G.V.V.V. pakt eerste driepunter op bezoek bij Koninklijke HFC

G.V.V.V. 1
Koninklijke HFC 0
  • Wedstrijdverslagen

De manschappen van oefenmeester Gery Vink hebben zaterdagmiddag hun eerste overwinning geboekt in de Tweede Divisie. Op bezoek bij de Koninklijke HFC werd er met 0-1 gewonnen door een doelpunt van Ilias Latif vlak voordat de 22 acteurs aan de thee gingen.

Dat de technische staf nog zoekende is naar de juiste balans met de juiste poppetjes op de goede plaats werd helder toen de basisopstelling bekend werd voor het treffen met de Koninklijke wit-blauwen als gastheer. Taoufik Adnane had de voorkeur gekregen op zijn vertrouwde linksachterplaats, en dat ging ten koste van Dilrosun. En net als vorige week in het tweede bedrijf tegen Rijnsburgse Boys, nam Barry Maguire de centrale verdedigersrol op de schouders. De weer herstelde Joeri Potjes nam plaats op de reservebank.

Barry Maguire was ook centraal achterin een betrouwbare factor.

Maguire zou centraal achterin worden geassisteerd door Pim ten Have volgens de opstelling, maar bij de opkomst bleek Mitch Willems die positie te hebben ingenomen. De warming-up zal vermoedelijk duidelijk hebben gemaakt dat Ten Have toch niet voldoende fit was. De vacante plaats op het middenveld doordat Maguire een linie naar achteren was gehaald, werd ingevuld door Justin Spies. En ook ‘voorop’ was een andere keuze gemaakt. Genrich Sillé begon op de bank en Ilias Latif startte vanaf acquit.

Wennen?

Dat zou wel even wennen worden zo was verwachting van de blauwe insiders langs de lijn die vooraf de opstelling onder ogen kregen, met al die wijzigingen. Maar dat viel achteraf gezien reuze mee. Alleen in de eerste tien minuten werd G.V.V.V. wat teruggedrongen met als gevolg een vrije trap op de rand van zestien aan de linkerzijkant. De specialist voor dat soort klusjes van de Haarlemmers is Volendammer Gerry Vlak. Hij belastte zich daar dan ook mee en goalie Van Willige moest zich tot het uiterste strekken om het speeltuig over de lat te tikken ten koste van een hoekschop die verder geen gevaar opleverde.

Een stijlvolle redding van Jan van Willige, mede daardoor kreeg hij het eerste ‘cleansheet’ van dit seizoen achter zijn naam.

Maar dat deden de gasten uit de tegenaanval die uit de corner ontstond wel. Met een rush en daarna een voorzet vanaf de achterlijn bereikte Byron Burgering de mee opgekomen Ilias Latif. Met zijn kopbal had Michaelis de nodige moeite en datzelfde gold voor Latif die de rebound, die was ontstaan, niet voldoende kon raken om toch nog doeltreffend te zijn.

Slordig

Na die twee mogelijkheden werd het spel van beide toch wel erg slordig. Spelers waren niet balvast, gaven verkeerde en/of onnauwkeurige passes en wisten elkaar totaal niet vinden. Met als gevolg dat het toch een beetje een chaotisch geheel werd, waarin HFC toch eigenlijk wel het grootste aandeel had. Bij de Haarlemmer buren op de nostalgische houten tribune was het gemopper tenminste niet van de lucht en deze ‘Muppets’ voorspelden een moeilijke middag voor hun club. En daarin kregen ze na een half spelen uur spelen volkomen gelijk.

Initiatief voor Vink brigade

Want toen vond de ploeg van Vink wel de nodige vastigheid, wat resulteerde in serie halve kansen en/of mogelijkheden. Een mooie snelle aanval via Danny de Leeuw en Byron Burgering kwam bij Spies terecht, maar die was veel te wild en ramde de bal ruim over het vijandelijke doel. Enkele minuten later liet Burgering opnieuw een voorzet van zijn voet vertrekken die over de boomlange Michaelis bij tweede paal voor het intikken was geweest als daar een blauw gekleurd persoon was opgedoken. Maar helaas was die er niet.

Thomas Rier schermt de bal af zodat Byron Burgering er niet bij kan.

Kort daarna was het weer de zeer bedrijvige Burgering die de bal tussen twee Haarlemmers wegpikte en Latif aan het werk zette. Het schot van de spits week iets te ver naar de buitenkant en verdween rakelings langs de voor hem en G.V.V.V. verkeerde kant van de paal.

Voorsprong

Nadat nog een een halve omhaal van Latif op aangeven van Burgering, die ternauwernood nog werd geblokt door Ploem, en Leroy George zichzelf had vast gekapt en gedraaid na een assist van Ilias Latif, waren die twee laatstgenoemden toch verantwoordelijk voor de voorsprong. Vanaf de rechterkant draaide George zich nu wel vrij en met een crosspass bereikte hij de inlopende Latif. Die moest zich wel in zijn volle lengte van 195 centimeter uitstrekken om met de punt van de schoen het speeltuig voldoende vaart en richting mee te geven en daarmee de 0-1 op het scorebord zette via een hele echte spitsengoal.

De niet zichtbare Ilias Latif krijgt de schouderklopjes na zijn, achteraf gezien, winnende doelpunt.

