staan van Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. J.A. Koornneef en Dhr. F. Winter. Vierde official is Dhr. A.M. Ebink. 

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: @Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // G.V.V.V. ontvangt recordkampioen gelijke spelen vv Noordwijk

Voorbeschouwingen | 17 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer