G.V.V.V. rekent ook af met AFC Amsterdam en boekt derde zege in een week

G.V.V.V. 3
AFC Amsterdam 0
  • Wedstrijdverslagen

G.V.V.V. heeft tegen AFC Amsterdam de derde zege in een week geboekt. De blauwhemden wonnen op eigen veld zeer terecht van de ploeg uit de hoofdstad en sluiten aan in de middenmoot: 3-0.

Met dezelfde basiself als vorige week, bij het gewonnen duel tegen Koninklijke HFC, had Gery Vink ook nu zijn strijdplan klaar liggen voor opnieuw een ploeg met een puntentotaal van tien. Ten opzichte van de midweekse bekerzege op BVV Barendrecht had de oefenmeester alleen weer van doelman gewisseld (Ruben van Kouwen stond toen onder de lat) en keerde Jan van Willige weer terug als sluitpost in zijn elftal.

Aan het begin van de wedstrijd werd Joeri Potjes in de bloemetjes gezet, hij speelde afgelopen zaterdag tegen HFC zijn honderdste officiële wedstrijd in het eerste elftal van de blauwen, Potjes begon de wedstrijd op de reservebank.

Een verdere bijzonderheid was dat aanvoerder Taoufik Adnane aan de aftrap stond van zijn 350ste officiële wedstrijd!

Met Adnane moeten we ook AFC-speler Ascencion noemen. Samen zijn zij de oudste (Ascencion) en op een na oudste speler van de Tweede divisie (aldus onze clubarchivaris).

Leroy George probeert de opbouw van AFC te stoppen.

AFC Amsterdam begon sterk aan de wedstrijd en drong G.V.V.V. dankzij het hoge tempo ver terug op eigen helft. Vooral de beide (wing)backs speelden een grote rol. Zij namen regelmatig deel aan de aanvallen op het blauwe doel. De overtuiging in het spel van de Amsterdammers leidde echter niet tot grote kansen, want Jan van Willige hoefde maar weinig op te treden. Een afgeketste bal op het dak van het doel was het enige resultaat. De blauwhemden stelden hier niets tegenover en moesten met een solide verdediging alert blijven om niet tegen een achterstand aan te lopen. Na ongeveer een kwartier spelen kroop G.V.V.V. uit z’n schulp. Justin Spies kon een voorzet van Danny de Leeuw net niet verzilveren en een afstandsschot van opnieuw Spies ging via een eigen speler net naast. Nadat een vrije trap van Leroy George hoog over ging was het in de tegenaanval Quiermo Dumay die in een gevaarlijke situatie voor eigen doel moest ingrijpen.

Toen Ilias Latif even later het strafschopgebied van AFC betrad en vervolgens ter aarde geholpen werd, dachten een hoop (blauwe) toeschouwers dat scheidsrechter De Brito Roque op zijn fluit zou blazen. Maar daar dacht de scheidsrechter anders over. Ook trainer Gery Vink dacht hier blijkbaar het zijne van, voor hem leverde deze ‘gedachte’ in ieder geval een gele kaart op!

Nadat Matthijs Jesse een doorkopbal van Raily Ignacio over het doel geschoten had was het G.V.V.V. die weer in de aanval ging. Een aanval die uiteindelijk wel iets opleverde.

Kantelpunt

Een hoekschop na nog geen halfuur was namelijk het kantelpunt van de wedstrijd. Het aanwezige publiek en de spelers appelleerden kort daarvoor (opnieuw) nog voor een strafschop, nadat de directe tegenstander van Ilias Latif de bal met de hand had geraakt. Sander de Brito Roque wilde er niets van weten en wees resoluut naar de cornervlag, waar Leroy George even later zou aanleggen voor een treffer.Doelpuntenmaker Leroy George wordt door zijn medespelers bejubeld.

Met veel gevoel draaide de buitenspeler de bal namelijk naar de tweede paal, over alles en iedereen heen, waar doeltreffend het net werd geraakt. Sportpark Panhuis ontplofte van emotie en blijdschap: 1-0. Ietwat tegen de verhoudingen in was G.V.V.V. zojuist op voorsprong gekomen. Dat deerde niemand wat, het scorebord sprak voor zich!.

Uitbreiden

Die 1-0 was voor de blauwhemden het moment dat zij het overwicht van het duel naar zich toetrokken. Een paar minuten later kon Byron Burgering de score namelijk zomaar verdubbelen, toen hij alleen voor de keeper werd gezet. De bal rolde voorlangs het Amsterdamse doel waarmee de stand ongewijzigd bleef en de marge minimaal.