Gezien het overwicht in de laatste fase van het eerste bedrijf was het zeker verdiend te noemen, want even daarvoor was alleen Jacob Noordmans nog ietwat gevaarlijk geweest voor de thuisploeg, maar die vond een goed oplettende Van Willige op zijn pad, en dat was alles wat HFC tegenover de dadendrang van G.V.V.V. kon zetten.

Muppets blijven mopperen

Met twee ongewijzigde teams en een vermoedelijke peptalk van oefenmeester Tamerus in de theepauze mocht worden verwacht dat zijn ploeg wel een poging zou doen om uit een ander vaatje te tappen. Maar er gebeurde niets van dat alles. Uw verslaggever moest nog 20 minuten het gesomber van zijn buurmannen aanhoren voordat ze voor de eerste keer konden opveren toen er door een van hun favorieten werd naast gekopt en ze een halve minuut later een omhaal van Max Veerman op het dak van het doel zagen belanden.

Nu moet Thomas Rier (3) in de achtervolging op Quiermo Dumay.

Maar tussendoor waren ze blij dat hun ploeg niet op grotere achterstand was gekomen. Want Spies had direct na de aftrap al over gekopt en een corner en daarna een vrije trap van Leroy George belandden beide bij de tweede paal maar daar kon helaas niemand met een blauw tenue een vervolg aan geven. En even later schoot George vanaf de rand van ‘the box’ maar rakelings naast. Tussendoor had trainer Vink noodgedwongen voor de eerste keer moeten wisselen. Bij een goede ingreep van Willems blesseerde hij zichzelf zodanig dat hij niet verder kon. Logischerwijs werd Joeri Potjes zijn vervanger centraal achterin en dat kwam later toen er toch ‘sturm und drang’ ontstond van de thuisploeg goed uit, want zijn kopkracht kon hij vaak voor opruiming zorgen.

Niet op slot

Nadat invaller Roy Castien met een schot de bovenkant van de lat had geraakt voor de Haarlemmers, had G.V.V.V. de mogelijkheid de wedstrijd in het slot te gooien. Via een dieptepass zette De Leeuw Burgering aan het werk. Zijn passeeractie t.o.v. Heeremans was succesvol en hij kon richting Michaelis. Op het moment dat Byron afdrukte was de lange verdediger op de weg terug, en bewust of onbewust, raakte het schot van Burgering zijn hak, waardoor een zeker lijkend doelpunt werd voorkomen ten koste van een hoekschop. Even daarna liet de ingevallen Genrich Sillé zijn slalomkunsten zien, maar dat was net een ‘poortje’ te veel om goed uit te komen voor de finish.

Pompen en verzuipen

Met de moed der wanhoop begon HFC in de laatste vijf minuten, en de toegevoegde 7 minuten extra tijd, alles uit de kast te trekken om de eerste nederlaag dit seizoen nog af te wenden. Captain Adnane c.s. werden vol onder druk gezet. En zoals reeds gezegd kwam de kopkracht van Potjes goed van pas toen alle ballen voor de pot werden gepompt en kon hij veel opruimen. Maar Potjes kon ook niet voorkomen dat de lat nog een keer van pas kwam als reddende engel bij een ingekopte corner. Ook invaller Levi de Wilde kwam nog een keer door aan de zijkant, maar werd voldoende naar buiten gedrongen zodat zijn schot in het zijnet belandde. En ook de omhaal van Veerman in de slotminuut van de extra tijd verdween, tot geluk van alles wat blauw lief heeft, over het doel.

Genrich Sillé bezig aan zijn slalom die in schoonheid eindigde.

Ook de 204 centimeter lange doelman Michaelis, die naar voren was gestuurd, kon niet voor onrust zorgen, zodat de eerste driepunter voor G.V.V.V. dit seizoen een feit werd. Dat werd uiteraard uitbundig gevierd met de meegereisde fans en is een mooie opsteker naar de volgende uitdaging, die dinsdagavond alweer op het programma staat. Want krijgt G.V.V.V. bezoek van de huidige koploper in de Derde Divisie BVV Barendrecht, dat die positie vanmiddag veroverde door een 0-2 overwinning op directe concurrent SteDoCo. Dat duel is er een in het kader van de eerste ronde van de Toto KNVB Beker. Aanvang is 20.00 uur op het sportpark Panhuis.


Kon. HFC – G.V.V.V. 0-1 (0-1)
Scoreverloop: 45+2. Ilias Latif 0-1

Gele kaarten: 75. Marijn Ploem, 86. Thomas Rier (Kon. HFC). 90+6. Taoufik Adnane (G.V.V.V.)

Opstelling Kon. HFC: Mitchel Michaelis (k.), Marijn Ploem ©, Thomas Rier, Gerry Vlak, Redouan Taha el Idrissi (67. Roy Castien), Niels Springer (67. Levi de Wilde), Jacob Noordmans (85. Xander van den Berg), Cas Dijkstra, Maxwell Frimpong (67. Danny Ramdjanamsingh), Max Veerman, Ruben Heeremans (78. Bram van Dongen).

Opstelling G.V.V.V. : Jan van Willige (k.), Taoufik Adnane ©, Mitch Willems (62. Joeri Potjes), Barry Maguire, Quiermo Dumay, Justin Spies (87. Jonathan Vergara Berrio), Danny de Leeuw, Mart de Jong, Leroy George (72. Quincy Veenhof), Byron Burgering, Ilias Latif (72. Genrich Sillé).

Scheidsrechter: M.A. de Bruijn (Nootdorp)
Toeschouwers: 450

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops