Voorbeschouwing // zure druiven en een valse start voor eerste elftal

  • Het eerste
  • Voorbeschouwingen

Zaterdag de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen in de Tweede divisie, vanaf dit seizoen ook bekend als Betnation Divisie. Na een seizoen weggeweest te zijn, keert G.V.V.V. nu weer terug op het hoogste amateurniveau. Ook een weerzien met ‘oude’ bekenden en enkele nieuwe club.

Afgelopen zaterdag speelde G.V.V.V. de eerste wedstrijd van het seizoen in Heemskerk tegen ADO ’20, wat afgelopen seizoen kampioen werd van de Derde divisie zondag. Beide clubs speelden nooit eerder in competitieverband tegen elkaar. En of dat zo’n sportief genoegen (qua resultaat) is geweest valt te bezien. In de laatste minuut van de extra vijf minuten speeltijd maakte de thuisploeg alsnog gelijk, 2-2. Waarmee de blauwen een verdiende voorsprong teniet zagen gaan. En dus ook twee punten!

De tweede speelronde

Vandaag de eerste thuiswedstrijd tegen De Treffers. Een oude bekende dus. In het seizoen 2021-2022 werd de uitwedstrijd in Groesbeek verloren met 1-0. Vóór de thuiswedstrijd, drie speelrondes voor het einde, hadden de blauwen een punt nodig om niet rechtstreeks te degraderen. De wedstrijd tegen De Treffers op 24 mei 2022 werd uiteindelijk gewonnen met 2-0 (twee doelpunten van Byron Burgering). Hoe het seizoen eindigde zal een ieder bekend zijn. De Treffers eindigden trouwens in dat seizoen als 17e, maar net boven de rode streep.

Byron Burgering scoorde in het seizoen 2021-2022 tweemaal in de thuiswedstrijd tegen De Treffers.

Hoe anders het afgelopen seizoen. G.V.V.V. kon via spannende play-offs terugkeren. De Treffers eindigde, met een record aantal punten, op een uitstekende vijfde plaats in de Tweede divisie. RKC Waalwijk en SC Cambuur werden door De Treffers uit de KNVB-beker gekogeld. Het leverde De Treffers voor het eerst in de geschiedenis een ticket op voor de achtste finales van de landelijke KNVB beker. De Graafschap bleek op De Vijverberg in Doetinchem een sta-in-de-weg om het mooie avontuur te vervolgen. Die successen van afgelopen seizoen komen voor een groot deel op het conto van de nieuwe trainer Leeroy Echteld. Die maakte van De Treffers weer een moderne vechtmachine, met een herkenbare en aantrekkelijke manier van voetballen.

100 jaar jong

Met geboortejaar 1947 is G.V.V.V. na HHC Hardenberg (1954), FC Lisse (1981), Almere City FC (2001) de jongste deelnemer aan deze Tweede Divisie jaargang. De overige veertien mededingers zijn allen beduidend ouder, waarvan er acht zijn – Sparta, AFC, De Treffers, Excelsior Maassluis, Kon. HFC, Quick Boys, ADO ’20 en Scheveningen – die al een eeuw, of zelfs ruim meer, bestaansrecht hebben. We kunnen daarom stellen dat deze befaamde Groesbeekse voetbalclub, die op 1 augustus 1919 werd opgericht, dus niet ruim 100 jaar oud, maar dik 100 jaar jong is, want ze timmeren in alle voetbalgeledingen nog volop aan de weg.

Likkebaardend cv

Voor wat betreft het spelen op het hoogste amateurniveau, gerekend vanaf de begin jaren zeventig van de vorige eeuw, is de Groesbeekse topclub volstrekt uniek te noemen. Want geen enkele andere zondag- of zaterdag voetbalvereniging slaagde erin om in die periode altijd present te zijn.
Vergelijkbare voetbalbolwerken zoals b.v. Katwijk, Spakenburg, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys, AFC en onze eigen club haakten een of meerdere keren af. Zo niet De Treffers, de van oudsher traditionele zondagclub vertoefde in de afgelopen bijna halve eeuw altijd op het hoogste platform en niet zelden zelfs ook nog op de hoogste trede.
Met in totaal vijftien titels, van winnaar van de districtsbeker tot algeheel amateur kampioen van Nederland, heeft de rood-zwarte formatie een likkebaardend lekker cv opgebouwd, waar slechts heel weinig amateurclubs aan kunnen tippen.
Niet vreemd dan ook dat toen de geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal enkele jaren geleden nog strikt gescheiden waren, De Treffers het IJsselmeervogels van het zondagvoetbal werd genoemd vanwege het grossieren in prijzen. 

De, inmiddels vertrokken, Tom Oostinjen aan de bal.