Aanvoerder Taoufik Adnane speelde vandaag zijn 350ste wedstrijd voor de blauwen!

Kort daarna lag een counter aan de basis van een volgende kans voor de thuisploeg. Ditmaal met Leroy George alleen voor de doelman. Zijn schot ging in de richting van het doel, alleen de vingertoppen van doelman Gijs van Zetten zorgden ervoor dat er opnieuw geen tweede treffer viel. Een volgende hoekschop nog voor rust kon ook maar zo de tweede treffer betekenen, maar via het lichaam van Cody Claver belandde de bal in de handen van doelman Van Zetten.

Kansenregen

Na de thee bleef het spelbeeld eigenlijk hetzelfde: G.V.V.V. hield het betere van het spel, maar de kansenregen voor rust was wel even weggetrokken. De grootste kans van de tweede helft voor AFC kwam na een kwartier op naam van Raily Ignacio die vanuit het niets wegdraaide en de bal op de tweede paal mikte.

Ilias Latif heeft gescoord, een 2-0 voorsprong is de beloning.

Het bleek het enige grote moment voor de bezoekers die zij na rust kregen, want daarna nam G.V.V.V. het initiatief alweer over. Goed voorbereidend werk en een dito voorzet van Byron Burgering vanaf de achterlijn kwam terecht bij Ilias Latif, die hard op het doel schoot. Van Zetten kon de bal nog wel raken, maar de bal had te veel snelheid om door die ingreep te voorkomen dat het 2-0 werd. De thuisploeg op rozen: een terechte beloning in relatie tot het spelbeeld.

Opletten

AFC Amsterdam probeerde het na die tweede treffer nog wel, maar overtuigend was het allemaal niet. Toch bleef het opletten, want de ingevallen Hasselbaink was met zijn balcontacten en lichaamsinzet een plaag voor de verdediging. Een aansluitingstreffer van de Amsterdammers zou tot een spannend slot kunnen leiden. Dat moest worden voorkomen. Gelukkig had Byron Burgering vijf minuten voor tijd opnieuw een uitstekende voorzet beschikbaar, die hij panklaar afleverde op het hoofd van Quincy Veenhof.

Fingers crossed, Quincy Veenhof zette G.V.V.V. op een 3-0 voorsprong.

De lange spits kon voor het lege doel moeiteloos de eindstand bepalen op 3-0 en daarmee zijn ploeg geruststellen dat die drie punten niet meer zouden worden weggegeven. 

Aan het einde wedstrijd kwam doelman Van Willige nog wel tweemaal in beeld toen hij inzetten van Julian van der Greft en Matthijs Jesse vakkundig keerde.

Het was een terechte overwinning voor G.V.V.V., dat opnieuw overtuigend voetbal liet zien en aansluiting vindt in de middenmoot. Volgende week gaat de reis naar Katwijk, dat de derby uit tegen Quick Boys met 2-0 verloor.


G.V.V.V. – AFC: 3-0 (1-0)

Scoreverloop: 28. Leroy George 1-0, 65. Ilias Latif 2-0, 84. Quincy Veenhof 3-0.

Gele kaarten: 40. Justin Spies, 49. Mart de Jong (G.V.V.V.), 54. Noa Benninga, 90. Jesse Matthijs (AFC).

Opstelling G.V.V.V. : Jan van Willige (k), Mitch Willems (87. Joeri Potjes), Taoufik Adnane (c), Barry Maguire, Ilias Latif (69. Quincy Veenhof), Danny de Leeuw (76. Jonathan Vergara Berrio), Byron Burgering, Justin Spies (76. Tariq Dilrosun), Quiermo Dumay, Mart de Jong, Leroy George (69. Genrich Sillé).

Opstelling AFC: Gijs van Zetten (k), Gladwin Curiel, Gevero Markiet, Cody Claver, Noa Benninga (60. Julian van der Grift), Milan Hoek (c), Raily Ignacio (Nigel Raynold Rogier Hasselbaink), Matthijs Jesse, Djuric Reugene Jose Ascencion (80. Darren Maatsen), Tim Linthorst (71. Dalian Maatsen), Oussama Siali (46. Milan Eliasar).

Scheidsrechter: Sander de Brito Roque (Woudrichem)
Toeschouwers: 650

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn
Fotografie: © Stefan Koops