Voorbeschouwing // Vice kampioen op visite op het Panhuis

  • Voorbeschouwingen

Bij de start van de Tweede Divisie in 2016 zette G.V.V.V. Rijnsburgse Boys de voet dwars om ook die stap te maken. Maar onze gasten van komende zaterdag maakten die omissie in het daaropvolgende seizoen gelijk goed door ook te promoveren en spelen sinds die tijd een flinke rol van betekenis op het hoogste amateurniveau van ons land.

Want sindsdien spelen ‘De Uien’, zoals de bijnaam luidt, bijna altijd een belangrijke rol in de strijd om de prijzen. Met als resultaat dat vorig seizoen de beste prestatie, sinds de terugkeer op de hoogste sport van amateurladder, kon en mocht worden bijgeschreven op het al niet te misselijke cv. Want achter gemeentegenoot (Rijnsburg maakt deel uit van de gemeente Katwiijk) en kampioen v.v. Katwijk, wisten zij de tweede plek op de ranglijst in te nemen.
Daarmee zal het duidelijk zijn dat G.V.V.V. bezoek krijgt van een zeer gerenommeerde tegenstander. Want zo staat Rijnsburgse Boys bij alle zaterdagvoetballiefhebbers toch op z’n minst geboekstaafd en daarmee zal ook duidelijk zijn dat de thuisclub dit duel, als kersverse promovendus, als underdog zal beginnen.

Naam en faam

In het seizoen ’79-’80 debuteerde het geel-zwarte vlaggenschip op het toenmalig hoogste niveau, de eerste klasse. En sindsdien hebben zij hun naam meer dan gevestigd in zaterdagvoetballand. In de 44 jaargangen na haar debuut eindigde de ploeg uit de Bollenstreek maar liefst 27x in de top vijf van de eindklassering en daarvan was men vijfmaal het beste jongetje van de klas en dus afdelingskampioen. Slechts eenmaal ging het in die periode mis (’94-’95) en volgde degradatie. Maar dat werd het seizoen erop direct weer goedgemaakt, en door de invoering van de hoofdklasse in ’96-‘97, trad de toenmalige tweedeklasser weer toe tot het hoogste echelon.
Daarna volgden nog twee teleurstellingen, waarvan het missen van de promotie naar de Tweede Divisie de grootste was, met tussendoor ook weer een vreugdefeestje. Iedere rechtgeaarde Rijnsburger zal zich het eerste echec als de dag van gisteren herinneren. In de laatste wedstrijd van jaargang ’15-16 kwam Rijnburgse Boys op bezoek op het sportpark Panhuis waarbij beide ploegen eenzelfde aantal punten hadden veroverd en er nog één promotieplaats te vergeven was voor die hernieuwde Tweede Divisie. Danny van de Vijver zette de bezoekers nog wel op voorsprong, maar de net van ernstige knieblessure teruggekeerde Simon Brouwer, dompelde onze gasten toen in rouw door daar twee treffers tegenover te zetten en daarmee de winst en de promotie voor G.V.V.V. veilig te stellen, wat uiteraard tot een groot feest leidde in de Veense dreven.
Maar ‘De Boys’ gingen niet bij de pakken neerzitten en haalden hun sportieve gram in het seizoen daarop alsnog door te promoveren via de nacompetitie, met Westlandia en Spakenburg als slachtoffers, waardoor er toch weer plaats was voor een daverend feest.
De tweede teleurstelling betrof het tweede jaar (’18-’19) in deze divisie. Toen hadden ‘De Uien’, op kampioen AFC na, de meest scorende aanval met 77 treffers. Helaas stond daar weer tegenover dat de defensie 79 doelpunten moest incasseren, op degradanten FC Lienden en Barendracht na, het meest van alle deelnemers. Het negatieve doelsaldo leverde geen gevaar op om onder de gevaarlijk streep te eindigen, maar de 13de stek was niet want men normaliter gewoon is en was bij Rijnsburgse Boys. Want op het hele korte coronaseizoen ’20-’21 na, maakte het haar reputatie in deze divisie ook altijd waar door een plaats in de top vijf.

Als rijpe appelen

Met het noemen van het begrip doelsaldo zijn we gelijk aanbeland bij het kernpunt van de ontmoetingen door de loop der jaren heen tussen G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys of vice versa. Deze zijn namelijk heel vaak zeer doelpuntrijk, waarbij Rijnsburgse Boys overall gezien wel een duidelijk positief doelsaldo heeft en ook qua wedstrijdpunten de boventoon voert.
We kunnen hier hele verhandelingen over gaan houden, maar bijgaand plaatje maakt al heel veel duidelijk, zeker als je kijkt naar de vier meest recent gespeelde ontmoetingen waarin de goals als rijpe appelen uit de bomen vielen.
Een kleine rekensom leert dat er gemiddeld in de voorgaande 26 duels 4,9 goals per wedstrijd vielen en dat die in de verhouding staan van circa 3 : 2 in het voordeel van onze bezoekers.
Hiermee is ook aangetoond dat de conclusie in de inleiding van deze voorbeschouwing zeker niet uit de duim gezogen of overdreven is.

Nieuwe leidsman

Onder leiding van de gepokt en gemazelde trainer Henk Wisman, die van 1997 t/m 2000 Rijnsburg al eerder onder zijn hoede had, werden de laatste vier seizoenen afgewerkt, met als beste resultaat dus de runner-up positie van afgelopen seizoen. Maar de 66-jarige Amsterdammer gaf in november vorig jaar al aan dat het mooi was geweest en dat er voor hem geen lustrum feestje hoefde te worden voorbereid.
Zijn opvolger werd kort daarna al gevonden in de persoon van Martijn Lagendijk (43) die bij eersteklasser SV Hillegom hoofdtrainer was. In onze regio wellicht een onbekende naam, maar in de Duin en Bollenstreek zeker niet. Lagendijk was speler bij Ter Leede en na actieve voetballoopbaan ook assistent-trainer in Sassenheim. Jeugdtrainer was Lagendijk bij HFC Haarlem, Kon. HFC en EDO en hoofdtrainer bij Teylingen de buurman van Ter Leede op sportpark De Roodemolen. Bij SV Hillegom was hij bezig aan zijn eerste seizoen, maar Henk Wisman die hem onder zijn hoede had tijdens zijn trainersopleiding o.a. bij Rijnsburg, beval hem aan bij de clubleiding die vrijwel direct overtuigd was van de kwaliteiten van Lagendijk en legde hem vast. Het is nu aan de kersverse oefenmeester en zijn selectie om de grote schoenen die Wisman achterliet te vullen. Dat Lagendijk daarbij hulp krijgt van een uitermate ervaren ‘Ui’ als assistent scheelt wellicht een slok op een borrel.

Jeffrey Jongeneelen (l.) in duel met Lars ten Teije tijdens de laatste wedstrijd op het Panhuis op 21-8-2021 met als einduitslag 0-3, zal nu vanaf de bank zijn club aansturen.

Want klasbak Jeffrey Jongeneelen (34), sinds 2016 deel uit makend van de selectie, en voorheen spelend voor v.v. Katwijk, besloot om de voetbalschoenen in de wilgen te hangen en zich op het trainersvak te storten. Samen met Hein Leliveld vormt Jongeneelen nu het nieuwe assistenten duo.
Het trio leidinggevenden zag in de oefencampagne en de eerste twee competitie duels deze uitslagen verschijnen:
Oefen
15 juli FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys 1-4
22 juli Rijnsburgse Boys – TEC 1-2
25 juli Telstar – Rijnsburgse Boys 1-0
29 juli Rijnsburgse Boys – v.v. Capelle 2-1
1 aug. Rijnsburgse Boys – RKVV DEM 4-0
5 aug. USV Hercules – Rijnsburgse Boys 2-4
8 aug. Rijnsburgse Boys – Ter Leede 5-0
12 aug. Rijnsburgse Boys – DSO 4-0
29 aug. Rijnsburgse Boys – Kon. HFC 5-2
Competitie
19 aug. Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 2-1
26 aug. Spakenburg – Rijnsburgse Boys 2-0

Op een zeperd tegen onze streekgenoot TEC, en het verlies in en bij Spakenburg na, moeten de voorgaande uitslagen uit de oefencampagne en de start van de competitie de Rijnsburgers en heel hun grote aanhang voldoende moed geven om weer te gaan behoren tot de gedoodverfde kampioenskandidaten.

Niet gespeeld

Afgelopen zaterdag zagen onze gasten de eerste dorpsderby van dit seizoen tegen Quick Boys zowel letterlijk als figuurlijk in het water vallen. Een grote brand in de bakoven van het horecagedeelte van het clubhuis op sportpark De Middelmors zorgde voor een overvloed aan water en dus werd logischerwijs besloten dat deze vaak zeer druk bezochte derby geen doorgang kon vinden. Mogelijk wordt deze plaatselijke ontmoeting op 21 oktober as. als er geen regulier programma is gepland ingehaald.

Dromen …

Hoewel G.V.V.V. dus voor Rijnsburgse Boys een struikelblok was bij de start van de Tweede Divisie kunnen ‘wij’ alleen maar kunnen dromen van zo’n vervolg zoals captain Jeroen Spruijt c.s. dat daarna bewerkstelligde. En Marco Borsato bezong het al in 1994, Dromen zijn bedrog. Dus de inhoud van dat liedje kwam voor de Veense blauwhemden daarna pijnlijk uit. Want alleen in jaargang ’17-’18 werd een plaats bereikt in het linkerrijtje (zesde), en alle andere resultaten in deze divisie waren niet om over naar huis te schrijven om het maar eens eufemistisch uit te drukken. Met uiteraard als dieptepunt de degradatie naar de Derde Divisie.
Maar gelukkig is dat nu weer verleden tijd en mochten de pupillen van coach Gery Vink, na een zeer geslaagde play-off missie, weer aanhaken bij het hoogste echelon in het amateurvoetbal.
Nu is het zaak om het terugveroverde terrein zich zo snel mogelijk eigen te maken en te bestendigen. Dit houdt zoveel in, dat er moet worden gezorgd dat er dit seizoen voldoende punten moeten zijn gesprokkeld om in ieder geval boven de gevaarlijk streep te blijven aan het einde van de rit. Alles meer zullen de meeste aanhangers van de Veenendalers als bonus beschouwen. Alleen de zeer optimistische fans zullen die bonus vooraf hebben ingeschaald.
Maar dat G.V.V.V., zeker deze maand, een loodzwaar programma staat te wachten is buiten kijf. Want zoals gezegd Rijnsburgse Boys is de vice kampioen van vorig seizoen en dat heeft in het verleden bewezen en meer dan geduchte tegenstander te zijn. Na deze ontmoetingen volgen de duels tegen de nummer zeven van vorig seizoen Kon. HFC (uit), de nummer drie AFC (thuis) en tenslotte de nummero uno v.v. Katwijk (uit).

…. komen een keer in zoveel tijd uit

Daarmee zal het ongetwijfeld voor iedereen met blauw hart duidelijk zijn die ieder puntje wat gesprokkeld kan worden meegenomen is. Ook Is het volstrekt helder dat onze hoofdmacht veel beter voor de dag zal moeten komen dan in het tweede deel vorige week in en bij Scheveningen. Want toen zakte (bijna) het gehele team ver door de ondergrens van wat gewenst en geëist is op dit niveau. Voor de thee liet de Vink brigade zien dat het wel degelijk kansen kan creëren, alleen liet het afwerken toen te wensen over anders was de tweede helft wellicht een formaliteit geweest. Maar een wedstrijd duurt nu eenmaal negentig minuten en je moet gedurende die tijd altijd scherp zijn anders gaat het mis, en dat gebeurde toen juist wel.
Hopelijk is die grote terugval een goede leerschool geweest en heeft Gery Vink in de evaluatie van dat duel op de pijnpunten gewezen. Maar de ‘lijdende voorwerpen’ waren ook reëel genoeg om zelf volmondig toe te geven dat de geleverde prestatie (ver) onder de maat was. En zolang de selectie zelfkritisch is en weet dat er progressie gemaakt moet worden is er al de helft gewonnen. Het is wijd en zijd bekend dat ‘De Uien’ beschikken over levensgevaarlijke middenvelders/aanvallers die niet te beroerd zijn om ieder gemaakt foutje genadeloos af te straffen. Dus meer dan 100% concentratie en inzet zal dan ook de boventoon moeten voeren om de underdog rol te overwinnen en wellicht voor een verrassing te zorgen.
Kortom er zijn berg voorwaarden nodig om de competitie met een goed gevoel voort te zetten. Maar ook iedereen weet dat in ons geliefde spelletje niets voorspelbaar is. En Borsato zong het al: “Zo een keer in de zoveel tijd komen dromen uit!”

Danny de Leeuw, hier in een karakteristiek pose, zal worden gehuldigd voor zijn 250ste officiële duel in het blauw.

Jubilaris

Wat de uitslag ook moge worden, er wordt vooraf en achteraf, in ieder geval door een man een klein feestje gevierd. Want Danny de Leeuw, sinds 2014 spelend in het blauwe tenue, behaalde in de laatste thuiswedstrijd tegen De Treffers een mijlpaal in zijn spelersloopbaan. Want in dat duel, waarin hij in de tweede helft inviel, en mede verantwoordelijk was voor een soort van ommekeer in het spelbeeld ten voordele van G.V.V.V., speelde De Leeuw toen zijn 250ste officiële duel (competitie en beker) in de hoofdmacht. Dat is in deze tegenwoordige tijden waarbij de transfers je om de oren vliegen toch wel een bijzonderheid, zoveel clubtrouw.
Onze zeer sympathieke, technisch begaafde, en altijd van ijver blakende middenvelder c.q. aanvaller maakte in die 250 wedstrijden totaal 16889 speelminuten, scoorde 10 goals, gaf 25 assists, ontving 18 gele kaarten en 1 rode.

Het was er bijna niet van gekomen dat deze mijlpaal gevierd kon worden, want Danny de Leeuw gaf ergens aan het eind van vorig seizoen aan te gaan verkassen naar v.v. Scherpenzeel om het iets rustiger aan te gaan doen. Maar tot veler geluk keerde hij op zijn schreden terug en is hij nu begonnen aan zijn tiende jaargang op het sportpark Panhuis en heeft hij zich met die 250 wedstrijden verzekerd, als hij in de toekomst wel definitief afscheid zal nemen, van een plekje op de blauwe iconen wand in het clubhuis. Hopelijk duurt dat afscheid nog een flinke poos.
Die clubtrouw willen we natuurlijk niet ongemoeid voorbij laten gaan en daarom zal De Leeuw voorafgaande aan het duel tegen Rijnsburgse Boys door technisch manager Rob de Boer namens het algemeen bestuur worden gehuldigd. Na afloop zal dat in de vernieuwde businessruimte door de sponsorclub Vallei & Rijn nog eens worden overgedaan met de overhandiging van een aandenken aan deze mijlpaal.
Hopelijk wordt het voor Danny de Leeuw een mooie dag om zich te herinneren en kan hij ook een bijdrage leveren aan het veroveren van een of meer punten in het duel tegen Rijnsburgse Boys.

G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys begint om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. K. Puts uit Bunde, die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. J. van der Waaij en Dhr. J.L. de Koning. Vierde official is Mevr. W.W. Gijsbers.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Punten pikken op De Boshoek vaak tevergeefse moeite

Voorbeschouwingen | 28 maart 2024
Lees meer