Resultaten uit het verleden …

Uiteraard is het ook niet alle dagen feest geweest op sportpark Zuid in Groesbeek, de thuishaven van De Treffers. De laatste titel dateert uit 2010, toen daarmee ook de nieuw opgerichte topklasse werd bereikt. In zes seizoenen topklasse behoorde De Treffers, zoals aan haar stand verplicht, bijna altijd tot de top vier. Zo’n vierde stek was in 2016 ruim voldoende om de (hernieuwde) Tweede Divisie te bereiken, waarin de voorheen gescheiden geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal werden gemixt. Het debuut in de Tweede Divisie ging zoals mocht worden verwacht van een topclub, namelijk een vierde stek en het behalen van een periodetitel.
Maar daarna kon dat niveau niet kon worden vastgehouden, met als gevolg de plaatsen 13, 11, 9, en in het zeer korte (Covid) seizoen zelfs plaats 18, op de ranglijst in de daarop volgende jaargangen. (Die laatste genoemde positie had uiteraard verder geen consequenties door de Covid maatregelen.) In het seizoen 2021-2022 eindigde De Treffers op een 15e positie (net boven de rode streep) en het afgelopen seizoen dus als 5e. Dus serieus gevaar dreigde er nauwelijks in de afgelopen jaren, maar het zijn wel enkele smetjes op het verder glanzende blazoen van de Groesbekers. 

De voorbereidingen

De Treffers wordt door de insiders dit seizoen als een van de titelkandidaten genoemd. Met een vijfde plaats vorig seizoen, een succesvol bekertoernooi, een andere trainer met een andere herkenbare speelwijze en een paar versterkingen zijn alle ingrediënten aanwezig om er een mooi seizoen van te maken. 

Versterkingen zijn er met Guus Joppen (Roda JC), Youri Loen (speelde veel wedstrijden in Keuken Kampioen divisie) en Tim Waterink (spits van USV Hercules). Verder nog wat andere (jeugd) spelers uit het betaalde voetbal.

De oefencampagne startte halverwege juli met wedstrijden tegen Olympique Lyon (1-2 verlies). Tegen Una en DOVO werd gelijkgespeeld (beiden 0-0), van USV Hercules verloren (2-3). In augustus volgden oefenduels tegen het Italiaanse Venezia FC (2-4 verlies), De Graafschap (3-1 verlies), OJC Rosmalen (2-1 winst) en Jong NEC (4-2 winst). 

Eerste competitieronde

Beide clubs hadden een min of meer valse start vorige week zaterdag. De blauwen speelden in Heemskerk gelijk, 2-2. Na tweemaal op voorsprong te hebben gestaan, kwam ADO ’20 tweemaal langszij. Dat dit in de laatste minuut van de extra speeltijd gebeurd, maakten de druiven extra zuur.

De Treffers kende zelfs een extreem valse start. Volop vragen bij De Treffers na extreem valse start: ‘De eerste helft vreet aan me, ik ben ervan geschrokken’, valt te lezen. Vooral dramatisch zijn de eerste 45 minuten van het seizoen. Totaal onherkenbaar. De Treffers zakte zaterdagavond thuis tegen Quick Boys zwaar door het ijs: 1-3. Zo beleefde de tweededivisionist uit Groesbeek een valse start die niemand zag aankomen.

Eerherstel?

Wat kunnen we verwachten van de komende wedstrijd tussen G.V.V.V. en de Treffers? In ieder geval twee ploegen die een min of meer valse start hebben gemaakt deze competitie. We zijn in ieder geval nieuwsgierig naar de ‘nieuwe’ Treffers. Een soort van herstart is het minimale wat je van hen kunt verwachten. Ook nieuwsgierig of trainer Leeroy Echtold nog persoonlijke consequenties aan het duel tegen Quick Boys verbindt in de vorm van een mutaties in het basisteam.

Hetzelfde geldt voor onze blauwen. Een punt is beter dan niets. Maar gezien het wedstrijdverloop is het zuur dat je de wedstrijd weggeeft in de laatste minuut. De conclusie van trainer Gery Vink was duidelijk: ’Niet verloren is oké, maar niet acceptabel voor vandaag. De manier waarop is zonde.”

Genoeg ingrediënten voor een mooi duel lijkt het. Het woord eerherstel borrelt op, we zullen het weten zaterdag omstreeks kwart over vier!

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Boyd van Kommer uit Leiden. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door David Kloekke en Marck Fieret. Vierde official is Jonathan van Dongen.

Tekst GVVV.nl: Bas van Capelleveen & Paul van de Lustgraaf
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Weg naar de finale, KNVB TOTO Beker

Voorbeschouwingen | 14 juli 2024
Lees meer

G.V.V.V. opent oefencampagne nieuwe seizoen met een gelijkspel

Voorbeschouwingen | 13 juli 2024
Lees meer

G.V.V.V. legt laatste nieuwe speler voor nieuwe seizoen vast

Voorbeschouwingen | 12 juli 2024
Lees meer