Voorbeschouwing // Slechts 27% kans om punten te pakken op sportpark De Krom

  • Voorbeschouwingen

Komende zaterdag staat het eerste, van de in totaal vijf, ritjes naar de befaamde Duin- en Bollenstreek op het programma. Gastheer daarin is de allerbeste club uit die regio, vv Katwijk. Sterker nog, de Oranjehemden hebben sinds dat de Tweede Divisie opnieuw haar intreden deed in 2016 een palmares opgebouwd, waar geen enkele mededinger aan kan tippen.

Voetbalparadijs

De Duin- en Bollenstreek, zou als het over het amateurvoetbal gaat, maar moest worden omgedoopt tot De  Voetbalstreek van Nederland werd een tijdje geleden geopperd. Om het nog idyllischer uit te drukken zou je er ook voor kunnen kiezen deze regio de naam Amateur  Voetbalparadijs te geven.
Daar is niets overdrevens aan, want met Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, FC Lisse en Noordwijk als deelnemers een deze Divisie, en VVSB en FC Rijnvogels in de Derde Divisie, en SJC en Ter Leede nog een trede lager, zijn er maar liefst negen voetbalclubs uit deze streek vertegenwoordigd op de bovenste drie treden van het amateurniveau in Nederland. Daarnaast zijn er nog zeven voetbalclubs die hun roots in deze streek hebben en die spelen van de eerste t/m vierde klasse. Als je dat geen Amateur  Voetbalparadijs  mag noemen, dan breekt onze spreekwoordelijke klomp.

Niet allen bovenste beste van de regio, …

Zonder de andere hierboven genoemde voetbalverenigingen ook maar iets te kort te willen doen, is het wel klip en klaar dat het vlaggenschip van onze gastheren komende zaterdag, in deze eeuw, alle concurrenten in dit paradijs de baas waren. Want niet alleen speelde vv Katwijk, op één smetje na – degradatie in 2014, ironisch genoeg waren ze in het seizoen daarvoor nog kampioen geworden – altijd op het hoogste amateurniveau, maar ook nog eens met heel veel succes.
Er mochten vanaf 2000 namelijk nog vijf sterren extra op het tenue worden bijgedrukt, bij de drie die ze al hadden veroverd door een trio kampioenschappen achtereen (’92 t/m ’95). Het oranje shirt zou bijna bezwijken onder die sterrenpracht.
En officieus had er nog een ster bij gemoeten, want in het voortijdig, door de coronamaatregelen, onderbroken seizoen ’19-’20 stonden de Kattukkers na 24 gespeelde duels ook aan kop. Dat is dus een pseudo titel, maar ondanks dat gemis zijn ze echt de bovenste beste van allemaal.
Want Quick Boys en Noordwijk behaalden ook wel een aantal titels maar deden dat op een lager niveau omdat ze telkens de slag misten om te promoveren naar respectievelijk topklasse en de Divisies. Deze eveneens zeer gerespecteerde clubs stroomden pas in ’19-’20 in de Tweede Divisie in. Maar daarmee is de gemeente Katwijk nog niet uitgeteld op voetbal gebied, want sinds 2006 is Rijnsburg ook onderdeel van deze plaats, die per 31 jan ’23 ongeveer 66.700 inwoners telt. En die plaatselijke voetbaltrots genaamd Rijnsburgse Boys heeft drie titels – wel op het hoogste amateurvoetbalplatform, namelijk hoofdklasse – op haar naam staan sinds de eeuwwisseling, maar komt daarin dus tekort t.o.v. hun oranje geklede gemeenten genoten en rivalen.

… maar ook op eenzame hoogte in de Tweede Divisie

Met al die veroverde titels is het dan ook volkomen logisch dat vv Katwijk zich de opvolger mag noemen van de beide Spakenburger grootmachten IJsselmeervogels en Spakenburg als de ranglijst aller tijden wordt opgemaakt van de voorgaande zeven seizoenen Tweede Divisie. Want toen na 40 seizoen bestaansrecht van de Eerste c.q. Hoofdklasse die ranglijst werd opgemaakt waren de ‘rooien’ van sportpark De Westmaat daarin de absolute allenheerser. Toen daarna de Topklasse haar beslag kreeg, die totaal zes jaargangen duurde, naam de blauwe buur Spakenburg het stokje over van IJsselmeervogels op die ranglijst aller tijden.
En nu mag vv Katwijk zich de allerbeste amateurclub van Nederland noemen. Getuige daarvan is de hier onderstaande ranglijst.

Opm.
De ongelijke aantallen wedstrijden komen door de twee onderbroken coronaseizoenen ’19-’20 en ’20-’21. Dit is een plaatje van de top twintig die totaal bestaat uit dertig verschillende clubs die in de Tweede Divisie spelen of speelden. Als die aan het einde van deze jaargang opgemaakt gaat worden komen er nog weer twee voetbalverenigingen bij: t.w. de debutanten ADO ’20 en Jong Almere City FC.

Hegemonie bestendigen

Maar Katwijk zou Katwijk niet zijn als er niet een glashelder nieuw doel voor deze competitie zou zijn geformuleerd. En dat is niks meer of minder dan die hegemonie van de regio en amateur voetballend Nederland te bestendigen, met ook nog attractiever aanvallend voetbal en dat aan het einde van de rit te bekronen met een kampioenschap. En mocht dat niet lukken, dan zal via een hoge klassering in ieder geval de nummer 1 positie in de overall ranglijst van de Tweede Divisie moeten worden veilig gesteld.
Dat dit geen makkelijk rekensommetje van één en één is twee wordt, daar is iedereen die Katwijk lief heeft ook zeker van overtuigd, want een wijsheid zegt ook, dat er komen één is, maar er blijven twee, en daar zal ook naar moeten worden gehandeld.

Hiaat

Dat handelen, letterlijk en figuurlijk, begon toen het vorig seizoen nauwelijks een paar maanden oud was en eindigde op deadline van de transfermarkt. Een aantal sterkhouders en/of vaste waarden, zoals captain Robbert Susan, Paul Kok, Bart Sinteur, Kay Blokland, Rick van der Meer en Joey Ravensberger, had technisch directeur Cees Bruinink kunnen overhalen om de club trouw te blijven. Maar daar stond ook weer tegenover dat de gehele voorhoede zijn heil elders ging zoeken. En daarmee leverde Katwijk een flink aantal doelpunten in.
Ahmed el Azzouti en Mukthar Suleiman vertrokken naar de blauwe Spakenburgers en dat duo was samen goed voor 27 goals.  En Tim Freriks en Killian van Mill gingen als prof aan de slag in Denemarken en waren elk goed voor 9 treffers. Met een totaal 45 goals maakten dit kwartet spelers dus bijna tweederde van de complete productie van 74 treffers vorig seizoen. Dat was dus een flink hiaat dat opgevuld moest worden.

Justin Spies (l.) heeft de laatste paar wedstrijden weer een basisplaats veroverd, tegenstrever Mukhtar Suleiman draagt nu het blauwe tenue van Spakenburg.

Opvullen

Maar de gepokt en gemazzelde Bruinink c.s. weten wel waar Abraham de mosterd haalt en wisten al vrij vroeg ‘beslag’ te leggen op een tweetal pareltjes die samen bij Kon. HFC al furore hadden gemaakt, t.w. Sietse Brandsma en Koen Tros. Ook kregen ze er snel lucht van dat Matthijs Hardijk naar het westen van het land zou verhuizen vanwege zijn maatschappelijke loopbaan, en deze goaltjesdief (17 stuks bij HHC) hapte op het aanbod van Katwijk toe. Om het vertrokken kwartet vol te maken aan de ‘voorkant’, werd Ruben Doesburg van ADO ’20 aangetrokken. Hij was bij de Heemskerkers een belangrijke pion bij de promotie naar de Tweede Divisie.
De verdwenen ervaring moet nu komen van Danny Bakker (28) hij kwam over van VVSB, en Randy Wolters (33) die een betaalde voetballoopbaan kende bij o.a. ADO, Go Ahead Eagles en NEC. Vanwege blessures bij Robin Schulte en nieuweling Doesburg, werd ook nog op het laatste nippertje Jaymillio Pinas (21) aangetrokken, die voordien speelde voor FC Volendam, Ajax en FC Dordrecht. Hiermee is duidelijk dat aan het toeval niets werd overgelaten. Dit alles betekent dat de A-selectie uit 24 man bestaat en dat iedere positie zeker een dubbele bezetting heeft en in kwaliteit niet zoveel voor elkaar onder lijkt te doen.

Kinkjes

De keuzes die coach Anthony Correia heeft, die medio 2020 begon aan zijn klus in en bij Katwijk, is reuze. Maar misschien is dat wel juist het moeilijkste facet van het trainersvak, keuzestress goed vertalen naar het veld. Correia heeft er in ieder geval voor doorgeleerd, want afgelopen juli behaalde hij het hoogst mogelijke trainersdiploma de UEFA – Pro licentie. Maar ook zonder dat papiertje bewees de nog relatief jonge trainer (41) het vak in de vingers te hebben. Want onder zijn leiding werden de laatste twee opeenvolgende kampioenschappen binnen gesleept en mag Correia dus ook twee sterren op zijn revers zetten.
En ondanks een behoorlijke gewijzigde selectie was de voorbereiding op, en de start van dit seizoen, prima te noemen, zoals ook mocht worden verwacht. Want adel verplicht zou je ook kunnen zeggen.
Maar daarop kwamen de afgelopen twee weken kinkjes in de kabel, met verlies in eigen huis tegen Spakenburg (1-4), maar veel pijnlijker voor alle oranje gezinde Katukkers voelde de 2-0 nederlaag tegen grote rivaal en dorpsgenoot Quick Boys afgelopen zaterdag op sportpark Nieuw Zuid. Zowel vriend als vijand was het er over eens dat op de winst van de blauwwitte buurman helemaal niets af viel te dingen en dus leed vv Katwijk haar tweede nederlaag op rij en dat overkomt de ploeg niet zo heel vaak.

Dubbelfunctie

Uiteraard is dit geen onoverkomelijke ramp, de ploeg heeft wel voor hetere vuren gestaan, zoals vorig seizoen toen een achterstand van tien punten op de toenmalig koploper AFC alsnog werd goed gemaakt, maar een klein tikkie is het natuurlijk wel. Daarom zal onze gastheer dan ook op sportieve revanche uit zijn, en dat G.V.V.V. daar dan slachtoffer van wordt is voor hen slechts bijzaak.
Behalve dat leidsman Correia zijn manschappen zal aansporen om alle punten nu wel in eigen huis te gaan houden, zal hij met nog een andere bril op deze ontmoeting bekijken. Want naast zijn hoofdtrainerschap bij Katwijk beoefent hij de rol van assistent-trainer bij …?
Juist ja, SC Telstar en dat is nu juist de ploeg die afgelopen zaterdag uit de koker kwam als tegenstander van G.V.V.V. in de eerste ronde van de KNVB Beker.
Je zou dan ook nieuwsgierig kunnen zijn of de oefenmeester twee aantekenboekjes bij zich heeft, een met het logo van vv Katwijk en een met het logo SC Telstar?

Links op de foto, boegbeeld en captain Robbert Susan (35) van Katwijk, is bezig aan zijn 13de seizoen in het oranje tenue.

Angstgegner

Dat captain Taoufik Adnane en z’n kompanen een tegenstander van formaat gaan treffen is een wagenwijd openstaande deur intrappen, dat heeft het opgelepelde schitterende palmares van onze gastheren, al meer dan duidelijk gemaakt.
Daar zullen de optimistische gestemde aanhangers van de gasten dan weer tegenin kunnen brengen dat precies het juiste moment is om voor een verrassing te zorgen. Want hun favorieten harkten vorige week in acht dagen tijds drie, ook nog eens zeer overtuigde overwinningen binnen. In de competitie werden respectievelijke Kon. HFC (0-1) en AFC (3-0) aan de zegekar gebonden en tussendoor werd ten koste van Barendrecht (5-2) het hoofdtoernooi van de KNVB Beker bereikt, waarin dus SC Telstar wacht op het eigen Panhuis ergens eind volgende maand of begin november. De bijgelovige onder de blauwe fans zullen daar nog aan toe voegen, dat Katwijk al tweemaal op rij verloor van een blauwgehemde tegenstander, dus een derde in die rij zou ook logisch zijn.

Maar het bestempelen van vv Katwijk, als zogenaamde angstgegner, zoals we boven deze alinea en in de kop qua cijfers hebben gedaan, als men op het eigen sportpark De Krom speelt tegen de Veense blauwhemden, is geen loze kreet.
In de elf voorgaande ontmoetingen in Katwijk tussen de oranje en blauw geklede kemphanen, wat loopt van tweede klasse, via play offs tot en met het bereiken van de topklasse, en de huidige Tweede Divisie, slaagde G.V.V.V. er slechts in om zeven punten – 2x winst (1-2 en 2-3) en 1x gelijk (2-2) – mee te nemen van het prachtige sportcomplex De Krom. Het doelsaldo van 23-11spreekt daarbij ook nog de nodige boekdelen in het voordeel van de Oranjehemden.
Als je dit omzet in een percentage kom je uit op 27% kans dat G.V.V.V. punten pakt in en bij Katwijk. Dat lukt trouwens heel veel andere concurrenten ook niet. Met nu in totaal in de Tweede Divisie gespeelde 102 wedstrijden op de eigen Krom, staan er 66 winstpartijen, 17 gelijke spelen, en 19 nederlagen in de boeken. Dat komt uit op een percentage van ongeveer 35% puntverlies op eigen vertrouwde grond
De laatste keer dat G.V.V.V. op bezoek ging bij vv Katwijk dateert van 16 oktober 2021. Dat was aan het einde van de week dat Jochem Twisker de handdoek in de ring gooide en ons keurkorps onder leiding van interim ‘hoofdmeester’ Dennis van Meegdenburg afreisde naar Katwijk. Het beoogde schokeffect van de opgestapte trainer bleef uit en door doelpunten van Killian van Mil en Danny van Haaren trok de gastheer geheel terecht met 2-0 aan het langste einde.
Daarom zal de ploeg van trainer Gery Vink dan ook echt het achterste van haar tong moeten tonen om ook maar één lettertje van die kwalificatie angstgegner af te kunnen likken.
De huidige vorm is een prima lichtpuntje en het zijn ook weer andere tijden dan toen, maar vooraf is dus wel duidelijk dat onze blauwe favorieten een hels voetbalkarwei te wachten staat, waarbij vooraf, als dat al zou kunnen, 1000% zeker zal worden getekend voor een puntendeling. Meer dan dat zou als een hele grote bonus worden gezien door de gehele blauwe familie.

De wedstrijd op sportpark De Krom, De Krom 52, 2221KK te Katwijk begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. L. Cools uit België, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. G. de Beuckelaer en Dhr. F. de Vriendt. Vierde official is de Dhr. L. van Leeuwen.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer