Voorbeschouwing // G.V.V.V. – Barendrecht is primeur in de Toto KNVB beker

  • Voorbeschouwingen

‘Onze nestor’ Taoufik Adnane (37), mocht als een na oudste speler in de Tweede Divisie (alleen Djuric Acension (40) van AFC is ouder) half augustus de loting verrichten voor de start van de TOTO KNVB Beker 2023/2024. Toen Adnane daarbij BVV Barendrecht als tegenstander voor ‘zijn’ club uit de hoge hoed toverde, gingen de grappen en grollen al snel rond.
Dit alles natuurlijk n.a.v. het slotakkoord op 27 mei jl. op sportpark De Bongerd in Barendrecht.

Lang verhaal kort: ACV had het kampioenschap in de Derde Divisie al op zak, en onze eigen favorieten waren door het veroveren van een periodetitel al verzekerd van deelname aan de play-offs, die tot veler blauwe vreugde ook werd verzilverd en terugkeer naar de Tweede Divisie betekende, toen op de laatste dag van de competitie Barendrecht versus G.V.V.V. op de rol stond.
Barendrecht had in dat slotduel nog een (heel) kleine kans op het veroveren van een periodetitel om ook te kunnen deelnemen aan die play-offs voor promotie. Maar was daarin wel afhankelijk wat er op de diverse andere velden zou gaan gebeuren.
Door twee drinkpauzes, blessures en (bewuste?) vertragingen duurde het duel op De Bongerd langer dan op de andere velden en was door intensieve communicatie de staf van Barendrecht op de hoogte van wat de concurrentie uiteindelijk had gedaan. Daaruit bleek dat verliezen de beste optie was om die deeltitel in de wacht te slepen. Dat gebeurde dus ook, de Van Steensel brigade gaf in de absolute slotfase een 3-1 voorsprong letterlijk weg. Byron Burgering profiteerde van die vrijgevigheid en zorgde met een hattrick in vijf minuten tijd voor de 3-4 eindstand.
Dat daarover in de dagen daarna flinke discussie ontstond, mede door filmpjes die op de sociale media verschenen, was een logisch vervolg. Die gingen van walgelijk onsportief gedrag, tot volkomen begrijpelijk om gebruik te maken van de mogelijkheden die de regels bieden, en alles daar tussenin.
Sparta Nijkerk, dat zelf vond dat ze het grootste slachtoffer was in deze zaak (terwijl ze zelf verzuimd hadden om tegen een gedecimeerd Staphorst te winnen, dan was er niets aan de hand geweest en hadden ze mogen deelnemen aan de strijd om de promotie) maakte de zaak aanhangig bij de KNVB. De tuchtcommissie oordeelde dat er inderdaad sprake was van onsportief gedrag door moedwillig te verliezen. Barendrecht kreeg 4 punten in mindering en dat betekende dat SteDoCo de lachende derde werd die een periodetitel in de schoot kreeg geworpen en mocht deelnemen aan de play-offs.

De rest is geschiedenis, SteDoCo en G.V.V.V. schopten het tot de finale, waarin de ‘onzen’ tweemaal te sterk waren voor de mannen uit Hoornaar en zich nu weer tweededivisionist mogen noemen en in deze bekerronde de strijd gaan aanbinden met de pech hebbende derdedivisionist BVV Barendrecht.
U snapt ongetwijfeld dat de in de inleiding genoemde grappen en grollen na de loting over deze voetbalsoap gingen.

Primeur

Voor wat betreft competitie wedstrijden zijn G.V.V.V. en Barendrecht al vrij lang oude bekende van elkaar op het hoogste zaterdag niveau. Dat ging van Eerste- Hoofd- via Topklasse naar Tweede Divisie. En vorig seizoen dus voor de eerste keer een trede lager in de Derde Divisie. Totaal staan er vanaf seizoen ’80-’81, toen de allereerste confrontatie plaatsvond in de Eerste klasse, tot en met de vorige jaargang 34 duels in de annalen van de beide clubs.
De balans daarin slaat door aan de zijde van de Veenendalers, met 16x winst, 10 puntendelingen en 8x verlies. Ook het doelsaldo daarin is logischerwijs in het voordeel van de Veense blauwkousen met 63 doelpunten voor en 47 tegen.
Maar in de zogenaamde ‘grote beker’ troffen de beide kemphanen van komende dinsdagavond elkaar nog nooit eerder. En ook op districtsbekerniveau (bij de komst van de divisies afgeschaft voor de daaraan deelnemende ploegen) kwam het daar vanwege de afkomst uit de verschillende districten ook niet van. Er staat zelfs geen enkele onderlinge oefenwedstrijd genoteerd in de annalen, dus is er sprake van een heuse primeur.

Mart de Jong, hier aan de bal, was er ook in 2019 al bij toen G.V.V.V. wel won van Barendrecht (2-1).

Enige reputatie

Bekerwedstrijden zijn altijd ‘do or die’ duels, want het is doorgaan naar de volgende ronde met iedere keer een verhoging van het prijzengeld en dus een glimlach op het gezicht van de desbetreffende penningmeester, of een van pijn vertrokken grimas op datzelfde gelaat bij uitschakeling.
Onze hoofdmacht heeft in het laatste anderhalve decennia er zo af toe voor gezorgd dat de schatbewaarder een sprongetje van vreugde maakte, met uiteraard de grootste sprong in 2012, toen de kwartfinale werd bereikt en het in een ijs- en ijskoud Afas stadion in Alkmaar met 2-1 werd uitgeschakeld door AZ. Maar naast dat financiële gewin waren ook de overwinningen tegen Helmond Sport en FC Dordrecht mooie sportieve mijlpalen. En zelfs de 1-2 nederlaag na verlenging, toen Neerlands voetbal enfant terrible, Mo Ihattaren, twee minuten voor tijd de winnende voor PSV maakte, mag, nee eigenlijk moet, in diezelfde categorie worden ondergebracht.
Kortom G.V.V.V. heeft in de afgelopen jaren toch wel enige reputatie opgebouwd in de strijd om de ‘Dennenappel’.  Zoals u uit onderstaand overzicht kunt zien heeft opponent Barendrecht nog wel een paar stappen te maken om dat ook te kunnen zeggen. Bijzonder is ook dat beide teams bij de deelname aan die KNVB beker in de diverse ontmoetingen tegenstand kregen van dezelfde BVO of amateurclub.

In de clinch

Ook buitengewoon is dat Barendrecht al een keer eerder in de clinch lag met de KNVB in het bekertoernooi met zelfs doorwerking naar de competitie, waar G.V.V.V. toen, tegen wil en dank, ook bij betrokken raakte.
Het is de kwestie Marvin van der Pluijm of Pluim gaan heten. Deze aanvaller was nieuw aangetrokken na te zijn teruggekomen uit de USA. Een vrijwilliger van BVV had op zijn aanvraag bij de bond voor een spelerspas en registratie vanuit Amerika naar Nederland per ongeluk de ‘j’ vergeten in te vullen, zo was de verklaring van de club. Die vergeten ‘j’ kreeg een geweldige staart. Van der Pluijm was dus officieel niet speelgerechtigd en dat kostte de club in eerste instantie een geldboete, 10 strafpunten, uitsluiting van verdere deelname aan de KNVB Beker, en reglementair verlies met 0-3 tegen G.V.V.V. van de allereerste competitiewedstrijd in 2011, die in 3-3 was geëindigd. Na beroep door Barendrecht werd de toch wel erg buitensporige straf teruggebracht zoals hieronder in een bericht van de NOS is te lezen.

Bij G.V.V.V. werd toentertijd nog wel heel voorzichtig overwogen om tegen het terugdraaien van de reglementaire winst weer in tegenberoep te gaan en de wedstrijd vanaf minuut 69, toen Van der Pluijm in het veld kwam en de stand 1-3 was, te laten uitspelen.
Zeer verstandig, achteraf gezien en nu nog steeds, zetten onze toenmalige beleidsbepalers dat beroep, wat bij de reguliere rechtbank zou moeten worden ingediend, omdat bij de tuchtcommissie geen beroep mogelijk is, niet door.

In blakende vorm

Maar goed dat was het verleden, nu terug naar de tegenwoordige tijd.
Opponent Barendrecht heeft het toch wel iets geschonden blazoen met uitstekende sportieve prestaties in deze jaargang van de Derde Divisie weer flink opgepoetst en verkeren in een blakende vorm. Alleen bij de competitie ouverture tegen debutant AWC in Wijchen kregen de Barendrechters het niet voor elkaar om de ongeslagen status in de voorbereiding te continueren. Een doelpuntje van Wijchenaren was genoeg om wit-roden uit de Rijnmond regio te laten struikelen.
Maar daarna werden UNA (3-1) en Sportlust ’46 (0-1) aan de kant geschoven. Het duel vorige week zaterdag in eigen huis tegen HV & CV Quick eindigde na 75 minuten noodgedwongen (met een 0-1 stand) toen scheidsrechter Jobse geblesseerd moest afhaken en er geen vervanger voorhanden was. Afgelopen donderdag werd het restant uitgespeeld en de ploeg van tweedejaars trainer Leen van Steensel, maakte die achterstand goed door in dat kwartier tweemaal te scoren en dus de derde winstpartij op rij aan het totaal toe te voegen.
En als klap op de vuurpijl werd het kwartet driepunters eergisteren volmaakt door in de topper tegen SteDoCo in Hoornaar met een 0-2 winst aan de haal te gaan.
Kortom Barendrecht is momenteel de trotse koploper in de Derde Divisie en hebben ook als doelstelling daarin te gaan voor het kampioenschap, en mocht dat niet lukken, dan toch een plaats te veroveren in de play-offs om zodoende het verloren gegane terrein sinds 2019, toen ze degradeerden, weer terug te veroveren.

Hoewel hier erg vaag op de foto, stond er toch echt 2-5 op het scorebord tijdens de laatste ontmoeting tussen de beide kemphanen van komende dinsdag. Gery Vink neemt (bijna) zijn muts daarvoor af.

Flinke kluif

Met deze wetenschap over opponent Barendrecht in het achterhoofd zal het dan ook zo klaar als een klontje zijn dat de Veense blauwhemden een meer dan flinke kluif te wachten staat om haar opgebouwde reputatie in het KNVB Beker toernooi een goed vervolg te geven. Sterker nog, als de Bongerd bewoners niet zo vrijgevig waren geweest in het laatste onderlinge treffen, zoals hierboven al uitvoerig besproken, had het dezelfde status gehad als kampioen en promovendus ACV. Want de club uit Assen was vorig seizoen de enige die alle zes de punten afpakte van onze favorieten. En doordat Barendrecht de wedstrijd op het sportpark Panhuis toen zeer overtuigend met 2-5 won, en G.V.V.V. daarmee de grootste nederlaag van het seizoen bezorgde, was het dus bijna zover gekomen.
We kunnen nu met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ervan uit gaan dat nestor Joey Jongman (33), die in Barendrecht de volledige productie van drie goals achter zijn naam zette, en zijn manschappen zich nu niet wagen aan het uitdelen van cadeautjes en/of administratieve perikelen en er vol op zullen klappen om de volgende ronde te bereiken.
Daarbij hopen coach Vink, zijn medestafleden, en zijn selectie dat de eerste winstpartij van dit seizoen, afgelopen zaterdag in Haarlem tegen de Kon. HFC, als gezonde doping zal dienen om deze ronde te overleven en daarmee een gelukzalige glimlach kan toveren op het gezicht van penningmeester Loek Budding.

G.V.V.V. – BVV Barendrecht begint komende dinsdagavond om 20.00 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. R.J.T. Vereijken uit Beek en Donk. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M.W.J. Ribbink en Dhr. B. Sahiner.

Tekst: GVVV.nl//Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops & Dick Gijsbertsen

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer